a CineFest filmtörténeti programsorozata 2017

CINECLASSICS 2017: OSCAR-DÍJASOK TRAUNERTŐL MENZELIG

A Jameson CineFest filmtörténeti programsorozata, a Szabó István védnökségével megrendezett CineClassics ünnepi vetítéssel tiszteleg az Oscar-díjas Jiří Menzel és sztárja, Magda Vášáryová előtt. A Sörgyári capriccio milliók kedvence világszerte. A fesztivál megemlékezik Radványi Gézáráról is. A legendás rendező 110 éve született, filmje, a Valahol Európában pedig éppen 70 éves és Miskolcon lesz a csodálatosan felújított kópia világpremierje. ’A tizedes meg a többiek’ aranyköpéseit százezrek idézik, a felújított filmet most nagyvásznon láthatja a közönség - a 10 éve elhunyt Darvas Ivánra is emlékezve. Dargay Attilával a Színészmúzeumban kiállítás foglalkozik, a moziban pedig a ’Szaffit’ és ’Az erdő kapitányát’ nézhetjük újra - emlékezve a 90 éve Miskolcon született animációs filmesre, Gusztáv, Pom Pom, Vuk megalkotójára. ’A Blaumilch-csatorna’ című izraeli film vetítésével és egy kerekasztal-beszélgetéssel Ephraim Kishont, a magyar származású legendás izraeli humoristát idézzük föl. A CineClassicsban lesz a magyar ősbemutatója a Trauner Sándort, azaz Alexandre Traunert bemutató remek portréfilmnek is. Az Oscar-díjas díszlettervező páratlan karrierjét többek között Bertrand Tavernier és az ’Amélie’ rendezője, Jean-Pierre Jeunet idézi fel.

A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában – a western és a horror után – a musicalek állnak. Nemcsak válogatást nyújtunk a világ legjobb zenés filmjeiből (a programban szerepel a Kaliforniai álom című filmet inspiráló francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült ’A rochefort-i kisasszonyok’ éppúgy, mint a ’Rocky Horror Picture Show’), hanem Báron György vezetésével kerekasztal-beszélgetés is foglalkozik a sokszor idejétmúltnak kikiáltott, de mindig újra fel-feltámadó műfajjal. Érdekességképpen a ’Napfény a jégen’ és az ’Ezek a fiatalok’ című magyar zenés filmek is láthatók lesznek - dalaikat nemcsak az idősebbek, hanem a fiatal generációk is jól ismerik. 

ÉLETMŰDÍJ JIŘÍ MENZELNEK, EURÓPA-DÍJ MAGDA VÁŠÁRYOVÁNAK

A fesztivál nyitófilmje szeptember 8-án 17 órakor a Sörgyári capriccio lesz - a rendező, Jiří Menzel és a főszereplő, Magda Vášáryová jelenlétében. Az Oscar-díjas rendező életműdíjat kap, a legendás színésznő és diplomata Vášáryová pedig a nyitóünnepségen átveszi a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját.

Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Már első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es Berlini Filmfesztiválon, példátlan módon a fesztivál történetében, elnyerje az Arany Medvét. 

"Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű. Ezt nevezem eredeti, nagy humornak!" - írta Milan Kundera Menzelnek az Őfelsége pincére voltam című film premierje után. A film 2006-ban több, mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban és ez volt  a rendező hatodik Hrabal-adaptációja. Filmjeiben kivételesen játszik egymásba a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia - ami csak a legnagyobbak sajátja. A Szeszélyes nyár, a Hóvirágünnep, az Oscar-jelölt Az én kis falum, az Iván Csonkin legendás rendezője számos filmben - köztük több magyarban - játszott is, és színházi tevékenysége is kimagasló.

A Sörgyári capriccio női főszereplője, Magda Vášáryová 19 évesen játszotta el a Markéta Lazarova című cseh film főszerepét. A majdnem három órás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás a 60-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon - felújított kópiájának premierje néhány éve igazi szenzáció volt. A színésznő nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is. A számos nyelven beszélő, igazi európai látókörrel rendelkező művész és politikus Juliette Binoche 2016-os díjazása után nyeri el a Jameson CineFest Európa-díját.

TRAUNER

EGY OSCAR-DÍJAS LÁTVÁNYTERVEZŐ BUDAPESTRŐL

A CineClassics programjában egy vadonatúj portréfilm Alexander Traunert, azaz Trauner Sándort, a 24 éve elhunyt díszlettervezőt idézi fel. A filmtörténet egyik legjelentősebb, budapesti születésű art directora páratlan karrierje során Luis Bunueltől Luc Bessonig, az 1920-as évektől a 80-as évekig mintegy száz film díszleteit tervezte.

Marcel Carné, Orson Welles és Billy Wilder állandó alkotótársáról, akire a CineClassics 2013-ban már konferenciával és  kiállítással is emlékezett, kitűnő film készült 2017-ben, melyben többek között az Amélie-t rendező Jean-Pierre Jeunet és Bertrand Tavernier emlékezik, ahogy barátai nevezték, "Traura".

KISHON

Zsidó humor, pesti humor, izraeli humor: mi Ephraim Kishon világsikerének titka?

Sokáig ő volt a világ egyik legnépszerűbb humoristája, könyveit milliók olvasták, darabjait milliók nézték élvezettel, filmjeit díjak tucatjaival tüntették ki, Oscar-díjra jelölték, és kétszer nyert Golden Globe-ot. A Budapesten Hoffmann Ferencként született, a magyarosítás után Magyarországon Kishont, Izraelben pedig a Kishon nevet kapott művész műveiben páratlan eredetiséggel, kivételesen szórakoztatóan vegyül a sajátos nagyvárosi humor az izraeli mindennapok ironikus, fricskáktól sem mentes, mélyen budapesti, mélyen zsidó ábrázolásával. Fatalista, kegyetlenül vicces, őszinte világlátása azóta is újabb és újabb generációkat érint meg. Művészete titkairól egyik legnagyobb sikere, a Golden Globe-ra jelölt ’A Blaumilch-csatorna’ után beszélgetünk.

Kerekasztal-beszélgetés

Moderátor: Báron György

Tervezett résztvevők: Barkóczi Janka, Kurutz Márton

DARGAY 90

A színpadtól a rajzpadig

Nemcsak miskolci színházi gyökerei, de főiskolai tanulmányai, illetve a Nemzeti Színházban töltött gyakornoki évei egyaránt abba az irányba mutattak, hogy Dargay Attila (1927-2009) kétségkívül színházi alkotóként fogja megalapozni hírnevét: a magyar színháztörténet megkerülhetetlen alakjává növi ki magát egy gazdag és sokoldalú életmű létrehozásával. Még a színészi pálya is nyitva állt előtte, Dargay mégis belátta, hogy az állandó mozgást nem színpadi jelenlétben, hanem csakis animációs keretek között tudja elképzelni. Ahogy erről özvegye és alkotótársa, Henrik Irén egy vele készült interjúban fogalmaz: "A »színészi vénája« a rajzaiban, a figuráiban teljesedett ki. A figura mozgásvilágával szerette volna bemutatni a karakter tulajdonságait, egyéniségét." Ezért is foglal el kiemelt helyet legsikeresebb animációs filmjei és képregényei mellett az útkeresés, a saját hang megtalálása a Színészmúzeum és a CineClassics közös rendezvényeként megvalósuló kamarakiállításban, amely a múzeum állandó kiállításába ágyazottan mesél Dargayról, a díszletfestőről, egykor ígéretes látványtervezőről, majd fáradhatatlan rajzfilmesről, animációs rendezőről.

Színháztörténeti és Színészmúzeum

Miskolc, Déryné u. 3.

A CineClassics minden programja ingyenes.

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: