Hírek

Befejeződött a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a díjakat

17-én, szombaton este befejeződött a Jameson CineFest, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait, majd levetítették Paul Verhoeven Elle című filmjét. A Pressburger Imre-díjat A semmiből (From Nowhere) című filmjéért az amerikai rendező Matthew NEWTON nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat pedig a dán Martin ZANDVLIET rendező A homok alatt (Land of Mine) című alkotásának ítélte a zsűri. A közönségdíjas HAJDU Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje lett. Életműdíjat vett át Makk Károly (képünkön). Az eseményről készült felvétel itt, a díjazottak teljes listája és a további részletek itt tekinthetők meg.

1 % A FILMVILÁGNAK

Segítsd adód 1%-val a Filmvilágot, az egyetlen magyar filmművészeti folyóiratot! A sok kicsi 1% tényleg sokra megy. A részletek itt.

JULIETTE BINOCHE A FESZTIVÁL ELSŐ EURÓPA-DÍJASA

Juliette Binoche hosszú tapsvihart követően szeptember 9-én átvette a fesztivál frissen alapított Európa-díját. Bíró Tibor fesztiváligazgató a Jameson CineFest megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „Az elmúlt 12 évben az volt a törekvésünk, hogy a világ filmművészetének legfrissebb és legértékesebb alkotásait hozzuk el Magyarországra, és tegyük ezzel Miskolcot az ország és Kelet-Közép Európa filmes fővárosává 10 napra.” Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében megköszönte a CineFest megálmodóinak, szervezőinek, különösképp Bíró Tibor igazgatónak elhivatott munkáját. Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntőbeszédében rámutatott, hogy a CineFest évről-évre elvarázsolja a nézőket. „Nem csak azért mert egy folyamatosan megújuló, a filmes világ által elismert fesztivált szervezünk Miskolcon, hanem mert a CineFesten minden évben világsztárokkal is találkozhatunk.” Muszatics Péter filmtörténész, a CineFest CineClassics szekciójának kurátorának laudációjában elhangzott: „Juliette Binoche az egyetlen színésznő, aki Velencében, Berlinben és Cannes-ban is elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat. Juliette Binoche nagy és kivételes színésznő, egy igazi, európai sztár: példakép és igazodási pont millióknak.” >

FIÚ A VONATON

Roger Deutsch, amerikai független filmes is a Jameson CineFest vendége volt, aki - a Magyarországon forgatott - Fiú a vonaton című filmjét kísérte el. A Kitekintő szekcióban bemutatott alkotásnak ez volt az európai premierje, amelyen jelen volt a film magyar főszereplője, Tóth Barnabás is. A Fiú a vonaton egy 1991-ben rögzített videóval indít, amelyet Roger Deutsch a budapesti Úttörővasúton készített, és amelyet eddig már négy filmjében is felhasznált. Deutsch különleges stílusára jellemző, hogy valós felvételek alapján rendez fiktív történeteket, új személyiséget ad a szereplőknek. A fiú a vonaton önkritikus alkotás, éppen a dokumentumfilm készítés etikáját állítja központba.

SZLOVÉN BOTRÁNYFILM MAGYAR PREMIERJE MISKOLCON

A Jameson CineFest vendége volt Damjan Kozole szlovén rendező, aki Nightlife (Éjszakai élet) című művét kísérte el. Kozole ezzel a munkájával idén Karlovy Varyban a legjobb rendezőnek járó elismerést nyerte el. A Nightlife (Éjszaki élet) valós eseményeken alapszik, egy egész országot foglalkoztató, nagy médiavisszhangot kapott gyilkosság sajátos interpretációja. A rendezőt a kutyaharapásokkal kivitelezett kegyetlen támadás és a média brutalitása foglalkoztatta, a főszereplő személyes önfeladásán keresztül.A vetítés után izgalmas közönségtalálkozóra került sor.

SÁRA SÁNDOR EMLÉKEZETT LATINOVITSRA

A Szindbád vetítésével és egy kiállítással emlékezik a Jameson CineFest a negyven éve elhunyt Latinovits Zoltánra. A vetítés utáni beszélgetésen Sára Sándor elevenítette fel a forgatással és a legendás színésszel kapcsolatos emlékeit. A beszélgetés itt tekinthető meg, az Ilyen nagy szerelem című rendkívül érdekes kiállítás pedig októberig a Színészmúzeumban (Déryné u. 5.).


MAKK KÁROLY MESTERKURZUS, MANDA DVD ÉS HANGOSFILM.HU PREZENTÁCIÓK

Nagy siker volt a 90 éves Makk Károly mesterkurzusa a Szerelem vetítése és Fazekas Eszter szerkesztő MaNDA DVD-bemutatója után: Báron György beszélgetett a legendás rendezővel, ami megtekinthető itt. A CineClassics másik programja, a Kurutz Márton és munkatársai által működtetett remek hangosfilm.hu oldal prezentációja itt tekinthető meg.

FIMRENDSZERVÁLTÁSOK

A fesztiválon volt Varga Balázs Filmrendszerváltások - A magyar film intézményeinek átalakulása 1990-2000 című könyvének a bemutatója. A bemutatón a szerző a hazai film intézményrendszeréről, filmműfajokról, trendekről, európai és nemzetközi összefüggésekről beszélt. A kötet összefoglalja, egyben európai kontextusba helyezi az 1989 után eltelt két évtized magyar filmtörténetét és filmfinanszírozási rendszereinek átalakulását.

BIVALYERŐSEN, ÚJ STRUKTÚRÁBAN: ITT VAN A TELJES VERSENYPROGRAM

Új programstruktúrával, erősebb versenyszelekcióval és változatosabb szekciókkal jelentkezik Magyarország nemzetközi filmfesztiválja, a Jameson CineFest. Az idei nagyjátékfilmes versenyprogramba tizennyolc mű került be. Olyan hiánypótló alkotások vannak közöttük, mint a Sundance nagy szenzációjaként megismert Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új-zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichardt legújabb munkája, az Egyes nők.  A hazai mozikat elkerülő dán Martin Zandvliet A homok alatt című második világháborús drámája is versenybe száll a Pressburger-díjért, csakúgy, mint a Cannes-ban a kritikusok által vegyesen fogadott, ám végül a zsűri nagydíjával távozó Xavier Dolan-mű, az Ez csak a világ vége című családi dráma. De ha már szóba került Cannes és a kritikusok, muszáj kiemelni Maren Ade komédiáját, a Toni Erdmannt, mely minden idők legrajongottabb alkotása lett a franciaországi rendezvényen. A teljes lista itt.

JULIETTE BINOCHE MISKOLCON

Az Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche lesz a Jameson CineFest megnyitójának sztárja: Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

A Jameson CineFest CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Kieslowski utolsó filmjei szerepelnek, a Kék szeptember 9-i vetését 10-én este a Fehér, 11-én a Piros követi. A Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de - többek között - óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg.


ÉLETMŰDÍJ MAKK KÁROLYNAK

A magyar filmtörténet egyik legjelentősebb alakja, Makk Károly kapja 2016-ban a Jameson CineFest életműdíját. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező nevéhez olyan remekművek fűződnek, mint például a Liliomfi (1954), a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961), az Elveszett Paradicsom (1962), a Szerelem (1971), az Egy erkölcsös éjszaka (1977), vagy az Egymásra nézve (1982). Makk filmjeiben sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, a személyesen megélt történelem eseményei. A 90 éves Makk Károly nemzetközileg is elismert: a Liliomfi 1955-ös cannes-i premierje és a felújított Szerelem 2016-os Cannes Classics-bemutatója egy világkarrier állomásait is jelölik. A Szerelem 1971-ben megkapta a zsűri díját (Prix du Jury) Cannes-ban, a Macskajátékot 1972-ben Oscar-díjra jelölték. A további részletek a kapcsolódó programokról és a CineClassics további eseményeiről itt.

ITT VAN A TELJES KISJÁTÉKFILMES ÉS ANIMÁCIÓS VERSENYPROGRAM

Kivételesen erős a Jameson CineFest idei versenyprogramja is: gondosan válogatott, Oscar-jelölt, Cannes-ban, Berlinben már bizonyított, vagy éppen a felfedezés kapujában álló fiatal filmesek legjobb munkáit láthatjátok szeptember 9-től Miskolcon. A részletek itt és itt.

KITEKINTŐ: VERHOEVEN ÉS TANOVIC, TASNÁDI ÉS STILLMAN

Az elmúlt éveknél erősebb lesz a Kitekintő/Open Eye című szekció: olyan címek vannak a programban, mint a bosnyák Danis Tanovic új mozija, a Halál Szarajevóban, Whit Stillman kosztümös szuperprodukciója a Szerelem és barátság, illetve a legendás Paul Verhoeven, az Elemi ösztön folytatásként is felfogható Elle című abszurd thrillere, mely a Jameson CineFest zárófilmje is egyben. Magyarok is találhatók a Kitekintőben, az eddig csak forgatókönyvíróként ismert Tasnadi István debütje, a MEMO, illetve egy amerikai koprodukció, a Fiú a vonaton, melynek egyik főszerepét Tóth Barnabás alakítja.

ÚJ SZEKCIÓ: MIDNIGHT SCREENINGS

Új szekció a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horrorklasszikusokat izgulhatunk majd végig Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rémálom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba – Zombi expresszig, mely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója. 

ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL: MAGYAR PREMIER A JAMESON CINEFESTEN

A magyar színeket a fesztivál versenyében Hajdu Szabolcs képviseli az Ernelláék Farkaséknál című alkotásával, amely elnyerte a Karolvy Vary-i Filmfesztivál fődíját - és Miskolcon lesz a magyarországi ősbemutatója.


MUSICDOCS, ZAPPÁVAL ÉS KLEZMERREL

Szintén új színt hoz be a programba a MusicDocs szelekció, melynek keretében láthatjuk Thorsten Schütte zseniális dokumentumfilmjét Frank Zappáról, illetve Bereczki Csaba Soul Exodus-át, mely New York-i klezmer zenészekről mesél őszintén és átütő erővel.


CINECLASSICS: IN MEMORIAM KIESLOWSKI

A Három szín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia (1993-1994) mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A Kéket Velencében, a Fehéret Berlinben, a Pirosat Cannes-ban mutatták be, és egy Arany Oroszlán, több César, egy Ezüst Medve, az Independent Spirit Award, négy Golden Globe- és három Oscar-jelölés (köztük a legjobb rendezőnek járó) is mutatják, hogy ez a különleges vállalkozás páratlan visszhangot váltott ki. A fesztivál közönsége most, húsz évvel később, újranézheti, újra felfedezheti és újraértékelheti egy nagy rendező testamentumát. Kieslowski filmjei és kérdései, aktuálisabbak, mint valaha - és ezt Juliette Binoche is fontosnak tartja.

A CINE NEW WAVE DÍJA a MISSIONART GALÉRIÁTÓL

A Jameson CineFest vadonatúj versenykategóriájának díját a MissionArt Galéria ajánlotta fel. A legszebb képi világért járó elismerés egy kortárs, kiváló magyar képzőművész munkája (értéke mintegy 1.500 euro) és a galéria ezentúl minden évben a nyertes film rendezőjének adja át. Ez évi díj Seres Laszlo miskolci művész alkotása.

 


SILS MARIA A FRANCIA INTÉZETBEN

Nemzetközi színházi karrierje csúcsán Maria Enderst felkérik, hogy játsszon ugyanabban a darabban, amely húsz évvel azelőtt híressé tette őt. Akkor Sigridet, a csábító fiatal lányt alakította, aki lefegyverez, végül öngyilkosságba hajszol egy nála érettebb nőt, Helenát. Ezúttal azonban Helena szerepét kínálják fel Mariának, aki hirtelen a tükör másik oldalán találja magát... Juliette Binoche miskolci látogatása alkalmával a Budapesti Francia Intézet (I. Fő u. 17.) szeptember 13-án 18.30-tól levetíti Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmjét. A belépés ingyenes.

SRÁCKOR ÉS ADELE, CARDINALE ÉS ZEITLIN

Az elmúlt években nálunk volt a magyar premierje az Adele életének, a Sráckornak, a Whiplashnek és a Love 3D-nek, hogy csak néhány filmet emeljünk ki a rendkívül gazdag programból. Több száz külföldi filmkészítő, a fiatal hazai filmes generáció és a magyar filmszakma elismert alkotói rendszeres résztvevői és látogatói a fesztiválnak. Miskolc minden évben kezdő nagy tehetségek és tapasztalt művészek találkozóhelyévé válik. Büszkék vagyunk rá, hogy – többek között – vendégünk lehetett Kevin Macdonald (a Miskolcon született világhírű Emeric Pressburger Oscar-díjas unokája), Sɬawomir Idziak lengyel operatőr, a legendás rendező, Agnieszka Holland, Claudia Cardinale, az iráni vizuális művész, Shirin Neshat, a finn provokátor, Timo Vuorensola és Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő reprezentánsai, mint például az azóta Star Wars rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, az Oscar-jelölt Benh Zeitlin vagy a Tangerine vakmerő producere, Shih-Ching Tsou. 2016 szeptemberében is hasonlóan izgalmas programmal várunk Miskolcra.

56-OS FILMEK A MANDÁTÓL

A MaNDA tematikus DVD-sorozatot jelentet meg az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A havonta egy-egy kiadvánnyal bővülő sorozatba olyan digitálisan felújított filmek kerültek, amelyek nem csak a szűken vett forradalmi eseményekre koncentrálnak, hanem az 1956 előtt és után történtekre is. A filmarchívum egyedülálló vállalkozása a teljes 1956-os mozi híradóévfolyam megjelentetése - ennek a bemutatója a CineClassics keretében lesz. A Jameson CineFesten lesz a bemutatója a gyönyörűen felújított Makk Károly-filmnek, a Szerelemnek is. A DVD-sorozatról további információk itt, programunkról további részletek hamarosan.

ALTER NATIVE NOVEMBERBEN

Az Alter-native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legrégebbi és legnagyobb független rövidfilm-fesztiválja, amely 1993-ban indult és minden év novemberében kerül megrendezésre. A fesztivál támogatja a független önkifejezést, a média-piac tömegtermékeivel szembeni egyéni alternatívákat. A rendezvény lehetőséget nyújt a kevésbé ismert stílusok és sajátos szemléletmódok bemutatására, független önkifejezések felfedezésére a filmművészetben. A nevezések benyújtására kizárólag online, a www.alternativeiff.ro oldalon keresztül van lehetőség, a határidő 2016. szeptember 15.

ELHUNYT ZSIGMOND VILMOS

A Jameson CineFest 2014-es életműdíjasa 85 éves volt. Zsigmond Vilmos európai operatőr volt - és talán ez tette sikeressé Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen - így lett a legnagyobbak: Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa. A Harmadik típusú találkozások fényképezéséért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart. Egy évvel későbbi filmje, A szarvasvadász (Cimino) öt Oscart nyert, köztük a legjobb film díját, de 1985-ben és 2007-ben is jelölték Oscar-díjra.

"Otthonunk Miskolc”

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál számos filmkészítő workshopnak adott otthont az elmúlt években. Az Észak-Magyarországi Regionális Filmalap-Miskolc Alapítvány a fesztiválnak ebben a tevékenységében vállalt idén nagyobb szerepet.

A további részletek...


LUX A MUSTANGNAK

A remek török film magyarországi premierje a Jameson CineFesten volt szeptemberben és megkapta a fesztivál fődíját - most az Európai Parlamenttől nyerte el Strasbourg-ban a LUX-díjat. Deniz Gamze Ergüven filmje immár bejárta a világ filmfesztiváljait. Az elsőfilmes török rendezőnő filmje komoly témát boncolgat, ám igazi életigenlő, befogadható és megható mozi, amelyet Franciaország nem véletlenül választott saját Oscar-nevezettjének. A filmet a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában január 21-től játsszák.

ÁTADTÁK A JAMESON CINEFEST DÍJAIT

A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes díjátadó gáláján szombat este átadták a fesztivál díjait , amelyek közül többet az alkotók személyesen vettek át, illetve videóüzenetekben köszöntek meg a Művészetek Házában tartott ünnepségen, amely után vetítésre került a fesztivál zárófilmje, a Mélyütés, majd ezt követően Gaspar Noé Szerelem című alkotása, amelyet a rendező személyesen konferált fel a közönségnek. A további részletek itt.

ROMA-KÉP 2015

Az immár tíz éve megrendezésre kerülő ROMA-KÉP program keretében négy film került bemutatásra a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében.

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézete és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál évek óta működik együtt. A Miskolci Egyetem vezetői és a filmfesztivált szervező Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ezt a már eddig is gyümölcsöző együttműködést kívánták magasabb szintre emelni, amikor év elején együttműködési megállapodást írtak alá.

A további részletek...

CSEH, OSZTRÁK, ROMÁN PREMIEREK

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 17-én három magyarországi filmpremieren vehetett részt a fesztivál közönsége. Csehország a kőkemény és megrázó The Snake Brothers című filmjét, a román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című megrendítő, magával ragadó horrorfilmet, valamint Ausztria provokatív és rendkívül izgalmas Goodnight Mommy című filmjét tekinthették meg az érdeklődők.

VERONIKA FRANZ ÉS SEVERIN FIALA MISKOLCON

Az osztrák fókusz záróeseményén, a Goodnight Mommy vetítését követően tartalmas közönségtalálkozón vehetett részt a film két rendezője, Veronika Franz és Severin Fiala, melyen többek között azt is elmondták, hogy Miskolc az utolsó állomása alkotásuk óriási sikerű körútjának, ami a Velencei Filmfesztiválon kezdődött. A film ezen a héten került az amerikai mozikba a Goodnight Mommy trailere, melyet óriási érdeklődés övezett az Egyesült Államokban is – 7 nap alatt ötmillióan nézték meg. A programot az Osztrák Kulturális Fórum támogatta.

KOBRA ÉS KÍGYÓ - MATEJ HADEKKEL

 A Snake Brothers vetítését követően az egyik főszereplő, Matej Hádek elmondta, hogy életében először dolgozott együtt testvérével, Krystof Hádekkel. A Cseh Fókusz a film után egy kellemes hangulatú fogadással zárult. A programot a Cseh Centrum támogatta.

KORRUPCIÓS DRÁMA: PREMIER AZ ALKOTÓK JELENLÉTÉBEN

A román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című igaz történeten alapuló, megrendítő, magával ragadó horrorfilmet hatalmas érdeklődés kísérte. A vetítést követően a rendező Tudor Giurgiu elmondta, hogy filmje lényege az volt, hogy tudjon mutatni egy olyan, morálisan erős karaktert, aki elbukik, szemben a korrupt, kompromisszumképes emberekkel. Hozzátette, hogy a film politikailag sajnos nagyon is aktuális. A film vágója, Lemhényi Réka beszélt többek között a film utóéletéről – elmondta, hogy a film széles körben megmozgatta a román társadalmat olyannyira, hogy a bemutatást követően Romániában alakult egy antikorrupciós egylet is.

HÁROM PREMIER, AZ ALKOTÓK JELENLÉTÉBEN

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mai napján, azaz szeptember 17-én három magyarországi filmpremieren vehet részt a fesztivál közönsége: Csehország a kőkemény és megrázó The Snake Brothers/Kobrák és siklók című filmjét 16 órától, a román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című megrendítő, magával ragadó horrorfilmet 18 órától, Ausztria provokatív és rendkívül izgalmas Goodnight Mommy című filmjét pedig 21 órától tekinthetik meg az érdeklődők. A The Snake Brothers/Kobrák és siklók egyik főszereplője, Matej Hádek, a Why me?/ Miért én? alkotói közül Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Szélyes Andrea jelmeztervező, továbbá a Goodnight Mommy szerzői közül Veronika Franz és Severin Fiala rendezők személyes jelenlétükkel is megtisztelik a fesztivált.

ERŐSÍTENI A KÍNAI-MAGYAR KAPCSOLATOKAT

A 12. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 15-én tartott Kínai Panoráma programot nagy érdeklődés övezte, hiszen akárcsak a gazdaság, a kultúra területén is egyre több együttműködés jön létre Kína és Magyarország között. Ezzel a rendezvénnyel a fesztivál nagy lépést tett, hogy a két ország filmszakmai szervezetei között még szorosabb együttműködés jöhessen létre.

A Miskolcra érkező delegáció tagjai közt volt többek között a Kínai Filmarchívum igazgatónője, Sun Xianghui, Dr. Auer János, a NMHH Médiatanács tagja, valamint Szalai Györgyi rendező a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében. A delegáció tagjai megtekintették a kínai moziplakát kiállítást, majd  Jinglei Xu Somewhere Only We Know című filmje előtt Bíró Tibor, a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója ünnepélyesen is megnyitotta a rendezvényt.

Kínai panoráma megnyitó videó

Reel Rock 10

Reel Rock 10 Premier a CineFesten: legendásan jó filmek a hegymászás nagymestereinek főszereplésével a mozivásznon!

Az amerikai Sender Films napjaink vezető kalandsport-film készítő producere. Dokumentumfilmjeik az elmúlt évtized során igazi etalonná váltak a maguk műfajában, rendszeresen viszik a pálmát a nemzetközi filmfesztiválokon, 2012-ben elnyerték a Sports Emmy® díjat is.

A Sender Films és a Big Up Productions stúdiók együttműködéséből született Reel Rock Tour idén tizedik alkalommal indul világkörüli filmturnéra. A REEL ROCK 10-en olyan sportolókkal találkozhattok a mozivásznon, mint Alex Honnold, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson, Jimmy Webb, Daniel Woods és a filmkészítők megemlékeznek a nemrég elhunyt Dean Potter-ről is. A közel 100 perces filmválogatás olyan izgalmas és színes programot kínál, ami mindenkit felpörget!
Ha kíváncsi vagy az év legizgalmasabb hegymászófilmjeire, ne hagyd ki a szabadtéri Reel Rock 10 vetítést a Szinva teraszon, a Skoda Mozi-ban! Időpont: szeptember 18. 20:00

További részletek...

GASPAR NOÉ MISKOLCON

A 12. Jameson CineFest egyik nagy meglepetése, hogy itt lesz látható először Magyarországon Gaspar Noé legújabb botrányfilmje, a Szerelem. A rendező a fesztivál vendége lesz, ahol személyesen mutatja be szombat este a filmjét, valamint közönségtalálkozón is részt vesz.


OTTHONUNK MISKOLC

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál számos filmkészítő workshopnak adott otthont az elmúlt években. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetével kötött együttműködését kiszélesítve a Filmalap az Intézettel közösen egy dokumentumfilmes workshopot hirdetett. A tervezett filmkészítő műhely végül a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával 3 rövid dokumentumfilm formájában tárta fel a görög, a szlovák és a bolgár kisebbség miskolci múltját, történetét. A további részletek itt.


NAGY SIKER VFOLT A CINECLASSICS WESTERN-PROGRAMJA

A négy klasszikus western is telt házzal ment a Jameson CineFesten, és a filmtörténeti programsorozathoz kapcsolódó konferencián is telt ház volt. A konferencia fő kérdése az volt, hogy egyáltalán hogyan írhatjuk körbe a western műfaját és miben rejlik az a titok, amely a mai napig vissza-vissza fordítja az alkotókat ehhez a típusú történetmeséléshez. Báron György vetette fel André Bazin tanulmányát, amelyben azt taglalja, hogy véleménye szerint a western sikere abban rejlik, hogy valójában nem is műfaj, hanem az amerikai nép eredetmítosza. A vitaindítót izgalmas beszélgetés követte. A további részletek itt.

Konferencia video

ÉLETMŰDÍJ CARDINALÉNAK

Claudia Cardinale kapta a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; az európai mozi egyik legnagyobb legendája szűnni nem akaró vastaps közepette vette át az elismerést péntek este Miskolcon. Claudia Cardinale életműdíját Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Bíró Tibor fesztiváligazgató adták át. A filmcsillag úgy fogalmazott: nagyon szereti Magyarországot és nagy megtiszteltetés számára a díj. Emellett hozzátette: "érzelmes dolog újra megnézni a Volt egyszer egy Vadnyugatot" - ez volt a fesztivál nyitófilmje.

CARDINALE-INTERJÚK

Számos médium készített interjút a fesztivál életműdíjasával, Claudia Cardinaléval. Itt találtok egy válogatást a legfrissebbekből.

Megnyitó ünnepség video

JOBBNÁL JOBB FILMEK JÖNNEK

A Mediterranea Jonas Carpignano rendezésében az Afrikából induló bevándorlók sorsáról szól. A román-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Miért én? (Why Me?) című filmet is érdemes kiemelnünk. A felsoroltakon kívül a versenyprogramban olyan produkciók szerepelnek majd, mint az Ich Seh, Ich Seh Severin Fiala és Veronika Franz művészi horrorja, a Sundance fődíjas Me and Earl and the Dying Girl Alfonso Gomez-Rejon rendezésében és Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke főszereplésével.  A közönség és a zsűri válogathat még olyan filmek között is, mint Radu Jude filmje, az Aferim!, A két barát című francia film Louis Garrel rendezésében. A kínai rendező, Chengpeng Dong Jian Bing Man című filmjével mutatkozik be, de itt lesz a német Sebastian Schipper Victoria című alkotása, Jan Prusinovsky The Snake Brothers című mozija, a James White című amerikai film Josh Mond rendezésében és az ausztrál Sam Klemke időgépe, amelynek maga Sam Klemke a főszereplője. Az versenyprogramhoz az utolsó pillanatban csatlakozott a Jon Watts rendezte Cop Car – Rendőrautó, amelyben Kevin Bacon egy bunkó és korrupt rendőrt alakít. 

PAZAR DOKUK

A nemzetközi versenyprogramon belül a dokumentumfilm kategóriában a Kismet versenyzik, amely a török szappanoperák hatását taglalja. Itt láthatjuk Damian Kocur alkotását, a 21 napot, csakúgy mint a Cseh sörháború-t Jan Latal rendezésében, csakúgy mint Lorenz Findeisen Betontörténetek című dokumentumfilmjét. Vetítésre kerül a Giovanni és a Vízibalett Astrid Bussink alkotása, és a magyar-német kooprodukcióban készült Drifter Höcher Gábor rendezésében, valamint a Valami jobbra várva című alkotás, a lengyel sztárrendező Hanna Polak rendezésében.

 A részletes program...

FIPRESCI-KONFERENCIA MISKOLCON

Szeptember 12-én a 90 éves FIPRESCI tiszteletére rendeztek kerekasztal-konferenciát a Jameson CineFesten. A konferencia megtekinthető itt.


CINEFEST AZ AVASON IS

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál három évvel ezelőtt indította el az Avasi lakótelepen a CineFest Gyermeknap című programot. Vasárnap óvodások és kisiskolások nézhették meg az Irány a bárka című rajzfilmet. A vetítések ingyenesek voltak az Avasi Gimnázium színháztermében.


Jameson CineFest ösztöndíj antropológus hallgatók részére

A Miskolci Egyetem vezetői és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szervező Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója 2015. januárjában együttműködési megállapodást írtak alá. A megállapodás értelmében a Cine-Mis Nonprofit Kft. évente egy alkalommal pályázatot hirdet az ME BTK Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet hallgatói részére egyszeri 150.000,- forintos filmes támo­gatási összeg elnyerésére. A támogatásra kizárólag aktív hallgatói jogviszonnyal rendel­kező kulturális antropológia szakos hallgatók pályázhatnak. A pályázók szakmai zsűri előtt prezentálják filmterveiket. A zsűri a legjobb filmterv rendezőjét részesíti támoga­tásban, ennek fejében a pályázat nyertese vállalja, hogy a bemutatott filmterv alapján a következő év augusztus 1-ig elkészíti a filmjét. Az elkészült alkotás premierjére a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, versenyen kívüli szekcióban kerül sor. Az idei évben a filmtervek meghallgatására szeptember 15-én 10:00-tól kerül sor a Művészetek Házában.

ROMA-KÉP 2015

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon már tízedik alkalommal kerül megrendezésre a Roma-Kép program, melynek során válogatás mutatunk be a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének évfolyamfilmjeiből.

Egy filmes work shop is színesíti a programot, melynek keretében a filmkészítés iránt érdeklődő, roma származású középiskolások által alkotott csapat feladata egy rövid -, történelmi szempontokat előtérbe helyező dokumentumfilm elkészítése Miskolc város és a roma kisebbség kapcsolatáról, összefonódásáról. 

Részletek...


Kínai Panoráma:
két filmmel és plakátkiállítással mutatkozik be az ázsiai ország

A hivatalos versenyprogram mellett a CineFest évről évre olyan országok filmjeit is elhozza a közönségnek, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismerhetnek. Ebben az évben nem csak az osztrák és cseh filmeket, de a Kínai Népköztársaság filmművészetét is megismerhetik a nézők egy két napos program keretében, két kortárs filmen keresztül: a Jian Bing Man című film a hivatalos versenyprogram része lesz, a Somewhere only we know című romantikus drámát pedig versenyen kívül láthatja majd a fesztivál közönsége. A filmvetítésekhez a kínai filmművészetet bemutató plakátkiállítás is kapcsolódik, amelyet szeptember 15-20 között láthatnak az idelátogatók.

A program támogatója a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetsége és a Kínai Filmarchívum.

CLAUDIA CARDINALE A JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA

A fesztivál idei életműdíjasa az európai mozi egyik legnagyobb legendája, Claudia Cardinale, aki olyan halhatatlan remekművekkel vonult be az egyetemes mozitörténelembe, mint a Rocco és fivérei Luchino Viscontitól, a 8 és fél Federico Fellinitől, a Fitzcarraldo Werner Herzogtól, vagy Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című legendás alkotása, hogy csak a rendkívül gazdag életmű néhány csúcsát említsük. A művésznő jelen lesz szeptember 11-én a fesztivál megnyitóján, ahol átveszi az életműdíjat. Utána a Volt egyszer egy Vadnyugatban Charles Bronson és Henry Fonda oldalán láthatjuk a színésznőt.

A NYITÓFILM: VOLT EGYSZER EGY VADNYUGAT

Sergio Leone klasszikusával kezdődik a Jameson CineFest szeptember 11-én. A Monument Valley monumentális kulisszái, a 70 mm-es, szélesvásznú plánok, Ennio Morricone legendás dallamai, Henry Fonda, Charles Bronson, és persze Claudia Cardinale felejthetetlen alakjai nagyvásznon, tökéletes kép- és hangminőségben elevenednek meg. A film egyúttal a CineClassics western-fókuszának nyitódarabja.


CINECLASSICS: FÓKUSZBAN A WESTERN

A western áll az idei CineClassics középpontjában: a műfaj, amely a 20. században milliókat vont bűvkörébe, és melynek már sokszor halálhírét keltették, de mindig újra feltámad, és John Fordtól Nicholas Rayig, Sam Peckinpah-tól Sergio Leonéig, a Coen testvérektől Clint Eastwoodig számos zseniális alkotót ihletett meg. A Volt egyszer egy Vadnyugat mellett levetítjük John Ford klasszikusát, a John Wayne és James Stewart főszereplésével készült Aki lelőtte Liberty Valance-t. A régivágású, míves hollywoodi western hattyúdalát a kegyetlen, modern vérbosszú-western, a Vad banda követi, amely 1969 óta semmit sem veszített erejéből. A megunhatatlan spagetti-western, milliók kedvence, A jó, a rossz és a csúf zárja a válogatást. Szeptember 12-én, szombaton 13 órától a Béke teremben kitűnő szakemberek részvételével nyilvános western-konferencián is részt vehetnek az érdeklődők, hogy könnyebben eligazodjanak a műfaj útvesztőiben.

A FÓKUSZBAN: AUSZTRIA ÉS CSEHORSZÁG

A fesztivál országfókusz-sorozatában ezúttal két szomszédos nemzet filmművészete mutatkozik be. A programban vadonatúj filmek éppúgy szerepelnek, mint filmklasszikusok, bemutatkozik a legendás prágai filmiskola, a FAMU és a nemrég a világ egyik legjobbjának választott bécsi Filmakadémia, Michal Bregant, a Cseh Filmarchívum igazgatója és Jannis Lenz, a Diagolnale, az osztrák nemzeti filmfesztivál legjobb kisjátékfilmese pedig a nemzetközi zsűriben foglalnak helyet.

MARKOVICS, FRANZ, HANEKE: AUSZTRIA LEGJOBBJAI MISKOLCON

Ausztria két nagyjátékfilmmel is képviselteti magát az országfókusz-sorozatban - és a nagyjátékfilmes versenyprogramban. A Superworld Karl Markovics második rendezése - a Rex felügyelőből és az Oscar-díjas Pénzhamisítókból is ismert, Magyarországon is népszerű színész első rendezése, a Lélegzés 2011-ben elnyerte a CineFest fődíját – a Jameson CineFesten most a rendező mindkét filmje, az első és a második is látható lesz. A Goodbye Mommy, Veronika Franz, Ulrich Seidl alkotó- és élettársának új, provokatív és rendkívül izgalmas munkája szintén sikerre számíthat Miskolcon - Velencében már bizonyított. Mindkét film magyar premier. A programban szerepel egy válogatás Michael Haneke rendező szakos diákjainak műveiből (melyeket a bécsi Filmakadémián készítettek), és levetítjük Haneke, az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas legendás mester korai, kőkemény remekművét, a Benny videóját is. A program az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

CSEH FÓKUSZ: KŐKEMÉNY DRÁMA, INTIM MEGVILÁGÍTÁSBAN

Csehország egy megrázó vadonatúj film, a Karlovy Varyban díjazott Snake Brothers magyarországi premierjével szerepel a nagyjátékfilmes versenyprogramban. A dokumentumfilmek között két gyöngyszem is bemutatkozik: a Cseh sörháború című, címéhez illően, a világszerte kedvelt ital múltjával és jövőjével foglalkozik (és megtekintése után a nézők garantáltan beülnek egy-két sörre), a Concrete Stories pedig a szerte Közép-Európában ismert panelprogramok szomorú és mulatságos részleteivel foglalkozik, igazi cseh humorral és iróniával. A CineClassicsban az éppen ötven éves, frissen felújított remekmű, Ivan Passer Intim megvilágításbanja szerepel (képünkön jelenet a filmből), ezenkívül a Jameson CineFest vetít egy válogatást a FAMU, a legendás prágai Filmakadémia vizsgafilmjeiből (az iskolának olyan ismert diákjai voltak, mint Forman és Menzel, Kusturica és Kundera, hogy csak a legnagyobbakat említsük). A program támogatója a Cseh Centrum.

3 OSCAR A WHIPLASHNEK, 1 A SRÁCKORNAK

Mindkét filmnek a Jameson CineFesten volt a magyarországi premierje. A Whiplash egy kezdő zenész és egy sokat látott veterán tanár (J. K. Simmons, képünkön az Oscarral) drámája. A tanár felvesz egy kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. Egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett - mindketten tartják a ritmust, az eredmény pedig megrázó lesz. A Sráckor, Richard Linklater műve példátlan filmes élmény: ugyanazt a néhány színészt követi 12 éven át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain - és magán az időn.A film csak egy Oscart nyert - de sok más díj mellett megkapta a BAFTÁ-t (azaz a brit Oscart), a FIPRESCI (a Filmkritikusok Világszövetsége) az év legjobb filmjének választotta és Golden Globe-bal is kitüntették, többek között a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában. Joggal.

 

 

 

MEGÁLLAPODÁS A MISKOLCI EGYETEMMEL

A Miskolci Egyetem vezetői és a Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a már eddig is gyümölcsöző együttműködést kívánták magasabb szintre emelni akkor, amikor 2015. január 20-án az egyetem Szenátusi tanácstermében együttműködési megállapodást írtak alá. A most aláírt megállapodás az eddigiek során kialakult munkakapcsolatok mentén biztosítja a két intézmény közös tevékenységének hatékonyságát. Az együttműködés 4 fő területre terjed ki.

Részletek...

OSCAR-ESÉLYES A SRÁCKOR

A Golden Globe után a Critics Choice Awardot is elnyerte a Sráckor (Boyhood), és hat jelöléssel várja a február végi Oscar-gálát. A film magyarországi premierje a Jameson CineFesten volt. Richard Linklater műve példátlan filmes élmény: ugyanazt a néhány színészt követi 12 éven át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain - és magán az időn.

 

 

 

 

 

 

VAN VALAMI A MOZIKBAN

Nagy sikerrel szerepel a hazai mozikban a 11. Jameson CineFest nagydíjas filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Reisz Gábor első egészestés művének magyar premierje Miskolcon volt szeptember közepén. A film nemcsak Karlovy Varyban és Miskolcon vonzza a nézőket - a CineFestes vetítésre alig lehetett bejutni -, hanem országszerte a mozikban is. A filmről tobábbi részletek itt. A Daazo.com pedig a bemutató kapcsán négy korai Reisz-kisfilmet mutat be, a részletek itt.

Kiosztották a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A 11. Jameson Cinefest ünnepélyes díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette az életműdíjat. A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.

Tovább...

OROSZ DÍJ MAGYAR KÖNYVNEK

Egy magyar filmes könyvet tüntettek ki Moszkvában december elején: Geréb Anna Gaál Franciska karrierje című kötete elnyerte az orosz színházi alkotók és kritikusok különdíját. Az itthon alig ismert magyar színésznőt bemutató orosz nyelvű életrajzi könyv májusban jelent meg Búza Natália fordításában, a Gaál Franciskáról rendezett moszkvai kiállítás alkalmából, amely a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején a Bahrusin Múzeumban, a világ legnagyobb színházi múzeumában volt látható. A kiállítást először 2009-ben, a miskolci CineFest CineClassics programjának keretében láthatta a közönség, majd bemutatkozott Londonban is.

 

 

 

 

ÓRIÁSI SIKER VOLT A VAN

Zsúfolásig megtelt nézőtér fogadta Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagyjátékfilmjének magyarországi premierjét a Jameson CineFesten. A bemutatón a közönség megismerhette a stábot és sok más érdekesség mellett azt is megtudhatta, hogy a rendező miért barátait kérte fel a főbb szerepekre. A filmet októbertől vetítik a hazai mozik.

ORSON WELLES ŐSBEMUTATÓ

Teltházas vetítésen láthatta a magyar közönség A halhatatlan történet című 1968-as Orson Welles-filmet - mégpedig magyarországi ősbemutatóként, hiszen a legendás rendező művét még soha nem játszották hazánkban. A film előtt Olivier Gérard, Welles asszisztense (képünkön) mondott bevezetőt. A CineClassics programjáról itt láthattok összefoglalót.


ORIGÓ

A Karlovy Vary Filmfesztivál nyitófilmje, az I Origins, Az origó sci-fi dráma Mike Cahill rendezésében. Ian Gray molekuláris biológiát tanul, a szakterülete a szem evolúciója. Beleszeret egy lányba, akivel a világnézetük radikálisan eltérő, de ez csak még jobban elmélyíti kapcsolatukat és örök hűséget esküsznek egymásnak. Évekkel később Ian és a munkatársa, Karen, fantasztikus felfedezést tesz, ami megrengetheti a világot. Kockára téve a munkáját és a családját, Ian elutazik a világ másik végére, hogy megtudja az igazságot és annak esetleges következményeit... A magyar premier pénteken lesz - természetesen Miskolcon.

VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN MISKOLCON

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Reisz Gábor filmje Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek...

Hatalmas siker volt A megfelelő ember a CineFest-en

Teltházas közönség fogadta az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa A megfelelő ember (Der Anständige) című dokumentum-játékfilmjét a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A vetítés után kötetlen beszélgetés tanúi lehettek a film hatása alatt lévő nézők, mely során meghallgathatták Izrael magyarországi nagykövetének, Ilan Mornak érzelmekkel átitatott gondolatait, majd Vanessa Lapa filmmel kapcsolatos érzéseit, tapasztalatait. - Az volt a célunk a filmmel, hogy elgondolkoztassuk az embereket, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezeknek az embereknek nem volt kötelező azt tenni, amit tettek, ez a saját választásuk volt - mondta a rendezőnő. - Nagyon fontos, hogy az ilyen hatalommal bíró emberek soha többé ne hozhassanak ilyen döntéseket. A társadalomnak figyelnie kell arra, hogy ha valaki ilyen tettekre készülne, akkor azt megállítsa.

Sára Sándor a Jameson CineFest vendége lesz

A magyar filmművészet egyik legnagyobb hatású alakja, Sára Sándor rendező személyesen is részt vesz péntek délután 16 órakor a Béke teremben azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a „Sára 80” című portréfilm és portrékönyv ősbemutatója után tartanak a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Sára Sándor tavaly, november végén ünnepelte 80. születésnapját. E jeles dátum volt az egyik apropója annak, hogy a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál immáron 5 éves múltra visszatekintő CineClassic sorozata idén Sára Sándor munkásságával foglalkozik, akinek szinte felmérhetetlenül gazdag életművében számos dokumentum- és játékfilm, rendezői és operatőri bravúr sorakozik.

INDIAI VENDÉGEK A JAMESON CINEFESTEN

A Jameson CineFest országfókusz-sorozatában idén India filmművészete mutatkozott be. A programról itt láthattok összefoglalót.

 

 

A JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA: ZSIGMOND VILMOS

Zsigmond Vilmos európai operatőr - és talán ez volt a szerencséje Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik a francia újhullám, Fellini, Bergman, Antonioni nyomdokán - és természetesen felhasználva a régi hollywoodi stúdiórendszer kelléktárát - létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen - így lett a legnagyobbak: Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa. Így alkotta meg a Gyilkos túra (Boorman) éles fényeit és árnyékait, a McCabe és Mrs. Miller (Altman) szemcsés képeit, a Sugarlandi hajtóvadászat (Spielberg) kézikamerás felvételeit, a Harmadik típusú találkozások letisztult képi világát. Az utóbbi filmért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart - és a díjátadón (képünk itt mutatja Goldie Hawn és Jon Voight társaságában) Illés Györgynek és a magyar operatőri iskolának mondott köszönetet. Zsigmond Vilmos szeptember 19-én 18 órakor mesterkurzust tart a Béke teremben.

CineFest Közönségdíj

Idén először a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői szeretnék, ha a fesztivál közönsége is véleményt nyilvánítana, szavazataik alapján egy versenyfilm megkapja a CineFest Közönségdíját. Minden vetítésre látogató szavazólapot kap, amelyet a Művészetek Háza előcsarnokában lévő urnába dobhat. Szavazni bármely, a hivatalos versenyprogramban szereplő filmre lehet, ezek közül a legtöbb szavazatot kapó filmalkotás kapja a díjat. A szavazás összegzése érdekében, amennyiben a szavazólapra nevet és elérhetőséget is írnak, a szavazók között a Miskolc Autó által felajánlott ajándékcsomagot sorsolunk ki.

„Számít a véleménye, szavazzon!”

LAND HO! KEZDÜNK

Egy jó film olyan, mint egy jó whiskey: igazi élvezet. A 11. Jameson CineFesten szeptember 12-től remek filmek és remek whiskey várja a közönséget. A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik. A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje. A fesztivál történetében rekordszámú, több, mint 200 filmet láthatunk idén. Ráadásul minden program ingyenes. Itt a helyed!

SRÁCKOR

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) az év legjobb filmjének ítélte Richard Linklater Sráckor, azaz Boyhood című filmjét, amelyet a nézők a hazai bemutató előtt, szeptember 14-én, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatnak először. A FIPRESCI Grand Prix 2014 – Best Film of the Year kategóriában a szövetség 553 tagja választja ki a legjobbat azok közül az alkotások közül, amelyek bemutatója 2013 július 1. után volt. A Sráckor a szavazatok alapján magasan győzött a többi döntős film között.


ITT A TELJES VERSENYPROGRAM

A 11. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmes rendezvénye 2014. szeptember 12-21-ig várja a közönséget. Idén is mi mutatjuk be a legjobb európai rendezők alkotásait és a legújabb amerikai független filmeket. A fesztivál valamennyi versenyfilmje magyarországi premier lesz. Jön az I Origins (Sundance nagy slágere), a Mommy Xavier Dolantól (a zsűri díja, Cannes), a francia Girlhood (Bande de filles) és az Ezüst Medve-díjas amerikai Boyhood (Sráckor, Richard Linklater), az izraeli Vanessa Lapa formabontó és provokatív dokumentum-játékfilmje Himmlerről, a Der Anstaendige, hogy csak néhány filmet említsünk. A teljes lista itt.

MOMMY MISKOLCON

A kanadai csodagyerek, Xavier Dolan Mommy című versenyfilmjével szinte robbantotta idén a Cannes-i Fesztivált. A huszonöt éves színész-rendező (képünkön) ötödik nagyjátékfilmjében (melyből négy Cannes-ban versenyzett) a szokásos témáját dolgozza fel: a problémás anya-gyerek viszonyt, extrém intenzitással elmesélve. A depresszió perceit pedig van képe 1:1 formátumban filmezni, tehát a nagy vásznon egy négyzetet látunk, míg a boldogság ritka pillanataiban „kinyílik" a perspektíva. Olyan színészi alakításokat látunk csodálatos és ismeretlen kanadai színészektől, hogy a vörös szőnyeges sztárok szinte amatőrnek tűnnek...

TOLNAY 100

Tolnay Klárit ünnepli a 11. Jameson CineFest: szeptember 14-én, vasárnap 15 órától a Béke teremben Góg Laura Tolnay 100 című könyvét mutatjuk be, majd levetítjük az Egy csók és más semmi című klasszikust. Egy különleges, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai által készített installáció szintén a dívára emlékezik - megtekinthető pénteken 16 órától néhány lépésnyire a fesztivál helyszínétől, Miskolc főutcáján, a Széchenyi u. 85-ben.

 

 

SZAKMAI PROGRAMOK

Országfókusz-sorozatunkban India, Spanyolország, Szlovákia és Franciaország mutatkozik be – a Made in India és a Made in Spain-programok különösen gazdag kínálattal várják az érdeklődőket. Harmadik alkalommal rendezzük meg a tavaly is nagy sikert aratott Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, ezenkívül filmszakmai fórum várja a hazai alkotókat és producereket. Továbbá kerekasztal-beszélgetések, animációs és dokumentumfilmes programok várják a Miskolcra látogatókat. A Filmklubszövetség idén is egész napos szakmai programmal vesz rész a 11. Jameson CineFesten. Szeptember 13-án délelőtt 10 óra és délután 17 óra között a Director's Clubban várja az érdeklődő pedagógusokat, középiskolásokat, egyetemistákat, főiskolai hallgatókat, filmbarátokat.

5 ÉVES A CINECLASSICS

A CineFest filmtörténeti programsorozata 5. születésnapját ünnepli idén. Az egyedülálló, Szabó István védnökségével zajló CineClassics különösen gazdag kínálattal, számos vetítéssel, mesterkurzusokkal, könyvbemutatóval várja az érdeklődőket - és ráadásul minden programja nyilvános és ingyenes. A részleterk itt.

ORSON WELLES "MAGYAR KAPCSOLATA"

Kevesen tudják, hogy a filmművészet egyik legnagyobb zsenijének, Orson Wellesnek az élet- és alkotótársa magyar származású volt. A CineClassics programján szeptember 20-án 14 órakor sok érdekes részlet derül ki nem mindennapi kapcsolatukról, jelen lesz a rendező egy munkatársa, és egy nagyon ritkán látható Welles-filmet is vetítünk - a főszereplő: Jeanne Moreau. További részletek itt.

 

EU MEDIA-TÁMOGATÁS

Az Európai Unió MEDIA Creative Europe Programja idén is támogatja a Jameson CineFestet. A legnagyobb magyarországi filmfesztivál a megújult uniós támogatási alap egyetlen hazai nyertese. A Creative Europe Program olyan patinás európai filmes rendezvényekkel együtt támogatja a 11. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, mint a Thesszaloniki Fesztivál, a Jihlavai Dokumentumfilm-fesztivál vagy a kolozsvári TIFF.

KIEMELT TÁMOGATÓ A MÉDIATANÁCS

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt támogatója lesz. Az együttműködés értelmében a Médiatanács díjat ajánl fel a rövidfilm, dokumentumfilm és animációs film kategóriában a győztes alkotásoknak, adíj összege kategóriánként 1.000.000 Forint, összesen 3.000.000 Forint.

TORE TÁNCA ÉS ILO ILO: NÉMET ELSŐFILM ÉS SZINGAPÚRI DRÁMA NYERT A  10. JAMESON CINEFESTEN

17 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 8 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 5 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, Sundance Channel-válogatás, Kechiche-retrospektív, 2 workshop, American Film Showcase, mesterkurzusok, DunaDock-program, konferenciák, nemzetközi filmvásár, számos szakmai találkozó, csupa teltházas vetítés - ez a 10., ünnepi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Katrin Gebbe filmje, a Tore tánca (Tore tanzt) nyerte - a díjat a díszlettervező, Anna Wübber vette át, a rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A film elnyerte a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség díját is. A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukorról elnevezett elismerést  a cannes-i Arany Kamera-díjas Ilo Ilo kapta, melyet a rendező, Anthony Chen személyesen vett át. Harmadszor állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: ők is az Ilo Ilót díjazták, éppúgy, mint a nemzetközi FIPRESCI-zsűri - Chen filmje három díjat nyert, a rendezőt vastapssal köszöntötte a közönség. Az izraeli Isten hozott és részvétünk (Welcome and Our Condolences) lett a legjobb kisjátékfilm (a rendező, Leon Prudovsky videoüzenetben köszönte meg az elismerést), a díjat a Daazo.com szponzorálta, a lengyel Boldogok leszünk... majd egyszer pedig a legjobb dokumentumfilm - a díjat a Miskolc Autó Kft. ajánlotta föl. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a magyar Nyuszi és Őz, Vácz Péter alkotása nyerte

BÍRÓ TIBORT MISKOLCI MÚZSA-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI

Ez a város legrangosabb kulturális elismerése. "Pályafutásom legnagyobb díja a Múzsa-díj - mondta a Jameson Cinefest igazgatója. - Méghozzá azért, mert civil emberek alkotta kuratórium adományozta nekem. Abban, hogy létrejött a fesztivál, és hogy ma az, ami, nagyon sokat segítettek a munkatársaim. Nagyon szépen köszönöm nekik. Köszönet illeti a családomat, akik a háttérből segítenek nekem, s édesanyámnak, aki máig táplálja bennem az elhatározást, hogy ha van egy célom, azt elérhetem – mondta Bíró Tibor. További részletek itt.


HAT OSCAR-JELÖLÉS A NEBRASKÁNAK

A legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Bruce Dern, képünkön lányával, Laura Dernnel), és a legjobb rendezés kategóriájában is jelölték a Nebraskát, Alexander Payne remekét, melynek a 10. Jameson CineFesten volt a közép-európai premierje. A művet két hónappal az amerikai bemutató előtt vetítettük. Az Oscar-jelöltek listája itt.


"EZ AZTÁN A MEGSÜVEGELENDŐ SIKERTÖRTÉNET!"

A 10. Jameson CineFest sajtóvisszhangja szinte egyöntetűen pozitív volt. A sokszáz írásból a teljesség igénye nélkül most csak néhányat emelünk ki. Báron György az Élet és Irodalomban így fogalmazott: "Nem elég filmfesztiválnak lenni, annak is kell látszani. A tizedik évébe lépett miskolci Jame­son CineFest szervezői tudják ezt... örüljünk, hogy végre lett egy rendes nemzetközi filmfesztiválunk, olyan, amilyet már régóta szeretnénk." "Miskolc 10. alkalommal varázsolta el a filmszerető közönséget... [A Jameson CineFestet] Magyarország kedvenc és gyakorlatilag egyetlen profi nemzetközi fesztiváljaként aposztrofáljuk - írta Katona Linda a filmtett.ro-n. - Az elmúlt tíz év leglátványosabb - és a továbbiakban a fejlődés irányának alapkérdését felvillantó - változása a (kritikus) tömeg (elérése). Idén szinte a fesztivál összes vetítése teltházzal futott, sőt, többször is előfordult, hogy nem jutott be mindenki a terembe." Mint Kárpáti György a Magyar Nemzetben írta, "Az idei Jameson CineFesttel kapcsolatban gyakran az volt a legnagyobb élmény, ha valaki bejutott egy filmre - ez pedig mindennél többet elmond a nemzetközi filmfesztiválról... Abban valamennyi szervező és vendég is egyetértett, hogy példátlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben a miskolci filmfesztivál. Ez aztán a megsüvegelendő sikertörténet!"

A SÜDDEUTSCHE ZEITUNG A CINEFEST NEMZETKÖZI FORMÁTUMÁRÓL

A vezető német lap Nemzetközi formátumú fesztivál című cikkében számolt be a 10. Jameson CineFestről: "A fiatal miskolci fesztivál egy filmhétből vált Magyarország vezető filmfesztiváljává" ahol "elismerésre méltó" válogatásban szerepeltek a fiatal filmesek legjobb filmjei. Mint a cikk írója kiemelte, Katrin Gebbe Tore tánca című alkotását jóval a németországi premier előtt láthatta a magyar közönség, csakúgy, mint az Adele életét és Alexander Payne Nebraskáját. A lap beszámolt a magyar filmgyártás helyzetéről, továbbá a 75 éves Szabó István életműdíjáról és a díjátadás utáni beszélgetésről, ahol az Oscar-díjas rendező a román filmművészetet említette követendő példaként. A teljes cikk itt olvasható.

WHIPLASH

Az idei SundanceFilmfesztivál nagydíját és a közönség díját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrewról, a 19 éves dobosról szól, aki rettegve a középszerűségtől mindent megtesz, hogy a legjobb legyen. A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert - Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból... Magyar premier pénteken - természtesen A Jameson CineFesten.

A JELENIA GORA-I ZOOM FESZTIVÁL VÁRJA FILMEKET

Az egyik legszebb lengyel város, Jelenia Góra nemzetközi filmfesztiválja várja a magyar filmeket! A beküldési határidő 2013. november 30., a részletek itt.

Interjú Anne Barnhoornal

Versenyfilmünk, az Eva Van End szűztelenítése forgatókönyvírójával, Anne Barnhoornal beszélgettünk - a videóinterjú megtekinthető itt.


METRO MANILA - PREMIER A RENDEZŐ JELENLÉTÉBEN

Sean Ellis rendező jelenlétében került sor az idei Sundance Fesztivál közönségdíjas filmjének magyar premierjére. A Metro Manila hazai forgalmazója a Vertigo Média, a premiert a British Council támogatta. A film, mint a bemutató napján kiderült, Nagy-Britannia hivatalos Oscar-jelöltje. 


SCARLETT JOHANSSONTÓL ROBERT REDFORDIG: ITT VAN A NAGYJÁTÉKFILMES VERSENYPROGRAM

A pornófüggő Joseph Gordon-Levitt-tól a csontig hatoló bosnyák háborús drámáig, az utóbbi évek legjobb német debütjétől az első lengyel melegmoziig, Daniel Radcliffe-től Ellen Page-ig, az Esőemberben megismert Valeria Golino első rendezésétől az idei Arany Kamera-díjas remekműig az év legjobb, legprovokatívabb, legkeményebb filmjei mutatkoznak be a 10., ünnepi Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A fesztivál története során talán még soha nem feszült annyiféle vízió egymásnak, mint ebben a heterogén, a nemzetközi filmes szcéna sokrétűségét felvonultató programban. Természetesen az összes film magyarországi premier és jónéhányat csak és kizárólag itt láthat a hazai közönség. A teljes lista itt.

PREMIER A RENDEZŐ JELENLÉTÉBEN

Talán az Oscar-díjas Senkiföldje (No Man's Land, Danis Tanovic) óta nem készült olyan jó film a bosnyák háborúról, mint a Templom a dombon (Circles). A filmet a rendező, Srdan Golubovic jelenlétében mutattuk be. A filmet, amely a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat, Magyarországon a Mozinet forgalmazza. 


FRANCES HA

Az íróként, rendezőként és színészként is jegyzett Noah Baumbach folytatta a Greenberg című mozival kezdődő kooperációt a csodálatos Greta Gerwig színésznővel, olyannyira, hogy mostani filmjük forgatókönyvét is közösen hozták tető alá. Gerwig alakítja a címszereplőt, Frances Hát, aki egy kedves bolond. Gyakornokként dolgozik egy tánctársulatnál, totálisan csóró, még lakása sincs, albérletről albérletre ugrál. Sophie nevű barátnőjével ugyan bensőséges a kapcsolata, ám az egyensúly felbomlik, mikor az összeköltözik a barátjával. Ettől kezdve minden kudarccal végződik, amihez Frances hozzáfog, legyen szó karrierről vagy magánéletről, s közben még az ártalmatlannak tűnő szituációkban is csak úgy záporoznak a hihetetlen életigazságok. A magyar forgalmazó a Mozinet, magyar premier: 19-én 23 órakor.

SZABÓ ISTVÁN A 10. JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA

A 75 éves Szabó István a fesztivál életműdíjasa. A Jameson CineFest a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen vetítésével tiszteleg az Oscar-díjas művész előtt. A három filmet három egymást követő estén: szeptember 17-én, 18-án és 19-én láthatja a közönség, 19-én, a Hanussen vetítése és a díjátadó után közönségtalálkozó lesz. A részletek itt.


DIADALMAS SZERELEM

A miskolci születésű Pressburger Imre, azaz Emeric Pressburger a brit mozi egyik legjelentősebb alakja volt. Michael Powell-lel páratlanul sikeres párost alkottak: az "írta, rendezte és gyártotta Michael Powell és Emeric Pressburger" felirat számos film főcímén jelent meg, köztük olyan klasszikusokén, mint A vörös cipellők, a Blimp ezredes, a Hoffmann meséi és a Diadalmas szerelem. A CineClassics az utóbbi klasszikus digitálisan felújított kópiájának vetítésével emlékezik az Oscar-díjas művészre. A David Niven főszereplésével készült 1946-os Diadalmas szerelem sokak szerint minden idők egyik legnagyobb brit filmje. Egyszerre szatirikus és patetikus, fantasztikus és romantikus, színes és fekete-fehér: modern és okos mese halálról és életről. A vetítés után Takács Ferenc beszélget Ian Christie filmtörténésszel.

CINECLASSICS: EGY OSCAR-DÍJAS LÁTVÁNYTERVEZŐ BUDAPESTRŐL

A CineClassics 2013-ban Alexander Traunerrel, azaz Trauner Sándorral (barátainak: Trau, a képen középen, Oscar-díjával, kedvenc kutyájával és a cigarettázó Billy Wilderrel), a 20 éve elhunyt díszlettervezővel foglalkozik. A filmtörténet egyik legjelentősebb, budapesti születésű art directora páratlan karrierje során Luis Bunueltől Luc Bessonig, az 1920-as évektől a 80-as évekig mintegy száz film (köztük az Aranykor, a Ködös utak, A szerelmek városa, az Othello, az Ariane, A legénylakás, az Irma, te édes és a Metró) díszleteit tervezte. Marcel Carné, Orson Welles és Billy Wilder állandó alkotótársára szeptember 15-én, vasárnap 13 órától a Művészetek Háza Béke termében konferencia, aznap 16 órától a Nagyteremben A legénylakás felújított kópiájának vetítése és egy különleges, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai által készített installáció emlékezik. A részletek itt.

A FÉL NELSON RENDEZŐJE MISKOLCON

A Ryan Gosling főszereplésével készült kultfilm rendezője, Ryan Fleck is a Jameson CineFest vendége lesz - a művész, akinek Gosling Oscar-jelölését köszönheti, az American Film Showcase-en, az Egyesült Államok Nagykövetsége és a Jameson CineFest közös rendezvényén vesz részt. Díjnyertes filmeket mutatunk be a programban, és a vetítések után az alkotókkal is találkozhat a közönség. A dokumentumfilmes Andrew Garrison szintén jelen lesz a fesztiválon. A részletek itt.

ADELE MISKOLCON

Nálunk lesz a magyar premierje az Arany Pálma-díjas Adele életének (La Vie d'Adele) - hogy stáblistával vagy anélkül, kiderül szeptemberben. Az biztos, hogy a háromórás film senkit sem fog hidegen hagyni: szerelmet mozgóképen úgy még senki sem ábrázolt, mint Abdellatif Kechiche. A legelszántabbak megismerkedhetnek a rendező (képünkön a két káprázatos főszereplővel) egész eddigi életművével: a programban szerepelnek korábbi alkotásai, a Voltaire hibája, a Fekete Vénusz, A kitérés és a Velencében díjazott A kuszkusz titka is.

ABDELLATIF KECHICHE RETROSPEKTÍV

A tunéziai születésű francia rendező-író-színész szakított a hagyományos filmkészítési szabályokkal: művei régi és új, a klasszicizmus és a szexualitás, Európa és Afrika, dokumentarizmus és költőiség izgalmas szintézisét adják. A Jameson CineFest retrospektívvel tiszteleg az Arany Pálma-díjas művész előtt. A programban a Voltaire hibája, a Fekete Vénusz, A kitérés és a Velencében díjazott A kuszkusz titka szerepel. A Francia Intézet támogatásával. A részletek itt.

SUNDANCE CHANNEL-VÁLOGATÁS: AZOKNAK, AKIK VALAMI MÁST KERESNEK

Valami mást, valami újat, nem elcsépeltet: értéket. A Sundance Channel nekik szól. Éppúgy, mint a Jameson CineFest. Az amerikai Sundance Filmfesztivál hivatalos adójának számító tévécsatorna (melyet Robert Redford a fesztivál sikere után alapított) és a vezető magyar filmfesztivál céljai tehát közösek. A legjobb művészfilmek, dokumentumfilmek éppúgy a Sundance Channellen mutatkoznak be, mint kultsorozatok, például a Mad Men és a Rectify. Az egyik legminőségibb, már Magyarországon is jelenlévő csatorna, a Sundance Channel filmjeiből a fesztivál válogatást mutat be. Ezzel a négy filmmel nem lehet mellényúlni: a maguk nemében mind a legmagasabb minőséget képviselik. Akár egy nem mindennapi barátságról (Halley), az alkohollal és démonjaival küzdő Robert Carlye önpusztító életéről (California Solo), két tinédzser szexuális ébredésének lírai és drámai rajzáról (Jess+Moss) vagy egy 14 éves lány útkeresésről (I Felt Like Love) van szó, a megközelítés pontos, érzékeny, és - eltérő módon ugyan, de - mind Redford koncepciójának sikerét igazolják. Nagy közönségsikerek és számos díj: Durbantól Rotterdamon át Münchenig és természetesen a Sundance-ig jelzi az amerikai film megújulásának útját.

CANNES LEGJOBB SZÍNÉSZNŐJE A ZSŰRIBEN

Aki látta Cristian Mungiu Túl a dombokon című filmjét, nem felejti el egyhamar Cosmina Stratan arcát. A tavaly Cannes-ban a legjobb női alakítás díjával kitüntetett színésznő a Jameson CineFest nemzetköz zsűrijének tagja, csakúgy, mint az egyik legjobb magyar színházi rendező (Béres Attila), animációs filmes (Cakó Ferenc), vágó (Kornis Anna). Az elnök a bukaresti Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a román filmiskola egyik meghatározó alakja, Doru Nitescu. A teljes lista itt.


FIATAL ÉS GYÖNYÖRŰ

Francois Ozon Fiatal és gyönyörűje (Jeune et jolie) a fesztivál Kitekintő blokkjában szerepel, természetesen szintén magyar premier és az Adele életéhez hasonlóan szintén Cannes-ban volt a világpremierje. A gyönyörű Marine Vatch által játszott tini alakja, aki unalmában prostituáltnak áll, nem véletlenül emlékeztet A nap szépe főhősére. A rendező nem titkolja a Bunuel- és a Catherine Deneuve-párhuzamot, de a nagy elődök filmjét Ozon csak inspiráló forrásnak tekinti, története nagyon is mai.


NEM CSAK SZAKMABELIEKNEK

Fórumok pályázatokról, szerzői jogról, az art mozikat érintő rendeletek módosításáról, MEDIA Desk tájékoztató, filmes gyereknap, filmklubszövetségi találkozó - a Jameson CineFesten számos nyilvános szakmai programon vehetsz részt. A részletek itt.

ROSSZ IDŐBEN, ROSSZ HELYEN

A Duna DOCK egyik igazi kihagyhatatlan különlegessége a Wrong Time Wrong Place - Rossz időben, rossz helyen című film John Appel rendezésében. Anders Breivik, az oslói tömeggyilkos 2011. júliusában először autóba rejtett pokolgépet robbantott a kormányzati épületek közelében, nyolc ember halálát okozva, majd rendőregyenruhába öltözve áthajózott az Utoya szigetre, ahol válogatás nélkül lemészárolt 77 ott táborozó, többnyire tizenéves fiatalt. Tettéért a Norvégiában kiszabható lehető legsúlyosabb börtönbüntetést: 21 évet kapott. A film öt túlélő szemszögéből mutatja be az eseményeket, miközben a véletlenek egybeesését, illetve a sorsszerűség szerepét kutatja - a rossz időben, rossz helyen szemszögéből. A film, amely 2012-ben az IDFA nyitófilmje volt, majd számos egyéb fesztiválon is tarolt, szeptember 14-én 10:30-tól látható a DunaDOCK programjában, a vetítés után a doku producere, Carmen Cobos tart mesterkurzust a forgatás körülményeiről, a forgatás során tapasztalt közhangulatról, lelki tényezőkről - és mindarról, amire a film kapcsán még kíváncsiak vagytok! A mesterkurzuson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A szervezők szeptember 10-ig a dunadokk@cinefest.hu címre várják a jelentkezéseket.

NEBRASKA

Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok, stb.) legújabb filmjét, a Nebraskát is nálunk láthatod először hazánkban. Amerika olyan arcát mutatja meg ebben a finom munkában, melyet nem nagyon szoktak reklámozni: egy kisvárosi közösség viszonyrendszerét és azon belül egy „természetesen hülye” család portréját. Payne mozija, ha nem is tökéletes, de szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda. Mese a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. A főszereplő, Bruce Dern (a képen a rendezővel) Cannes-ban a legjobb férfialakítás díját nyerte.

PASSZÉ

A múlt (Le passé), a tavaly Oscar-díjjal kitüntetett Asghar Farhadi filmje szintén a Kitekintő blokkban szerepel. Főszereplője, A némafilmesben megismert Berenice Bejo (képünkön) Cannes-ban a legjobb női alakítás díját nyerte. A középpontban egy válás áll - a tökéletes színészi játék, a dokumentaristákat megszégyenítő őszinte gesztusok, a kultúrákon átívelő kapcsolatok története éppolyan megrázó és elgondolkodtató, mint az Oscar-díjas Nader és Simin - Egy válás története.


A FRANCES HA PREMIERJE IS MISKOLCON LESZ

Telluride, Toronto, Berlin és számos más fesztivál után a Jameson CineFest hozza el Magyarországra Noah Baumbach legújabb (és legjobb) filmjét, a Frances Hát. A képen a címszerepet alakító, csodálatos Greta Gerwig.


AZ ANIMÁCIÓS VERSENYPROGRAM

Megvan a 22 legjobb: az előzsűri több száz film közül ezeket válogatta versenybe. Ha látni akarod a legjobb fiatal animációs filmesek munkáit, Miskolcon a helyed! A teljes lista itt.

DUNADOCK, ELŐSZÖR

Vadonatúj dokfilmes programmal, mesterkurzusokkal, jobbnál jobb magyar és külföldi filmekkel vár a DunaDOCK, a fesztivál új dokumentumfilmes programja. A részletek itt.


ITT A KISJÁTÉKFILMES VERSENYPROGRAM

Az előzsűri majdnem ezer filmből válogatott. Versenyben van az Oscar-jelölt belga Tom van Avermaet (Egy árny halála), és három magyar is: Felméri Cecília (A boldogság pirulája), a Cannes-ban is versenyző Nagy Dénes (Lágy eső) és Tóth Barnabás (Újratervezés). Összesen 22 film szerepel a programban. A részletes lista itt.


KOCKÁRÓL KOCKÁRA

Martin Scorsese, James Cameron, Danny Boyle, Lars von Trier, Steven Soderbergh, John Malkovich és Zsigmond Vilmos - többek között ők vezetnek be, kockáról kockára, a - szó szoros értelmében vett - filmkészítés kulisszatitkaiba. 100 percben a legjobbaktól tanulhatunk, a kalauzunk pedig Keanu Reeves lesz. Christopher Kenneally filmje Berlinben és New Yorkban, a Tribecán is nagy sikert aratott. A magyar premier az Amerikai Nagykövetség támogatásával megvalósuló Film Showcase és a CineClassics keretében lesz Miskolcon.


VILÁGVÉGE A CINEFESTEN

Sokak szerint ez minden idők egyik legjobb trilógiája, a záródarab meg zseniális: a Three Flavours of Cornetto harmadik részének, a The World's Endnek is a Jameson CineFesten lesz a magyarországi premierje. Vicces, friss, szokatlan, ügyesen keveri a műfajokat, szóval, mint Zalaba Ferenc is írja, erőteljes zavart okozhat az egyenfilmekre szokott hazai közönség tudatában. Rosamund Pike meg gyönyörű benne. A trailert itt láthatod, a filmet, nagy vásznon, tökéletes minőségben és ingyen, szeptemberben Miskolcon.


REDFORD HARCA AZ ELEMEKKEL A JAMESON CINEFESTEN

Szeptemberben Robert Redforddal élhetjük át egy hajótörés horrorját Miskolcon. Az All is Lost című film magyarországi premierje a 10. Jameson CineFest versenyprogramjában lesz. Redford, minden idők egyik legnagyobb filmsztárja élete talán legjobb alakítását nyújtja a szikár és katartikus All is Lostban, amely teljes egészében az Indiai-óceánon játszódik, ahol egy férfi hajótörést szenved és az életéért küzd. A mű májusban debütált nagy sikerrel a Cannes-i Fesztiválon. Az öreg halász és a tenger című Hemingway-regényre emlékeztető film az élet alapvető kérdéseiről szól. Redford alig szólal meg, az elemekkel küzdő öreg férfiről minden a pillantásokból és az arcjátékból derül ki. A magyar származású J. C. Chandor első filmjét, a bankválságot feldolgozó Krízispontot a magyar mozik is vetítették. Mint a rendező elmondta, egyszerre akart akció- és művészfilmet forgatni. Az All is Lost, mint a cannes-i sajtótájékoztatón elhangzott, "a létezésről szól, melyet minden nézőnek magának kell értelmeznie. A filmben Redford mellett az óceán és a csend a főszereplő." A 77 éves, többszörös Oscar-díjas legenda végig kaszkadőr nélkül dolgozott. Az All is Lostot a magyar közönség először szeptember közepén, a 10., ünnepi fesztiválon láthatja, a sok kritikus által remekműnek tartott film az Emeric Pressburger-díjért versenyez. Az amerikai nézőknek október 18-ig kell várniuk: a mű akkor kerül az ottani mozikba.

SZTÁRZENEKAROK

Alakul a fesztivál zenei programja! A teljesség igénye nélkül néhány fellépő: Paddy and the Rats, Heaven Street Seven, PUF, Mocsok Egy Kölykök, Odett, Kerekes Band, Compact Disco, Magashegyi Underground, Neo, Vad Fruttik és még sokan mások... A Jameson CineFest nemcsak filmfesztivál: ez Magyarország legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja.


ITT A DOKFILMES VERSENYPROGRAM

Igazi ünnepi, a 10. Jameson CineFesthez illő versenyprogramot választott ki az előzsűri: a 205 benevezett dokumentumfilmből 11 méreti meg magát Magyarország legnagyobb filmfesztiválján. Láthatjuk Cannes, a DOK Leipzig, az amszterdami IDFA legjobbjait, megismerhetjük a legfrissebb dokfilmes trendeket. Megtudhatjuk például, mi lett a Gettómilliomos gyerekszereplőjével, hogyan élnek az amishok Lengyelországban, találkozhatunk bizarr halálkultusszal és kínai akrobatákkal. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon nemcsak a játékfilmes trendekről tájékozódhatsz, hanem a legizgalmasabb és legtartalmasabb dokukat is nálunk láthatod. A teljes lista itt.

MISKOLC SZTÁRJA ARANY MEDVÉT NYERT

A Child's Pose (Pozitia copilului) című román film, Calin Peter Netzer rendezése nyerte Berlinben az Arany Medvét - a filmbeli gyerek pedig nem más, mint az egyik legjobb és legismertebb bukaresti színész, Bogdan Dumitrache, aki 2011-ben a Jameson CineFest vendége volt. Adrian Sitaru rendezővel (a képen középen, Sitaru és Vágási Emőke producer társaságában) itt mutatta be Magyarországon a Legjobb szándék című filmet. Akkor Locarnóból érkezett, ahol a legjobb férfi alakítás díját nyerte.

JAMESON: ÚJABB 3 ÉV A MISKOLCI CINEFESTTEL

A fesztiválnév marad: január 31-én a Jameson magyarországi képviselete, a Pernod Ricard Hungary Kft. és a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál képviselői újabb három éves együttműködési megállapodást írtak alá Dr. Kriza Ákos miskolci polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő jelenlétében. A kooperáció és a sikertörténet folytatódik: az idei, 10., ünnepi fesztivál egy nappal hosszabb lesz, több film, több program, több sztár, több koncert várja az érdeklődőket. Mint Singlár Tamás, a Pernod Ricard Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Bíró Tibor fesztiváligazgató elmondták: Magyarország legjobb filmes rendezvénye nemcsak a mindkét félnek hasznos művészetpártolásra jó példa, hanem a magyar film és a magyar kultúra nemzetközi hírét is erősíti.

MISKOLC AZ ÉLRE TÖR

"Miskolc nagyon sokat köszönhet a filmfesztiválnak" - írta Muray Gábor a Magyar Nemzetben, "Miskolc az élre tör" - írta Varsányi Gyula a Népszabadságban, "Miskolc többet akar és csinálja a fesztivált" -írta a HVG-ben Bálint Kata a 9. Jameson CineFest után. A fesztivál sajtóvisszhangja idén is egyöntetűen kitűnő volt. "Működik a brandépítés, a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nemcsak felzárkózott a szakmai élbolyba, hanem Magyarország egyetlen, valamirevaló filmünnepe lett... a Jameson CineFest már többszörösen bizonyította: tökéletes filmes csúcstalálkozó és országimázs-vitamin... Egy ilyen kulturális eseményre mostanában nagyobb szükség van, mint valaha" - folytatja Muray Gábor. Bálint Kata pedig így: "Miskolc. Egy város, ahol saját erőből olyan fesztiválokat teremtettek, mint a Bartók +, vagy a Jameson CineFest. Az egyik az operának, a másik a filmnek hódol a legmagasabb szinten."

A Revizor, az NKA kritikai portálja két cikkben is foglalkozott a fesztivállal. Gyenge Zsolt szerint "Ha korábban a versenytársak hiánya miatt emlegettük az ország legjobb filmfesztiváljaként a Jameson CineFestet, akkor most ehhez nem kell semmilyen kiegészítés. A miskolciak jó úton vannak ahhoz, hogy regionális szinten is számottevő eseménnyé tegyék ezt a tíz napot... A CineFest igazi fesztiváljellegét jelzi az is, hogy Agnieszka Holland a neki ítélt életműdíj kapcsán személyesen is megjelent Miskolcon, sőt mesterkurzust is tartott... a világ kevés pontján mondhatják el, hogy növekszik a minőségi filmek látogatottsága. Egyelőre Miskolc ilyen helynek tűnik." Kolozsi László szerint pedig "A miskolci CineFest maradt Magyarország egyetlen komolyan vehető, nemzetközileg is jegyzett filmfesztiválja... A CineFest – tegyük hozzá, annak is köszönhetően, hogy a főszponzora a Jameson, ami bőven ellátja az idelátogatókat minőségi itallal – az oldott beszélgetések terepe, itt lehet szert tenni nem csak befolyásos ismerősre, de valódi barátra is."

Katona Linda az erdélyi filmes portálon, a Filmtetten hangsúlyozta: "A Jameson CineFest attól az atmoszférától válik különlegessé, ami egy repertoárt összeforrt egésszé tud formálni – mint a jófajta kovász a lisztet, a vizet, meg a sót. A régiből táplálkozva valami egészen új születik, valami olyan, amiből egészen biztosan a jövőben is lehet majd táplálkozni... De hogy mitől más ez a fesztivál? Miskolcon mernek nagyot álmodni, és a bátorságnak megvan a jutalma. A megmutatást gesztussá emeli, a kultúrát olyan értékként szolgáltatja, ami nem megfizethető. Nem azért nem megfizethető, mert drága, hanem mert nincs ára. A CineFest ajándék. Mindenki ajándéka. Éljünk vele tizedszer is."

LÁJKOD, KÖVESD A FESZTIVÁL SAJÁT FACEBOOK-OLDALÁT!

A legjobb magyar filmfesztivál új fb-oldala nemcsak a legfrissebb fesztiválhírekről informál, hanem interjúk, filmes hírek, játékok is várnak. Klikk ide, és mindig naprakész leszel!


TEDDY MACKÓ A MOZIKBAN

Büszkék vagyunk arra, hogy a Jameson CineFesten bemutatott filmek többsége - néhány hónappal a miskolci magyar premier után - országos moziforgalmazásban is eljut a közönséghez. Adolph Zukor-díjasunk, a dán Teddy mackó áprilistól látható újra itthon a Vertigo Média jóvoltából. A 38 éves testépítő szerelme Sundance-től Miskolcig sok rajongót szerzett. "A Teddy mackó - írja Hungler Tímea a Revizorban - olyan, mint egy modernkori Grimm-mese: a papa teljességgel hiányzik a képből, a fiú magányosan éldegél egy lakásban az anyjával, a gonosz boszorka ráadásul maga a mama, aki látszólag kedves és hősünk javát akarja, valójában azonban el kell szakadni tőle, jó messzire utazni (egészen Thaiföldig), hogy Dennis végül elnyerje a királykisasszony kezét és a saját életéhez való Jelenetek a filmből Jelenetek a filmből jogát. Ehhez viszont még számos próbatételt ki kell állni."

A MOZIKBAN AGNIESZKA HOLLAND OSCAR-JELÖLT FILMJE

A 2012-es Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasának A város alatt (In Darkness, forgalmazó: Vertigo Média) című Oscar-jelölt filmjét február 28-tól játsszák a magyar mozik. A hazai premier a Jameson CineFesten tavaly szeptemberben volt a rendező jelenlétében, Agnieszka Holland a film után mesterkurzust is tartott. A város alatt nemcsak Oscar-jelölt remekmű, hanem sok más elismerés mellett a lengyel nemzeti filmfesztiválon is szinte minden díjat elnyert - köztük a legjobb rendezőét. A látványos történelmi tabló, amely Lembergben játszódik a II. világháború idején, tökéletesen illusztrálja Holland művészi erényeit: négy nyelven beszélő, négyféle nemzetiségű színészeivel tökéletes összhangban hozott létre egy európai művet.

KÖNYV SZŐTS ISTVÁNRÓL

2011 őszén Miskolcon kezdődött a Szőts István-emlékév - a CineClassics rendezvénysorozat keretében akkor teljes retrospektívvel, Szabó István filmbevezetőjével, életműkiállítással és egésznapos konferenciával tisztelegtünk a magyar film egyik legnagyobb alakja előtt, aki 100 éve, 1912-ben született. A megemlékezés-sorozat most egy emlékkönyv kiadásával zárul. Az Ember a havason című kötetben - melyet Pintér Judit és Záhonyi Ábel Márk szerkesztett és március elején jelenik meg - többek között Szekfü András, Báron György, Lukácsy György, Muszatics Péter, Sára Sándor, Kósa Ferenc, Tari János, Kisfaludy András, Kovács Ákos, Péterffy András, Szilágyi Erzsébet, Szíjártó Imre, Vajdovich Györgyi és Deák Sárosi László írásai szerepelnek.


NÉGY OSCAR-JELÖLÉS A MESSZI DÉL VADJAINAK

Szeptemberben a Jameson CineFesten a rendező, Benh Zeitlin jelenlétében volt a magyar premierje A messzi dél vadjainak, melyet négy kategóriában jelöltek Oscar-díjra. Az elsőfilmes Zeitlint olyan legendák társaságában nominálták a világ legrangosabb filmes díjára, mint Steven Spielberg és Michael Haneke. A legjobb rendezés mellett a legjobb film, a  legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb női főszereplő kategóriákban jelölték a művet - a hatéves Quvenzhané Wallis a legfiatalabb színésznő, aki az Oscar 85 éves történelmében díjra esélyes. A messzi dél vadjai, melyet a Mozinet Kft. forgalmaz, korábban elnyerte a Sundance Filmfesztivál fődíját és a Cannes-i Filmfesztivál Arany Kamera-díját is. Akik Miskolcon nem látták a filmet, most a mozikban megnézhetik. A Benh Zeitlinnel Miskolcon készült interjút itt láthatjátok.

FOTÓZD LE AZ OSCAR-JELÖLT ŐSTULKOT

A messzi Dél vadjai diadalútja a Sundance Filmfesztiválon kezdődött 2012 januárjában. Benh Zeitlin szeptemberben járt Magyarországon - a Jameson CineFesten óriási sikerrel vetítettük a filmet, utána pedig a nézők hosszan faggatták az elsőfilmes rendezőt, akit már akkor is Oscar-esélyesként emlegettek. A budapesti Művész moziban most a forgalmazó Mozinet Kft. közreműködésével installációt helyeztek el az előtérben. A film varázsának a mozivezetők sem tudtak ellenállni: már a premier előtt 2 hónappal elkezdték építeni a hatalmas szobrot, amely azt a pillanatot örökíti meg, ahogy az egyik őstulok éppen kitör a jéghegyből. Az alkotás három méter magas és másfél mázsa. Ha a Művész moziban jársz, fotózd le az őstulkot és küldd el a beasts@beastsofthesouthernwild.com címre! A fáradozásotok nem marad viszonzatlan, ígérjük. És hogy mit keres a tulok a moziban? Megtudhatjátok a filmből. Lépjetek be egy zseniális rendező világába. Üdvözlünk titeket a Teknőben!


6 JELÖLÉS A SKYFALLNAK: JAMES BOND A JAMESON EMPIRE AWARDS FAVORITJA

Minden idők legnézettebb brit filmjét, az Égszakadást (Skyfall) hat kategóriában jelölték a Jameson Empire Awardsra. A 18 éves, nagy presztízsű elismerésről a közönség dönt. A te véleményed is számít: klikk ide, és már szavazhatsz is! Az 50 éves Bond-franchise a következő kategóriákban esélyes: legjobb film, legjobb brit film, legjobb thriller, legjobb rendezés (az Oscar-díjas Sam Mendes), legjobb színésznő (Judi Dench) és természetesen a legjobb színész (Daniel Craig). Az Empire a világ egyik legnépszerűbb mozimagazinja, a Jameson pedig a legnépszerűbb ír whiskey. Koktéljuk ellenállhatatlan: a díjátadó Hollywood legnagyobb sztárjait és nézők millióit vonzza.


ITT A MÁRCIUSI FILMVILÁG

CIA kontra Osama – háború a terroristák ellen, zsaruk és gengszterek, görög újhullám, Friedkin-portré a márciusi Filmvilágban. Ide kattintva megtudhatod azt is, hogyan támogathatod a legminőségibb magyar filmes lapot. Csak 490 Ft. Vedd meg, védd meg!


FRANTIC: KÜLDJ POLANSKI SZELLEMÉBEN KÉSZÜLT FILMET!

Maximum 10 perces filmeket vár a londoni Kinoteka Fesztivál Frantic Films blokkja - olyan műveket, melyekre, így vagy úgy, hatott Roman Polanski munkássága. Nem mindennapi lehetőségről van szó: a nyertes filmet 1000 fonttal díjazzák, a zsűriben pedig a világ egyik legjobb operatőre, Pawel Edelman, a legendás rendező, Jerzy Skolimowski és az Oscar-díjas A zongorista producere, Timothy Burrill foglal helyet. A részletek itt, a nevezési határidő március 1.

SCI-FI NYERTE A JAMESON CINEFEST FŐDÍJÁT

A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett, 1000 euróval járó Pressburger Imre-díjat a litván Kristina Buožytė filmje, a Eltűnő hullámok (Vanishing Waves) nyerte, melyet a rendezőnő személyesen vett át. A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született hollywoodi stúdióalapítóról és és producerről, Adolph Zukorról elnevezett díjat megosztva a dán Játékmackó (Teddy Bear) és Peter Strickland filmje, a Berberian Sound Studio kapta. Először állt föl nemzetközi kritikusi zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: a FIPRESCI-díjat a román Radu Jude Mindenki a Mennybe megy alkotása nyerte (magyarországi forgalmazó: Mozinet Kft.), a második alkalommal ítélkező nemzetközi ökumenikus zsűri díját pedig az osztrák A szépséged mit sem ér kapta.

tovább...

A JCF NAGYDÍJASA A EUROPEAN DISCOVERY AWARD JELÖLTJE

December 1-jén Máltán, az Európai Filmakadémia (EFA) díjátadóján derül majd ki, hogy a Játékmackó (Teddy Bear), a 9. Jameson CineFest Adolph Zukor-díjas alkotása lesz-e Európa legjobb elsőfilmje. A dán film Miskolcon is óriási sikert aratott. Az öt idei jelöltről héttagú bizottság döntött: Helena Danielsson (Svédország) és Els Vandevorst (Hollandia), az EFA elnökségének tagjai, Pierre-Henri Deleau (Franciaország) és Jacob Neiiendam (Dánia) EFA-tagok, valamint a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének képviselői: Alin Tasciyan (Törökország), Paulo Portugal (Portugália) és Mihai Chirilov (Románia). Dennis, a Játékmackó 32 éves, félénk testépítő főszereplője még mindig édesanyjával lakik, aki minden levegőt elszív előle. Az igazi szerelembe vetett minden hitét feladja, de amikor nagybátyja feleségül vesz egy thai lányt. Hősünk úgy dönt, hogy ő is hasonlóan cselekszik: hirtelen Thaiföldön, a virágzó szexipar kellős közepén találja magát. Egy este aztán találkozik valakivel a helyi konditeremben, aki örökre megváltoztatja az életét.

KLIMT FILMEN, INGYEN

November 13-án, kedden 18.00 órakor az Osztrák Kulturális Fórum (1068 Budapest, Benczúr u. 16.) Raoúl Ruiz rendkívüli filmjével zárja a Klimt-évet, amely gyönyörű képekben villantja fel a szecessziós művész életét, a szenvedély, a tévelygés és a csábítás erotikus körtáncát. „Ez a film - mondja a rendező - nem Gustav Klimt életének és korának lineáris ábrázolása, hanem a képzelet filmje.” A főszerepben John Malkovich, a program ingyenes.


A ZOOM VÁRJA FILMEKET

Lengyelország egyik legjobb filmfesztiválja, a Jelenia Gora-i Zoom december 15-ig várja magyar művészek animációs, kísérleti és kisjátékfilmjeit. Február közepén vetítések, workshopok, koncertek várnak a hangulatos sziléziai városban. A részletek itt.


JCF-ES FILM A DAAZON


A 9. Jameson Cinefest keretében a City of Miskolc workshopon a miskolci székhelyű Sunny Studio és a Daazo.com - European Short Centre együttműködésében készült el Lafka Dávid filmrendező kisjátékfilmje, a Dumatúra, amelynek főszereplője a Showder Klubból is ismert standup komikus, Kiss Ádám. A filmet a JCF zárónapján már bemutattuk, az online bemutató pedig 2012. október 24-én lesz. Elkészült a film trailere, amit itttudtok megnézni.

KISS ÁDÁM LEDUMÁLJA FÖLDES ESZTERT

Lafka Dávid Dumatúra című kisjátékfilmjében a népszerű humorista által játszott figura egy fogadást köt, amelynek különös véget vet Földes Eszter karaktere. A Sunny Studio gondozásában a JCF-en készült Dumatúra október 24-től tekinthető meg - kizárólag a film facebook-oldalán és a Daazo.com rövidfilmes oldalon. A dumatúra egyesek szerint az új évezred legmenőbb élő-interaktív társasjátéka. Mások azt mondják, hogy egy urban legend, aminek a nevét feltehetően egy bukott exvivás segédszerkesztő találta ki. Az igazi kérdés azonban az, hogy ki a Tejútrendszer legprofibb dumagépe? És azért, hogy ez kiderüljön, a nagydumás komikus, Kiss Ádám első filmszerepében belevág a játékba - amelyben partnerei Földes Eszter és Noé Viktor.

A TÉMA: A HŰSÉG

A Faludi Akadémia fesztiválja november közepén kezdődik. Témája a hűség. Az intézet olyan alkotásokat mutat be november 15. és 17. között, amelyek a kép nyelvén fórumot teremtenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához. A zsűrielnök Sára Sándor lesz. További részletek itt.


A ZÁRÓFILM: BOND. JAMES BOND

A hatodik hivatalos James Bond-filmben az ausztrál George Lazenby vette át a világ legelegánsabb titkos ügynökének szerepét Sean Connerytől. A 9. Jameson CineFest ezzel a különleges darabbal zárul. Az Őfelsége titkosszolgálatában című 1969-es opusban azonban nem ez volt az egyetlen újdonság: Peter Hunt rendező ragaszkodott az eredeti Fleming-alapanyaghoz, így az azonos című regényt teljesen hűen adaptálta - idejekorán megalkotta az emberi Bondot (ezzel próbálkoznak mostanában a Daniel Craig-vonalon is), aki kütyük és hihetlen fordulatok helyett fizikai erővel, sármmal és ésszel oldja meg a világ megmentését. És még az egyetlen igaz szerelem is utoléri. Hunt innovatív rendezési stílusa jóval megelőzte a korát, dinamikában a mai akciófilmek mellett is helytáll a film, dramaturgiájában pedig olyan vakmerőre sikerült, hogy az még ma sem megengedett - ne várjuk tehát a happy endet. Noha a Bondot alakító Lazaenbynek hét filmre volt szerződése, nem sokkal a premier előtt bejelentette: soha többé nem játssza el a 007-es ügynököt. Kár, mert számos szakember és kritikus az idén ötvenéves Bond franchise legjobbjának választotta az Őfelsége titkosszolgálatában című klasszikust, melynek szombat esti miskolci vetítése a magyarországi mozipremier is egyben.

MŰSORVÁLTOZÁS: KÉT SZTÁRRENDEZŐ MAGYARORSZÁGON

A 9. Jameson CineFest a Mindenki a Mennybe megy című Radu Jude-filmet a rendező jelenlétében szeptember 19-én, szerdán 16.00 órakor vetíti. Ezt 18 órától, szintén a rendező, Benh Zeitlin jelenlétében, A messzi dél vadjai vetítése követi a Nagyteremben.

Radu Jude alkotása elnyerte a 2012-es Szarajevói Filmfesztivál fődíját.

Benh Zeitlin a 2012-es Sundance Fesztivál fődíjasa, a cannes-i Arany Kamera nyertese és a Deauville-i Filmfesztivál fődíjasa.

BULI ÉS WHISKEY

Ezrek buliztak az Anima Sound System koncertjén a Jameson CineFesten, teltházzal futnak a legjobb amerikai független filmek (természetesen mind premier), a vetítések után jó ellazulni egy egyedi, háromszor lepárolt remek ír whiskey mellett a kényelmes Jameson lounge-ban. Nem túlzás, hogy fergeteges a hangulat Magyarország legjobb filmfesztiválján. Ma vár a Heaven Street Seven és egy meglepetésfilm, az idei Karlovy Vary-i Filmfesztiválon nagy sikert aratott A szépséged mit sem ér (kedd, 21.00, Nagyterem). A film egy tizenkét éves, frissen bevándorolt török-kurd fiút mutat be, és családjának küzdelmét az osztrák társadalomba való beilleszkedésért. Apja „papíron” terrorista, fivére szó szerint a bajt keresi, hősünk pedig beleszeret Anába, egy szintén bevándorló lányba. Szerencséjére segítségért fordulhat macsó szomszédjához.

HUMOR ÉS ERŐSZAK

Szerdán különösen erős nap lesz: előbb az egyik legjobb román rendezővel, Radu Judével, akinek A legboldogabb lány a világon című film után a Mindenki a Mennybe megy (szerda, 16.00, Nagyterem) a második alkotása. Marius ötéves lánya, Sofia a volt feleségével él. Mikor Marius a lányért megy, hogy a szokásos évi vakációjukra induljanak, azt a hírt kapja, hogy Sofia beteg, ám ő ezt nem hajlandó elhinni, és ragaszkodik hozzá, hogy magával vigye. Ami hevesebb szóváltásnak indul, hirtelen éles fordulatot vesz. A Mindenki a mennybe megy akár háborús filmnek is tekinthető, mert a lakás gyakorlatilag csatatérré változik... Radu Jude a fesztivál vendége. A forgalmazó a Mozinet Kft.

EGY IGAZI SZTÁR MISKOLCON

És a csúcspont: erős dráma A messzi dél vadjai (szerda, 18.00, Nagyterem), amely az év legünnepeltebb amerikai filmje. Rendezője, Benh Zeitlin szintén a Jameson CineFest vendége. A filmet híre jócskán megelőzte: januárban elképesztő sikert aratott a Sundance Filmfesztiválon, megnyerte a fődíjat, májusban Cannes-ban a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat, a FIPRESCI-díjat és az ökumenikus zsűri különdíját, aztán pedig a Deauville-i Fesztivál fődíjával távozott. Mindeközben a nemzetközi kritikák páratlan dicshimnuszokat harsognak, szerintük a film jó eséllyel indulhat majd a 2013-as Oscar-díjátadón is. Amerika legnépszerűbb showwomanje, Oprah Winfrey pedig annyira el volt ragadtatva tőle, hogy egy teljes adást szentelt neki. A messzi dél vadjai egy kislány szemszögéből mutatja be a Katrina-hurrikánt. Lírai mű gyönyörű képekkel, ami ugyanakkor szinte dokumentumfilmként hat. Döbbenetes. Jó egy hűvös whiskey utána. A forgalmazó a Mozinet Kft.


A ZÁRÓFILM: BOND. JAMES BOND

A hatodik hivatalos James Bond-filmben az ausztrál George Lazenby vette át a világ legelegánsabb titkos ügynökének szerepét Sean Connerytől. A 9. Jameson CineFest ezzel a különleges darabbal zárul. Az Őfelsége titkosszolgálatában című 1969-es opusban azonban nem ez volt az egyetlen újdonság: Peter Hunt rendező ragaszkodott az eredeti Fleming-alapanyaghoz, így az azonos című regényt teljesen hűen adaptálta - idejekorán megalkotta az emberi Bondot (ezzel próbálkoznak mostanában a Daniel Craig-vonalon is), aki kütyük és hihetlen fordulatok helyett fizikai erővel, sármmal és ésszel oldja meg a világ megmentését. És még az egyetlen igaz szerelem is utoléri. Hunt innovatív rendezési stílusa jóval megelőzte a korát, dinamikában a mai akciófilmek mellett is helytáll a film, dramaturgiájában pedig olyan vakmerőre sikerült, hogy az még ma sem megengedett - ne várjuk tehát a happy endet. Noha a Bondot alakító Lazaenbynek hét filmre volt szerződése, nem sokkal a premier előtt bejelentette: soha többé nem játssza el a 007-es ügynököt. Kár, mert számos szakember és kritikus az idén ötvenéves Bond franchise legjobbjának választotta az Őfelsége titkosszolgálatában című klasszikust, melynek szombat esti miskolci vetítése a magyarországi mozipremier is egyben.

MŰSORVÁLTOZÁS: KÉT SZTÁRRENDEZŐ MAGYARORSZÁGON

A 9. Jameson CineFest a Mindenki a Mennybe megy című Radu Jude-filmet a rendező jelenlétében szeptember 19-én, szerdán 16.00 órakor vetíti. Ezt 18 órától, szintén a rendező, Benh Zeitlin jelenlétében, A messzi dél vadjai vetítése követi a Nagyteremben.

Radu Jude alkotása elnyerte a 2012-es Szarajevói Filmfesztivál fődíját.

Benh Zeitlin a 2012-es Sundance Fesztivál fődíjasa, a cannes-i Arany Kamera nyertese és a Deauville-i Filmfesztivál fődíjasa.

IRÁNY A DOKFILM

A 9. Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon immár harmadik alkalommal zajlott az Iránytű dokumentumfilmes szakmai fórum a műfajt finanszírozó hazai intézmények részvételével. Az MTVA részéről Dr, Néder Sarolta,m a Támogatási terület vezérigazgató-helyettese, valamint Dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja az új, Magyar Média Mecenatúra pályázati rendszert a visszajelzések alapján sikeresnek és a korábbinál jóval áttekinthetőbbnek ítélték. A fórumon megjelent rendezők a pozitívumok mellett azonban felvetették az Ad Hoc keret felhasználási feltételeinek finomítását, ill. a pályázat első körében beadandó egy oldalas szinopszis problematikáját. Ekkora felület kevés a témában szerzett jártasság és szakmai referenciáik bemutatására, valamint a rendezői koncepció érzékeltetésére. Mindkét intézmény nyitott a dokumentumfilmes szakma javaslataira; szeptember végére újabb egyeztetést ígértek a szakmai szervezetekkel. A Magyar Nemzeti Filmalap részéről Medgyesi Gabriella dokumentumfilmes szakértő hívta fel az alkotók figyelmét arra, hogy ők továbbra is egész estés (70 perc feletti) dokumentumfilmeket támogatnak.  Bár a sikeres pályázathoz fontosak a rendező és/vagy a producer referenciái, a sodró történet, a nézőt „behúzó” hős karaktere, a dokumentumfilmes eszközökkel ábrázolt, speciális forgatókönyv legalább annyit nyom a latban. Az HBO Közép-Európai Irodájának képviseletében Hanka Kastelicova elmondta, hogy az HBO évente 3 új magyar dokumentumfilm elkészítéséhez tud támogatást nyújtani. Kiemelte a lokális témák jelentőségét, de lényeges ezek univerzális filmnyelven való megfogalmazása. A délután második blokkjában a JCF idei dokumentumfilmes versenyprogram két magyar filmjének rendezője, Lakos Nóra: Magyar bajusz és Matusik Szilárd: Vakondok 2. mellett helyet foglalt a nemzetközi filmes tapasztalattal rendelkező Trencsényi Klára rendező-operatőr is. A külföldi dokumentumfilmes workshopok, pitching fórumok és egyéb pályázati lehetőségek sokféleségén túl hangsúlyozták az internetben rejlő lehetőségeket is. A jelenlévő alkotók elengedhetetlennek tartják a közszolgálati televízióban külön dokumentumfilmes sáv kialakítását, valamint egy hazai dokumentumfilmes fesztivál létrehozását is. Ennek megvalósulása érdekében összefogásra szólítják fel a szakma képviselőit és támogatóit. A program szervezői: Buslig Eszter, Ruszkai Nóra, Szalay Péter dokumentumfilm-rendező voltak, a moderátor: Ugrin Julianna producer volt, Éclipse Film. Tolmács: Nordin Eszter.

ANIMA SOUND SYSTEM, SUNDANCE-SLÁGER ÉS KANADAI KALAND

Óriási a hangulat a Jameson CineFesten, telt házzal mennek a filmek, a koncerteken fiatalok ezrei buliznak. Ma is igazi sztárcsapat,az Anima Sound System lép fel a Jameson Színpadon, és sokan várják a dán Játékmackót (Teddy Bear, magyar premier: Nagyterem, 18.00), amely a Sundance-en is óriási siker volt. Dennis, a harminckét éves, félénk testépítő még mindig édesanyjával lakik, aki minden levegőt elszív előle. Az igaz szerelembe vetett minden hitét feladja, de amikor nagybátyja feleségül vesz egy thai lányt, Dennis úgy dönt, hogy ő is hasonlóan cselekszik. Hirtelen Thaiföldön, a virágzó szexipar kellős közepén találja magát. Egy este találkozik valakivel a helyi konditeremben, aki örökre megváltoztatja az életét. Az Egyéjszakás kaland premierjére (Nuit 1, Nagyterem, 21.00) is sokat készülnek. A cím magáért beszél: a film valóban egy egyéjszakás kaland története. Clara és Nikolai egy partin találkoznak és végül a férfi lakásán kötnek ki. A film első része gyakorlatilag a szenvedélyes szex nyílt ábrázolásából áll. Másnap reggel, mikor Clara megpróbál köszönés nélkül lelépni, beszélgetni kezdenek - ettől kezdve már nem csupán egyszeri a kaland. A film tavaly debütált a Torontói Filmfesztiválon.

AGNIESZKA HOLLAND ÉS KOCSIS ÁGNES: MESTERKURZUS A JAMESON CINEFESTEN

Ma este Kocsis Ágnes, az egyik legjobb magyar filmrendező kérdezi a JCF mesterkurzusán Agnieszka Hollandot, az egyik legjobb, Golden Globe-díjas lengyel rendezőt, a fesztivál idei életműdíjasát. Generációk és megközelítésmódok, speciális női témák és alapvető filmművészeti kérdések is szóba kerülnek a kötetlen másfél órás beszélgetésen este 18.00 órakor, melyet 19.30-tól az életműdíj átadása és a Sötétségben (In Darkness) című, idén Oscar-díjra jelölt mestermű vetítése követ.


70 ÉVES A CASABLANCA

És 50 éve hunyt el Kertész Mihály, aki Michael Curtiz néven lett Hollywood egyik meghatározó rendezője. Első filmjét, még Magyarországon, ráadásul éppen 100 éve forgatta. Legnagyobb sikerét, a Casablancát mindenki ismeri - még az is, aki nem látta. A film képsorai és mondatai legendásak, egyben pontosan illusztrálják Közép-Európa Hollywoodra gyakorolt hatását. A Jameson CineFest CineClassics-programsorozata - melynek célja éppen e hatás részleteinek elemzése - a Casablanca vetítésével és a hozzá kapcsolódó vasárnap délutáni (Béke terem, 14.00) konferenciával remélhetőleg azoknak is mond újat, akik sokat tudnak Kertész Mihály Oscar-díjas alkotásáról. A csodálatosan, kockáról kockára restaurált film esti újranézése (holnap, 16.00) pedig remélhetőleg páratlan élmény lesz - mintha egy vadonatúj Casablancát látnánk. A részletek itt.


KEZDÜNK

Egy jó film olyan, mint egy jó whiskey: igazi élvezet. A Jameson CineFesten remek filmek és remek whiskey várja a közönséget. Oliver Stone kegyetlenül csavaros alkotása, a Vadállatok (Savages) a JCF nyitófilmje - az év egyik szuperprodukcióját Miskolcon láthatja először a magyar közönség. Ez az a film, amiből kivágták Uma Thurmant - de a főszerepekben többek között így is John Travoltát, Benicio Del Torot, Salma Hayeket láthatjuk. A film, melyet a UIP Duna Film forgalmaz, október elején kerül a mozikba. Összesen 69 friss film méreti meg magát péntektől Magyarország legnagyobb filmfesztiválján. A nagyjátékfilmes blokkban 16 mű versenyez (5 amerikai, 1 brit, 1 litván, 1 izlandi, 2 román, 1 osztrák, 1 szlovén, 1 dán, 1 ír, 1 kanadai, 1 francia). A dokfilmesben 11 (2 lengyel, 2 magyar, 1 iráni, 2 izraeli, 1 holland, 1 olasz, 1 ír, 1 francia). A kisjátékfilmes-kísérleti mezőnyben 22 (ebből 8 spanyol, 3 német, 1 mexikói, 4 francia, 1 portugál, 1 luxemburgi, 1 ír, 2 belga, 1 svájci). A legnehezebb dolga talán ez utóbbi kategóriánál volt az előzsűrinek: sokszáz film közül kellett kiválasztaniuk mintegy kéttucatnyi alkotást. 22 fiatal filmes munkája került versenybe, a legtöbb mű spanyol (8 film), de a német és a francia művészek jelenléte is erős, ebben a blokkban összesen kilenc ország képviselteti magát. A részletek itt.

OLIVER STONE FILMJÉVEL NYIT A JAMESON CINEFEST

A Vadállatok (Savages) a JCF nyitófilmje - az év egyik szuperprodukcióját Miskolcon láthatja először a magyar közönség. Ez az a film, amiből kivágták Uma Thurmant - de a főszerepekben többek között így is John Travoltát, Benicio Del Torot, Salma Hayeket láthatjuk. A kegyetlenül humoros, csavaros film, amely Don Winslow bestsellere alapján készült, a háromszoros Oscar-díjas Oliver Stone legjobb éveit idézi. Ben, a békés és jólelkű buddhista, és legjobb barátja, Chon, az egykori tengerészgyalogos jövedelmező üzletet visznek Kaliforniában, a Laguna Beachen: ők termesztik a legeslegjobb marihuánát. Emellett mindketten szerelmesek a szép Opheliába. Az élet idillinek tűnik, míg egy mexikói drogkartell társulni nem akar velük. Ben és Chon kilátástalannak tűnő háborúba kezd ellenük. Beindulnak az egyre kegyetlenebb heccek... A Vadállatok, melyet a UIP Duna Film forgalmaz, október elején kerül a mozikba. A magyarországi premier szeptember 14-én este lesz a Jameson CineFesten.


AGNIESZKA HOLLAND ÉS KOCSIS ÁGNES: MESTERKURZUS A JAMESON CINEFESTEN

Kocsis Ágnes, az egyik legjobb magyar filmrendező kérdezi a JCF mesterkurzusán Agnieszka Hollandot, az egyik legjobb, Golden Globe-díjas lengyel rendezőt, a fesztivál idei életműdíjasát. Generációk és megközelítésmódok, speciális női témák és alapvető filmművészeti kérdések is szóba kerülnek a kötetlen másfél órás beszélgetésen szeptember 16-án, vasárnap este 6-kor, melyet 8 órától az életműdíj átadása és a Sötétségben (In Darkness) című, idén Oscar-díjra jelölt mestermű vetítése követ.


A MESSZI DÉL VADJAI CANNES-I DÍJAS RENDEZŐJE A JAMESON CINEFESTEN

Az év legünnepeltebb amerikai filmese, Benh Zeitlin a Jameson CineFestre látogat. A fesztivál versenyprogramjában szerepel első nagyjátékfilmje, A messzi dél vadjai, melyet híre jócskán megelőzött: januárban elképesztő sikert aratott a Sundance Filmfesztiválon, megnyerte a fődíjat, májusban Cannes-ban a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat, a FIPRESCI-díjat és az ökumenikus zsűri különdíját, néhány nappal ezelőtt pedig a Deauville-i Fesztivál fődíjával távozott. Mindeközben a nemzetközi kritikák páratlan dicshimnuszokat harsognak, szerintük a film jó eséllyel indulhat majd a 2013-as Oscar-díjátadón is. A messzi dél vadjai premierje a rendező jelenlétében szeptember 19-én 18 órakor lesz a Jameson CineFesten. A film forgalmazója a Mozinet Kft. A fesztivál művészeti igazgatójának, Csákvári Gézának a rendezővel készült interjúja itt olvasható.


EGYÉJSZAKÁS KALANDOK ÉS DÉLI VADAK: ITT A TELJES VERSENYPROGRAM

Összesen 69 film méreti meg magát a JCF-en. A nagyjátékfilmes blokkban 16 mű versenyez (5 amerikai, 1 brit, 1 litván, 1 izlandi, 2 román, 1 osztrák, 1 szlovén, 1 dán, 1 ír, 1 kanadai, 1 francia). A dokfilmesben 11 (2 lengyel, 2 magyar, 1 iráni, 2 izraeli, 1 holland, 1 olasz, 1 ír, 1 francia). A kisjátékfilmes-kísérleti mezőnyben 22 (ebből 8 spanyol, 3 német, 1 mexikói, 4 francia, 1 portugál, 1 luxemburgi, 1 ír, 2 belga, 1 svájci). A legnehezebb dolga talán ez utóbbi kategóriánál volt az előzsűrinek: sokszáz film közül kellett kiválasztaniuk mintegy kéttucatnyi alkotást. 22 fiatal filmes munkája került versenybe, a legtöbb mű spanyol (8 film), de a német és a francia művészek jelenléte is erős, ebben a blokkban összesen kilenc ország képviselteti magát. A részletek itt.


KRZYSZTOF VARGA A JAMESON CINEFEST ZSŰRIELNÖKE

Az egyik legismertebb lengyel író, Krzysztof Varga a JCF zsűrielnöke. Az apai ágon magyar származású művész több könyve nálunk is megjelent, így például a Lengyelországban rendkívül sikeres Turulpörkölt, amely lengyel perspektívából ábrázolja a magyarokat. Varga és a zsűri négy további tagja 16 filmet fognak értékelni, ezek mind magyarországi premierek. A további tagok Grainne Humphreys, a dublini Jameson Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Harri Ahokas, a Finn Filmalap forgalmazási és fesztiválgazgatója, az egyik legjobb magyar operatőr, Kardos Sándor (A kis Valentinó, Egészséges erotika, Eldorádó) és az egyik legjobb magyar vágó, Lemhényi Réka, aki fiatal kora ellenére olyanokkal dolgozott együtt, mint Szabó István (Az ajtó) és Jerzy Skolimowski (Essential Killing). Idén először FIPRESCI-zsűri is értékeli a filmeket Miskolcon, nemzetközi ökumenikus zsűri pedig második alkalommal áll fel Magyarországon. A Jameson CineFest az első - és egyetlen - olyan filmfesztivál hazánkban, ahol a két fontos testület egyszerre lesz jelen. A részletek itt.

A GOLDEN GLOBE-DÍJAS AGNIESZKA HOLLAND A JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA

Dolgozott a pályakezdő Leonardo DiCaprióval, a már befutott Andrzej Wajdával, Gary Oldmannal, Jean-Claude Carriere-rel, Gerard Depardieu-vel, Hanna Schygullával, Albert Finney-vel, Ed Harrissel. Golden Globe-díjas, háromszor jelölték Oscarra, legutóbb idén februárban. A 9. Jameson CineFest életműdíjasa az európai mozi egyik meghatározó alakja: Agnieszka Holland. Sötétségben (In Darkness) című legújabb filmjét, melyet a mesterkurzus után vetítünk, nemcsak Oscar-díjra jelölték, hanem a lengyel nemzeti filmfesztiválon is szinte minden díjat elnyert - köztük a legjobb rendezőét. A látványos történelmi film, amely Lembergben játszódik a II. világháború idején, tökéletesen illusztrálja Holland művészi erényeit: négy nyelven beszélő, négyféle nemzetiségű színészeivel tökéletes összhangban hozott létre egy európai művet - amely képes eljutni az európai közönséghez. Agnieszka Holland szeptember 16-án este tart mesterkurzust a Jameson CineFesten, majd a Sötétségben magyarországi premierje előtt átveszi az életműdíjat.

HEMINGWAY ÉS GELLHORN, OWEN ÉS KIDMAN: HBO-PRODUKCIÓ PREMIER ELŐTT MISKOLCON

Cannes-ban mutatkozott be a nagy író, Ernest Hemingway románcát elbeszélő film, melyet Magyarországon először a Jameson CineFest közönsége láthat. Philip Kaufman többek között A lét elviselhetetlen könnyűségének filmváltozatával bizonyította, hogy ért az irodalomhoz, de a Kundera-adaptáció mellett, melynek főszerepeit Daniel Day-Lewis és Juliette Binoche játszották, többek között Sade márki játékairól is készített filmet Geoffrey Rush-sal és Kate Winslettel. Legújabb vállalkozása ismét irodalmi, Ernest Hemingway és Martha Gellhorn szerelmi történetét az HBO produkciójában nem kisebb világsztárokkal forgatta, mint Clive Owen és Nicole Kidman. A spanyol polgárháború idején játszódó romantikus dráma testközelből láttatja a 20. század egyik meghatározó íróját, és azt is megtudhatjuk, mi inspirálta Hemingwayt az Akiért a harang szól megírására. A filmben merész szexjelenetek is vannak - de túl ezen komplex, okos szerelmes filmet láthatunk. A magyar bemutató szeptember 15-én lesz Miskolcon, Kaufman alkotását az HBO először kódolatlan napján, október 22-én vetíti.

RICSÉTŐL HOLLYWOODIG: PARAMOUNT-NAP A JAMESON CINEFESTEN

A JCF CineClassics-sorozata a Casablanca mellett emléket állít annak az embernek is, aki a város közelében született, és éppen száz éve alapította meg a világ egyik vezető filmstúdióját. Világhírű, csak éppen a szülőföldjén alig ismerik. Egyelőre. 16 évesen ment Amerikába, létrehozta a Paramount Picturest, életmű Oscar-díjat kapott, 103 évesen halt meg Hollywoodban - így summázható Adolph Zukor, magyarosabban Zukor Adolf elképesztő karrierje. Filmvállalata, a legendás stúdió éppen száz éves. Ebből az alkalomból a Jameson CineFest az egyik legnépszerűbb Paramount-film, Az élet csodaszép (It's a Wonderful Life, Frank Capra, szeptember 15., 16.00) vetítésével emlékezik a stúdióalapítóra - a film mintegy Hollywood kvintesszenciája. Zukor az 1930-as években, már amerikaiként tért vissza, egyetlen alkalommal, Ricsére. Egy kutat - pásztort ábrázoló, kőből faragott artézi kutat - adományozott szülőfalujának. A fesztivál Ricse Önkormányzatával szeptember 15-én emléktáblát avat Zukor emlékére. A részletek itt.

STONE-TÓL HEMINGWAYIG: A KITEKINTŐ PROGRAMJA

A Kitekintő szekcióban láthatjuk Oliver Stone legújabb filmjét, a Vadállatokat, mely abszolút visszatérés a rendező korábbi műveinek stílusához, de itt lesz a 2010-ben Arany Pálmával jutalmazott thaiföldi Apichatpong Weerasethakul legújabb szellemidézése, a Mekong Hotel, a kanadai Oscar-nevezett dráma, a Lazhar tanár úr, életrajzi film Ernest Hemingway és harmadik felesége, Martha Gellhorn viszonyárról a nagy visszatérő Philip Kaufman rendezésében, valamint két fanyar és cinikus mű: Ulrich Seidl kegyetlen társadalomkritikája (Paradise: Love) és Anca Damian drámája, a Crulic. Mind premier. A részletek itt.

70 ÉVES A CASABLANCA

És 50 éve hunyt el Kertész Mihály, aki Michael Curtiz néven lett Hollywood egyik meghatározó rendezője. Első filmjét, még Magyarországon, ráadásul éppen 100 éve forgatta. Legnagyobb sikerét, a Casablancát mindenki ismeri - még az is, aki nem látta. A film képsorai és mondatai legendásak, egyben pontosan illusztrálják Közép-Európa Hollywoodra gyakorolt hatását. A Jameson CineFest CineClassics-programsorozata - melynek célja éppen e hatás részleteinek elemzése - a Casablanca vetítésével és a hozzá kapcsolódó vasárnap délutáni (szeptember 16., 14.00) konferenciával remélhetőleg azoknak is mond újat, akik sokat tudnak Kertész Mihály Oscar-díjas alkotásáról. A csodálatosan, kockáról kockára restaurált film esti újranézése (Nagyterem, 22.00) pedig remélhetőleg páratlan élmény lesz - mintha egy vadonatúj Casablancát látnánk. A részletekitt.


DAAZO SHORT FILM PARTY A CORNER STAGE PUBBAN

A Daazo.com - European Short Film Centre a 9. JCF rövidfilmes programjának támogatója: szeptember 20-án este 9-től ünnepeljük együtt a versenybe került kisfilmeket, koccints az alkotókkal és bulizzunk együtt hajnalig!. A belépés ingyenes.

AUDREY TAUTOU RENDEZŐJE MISKOLCON

David Foenkinos, a fiatal francia irodalom egyik legnagyobb sztárja (regénye, a Nathalie második élete egymillió példányban kelt el) szeptember 18-án tart workshopot Miskolcon. Az apropó film és irodalom viszonya - hiszen az író bátyjával maga filmesítette meg bestsellerét, Audrey Tautou főszereplésével. A műfajok átjárhatóságáról délután a Zrínyi Gimnáziumban (Nagyváthy János u. 5.) diákok előtt beszél, este pedig első, sikeres rövidfilmjét vetítjük a JCF-en - utána közönségtalálkozó. A program a budapesti Francia Intézettel együttműködve valósul meg.

 


ITT A DOKFILMES VERSENYPROGRAM

Szénégetők és menekült bokszolók Lengyelországban, egy bábjátékos varázslatos road movie-ja Franciaország tájain, egy szentföldi fotós csodaboltja, guanogyűjtő férfiak kemény mindennapjai - a JCF idén is a világ legjobb és legaktuálisabb képi dokumentumait hozza el Magyarországra. Közben Lakos Nóra a magyar bajusz nyomába ered, Matusik Szilárd Vakondok 2-je pedig elmerül a virtualitásban. A részletek itt.

A MISKOLC AUTÓ A JAMESON CINEFEST AUTÓS PARTNERE

Jó hír: a fesztivál vendégeit idén a legmodernebb Volkswagenek, Audik és Skodák szállítják. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új kiemelt támogatója és autós partnere a Miskolc Autó Kft., az észak-magyarországi régió vezető autókereskedője.


