Életműdíjasok

2008

GYARMATHY LÍVIA

Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező, a magyar film egyik legfontosabb alakja. Már első alkotása, az Ismeri a szandi mandit? nagy kritikai és közönségsikert aratott, a Schütz Ila, Dajka Margit és Kiss Manyi főszereplésével készült film azóta is gyakran játszott klasszikus. A rendszerváltás hatásait az Andorai Péter és Rita Tushingham főszereplésével készült A csalás gyönyörében ábrázolta. Játékfilmjei mellett több kitűnő dokumentumfilmet készített, mint a megrázó A lépcsőt vagy a 2000-ben az év legjobb európai dokumentumfilmjének járó Európa Filmdíjjal jutalmazott A mi gólyánkat.


2009

SLAWOMIR IDZIAK

Az egyik legjobb európai operatőr, Krzysztof Kieslowski állandó alkotótársa számos legendás filmet fényképezett: gondoljunk Juliette Binoche arcára a Három szín: kékből, Irene Jacobra a Veronika kettős életéből, a Rövidfilm a gyilkolásról legendás, megrázó képsoraira, vagy Ridley Scott filmjére, A sólyom végveszélybenre és a 2007-es Harry Potter és a Főnix rendjére. Részese volt Kieslowski legnagyobb sikereinek, tizennégy Zanussi-film operatőre volt, majd Hollywoodban is a legnagyobbakkal dolgozott együtt. 1991-ben a Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek járó díjat, 2002-ben Oscar-díjra jelölték.


2010

JANCSÓ MIKLÓS

A Szegénylegényekkel tűnt fel 1966-ban a Cannes-i Filmfesztiválon, majd olyan filmekkel írta be magát az egyetemes filmművészetbe, mint a Csillagosok, katonák, a Fényes szelek, a Sirokkó vagy a Még kér a nép, melyért 1972-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját. Egyedi és eredeti kameramozgásai tökéletes harmóniában vannak mondanivalójával. Filmjeiben a művészet választ keres a történelmi megrázkódtatások mozgatórugóira, zseniális filmnyelve olyan alkotókra volt hatással, mint például Martin Scorsese, Tarr Béla és Bernardo Bertolucci.


2012

AGNIESZKA HOLLAND

A Varsóban született Agnieszka Holland pályája kezdetétől "határjáró": a filmrendezést Prágában tanulta, majd első filmje, a Vidéki színészek sikere és a lengyel rendkívüli állapot kihirdetése után 1981-ben Párizsba emigrált. Az Armin Mueller-Stahl főszereplésével készült Keserű aratásért jelölték először Oscar-díjra 1986-ban, másodszor 1992-ben nominálták az Európa, Európáért (1990), a mű elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-ot is. Első amerikai filmjét, A titkok kertjét 1993-ban készítette. A még szinte ismeretlen Leonardo DiCaprióra ő bízta 1995-ben első komoly szerepét, Rimbaud-ot, a költőt a Teljes napfogyatkozásban. Közben Kieslowski Három szín: kék című filmjének társírója volt, és megfilmesítette a Washington Square című Henry James-regényt Jennifer Jason Leigh-vel és Albert Finney-vel. Az Európai Filmakadémia elnöke.


2013

SZABÓ ISTVÁN

Az Oscar-díjas rendező nemzedéki filmekkel tűnt fel (Álmodozások kora, Apa, Szerelmesfilm), majd a nagy történelmi tablók mestere lett, és az 1981-es Mephisto, majd az ezt követő Redl ezredes és a Hanussen a világ legjobb rendezőinek egyikévé avatták. A három film három tipikus közép-európai karaktert ábrázol, mindegyiket Klaus Maria Brandauer személyesíti meg. Szabó István és Brandauer valami alapvetően érvényeset mondott ezekkel a filmekkel a politika és a művészet mindenkori viszonyáról. Az 1998-as összegző A napfény íze után irodalmi adaptációkat forgatott (Szembesítés, Rokonok, Az ajtó), melyek, korábbi filmjeihez hasonlóan, egyén, hatalom és közönség viszonyát elemzik.


2014

ZSIGMOND VILMOS

Zsigmond Vilmos európai operatőr - és talán ez volt a szerencséje Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen - így lett a legnagyobbak: Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa. A Harmadik típusú találkozások fényképezéséért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart. Egy évvel későbbi filmje, A szarvasvadász (Cimino) öt Oscart nyert, köztük a legjobb film díját, de 1985-ben és 2007-ben is jelölték Oscar-díjra. 1999-ben megkapta az Amerikai Operatőrök Társasága (ASC) életműdíját.


2015

CLAUDIA CARDINALE

Az isteni CC: Claudia, Marcello Mastroianni – azaz Guido, a filmrendező – múzsája a 8 és félben. Angelica, Alain Delon – azaz Tancredi Falconeri – szerelme A párducban. Vénus, Jean-Paul Belmondo szerelme a Cartouche-ban. Jill, minden férfi álma a Volt egyszer egy Vadnyugatban. Ginetta a Rocco és fivéreiben. Gabriella az Éjfélkor indul útjára a gyönyörben. Molly, Klaus Kinski – a címszereplő – társa a Fitzcarraldóban. Doroteia Manoel de Oliveira legutolsó filmjében, a Gebo és az árnyékban.  Claudia Cardinale Federico Fellini, Luchino Visconti, Werner Herzog, Sergio Leone, Claude Lelouch múzsája volt, a modern filmművészet egyik legnagyobb sztárja.


2016

MAKK KÁROLY

A magyar film egyik legjelentősebb alakja. Hosszú pályafutása szinte csak szuperlatívuszokban írható le: ő készítette - elsőfilmesként - az egyik legjobb magyar vígjátékot, a Liliomfit (1954) és minden idők legjobb magyar filmjei közül néhányat. A legnagyobbakkal dolgozott együtt: Illés Györggyel, Tóth Jánossal, Szécsényi Ferenccel, Déry Tiborral, Örkény Istvánnal, Bacsó Péterrel, hogy csak a legfontosabb operatőröket és írókat-alkotótársakat említsük. Elég a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961), az Elveszett Paradicsom (1962), a Szerelem (1971), az Egy erkölcsös éjszaka (1977) vagy az Egymásra nézve (1982) képkockáira gondolni, máris sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, az igazi, személyesen megélt történelem eseményei. Ilyen filmek, képkockák és színészarcok által is kapcsolódunk az országhoz, ahol születtünk. Ugyanakkor e művek nem csak a hazai közönség számára emlékezetesek, hanem nemzetközileg is ismertté tették Makk Károly nevét. Elmondott néhány történetet, amiket csak itt lehetett megcsinálni, de univerzálisak, mindenkihez szólnak és mindenki érti őket. A Liliomfi 1955-ös cannes-i premierje és a felújított Szerelem 2016-os Cannes Classics-beli bemutatója egy világkarrier állomásait is kijelöli, a zsűri díjával (Prix du Jury, Szerelem, 1971), Oscar-jelöléssel (Macskajáték, 1972), Christopher Plummerrel, Maggie Smith-szel, Michael Gambonnal és más világsztárokkal közösen forgatott filmekkel. És természetesen a felejthetetlen magyar színészarcokkal: Darvas Ivánnal, Krencsey Marianne-nal, Törőcsik Marival, Pálos Györggyel, Psota Irénnel, Bessenyei Ferenccel, Makay Margittal, Cserhalmi Györggyel, Dajka Margittal, Bulla Elmával. Isten éltesse Makk Károlyt!

2017

JIŘÍ MENZEL

Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Már első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es Berlini Filmfesztiválon, példátlan módon a fesztivál történetében, elnyerje az Arany Medvét. Az Őfelsége pincére voltam 2006-ban több, mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban és ez volt a rendező hatodik Hrabal-adaptációja. Filmjeiben kivételesen játszik egymásba a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia - ami csak a legnagyobbak sajátja. A Szeszélyes nyár, a Hóvirágünnep, az Oscar-jelölt Az én kis falum, az Iván Csonkin legendás rendezője számos filmben - köztük több magyarban - játszott is, és színházi tevékenysége is kimagasló.

 

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: