Programajánló – 6. nap (szeptember 19.)

2018. szeptember 19. szerda 09:35

Szerdán a Vadon című versenyfilmben Jake Gyllenhaal és Carey Mulligan házassága megy tönkre fiuk szeme láttára, de persze Paul Dano színész első rendezésén túl is tartogat érdekességeket a nap. Lássuk, hogy miket!

Reggel 10-től a Béke teremben a tegnapi esemény folytatásaként a hongkongi vizuális effektusokról szóló szakmai workshopon vehetünk részt. Ehhez kapcsolódóan levetítésre kerül a Rise of the Legend című kungfu akciófilm, ami természetesen dúskál a hasonló effektusokban. A beszélgetés angol nyelven, szinkrontolmácsolással folyik.

14.30-kor a Béke teremben a Fesztiválok találkozója program részeként ezúttal az olaszországi Corti in Cortile Fesztivál válogatását tekinthetjük meg hat kisfilm formájában.

A Pressburger terem első filmje 16.00 órakor a szlovén versenyfilm. Az Ok-okozatban a tizennyolc éves Andrejt problémás viselkedése miatt javítóintézetbe küldik. Ott ismerkedik meg Željkóval, aki a bentlakók informális vezére. Miután rájön Andrej titkára, Željko egyre inkább kihasználja az új fiút. Andrejnek azonban egy idő után szembe kell néznie saját lelkiismeretével és erkölcsi elveivel, végül pedig a fiúnak meg kell hoznia a sorsfordító döntést: Željko és az általa kínált felelőtlen élet az ő útja vagy elutasítja azt és inkább hű marad önmagához?

16 órakor az egyik versenyfilm, A legmélyebb pont ismétlését láthatjuk a Zukor teremben. Az alkotás kendőzetlenül mutatja meg a nézőnek a független film színfalak mögötti világát. Film egy csapat filmkészítőtől, akik már eddig is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy elkészítsék filmjeiket. A gödör legalját akkor érik el, amikor megtudják, hogy a legutóbbi alkotásukkal sem sikerült bejutniuk az elit filmfesztiválok világába. Nehéz szívvel bár, de összeszedik egymást és önmagukat, hogy belekezdjenek egy újabb filmes projektbe.

16 órától a Hongkongi Filmnapok programsorozat részeként Wilson Yip akciófilmje, a Nincs választás látható. Az SPL sorozat harmadik része hazájában szép sikert aratott és a kritikusok is szerették, kivált a legendás Sammo Hung koreografálta akciójeleneteket. A történet megértéséhez egészen biztosan nem lesz szükség a korábbi részek ismeretére, így bátran próbálkozzunk meg vele.

17 órakor a CineClassics keretében egy Tímár Péter klasszikus, az 1997-es Csinibaba indul az Uránia teremben. Ármány, szerelem, mulatság, keserédes boldogságkeresés a korai Kádár-korban, 1962-ben.

18 órakor a Béke teremben az Otthonunk Miskolc program igazi kuriózummal folytatódik. 1958-ban a volt Nehézipari Műszaki Egyetemen filmkör alakult. Tagjai az 1980-as évek végéig forgattak, laboráltak, vágtak és hangosítottak. Eltelt több mint húsz év anélkül, hogy ezeket a dobozokat bárki is kibontotta volna. Aztán jött egy ötlet: a volt filmkörösök 2003-ban ismét találkoztak és a filmek egy részét sikerült Homoki Mihálynak és Keresztúri Ferencnek digitalizálni. Ezekből került néhány a programba.

18.15-kor a Ray és Liz című versenyfilm indul a Pressburger teremben. Birmingham külvárosában, a társadalom peremére sodródva él a Billingham család. Furcsa, olykor tabudöntögető rítusaikba kapaszkodva botladoznak keresztül az életen, amely tele van olyan akadályokkal, amelyeket sokszor képtelenek sikerrel venni. A rendező-operatőr Richard Billingham memoárjai alapján készült film a rendező szüleiről szól: a kapcsolatukról és arról, hogy milyen volt gyerekként ilyen körülmények között, egy önkormányzati lakásban felnőni.

A Zukor teremben 18.30-kor egy svájci fantasy, a Kékről álmodom kezdődik. A történet hősnője, a tizenöt éves Mia mindig is úgy érezte, édesapja és édesanyja nem a vér szerinti szülei, és valamit eltitkolnak előle. A család költözése után a fiatal lány igyekszik beilleszkedni új osztályába, ám környezete cseppet sem könnyíti meg a dolgát. Mint a legtöbb tinédzser, Mia is változásokat fedez fel a testén, ám ezek egészen másmilyenek, mint a vele egykorú lányoké. Kezdetben próbál tudomást sem venni ezekről, ám idővel egyre rémisztőbbé válik ez a fajta átalakulás.

19 órakor a Kisjátékfilmes szekció hatodik blokkja következik az Urániában: német, kínai, ciprusi, japán, holland és magyar rendezők munkáival. Utóbbi nem más, mint Tóth Barnabás, aki az Osváth Andrea főszereplésével forgatott Susotázzsal került a programba.

A Béke teremben 20 órától ugyancsak kisfilmek pörögnek, azonban itt a CineNewWave második válogatása indul.

21 órakor a Pressburger teremben a nap talán legvártabb filmje következik. Ez a Vadon, Paul Dano első rendezése, amelyet már a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon is nagy érdeklődés kísért. Az 1960-as években járunk, Montanában. Joe kamaszkorát beárnyékolja szülei – a háztartásbeli Jeanette (Carey Mulligan) és a golfklubban dolgozó Jerry (Jake Gyllenhaal) – házasságának válsága. „A film a felnőtté válásról szól: az anyáéról, az apáéról és a fiúéról is” – állítja Dano.

21.00-kor a Zukor teremben egy vígjáték, Nick Hornby regényének adaptációja, a Meztelen Juliet indul. A történet középpontjában Tucker Crowe (Ethan Hawke) áll, a ’90-es évek kezdetének egyik legendás rockere, aki – miután egész kis rajongói szektát gyűjtött maga köré – egyszerűen eltűnt. Egy előadás közepén kisétált a minneapolisi „The Pit” klubból és többé senki nem látta színpadon. A legenda azonban tovább élt.

Az Urániában 21-től a SHe című animációs film látható, amely a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivállal közös együttműködés eredményeként került a programba. A minden bizonnyal rendkívül bizarr mozi hősnője egy női lábbeli, akinek a férficipők dominálta világban kell helyt állnia – akár azon az áron, hogy saját maga is férficipőnek álcázza magát.

A Béke teremben 22 órától a Kisjátékfilmes versenyszekció ötödik blokkja következik, amelyben spanyol, belga, angol, iráni és német alkotók munkáival ismerkedhetünk.

23 órakor a norvég nagymester, Erik Poppe Utoya: július 22 című drámája látható a Pressburger teremben. A film markáns, művészi és hatásos formája annak, hogy hét év után hogyan lehet beszélni hetvenhét fiatal életet kioltó terrorcselekményről. 2011-ben ennyi ember vesztette életét Norvégiában egy kegyetlen támadás során. A film az oslói bombázással indul, majd egyetlen beállítással rekonstruálja az utoyai mészárlás hetvenkét percét. Az egyetlen snittben rögzített mozgókép maga az őrület, a paranoia, érzelmek tömege és igazi sokk a nézőknek. A borzalmakat egy tinédzser lány szemszögéből látjuk. Amikor elszabadul a pokol, a lánynak két célja van: menekülni és megtalálni a húgát.

23 órakor az Uránia teremben könnyedebb vizekre evezünk a Heavy túra című alkotással, amelyben az abszurd helyzetek és a heavy metal – szó szerint – nem ismernek határokat. Egy fiatalember úgy próbál úrrá lenni félelmein, hogy Finnország legismeretlenebb heavy metal zenekarát, az Impaled Rektumot bejuttatja Norvégia legmenőbb metal fesztiváljára. Van itt minden: heavy metal, sírrablás, viking mennyország és fegyveres konfliktus Finnország és Norvégia között.

Kapcsolódó film:
A legmélyebb pont (Nagyjátékfilm)
Csinibaba (CineClassics)
HEAVY TÚRA (CineFest winners, Nagyjátékfilm)
Kékről álmodom (Kitekintő)
Meztelen Juliet (Kitekintő)
Nincs választás (Hongkongi filmnapok)
Ok-okozat (Nagyjátékfilm)
Ray és Liz (Nagyjátékfilm)
SHe (SIFF)
Utoya, július 22. (Nagyjátékfilm)
Vadon (Nagyjátékfilm)
Kapcsolódó program:
CineNewWave (Szakmai program)