NEMZETKÖZI FILMVÁSÁR A JCF-EN

A Jameson CineFest legújabb kezdeményezése a nemzetközi filmvásár, mely szeptember 20-21-én elsősorban Közép-Európa vásárlóit és eladóit várja, de várhatóan más régiókból érkező forgalmazók is jelen lesznek az eseményen. Szakembereket várunk Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Horvátországból, Romániából és Magyarországról. A kezdeményezés hiánypótló: hasonló vásár ez ideig Magyarországon nem működött. Megrendezésével hagyományt kívánunk teremteni, és szeretnénk, ha a program az ország és a régió meghatározó filmes találkozási pontja és vására lenne a következő években.

ÖKUMENIKUS MÉDIAKONFERENCIA

A Magyarországon forgatott játékfilmek a világ különböző tájain rendezett filmfesztiválokon kiugróan nagy számban nyernek ökumenikus díjakat, mégis, e zsűrik tevékenysége alig ismert hazánkban. A JCF idei nemzetközi ökumenikus zsűrije pódiumbeszélgetésen osztja meg egymással és a közönséggel filmes háttértapasztalatait és magyarázatait. A résztvevők Hans Hodel, Kovács Ákos, Reinhold Zwick, a moderátor Ingrid Glatz, az időpont szeptember 20., 10 óra.


MEDIA-NAP MISKOLCON

Szeptember 21-én a MEDIA Program, az Európai Unió audiovizuális támogató alapja tart tájékoztatót a jelenlegi pályázati rendszeréről, a pályázás mikéntjéről, tapasztalatokról, eredményekről. A program tavaly ünnepelte 20. születésnapját - európai sikerét az általa támogatott filmek, projektek, vásárok, képzések, fesztiválok sora, így a konfenrenciának heylet adó Jameson CineFest is bizonyítja. 2014-től új program indul Kreatív Európa néven. Erről is szó lesz a konferencián, melynek társszervezője a MEDIA Desk Magyarország.

IRÁNYTŰ: DOKFILMES SZAKMAI NAP

A JCF idén immár harmadik alkalommal ad helyet az IRÁNYTŰ címet viselő dokumentumfilmes programnak. A szakmai fórumon 15-én, szombaton mind a filmkészítői, mind a támogatói oldal képviselteti magát, melynek köszönhetően lehetőség nyílik a párbeszédre. Szó lesz az új pályázati rendszerről és a koprodukciós lehetőségekről. Mint már sok éve, ezúttal egy olyan hasznos fórumot kívánunk teremteni, amely segít eligazodni a jelenlegi magyar filmkészítés pályázati rendszerében, és tájékoztatást ad a dokumentumfilmek gyártásához elengedhetetlen egyéb hazai és külföldi forrásokról is.

ARTMOZIS KONFERENCIA

A hazai artmozikat üzemeltetők egyesülete szeptember 20-21-én Miskolcon tartja kétnapos programját. Előadások hangzanak el a kisméretű vetítőtermek digitalizálási lehetőségeiről és az eddigi tapasztalatokról, valamint a mozisok számára hozzáférhető hazai és külföldi aktuális pályázati lehetőségekről. Az egyesület, melynek tagjai az elmúlt időszakban örvendetesen bővültek a budapesti mozikkal, tisztújító közgyűlését is Miskolcon tartja szeptember 21-én.

ITT AZ ELSŐ VERSENYFILM

A Sundance Filmfesztivál idei győztese, a Beasts of the Southern Wild a 9. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be a magyar közönségnek. A filmet a Mozinet forgalmazza. A film már-már példátlan sikertörténet: a Katrina-hurrikán pusztítását egy kislány szemszögéből bemutató, megdöbbentő erejű dráma az idei Sundance-en zajos sikert aratott, elnyerve a fesztivál fődíját és az operatőri díjat. Második megmérettetése a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában volt és négy díjat kaparintott meg: a kritikusok FIPRESCI-díját, a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat és az Ökumenikus Zsűri díját.A korábban csak rövidfilmeket készítő, mindössze 29 éves rendezőben, Benh Zeitlinben a legtöbben Terrence Malick (Az őrület határán, Az élet fája) méltó örökösét látják. Az amerikai terjesztési jogokat 2 millió dollárért megvásárló Fox Searchlight az Oscar-hajrában is reményeket fűz a filmhez – egyes vélemények szerint nem csak a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és operatőr, hanem a legjobb női főszereplő és filmzene kategóriában is komoly esélyes lehet az alkotás. Az utóbbi azért különösen meglepő, mert Zeitlin egy tapasztalt nagy öreg felkérése helyett a zenét másodmagával szerezte, és kizárólag amatőrökkel dolgozott: a főszerepet alakító Quvenzhané Wallis például a forgatáskor mindössze 5 éves volt. A magyar premier szeptemberben lesz Miskolcon, majd az ezt követő hónapokban kerül országosan mozikba a Mozinet forgalmazásában.

SUNNY WORKSHOP A JCF-EN

A Sunny Studio workshopot tart a Jameson CineFesten. A pályázatra olyan, maximum 5 perces kisfilmterveket (lehetőség szerint kész forgatókönnyvel) várunk, amelyek könnyen megvalósíthatók a fesztivál ideje alatt a Sunny Studio és a Daazo.com - European Short Film Centre segítségével. Elsősorban fiatal, pályakezdő filmeseket várunk. A beérkezett pályamunkák közül, azok gyártási nehézségeit figyelembe véve, maximum két filmtervet választ ki a rangos zsűri, amelyet szakértők segítségével fejlesztenek majd a forgatás előtt. A kiválasztott filmtervek készítőit 2012. szeptember 1-ig értesítjük. A fesztivál szállást ad a filmeseknek a filmkészítés ideje alatt, a forgatáshoz és az utómunkához szükséges eszközöket pedig a miskolci székhelyű Sunny Studio biztosítja majd. A pályázat szakmai együttműködő partnere a Daazo.com - European Short Film Centre és a WERK Akadémia. Az elkészült filmeket a Jameson Cinefesten is levetítjük, majd korlátozott időre a Daazo.com-ra is felkerülnek. A jelentkezéseket az info@daazo.com címre küldjétek, a határidő: 2012. augusztus 15. Várunk!

ITT AZ AUGUSZTUSI FILMVILÁG

A Shakespeare-vallás, az Angliában a tizennyolcadik század végére kialakult kultusz a mozgókép révén újabb híveket szerzett. Tündöklése a némafilm-korszakban kezdődött – ami persze bizarr ügy: Shakespeare a shakespeare-i szöveg nélkül? A hangosfilm megszületése óta aztán nincs megállás, a dráma megszólalt a filmvásznon, s szól hozzánk azóta is, szinte egyfolytában. A Filmvilág legújabb száma, sok egyéb írás mellett, a Shakespeare-adaptációkat elemzi.


PRAE: VERSENYEZZ KÖNYVTRAILERREL

Készíts könyvtrailert, más néven könyvfilmet! A Prae általános művészeti portál könyvek előzeteseként szolgáló mozgóképi alkotások készítésére, illetve megrendelésre készített alkotások versenyeztetésére hirdet pályázatot. Nevezési díjat nem kell fizetned, de több százezer forintot nyerhetsz. A zsűriben Benedek Anna, Divinyi Réka, Fabricius Gábor, Forgács Nóra Kinga, Herendi Gábor és M. Tóth Géza. A pályázati kiírást itt, a pályázathoz csatlakozó könyvkiadók anyagait itt találod. Beküldési határidő: augusztus 21.


FIPRESCI-ZSŰRI A JAMESON CINEFESTEN

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, ismertebb nevén a FIPRESCI, idén először háromtagú nemzetközi kritikusi zsűrit delegál a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra. A filmes újságírókat összefogó, 1930-ban alapított szervezetnek mintegy félszáz tagállama és 400 újságíró tagja van, céljuk a szakmai érdekvédelem mellett a filmkultúra támogatása és az eredeti, új utakat kereső filmek elismertetése. A FIPRESCI a világ legjelentősebb filmfesztiváljain, így többek között Cannes-ban, Berlinben és Velencében ad ki díjakat. Az elmúlt évtizedekben számos magyar filmet ismertek el a filmkritikusok díjával, amely nem jár pénzjutalommal, de nagy a szakmai presztízse. Kárpáti György, a FIPRESCI márciusban megválasztott magyar alelnöke szerint az elnökség egyöntetű bizalmát élvezte a jelentkezés. Az egyhangú döntés egyszerre a fesztivál magas színvonalú munkájának elismerése, valamint a magyar filmszakma iránti bizalom töretlen jele. A Jameson CineFest az egyetlen magyarországi filmfesztivál, ahol FIPRESCI-zsűri fogja értékelni a versenyfilmeket. Fontos és régi cél valósult meg ezzel: a nemzetközi ökumenikus zsűrivel együtt, amely 2011-ben kezdte el munkáját Miskolcon, a két legjelentősebb, a nagy fesztiválokon régóta jelenlévő szakzsűri első alkalommal lesz egyszerre jelen magyarországi filmfesztiválon. Ez lényegében annyit jelent, hogy a JCF a világ legfontosabb filmes rendezvényei közé került.

PÉTERFY BOrI-FILMEK A DAAZO.COM-ON

Péterfy Bori a legnépszerűbb magyar popdíva, hatalmas tömegek tombolnak a koncertjein - így volt ez a JCF-en is. Az énekesnő híres művészcsaládból származik: dédapja Áprily Lajos költő, műfordító, nagyanyja Jancsó Adrienne előadóművész, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, édesapja Péterfy László szobrász, bátyja Péterfy Gergely író, unokatestvére pedig Gerlóczy Márton író, férje Merényi Dávid fotós - Péterfy Bori pedig eredeti foglalkozását tekintve színésznő, pedig elsőre nem is vették fel a színész szakra. Nem adta fel, és az élet őt igazolta: számos fontos színházi társulat tagja volt, dolgozott Pintér Bélával és Schilling Árpáddal is, majd a Nemzeti Színházba került. Emlékezetes színpadi szerep mellett nagyszerű filmekben is játszott, alakítását díjjal is elismerték. A Daazo.com most a kisfilmes szerepeit gyűjtötte össze: mindig karizmatikus és erőteljes nőket formál meg, akiknek határhelyzetben kell fontos döntést hozni. Egyszerre vadító rúdtáncos és lepattant tanárnő, ellentmondást nem tűrő szigorú nevelő és szeretetre éhes, érzékeny nő. A filmeket itt láthatjátok.

BÍRÓ TIBOR ÚJRA A CICAE IGAZGATÓTANÁCSÁBAN

A Jameson CineFest fesztiváligazgatóját a Cannes-i Filmfesztiválon választották meg újabb három évre a világ művészmozijait összefogó nemzetközi szervezet vezetőségébe. A CICAE-hez 29 országból 15 fesztivál és mintegy háromezer moziterem tartozik. Bíró Tibort továbbá az EU MEDIA Programja és az olasz kormány által létrehozott MEDIA Salles nemzetközi filmszakmai szervezet éves közgyűlésén az executive committee tagjának is megválasztották. A szervezetnek az Artmozi Egyesület és a Magyarországi Mozisok Szövetsége is tagja, és többek között olyan nemzetközi filmszakmai eseményeket szervez, mint az idén augusztus 29-től szeptember 2-ig Amsterdamban megrendezésre kerülő DiGiTraining Plus továbbképzés.

ITT A DAAZO.COM SZARAJEVÓI RÖVIDFILMES MAGAZINJA

Think analogue, work digital, azaz gondolkozz analóg módon és dolgozz digitálisan - hirdeti a Daazo.com - European Short Film Centre rövidfilmes magazinja, a World of Shorts Szarajevóban. A legújabb WOSH fókuszában a Szarajevói Filmfesztivál rövidfilmes programja, a Sarajevo Talent Campus és a Sarajevo City of Film workshop áll. A fesztivál magyar szereplői is hangsúlyt kapnak: a zsűri elnöke, Mundruczó Kornél új arcát mutatja be, a versenyprogramba meghívást kapott 180/100 rajz formájában jelenik meg, megszólalnak a Sarajevo Talent Campus magyar résztvevői és a Sarajevo City of Film keretében készült Roundabout rendezőjével, Nagypál Orsival pedig egy pingpong meccs közben készült az interjú.


ÖKUMENIKUS KEREKASZTAL ÉS ZSŰRI MISKOLCON

Szeptemberben nemzetközi ökumenikus kerekasztal-konferencia lesz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Erről állapodott meg Cannes-ban Jos Horemans, a SIGNIS Europe elnöke és Bíró Tibor. Mint a kontinens katolikus újságíróit összefogó szervezet vezetője és a JCF fesztiváligazgatója elmondták, a fókuszban a film és a média spirituális megközelítése lesz. Ismét négytagú, a SIGNIS és az INTERFILM delegáltjaiból álló nemzetközi ökumenikus zsűri fogja értékelni a fesztivál versenyfilmjeit.


KÖNYV A TARR-FILMEKRŐL

Megjelent Kővári Orsolya Tarr Béla egész rendezői életművét bemutató kötete, az Árnyékvilág: Tarr Béla-retrospektív. Az esszékötet visszafelé, A torinói lótól a Családi tűzfészek felé haladva elemzi Tarr filmjeit, kísérletet téve arra, hogy az önálló fejezetek egységes alkotói portrévá kerekedjenek. Külön írások olvashatók a rendező ritkábban játszott filmjeiről, a Macbethről, Az utolsó hajóról, a Prológusról. A szerző részletesen foglalkozik a fennmaradt vizsgamunkákkal, a Diplomafilmmel és a Hotel Magnezittel is. Az írásokat gazdag képanyag kíséri, a korai filmekből eddig publikálatlan felvételeket is tartalmaz. A könyv, amely a Sprint Kiadó Filmkönyvek sorozatának nyitó darabja, többek között a Kultúrbarlangban vásárolható meg kedvezménnyel.


A TÉMA: A HŰSÉG

A Faludi Akadémia pályázatának témája a hűség. Az intézet olyan alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához. A beküldött fotókat és filmeket szakmai zsűri bírálja el, a díjak átadására a filmszemle díjkiosztóján kerül sor 2012 novemberében. További részletek a nervezés részleteivel itt.


GROTESZK AMINÁCIÓ NYERTE AZ ÖRKÉNY-KISFILMPÁLYÁZATOT

43 nevezés érkezett a Daazo.com, a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Bookline által közösen szervezett Egy perc, egy történet című Örkény-kisfilmpályázatra. Az Örkény Antal elnökölte zsűri két fődíjat és két különdíjat adott ki, és egy meglepetésdíj is gazdára talált az A38 hajón rendezett ünnepélyes díjátadón. A második díjat, azaz egy Lenovo Tabletet a 21Orban néven dolgozó Orbán testvérek, azaz Orbán Zalán és Koppány nyerték A végső kérdés című novellából készített adaptációjukkal. A Nyugat-Magyarországi Egyetem tervezőgrafika szakára készült diplomamunkában Farkas Milán dolgozta fel a Mi a groteszk című novellát - ez nyerte a fődíjat, ami egy IPad 2, amelyet a Bookline ajánlott fel. Az Egy perc, egy történet azonban nem ért véget, hiszen elindult a közönségszavazás! A zsűri után a közönség is kiválaszthatja a kedvenc Örkény egypercesét: Sony e-book readert nyerhet az a filmalkotó, akinek a filmje a legtöbb lájkot gyűjti be a Daazo.com Örkény-oldalán június 30-ig.

LOS ANGELESBEN A SORSOD BORSOD

A 3. Los Angeles-i magyar dokumentumfilm-fesztivál programjában szerepelt Nagy István és Ruszkai Nóra filmje, a Sorsod Borsod. A dél-kaliforniai egyetem mozijában megnyílt fesztivált Alessandro Ago, a Filmművészeti Iskola igazgatója nyitotta meg, aki méltatta a magyar dokumentumfilmeket és hangsúlyozta, hogy a fesztivál jó lehetőség arra, hogy az amerikai közönség árnyaltabb képet alkothasson a magyar társadalomról. A Sorsod Borsod számos fesztiválon szerepelt sikerrel, többek között a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták, a Magyar Filmszenlén díjazták, és természetesen a Jameson CineFesten is nagy sikerrel szerepelt.


EGYÜTTMŰKÖDÉS A POZSONYI FILMFESZTIVÁLLAL

Megállapodás született Szlovákia vezető filmes rendezvénye, a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál és a Jameson CineFest között. A jövőben a két fesztivál közös projektekben fog együttműködni és népszerűsítik egymást.


HANEKE A METROPOLISBAN

Az Arany Pálmával május végén már másodszor kitüntetett Michael Haneke áll a Metropolis új számának középpontjában. Az osztrák Haneke Cannes egyik legnagyobb sztárja és a kortárs európai filmművészet egyik legjelentősebb alkotója. Az összeállítás átfogó tanulmányokkal és filmelemzésekkel segíti a művész filmjeinek mélyebb megértését.


DARGAY-SZÜLETÉSNAP AZ URÁNIÁBAN

Június 20-án az Urániában (VIII., Rákóczi út 21.) este 7-kor születésnapi filmválogatással emlékeznek a magyar animáció egyik legnagyobb, miskolci kötődésű alakjára. Láthatjuk Gusztávot, Pázmán lovagot, sárkányokat és a Quarettet, Dargay Attila végtelenül gazdag fantáziájának népszerű alakjait. A Magyar Posta 18 órától postaszolgálatot működtet a mozi előcsarnokában, ahol az évfordulóra készített borítékok az 1982-es Vuk sorozat bélyegeivel, a művész képmásával felülbélyegezve vásárolhatók meg.


A TUDÁSGYÁR-PROJEKT ZÁRÓ KONFERENCIÁJA

Június 1-jén, pénteken lesz a miskolci Tudásgyár-projekt (TÁMOP-3.2) záró konferenciája. Városszerte találkozhattok a Képgyár street art akcióival, fellép a Steel City Drummers, a konferencián pedig 17 órától, melyet a Factory Aréna, a Műút folyóirat, a Szépmesterségek Alapítvány és a Miskolci Galéria részvételével szerveztek, bemutatkoznak fiatal írók, filmes műhelyek, beszámolók hangzanak el az elmúlt 20 hónap programjairól. Végül fellép Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf. A helyszín a Miskolci Galéria (Rákóczi u. 2.). Gyertek, és nézzétek meg, mit csináltak kreatív fiatalok a Vasgyárban!

ISMÉT MEDIA-TÁMOGATÁS A JAMESON CINEFESTNEK

Az EU MEDIA Programja idén ismét támogatja a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, amely 2009 és 2010 után harmadik alkalommal nyert MEDIA-pályázatot, egyedül a hazai filmfesztiválok közül. A pályázat összeállításában az Inventio Consulting volt a JCF partnere.

A BORDERS MAGYAROKAT VÁR TUNÉZIAI WORKSHOPRA

A Jameson CineFest partnere, a francia Borders filmkészítő műhely vállalkozó szellemű magyar fiatal filmesek jelentkezését várja. 2 fő mehet Tunéziába (amennyiben a politikai helyzet lehetővé teszi - ha nem, Boszniában tartják meg a programot) július 11-17. között. Olyan fiatalok jelentkezését várják, akik értenek a kamera, a fénytechnika vagy a hangtechnika kezeléséhez és beszélnek angolul vagy franciául. A szállásköltséget és az étkezést a Borders biztosítja, az utazási költség a résztvevőket terheli. A két magyar résztvevő nemzetközi forgatócsoporttal dolgozhat együtt a nagymúltú és rendkívül tapasztalt team irányításával. Az elkészült alkotást a 9. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be először. A jelentkezéseket legkésőbb 2012. április 30-ig várják. További részletek itt, jelentkezni Frédéric Henrynél lehet: fhenry-cpalais@wanadoo.fr.

