Open Eye

LE PASSÉ / THE PAST / A MÚLT (2013)

D: Asghar FARHADI

Cast: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa

(France/Iran) 130 min


PREMIER: 09.12. 21:30 Great Hall (HUN-ENG)

REPETITION: 09.13. 19:00 Uránia (HUN-ENG)

 

Biography/Önéletrajz

Iranian director, writer, producer. Born in 1972, in Isfahan.

Iráni rendező, forgatókönyvíró és producer. 1972-ben született Iszfahanban.

Filmography/ Filmjei

2013 Le Passé/A múlt

2011 Jodaeiye Nader az Simin/Nader és Simin – Egy elválás története

2009 Darbareye Elly/Elly története

2006 Chaharshanbe-soori/ Fireworks Wednesday

2004 Shah-re ziba/Csodálatos város

2003 Raghs dar ghobar/Dancing in the Dust

Synopsis/Rövid tartalom

In its atmosphere and questions this film follows the path of Farhadi’s previous movie, Nader and Simin – A Separation. The director operates along the classic triangle-type dramatic structure, with exceptional depth, the lies causing a series of tragedies create a tension known only from thrillers. The story focuses on three persons: Ahmed, returning to Paris after four years to get a divorce from his French wife, Marie, living with another married man whose wife, as it turns out, is in coma induced by her suicide attempt. The characters are woven together in a very unique way.

A mű atmoszférájában, problémafelvetésében számos ponton kapcsolódik Farhadi korábbi filmjéhez, a Nader és Simin – Egy elválás történetéhez. Tulajdonképpen klasszikus háromszög-dramaturgiával dolgozik a rendező, elképesztő drámai mélységgel. Tragikus események sorát okozó élethazugságokkal olyan feszültséget teremt, hogy azt még egy thriller is megirigyelhetné. A sztori három emberre fókuszál. Ahmed négy év különélés után tér vissza Párizsba, hogy elváljon francia feleségétől, Marie-tól, aki időközben már egy másik férfival él. Később kiderül, hogy ez az ember házas, és a felesége kómában fekszik, mivel öngyilkosságot követett el. A rendező nagyon izgalmas módon kapcsolja össze a figurákat.

 


IRON SKY: DIRECTORS CUT / IRON SKY: RENDEZŐI VÁLTOZAT (2012)

D: Timo VUORENSOLA

Cast: Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo Kier

(Finland/Germany/Australia) 119 min


PREMIER: 09.13. 21:00 Great Hall (HUN-ENG)


Biography/Önéletrajz

Finnish director, writer, singer. Born in 1979.

Finn rendező, forgatókönyvíró és énekes. 1979-ben született.

Filmography/ Filmjei

2012 Iron Sky

2005 Star Wreck: In the Pirkinning

Synopsis/Rövid tartalom

Iron Sky is set in 2018. It starts with a kick: an American spaceship land on the Moon finding a Nazi town on the far side, with Udo Kier as its Führer. The descendants of Nazis from 1945 are in the middle of preparing for an invasion of the Earth - it’s not a joke, this is how the hottest movie of last year’s Berlinale begins. The director Timo Vuorensola made the most expensive Finn movie ever, one million of the total 7,5 million budget was raised by fans of the website: Iron Sky Store. Part two is coming!

Az Iron Sky 2018-ban játszódik. Már a felütés is remek: egy amerikai űrhajó leszáll a Holdon, s a személyzet legnagyobb meglepetésére egy náci várost talál a sötét oldalon, ahol Udo Kier a Führer. Az invázióra készülő „holdiak”, akik az 1945-ben odamenekült nácik leszármazottjai, rádöbbennek: itt az idő, hogy elfoglalják a Földet. Nos, ez nem vicc: tényleg ez volt a tavalyi Berlinale egyik nagy durranásának kiindulópontja. A rendező, Timo Vuorensola minden idők legdrágább finn produkcióját hozta tető alá, méghozzá a mintegy 7,5 millió eurós büdzséből egymilliót a rajongók dobtak össze a hosszú ideje üzemelő Iron Sky Store honlapon.

 


LA VIE D’ADÈLE - CHAPITERE 1 & 2 / ADELE: CHAPTERS 1 & 2 / ADÈLE ÉLETE - 1-2. FEJEZET (2013)

D: Abdellatif KECHICHE

Cast: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche

(France) 179 min


PREMIER: 09.14. 21:00 Great Hall (HUN-ENG)

 

Biography/Önéletrajz

Born in 1960 in Tunis, grew up in Nice, France.

1960-ban született Tuniszban, Franciaországban, Nizzában nőtt fel.

Filmography/ Filmjei

2013 "La vie d'Adèle/Adéle élete – 1-2. fejezet

2010 Vénus noire/Black Venus%/Fekete Vénusz

2007 La graine et le mulet/A kuszkusz titka

2003 L'esquive/A kitérés

2000 La faute à Voltaire/Voltaire hibája

Synopsis/Rövid tartalom

As being a piece of fiction, the French-Tunisian director’s movie could have pictured a heterosexual love. The birth of love, the peaks of a relationship and the painful lack of it are showed in a so natural way that the writer of this synopsis cannot help but say: it is unthinkable to have a more perfect movie made of the topic. Without any doubts, this film was the rightful winner of the Cannes Golden Palm. Because of the significance of this film a retrospective selection of films by Abdellatif Kechiche will also be screened during the festival.

A tunéziai származású francia direktor, Abdellatif Kechiche mozija – fikció lévén – úgy is működne, ha egy hetero kapcsolatról lenne benne szó, a szerelem megszületését, szárnyalását, majd fájó hiányát is olyan természetességgel ábrázolja, hogy igen nagy szavakra biztatja e sorok íróját: nem tudjuk elképzelni, hogy erről a témáról tökéletesebb mozgókép készülhetne. A cannes-i Arany Pálma abszolút jogos. A mű jelentősége miatt retrospektív válogatást is vetítünk Abdellatif Kechiche eddigi filmjeiből.


JEUNE & JOLIE / YOUNG AND BEAUTIFUL / FIATAL ÉS GYÖNYÖRŰ (2013)

D: François OZON

Cast: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot

(France) 95 min


PREMIER: 09.15. 21:00 Great Hall (HUN-ENG)


Biography/Önéletrajz

French director, writer. Born in 1967, in Paris.

Francia rendező, forgatókönyvíró. 1967-ben született Párizsban.

Filmography/ Filmjei

2013 Jeune & Jolie/Fiatal és gyönyörű

2012 Dans la maison/A házban

2010 Potiche/Született feleség

2009 Le refuge/Menedék

2009 Ricky

2007 Angel/Angyal

2005 Le temps qui reste/Utolsó napjaim

2004 5x2

2003 Swimming Pool

2002 8 femmes/8 nő

2000 Sous le sable/Homok alatt

2000 Gouttes d'eau sur pierres brûlantes/Vízcseppek a forró kövön

1999 Les amants criminels/Bűnös szerelmesek

1998 Sitcom/Szappanoperett

1997 Regarde la mer/Nézd a tengert

Synopsis/Rövid tartalom

Francois Ozon found the new Brigitte Bardot! The stunningly beautiful actress, Marine Vacth, plays the leading role of Young and Beautiful. Seventeen years old Isabelle is a modern prostitute going through the never-easy process of growing up and finding her own sexuality. It’s a positive tale of sexuality and finding ourselves. After ten years the daredevil of French cinema returned to the competition program in Cannes with this film.

Francois Ozon felfedezte az új Brigitte Bardot-t. A Fiatal és gyönyörű főszerepét alakító, egyébként modell Marine Vacth valóban elragadó jelenség: a műben Isabelle-t alakítja, aki tizenhét évesen modern, XXI. századi prostituáltként fedezi fel a szexualitását és a felnőtté válás egyszerűnek semmiképpen sem nevezhető folyamatát. Pozitív kicsengésű mese önmagunk felfedezéséről. Ezzel a filmmel tért vissza - tíz év kihagyás után - a francia film fenegyereke a cannes-i fesztivál versenyprogramjába.

 

 

SUGAR / EGY DOMINIKAI SPÍLER (2008)

D: Anna BODEN, Ryan FLECK

Cast: Jose Rijo, Walki Cuevas, Algenis Perez Soto

(USA/Dominican Republic) 114 min


PREMIER: 09.18. 21:00 Great Hall (HUN-ENG)


Biography/Önéletrajz

American film directors. They met on the set of a student film and soon started to collaborate.

Amerikai filmrendezők. Egy hallgatói film forgatásán találkoztak és azóta is együtt dolgoznak.

Filmography/ Filmjeik

2010 It's Kind of a Funny Story/Nyomás alatt

2008 Sugar/Egy dominkai spíler

2006 Half Nelson/Fél Nelson (director/rendezte: Ryan Fleck; writer/forgatókönyv: Ryan Fleck, Anna Boden)

Synopsis/Rövid tartalom

For decades, a Latin American professional baseball player was truly rare in the US League. In 2008, more than twenty-five percent of the players were Latinos. One of them is a nineteen-year-old pitcher Miguel "Sugar" Santos, who arrived from the Dominican Republic. He finds accommodation at an Iowa farmer family, and here the real difficulties start: he has to live far from his mother and his girlfriend, in a foreign country and culture. He faces racism, injuries, and attempts consuming drugs. Will he find his place? Will he succeed in joining the league?

Évtizedekkel ezelőtt fehér hollónak számított egy-egy latin-amerikai játékos az amerikai profi baseball-ligában, de 2008-ban a játékosok több mint huszonöt százaléka már latin-amerikai származású volt. Közéjük tartozik a tizenkilenc éves dobó, Miguel "Sugar" Santos is, aki a Dominikai Köztársaságból érkezik az egyik csapathoz. Egy iowai farmercsaládnál helyezik el. Itt kezdődnek az igazi nehézségek: az anyjától és a barátnőjétől távol, idegen környezetben, kultúrában kell élnie. Szembesül a rasszizmussal, sérülés hátráltatja, tiltott szerekkel próbálkozik. Vajon megtalálja-e a helyét Santos ebben a világban, sikerül-e bekerülnie a ligába?


FRANCES HA (2012)

D: Noah BAUMBACH

Cast: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Michael Esper

(USA) 86 min


PREMIER: 09.19. 23:00 Great Hall (HUN-ENG)

REPETITION: 09.20. 24:00 Uránia (HUN-ENG)

Biography/Önéletrajz

American director. Born in 1969 in New York.

Amerikai rendező. 1969-ben született New Yorkban.

Filmography/ Filmjei

2012 Frances Ha

2010 Greenberg

2007 Margot at the Wedding/Margot az esküvőn

2005 The Squid and the Whale/A tintahal és a bálna

1997 Mr. Jealousy

1997 Highball

1995 Kicking and Screaming/Seggünkön az élet

Synopsis/Rövid tartalom

Noah Baumbach, known as writer, director and actor, continues his co-operation with the actress Greta Gerwig. Their first work, Greenberg is followed by the jointly written script of Frances Ha. Gerwig also plays the leading role, portraying a sweet fool. The girl works for a dance company, is penniless and moves form one rent to the other. She has an intimate relationship with a girl, Sophie, but it all ends with Sophie moving in with her boyfriend. From that on, everything Frances does ends with catastrophe. Should it be her career, her private life or even a trivial event – truths of life are everywhere.

Az íróként, rendezőként és színészként is jegyzett Noah Baumbach folytatta a Greenberg című mozival kezdődő kooperációt Greta Gerwig színésznővel, olyannyira, hogy mostani filmjük forgatókönyvét is közösen hozták tető alá. Gerwig alakítja a címszereplőt, aki egy kedves bolond. Gyakornokként dolgozik egy tánctársulatnál, totálisan csóró, még lakása sincs, albérletről albérletre ugrál. Sophie nevű barátnőjével ugyan bensőséges a kapcsolata, ám az egyensúly felbomlik, mikor az összeköltözik a barátjával. Ettől fogva minden kudarccal végződik, amihez Frances hozzáfog, legyen szó karrierről vagy magánéletről, s közben még az ártalmatlannak tűnő szituációkban is csak úgy záporoznak a hihetetlen életigazságok.

 


THE WORLD’S END / A VILÁGVÉGE (2013)

D: Edgar WRIGHT

Cast: Rosamund Pike, Simon Pegg, Martin Freeman

(UK) 109 min


PREMIER: 09.20. 21:00 Great Hall (HUN-ENG)

 

Biography/Önéletrajz

English director, writer, actor. Born in 1974 in Poole, Dorset.

Az angol rendező, forgatókönyvíró, színész 1974-ben született Dorsetben.

Filmography/ Filmjei

2013 The World’s End/ A világvége

2010 Scott Pilgrim vs. the World/Scott Pilgrim a világ ellen

2007 Hot Fuzz/Vaskabátok

2004 Shaun of the Dead/Haláli hullák hajnala

1995 A Fistful of Fingers

Synopsis/Rövid tartalom

A signature brew of camaraderie, knockabout humor, excessive quaffing, questionable life choices, hand-to-hand combat, and explosive surprises, The World’s End reteams director Edgar Wright with actors Simon Pegg and Nick Frost. The tale begins on June 22nd, 1990. In their suburban U.K. town of Newton Haven, five boys in the prime of their teenage youth celebrate the end of school by attempting an epic pub crawl together. They fall short of seeing their quest through, to the last pub on their list, The World’s End. Twenty-odd years later, “the five musketeers” return to “The Golden Mile”. As the gang attempts along the way, encounters with old haunts and acquaintances makes them realize that the real struggle is for the future, not just theirs but humankind’s.

Összetartás, könnyed humor, nagy ivászat, megkérdőjelezhető választások, némi verekedéssel és robbanó ajándékkal fűszerezve – ez jellemzi Edgar Wright új filmjét, melyben ismét felbukkan Simon Pegg és Nick Frost. A történet 1990. június 22-én kezdődik Newton Havenben, ahol öt tini srác kocsmatúrával akarja megünnepelni az iskola végét. Hiába azonban a lelkesedés, a lista végén álló kocsmába - a Világ Végébe - már nem jutnak el. Húszegynéhány évvel később az „öt muskétás” visszatér, hogy egy újabb pohármaraton keretében befejezzék, amit egykor elkezdtek. Árnyak és arcok bukkannak fel a múltjukból, míg végül rájönnek, hogy a jövő a tét. Nem csak az övék, hanem az egész emberiségé.

 

 

NEBRASKA (2013)

D: Alexander PAYNE

Cast: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb

(USA) 110 min


PREMIER: 09.21. Záró film / Closing Film Great Hall (HUN-ENG)

REPETITION: 09.22. 15:00 Uránia (HUN-ENG)

 

Biography/Önéletrajz

American producer, writer and director of Greek origin. Born in 1961, in Omaha, Nebraska.

Görög felmenőkkel rendelkező amerikai producer, forgatókönyvíró és rendező. 1961-ben született a nebraskai Omahában.

Filmography/ Filmjei

2013 Nebraska

2011 The Descendants/Utódok

2006 Paris, je t'aime /Párizs, szeretlek!

2004 Sideways/Kerülőutak

2002 About Schmidt/Schmidt története

1999 Election/Gimiboszi

1996 Citizen Ruth/Ez az életem

1991 The Passion of Martin

Synopsis/Rövid tartalom

An old man, played by Bruce Dern, receives a letter offering him the chance to win one million dollar if he subscribes to a magazine and if his number is drawn. The alcoholic man gets obsessed and decides to pick up his money in person. His son accompanies him on the journey. Everybody knows that there is no money to grab, but the journey is about something else: love, sacrifice and a huge amount of spirit. Payne’s movie caresses your soul; it is a miraculous cure against depression. Bruce Dern won Golden Palm and many think that next year’s Academy Award will most likely go to him as well.


Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy hazánkban sem ismeretlen marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra - meg persze, ha kihúzzák a számát. Az erősen alkoholizáló férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás, hanem a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. Payne mozija szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda. Bruce Dern alakítását Arany Pálmával ismerték el Cannes-ban és sokan már a jövő évi Oscar-gálán való díjazását is lefutott meccsnek tekintik. 

 

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010

Main Sponsor
Main Supporters

Main Media Partners
Other supporters...