A MAGYAR FILM TÁRSADALMI FUNKCIÓJÁRÓL

Megjelent a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat legújabb száma Kortárs magyar film – Kulturális értelmezések címmel. Az összeállítás a 2000-es évek magyar filmjeit vizsgálja. A középpontban nem az esztétikai elemzés áll, hanem a kulturális és társadalmi összefüggések vizsgálata. Az összeállítás azt célozza, hogy ezen elemzői gyakorlatok segítségével értsük újra a kortárs magyar film kérdéseit, kulturális és társadalmi funkcióját. Részletek itt.


FILMES TÁBOR A HŰSÉG JEGYÉBEN

A Faludi Akadémia szemináriumának és táborának hívószava a hűség. A felkészítő szemináriumokon megismerheted a forgatókönyvírás legfontosabb szabályait, betekintést nyerhetsz a dialógusszerkesztésbe, és elsajátíthatod a kamerakezelés alapjait. Továbbá lehetőséget kapsz, hogy filmötleted profi szakemberek segítségével igazi forgatókönyvvé alakítsd. A szemináriumok résztvevői és a táborlakók a tanárok vezetésével a legkülönbözőbb filmes szerepkörökben próbálhatják ki tehetségüket. A közreműködők: Mispál Attila rendező, Varsányi Ferenc producer-rendező, és Kőrösi András operatőr, a jeletkezési határidő április 23, a részletek a díjakkal és dátumokkal itt.


LENGYEL FILMDÉLUTÁN 20-ÁN

Április 20-án, pénteken 15:30-tól a Művészetek Háza Uránia termében mutatkoznak be az egyik vezető lengyel fesztivál, a Jelenia Góra-i Zoom Zblizenia legjobb 2012-es filmjei. A Jameson CineFest partnerfesztiváljának legjobb alkotásait ingyenesen vetítjük.

VISEGRÁDI KISFILMEKET VÁR A DAAZO

A JCF stratégiai partnere, a Daazo.com rövidfilmes videómegosztó a négy visegrádi ország legjobb rövidfilmjeit keresi. A Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló áprilisi turnén pályakezdő fiatal filmesek munkáit mutatják be: Krakkó, Prága, Pozsony és Budapest egy-egy estére vendégül látja a rövidfilmeket alkotóikkal együtt, a programot egy workshop is kiegészíti, és a végén az 1000 eurós fődíj is gazdára talál. A “Visegrad Shorts on Tour” célja, hogy a négy ország fiatal filmesei kapcsolatba kerüljenek, megismerjék és segítsék egymás munkáját, és a filmjeik a közönséghez is eljussanak - offline és online formában egyaránt. A turné 2012. április 12-én indul Krakkóban, Prágában április 14-én vetítenek majd, Pozsonyba április 15-én érnek a kisfilmek, végül az esemény április 17-én Budapesten fejeződik be. A filmek természetesen fölkerülnek a Daazo.com-ra is. A pályázati kiírás innen, a jelentkezési lap pedig innen tölthető le, a határidő: március 23.

FILMTETT-TÁBOR AUGUSZTUSBAN

Ismét a Sepsiszentgyörgyhöz közeli Besenyőn szervezi meg nyári filmes alkotótáborát a Filmtett Egyesület. A 10 napos táborba való megérkezés napja július 31., a hazautazásé augusztus 10. A táborba bárki jelentkezhet április 30-ig Magyarországról, Erdélyből és a többi határon túli régióból, aki a tábor kezdetéig betölti 18. életévét. Az oktatás és a műhelymunka magyar nyelven folyik. A tábori részvételt pályázat útján lehet elnyerni. A részletek itt.

ITT A MÁRCIUSI FILMVILÁG

A friss Filmvilágban például olvashattok a Filmszemléről, Az ajtóról és a Magyarország 2011-ről, terítékre kerül film és erotika viszonya, Kolozsi László Garasra emlékezik, Baski Sándor Alexander Payne filmjeit elemzi. Egy szám ára csak 490 Ft. Ide kattintva megtudhatod azt is, hogyan támogathatod a legminőségibb magyar filmes lapot. Vedd meg, védd meg!


ZÖLD FÖLD FILMKLUB

A DocuArt Moziban (IX., Ráday u. 18.) a Zöld Föld filmklub keretén belül májusig ismét több olyan filmet nézhettek meg, melyek égető környezetvédelmi kérdéseket boncolgatnak, gyönyörű vagy éppen ismeretlen tájakat mutatnak be. A program hol egy egyiptomi szeméthegyről, hol egy olajcső belsejéből, néha pedig madártávlatból letekintve próbál képet nyújtani káprázatos és néha elképesztően félelmetes bolygónk világába. Március 8-án 7-től a legendás Olajfalókat nézhetitek meg és Kocsis Tibor WAPRA-jelentését. Egyszerre izgalmas és tanulságos filmek, érdemes beülni rájuk. A filmklubban minden alkalommal beszélgetés is lesz. A részletes program itt.


PUBKVÍZ A MOZIGÉPÉSZBEN 8-ÁN ESTE 7-KOR

A pubkvíz fogalma sok országban jól ismert: sör mellett, haverokkal vetélkedőn résztvenni sokkal izgalmasabb, mint söralátéteket pörgetni. Ezért a Filmkolóniával úgy döntöttünk, hogy mi is szervezünk egy mozikvízt, ráadásul egy jó Jameson mellett a Mozigépész sörözőben (XII. Greguss u. 3., a Délinél), amire 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk. Mérd össze filmes tudásodat másokkal! A győztes csapat nyereményekkel távozhat. A részletek itt. Gyertek!


A JCF A KOCSONYAFESZTIVÁLON

A Jameson CineFest jelen lesz az egyik legjobb hangulatú és a legfinomabb ízeket felvonultató miskolci fesztiválon is: február 24-től három napon keresztül a tavalyi JCF sikerfilmjeinek vetítésével, koncertekkel és különleges forró italokkal vár mindenkit a Művészetek Háza és az előtte kialakított Becherovka színpad és lounge. Levetítjük a Harry Brownt (Michael Caine főszereplésével), Az adósságot (Helen Mirrennel), a zseniális, Oscar-jelölt Felperzselt földet és a sokszoros díjnyertes A segítséget is. A színpadon többek között föllép a Compact Disco és a miskolciak egyik kedvenc zenekara, a Bohemian Betyars. Igazi fergeteges télvégi buli lesz - forró Becherovka-variációkkal.

A teljes program PDF formátumban letölthető innen.

A HÓNAP EURÓPAI MOZIJAI: BÉKE ÉS URÁNIA, MISKOLC

Az FNE (Film New Europe) Bíró Tiborral, a miskolci művészmozik igazgatójával (és a Jameson CineFest fesztiváligazgatójával) készített interjút, így ő képviseli a hazai mozisokat az európai sorozatban. A cikkben a borsodi helyzetkép mellett a magyarországi mozikról, a fejlődés lehetőségeiről is szó esik.

FORMAN FILMKARNEVÁL A TOLDIBAN

"Miloš Forman nyolcvanéves. Tudom jól, hogy ilyenkor fontos, de legalábbis fontoskodó mondatokat kellene írnom a Mester életművéről, de nem megy... az a mód, ahogyan Forman rákérdez a világra, nagyon közel áll hozzám. Mert szívesen szemlélem a világot Forman szemszögéből" - írja Réz András, aki február 17-én 7-kor a Toldi moziban megnyitja a karnevált - természetesen a Tűz van, babámmal. Sokan vagyunk így ezzel, sokan szeretjük a világot Forman szemszögéből szemlélni. Most hat filmjével (három csehszlovákkal, három amerikaival) ünneplik a kétszeres Oscar-díjast.Lesz tűzoltóbál disznósajttal, filmplakát-kiállítás, a filmek után pedig koncertek és bulik - sok sörrel. A részletetek itt.

HOLMES, LE CARRÉ, LARSSON: ITT A FEBRUÁRI FILMVILÁG

A Filmvilág idei második számában terítéken Sherlock Holmes, John le Carré kémtörténetei, a mesefilmterápia - és sok minden más, például a nemrég elhunyt Ken Russell életműve, Skolimowski, Schorm és A tetovált lány. Egy szám ára csak 490 Ft. Ide kattintva megtudhatod azt is, hogyan támogathatod a legminőségibb magyar filmes lapot. Vedd meg, védd meg!


RÉGI-ÚJ SZPONZOROK

A Jameson 2012-ben is büszkén támogatja a CineFestet. Emellett a fesztivál, többek között, továbbra is együttműködik a Red Bull-lal, az MTVÁ-val, és stratégiai médiapertnerével, a Funzine-nal. A szervezők számos más céggel tárgyalnak a kooperációról.


ÚJABB FILMÍRÓ TANKÖNYV MAGYARUL

Robert McKee Storyját eddig több mint 20 nyelvre fordították le, Amerikában közel 20 kiadást ért meg, a Harvardon, a Yale-en, a UCLA-n kötelező szakirodalom. A könyv a most a kolozsvári Filmtett Egyesület gondozásában magyarul is megjelent. McKee egykori hallgatói többek közt 35 Oscar-díjat és 164 Emmyt nyertek, a könyv 2000-ben elnyerte a legjobb nemzetközi mozgóképes szakkönyvnek járó díjat. Elsősorban forgatókönyvírók számára íródott, de elsődleges célközönségén kívül hasznosan forgathatják mindazok, akik rendezői, produceri ismereteiket szeretnék kiegészíteni, vagy filmkritikusként, filmelmélet-íróként szeretnék tökéletesíteni a forgatókönyvek felépítésével kapcsolatos ismereteiket, sőt: az is haszonnal forgathatja, aki egész egyszerűen kíváncsi a történetek működésének titkára.


JCF-ES FILM NYERTE A FILMKRITIKUSOK DÍJÁT

A Nagy Viktor Oszkár által rendezett Két világ közt kapta idén a Magyar Filmkritikusok Díját dokumentumfilm kategóriában. A film tavaly szeptemberben a 8. Jameson CineFesten is megnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. A mű, amely az HBO produkciójában készült, közelkép a menekültek mindennapjairól egy magyarországi menekülttáborban.


A SEGÍTSÉG OSCAR-JELÖLT

A legjobb film kategóriájában is Oscarra jelölték a Jameson CineFest nyitófilmjét, a számos díjátadón taroló A segítséget (The Help). Viola Davis a legjobb női főszereplő díjára esélyes (a Screen Actors Guild díját már elnyerte, és az Amerikai Filmakadémia díja mellett a Brit Film- és Tv Akadémia díjára, azaz a BAFTÁ-ra is jelölték), Octavia Spencer pedig a mellékszereplő Oscarjára (a Golden Globe-ot már megnyerte). Többek között a tavalyi év igazi felfedezettjével, a film másik fontos szereplőjével, Jessica Chastainnal küzd a díjért, hiszen ebben a kategóriában mindkettőjüket jelölték. A négy Oscar-jelölés mellett A segítséget öt kategóriában jelölték BAFTÁ-ra. Február közepén Londonban, a hónap végén Los Angelesben kiderül, kik nyerik a díjakat.


MOZIKBAN A MARTHA MARCY MAY MARLENE

A Budapest Film forgalmazásában januártól látható a magyar mozikban a Martha Marcy May Marlene, a 8. Jameson CineFest egyik legnagyobb sikere. Sean Durkin alkotását, amely Cannes-ban az Un certain regard szekcióban szerepelt és a legjobb rendezés díját nyerte a Sundance-en, a hazai közönség 2011. szeptemberében Miskolcon előbb láthatta, mint az amerikai - az ottani bemutató október végén volt. A mesterien felépített lélektani thriller főszereplői Elizabeth Olsen, az Olsen-ikrek tehetséges húga, aki sokak szerint Oscar-esélyes alakítást nyújt a filmben.

VEDD MEG, VÉDD MEG: ITT A JANUÁRI FILMVILÁG

Többek között Fliegauf-, Mészáros Márta- és Kardos Sándor-interjúkkal, az új Clooney-, Kaurismaki- és Szokurov-film kritikáival, Evald Schorm és Kishon-tanulmányokkal megjelent a januári Filmvilág. Egy szám ára csak 490 Ft. Ide kattintva megtudhatod azt is, hogyan támogathatod a legminőségibb magyar filmes lapot. Vedd meg, védd meg!


ÖT GOLDEN GLOBE-JELÖLÉS A SEGÍTSÉGNEK

A segítség (The Help), a Jameson CineFest nyitófilmje öt Golden Globe-jelölést kapott, és a díjátadó favoritjai között szerepel. A film már bemutatásakor nagy kritikai és közönségsikert aratott, eddig 200 millió dollárt hozott. Többek között Viola Davist és Jessica Chastaint díjazhatják, akik esélyesek az Oscarra is. A legtöbb, hat Golden Globe-jelölést Michel Hazanavicius The Artist című némafilmje kapta, ezt követi Alexander Payne új filmje, az Utódok (The Descendants) és A segítség. A filmet, melyet a Fórum Hungary forgalmaz Magyarországon, Budapesten a Puskin és a Toldi vetíti.

VÉGRE DVD-N A MEPHISTO

30. születésnapjára megjelent DVD-n az egyik legnagyobb Szabó-klasszikus, az Oscar-díjas Mephisto. A filmet magyar és német hanggal (eredetiben is élvezhetjük Brandauer dikcióját), angol felirattal, felújított képpel, plusz interjúkkal adta ki a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. A filmet 1981 májusában mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol az Arany Pálma egyik legnagyobb esélyesének tartották. Végül a legjobb forgatókönyv díját és a FIPRESCI-díjat nyerte el, a Pálmát pedig Andrzej Wajda kapta a Vasemberért. 1982 márciusában - bár Wajda mesterműve is jelölve volt - már Szabó győzőtt: egyedüli magyar rendezőként magyar (ko-)produkcióval nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. A film a világ számos országában megjelent DVD-n - mostantól végre hazájában is kapható.


"MINTHA CANNES-BAN LENNÉNK, OLYAN JÓ"

"2011-re a fordulat éveként emlékeznek majd a fesztivál történetében: az európai filmfesztiválok térképén láthatóvá váltak." Az Index cikkéből idézett mondatok is mutatják, hogy a 8. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kritikai visszhangja szinte egyöntetűen jó volt. "Nagy fesztivál, kis pénz és a többi közhely... A Jameson CineFest nem erről szól, hanem lelkes emberekről, akik profik abban (is), hogy a minimálisból maximálisat hozzanak ki" - írja Az emberi fesztivál című cikkében a filmtett.ro recenzense, Katona Linda. Majd így folytatja: "Az éppen 70 éve született Emberek a havasont vetíteni egy fesztiválon arculatmeghatározó program. Szőts István jövőre lenne 100 éves, beszélni róla maga a magyar film ünneplése... A Jameson CineFest pedig büszkén megteszi, legyen szó a szakmáról és a közönségről egyaránt... Kemény filmek, nagy verseny, hazavihető tanulságok, megfontolandó leckék emberi hangnemben: filmes élményfürdő volt ez az őszi napsütéses miskolci vakáció, kívánni sem lehetne jobbat. Csak azt még, hogy jövőre, ugyanitt."

Varsányi Gyula Népszabadság-beli cikke szerint "Miskolc egy héten át oázis volt a magyar filmes sivatagban", továbbá a versenyprogramot "karakteressé az tette, hogy tudatosan egyensúlyozott a művész- és műfaji film határán." Az Élet és Irodalomban Báron György így írt: "... a Jameson CineFest, a fiatal film miskolci szemléje nemcsak él és túlél, hanem meg tudta őrizni azt a magas színvonalat, amivel az utóbbi években kiemelkedett a honi fesztiválmezőnyből... a mezőny egésze biztos ízlésről és a nemzetközi filmtermés beható ismeretéről tanúskodott."

"A CineFest ma már vitathatatlanul hazánk legjobb nemzetközi fesztiválja. Nyolc év munkája érett be idén szeptemberben" - írta Kolozsi László a Revizorban, az NKA kritikai portálján. "Aki ott volt - írja továbbá -, azt hihette, egy olyan országban él és egy olyan városban vendégeskedik, ahol fontos a kultúra. És ennél többre, a jelen pillanatban, egyetlen fesztivál sem törekedhet."

FILMES WORKSHOP FEBRUÁRBAN JELENIA GORÁBAN

17-23 éves, filmezés iránt érdeklődő magyar diákok jelentkezését várja az egyik legszebb lengyel város, Jelenia Góra nemzetközi filmfesztiválja. A Jameson CineFest partnerrendezvénye február 21. és 26. között nemzetközi workshopot rendez fiatal filmesek számára. Szállást, ellátást, kamerát biztosítanak, a cél egy néhány perces film készítése. Filmezz és bulizz a gyönyörű, havas Sziléziában! Már csak néhány napig lehet jelentkezni, részletek és jelenkezési lap itt. A fesztivál december közepéig várja fiatal magyar művészek filmjeit is, a részletek itt.

ROZSDAZÓNA: ALBUM A VASGYÁRRÓL

"Ezek a képek a hajdani Lenin Kohászati Művekben készültek, Miskolcon, 2005-től napjainkig. Teljesen ellentétes érzelmeim vannak az egész témával kapcsolatban, hiszen egy működő vaskohó a város közepén nagyon egészségtelen körülményeket teremt, ugyanakkor tízezreknek adott munkát... Ezek a tízezrek hatalmas tudást és tapasztalatot gyűjtöttek össze és adtak tovább, míg volt kinek. Ez a tudás most semmivé lesz, a vasak elrozsdálnak, a gépeket eladják és beolvasztják, maradnak a fotók" - írja a fotóművész Kiss Tanne István, akinek különleges albuma a legendás gyárat kelti életre. Egy darab Miskolc ez a fontos - és bármilyen meglepő: szép - kötet. Megvásárolható többek között az Írók Boltjában Budapesten és a Művészetek Házában Miskolcon.


AJÁNDÉKÁRON A MANDA FILMKLASSZIKUSAI

Decemberben akciós áron vásárolhatók meg a a MANDA által kiadott magyar filmklasszikusok az Örökmozgó moziban (Erzsébet krt. 39.). A filmek sok extrával, angol felirattal, felújított képpel jelentek meg. A friss megjelenések között van a duplalemezes Csillagosok, katonák, az Ismeri a szandi-mandit?, a Fotográfia és a Bástyasétány 74. 700 Forintért vásárolható meg Szabó István több filmje, az Apa, az Álmodozások kora, a Szerelmesfilm, továbbá a Megáll az idő, a Sodrásban és az Egri csillagok.


HIPP, HOPP, JÖN VUK!

30 éves a 80-as évek legnépszerűbb filmje: 1981 és 1989 között közel két és fél millióan látták a mozikban Dargay Attila Vukját A legendás mű december 10-én ünnepli születésnapját - ebből az alkalomból jubileumi vetítés lesz a Corvin moziban, ahol a film ősbemutatója is volt. Az ünnepi programot Dargayné Henrik Irén, a rendező özvegye szervezi. Fekete István regénye ihlette a miskolci kötődésű Dargay Attilát, aki megalkotta azt a képi világot és azokat a figurákat, amelyek nézők millióit hódították meg. Maroknyi kis csapat készítette a filmet, akik most együtt ünneplik az évfordulót, visszaemlékeznek a film készítésére, valamint megemlékeznek azokról a kollégákról, akik ma már nincsenek velünk. A filmet 10-én 16 órától Veress József filmkritikus méltatja, a vetítés után pedig baráti beszélgetésre nyílik lehetőség.

ORSZÁGSZERTE A MOZIKBAN A JAMESON CINEFEST VERSENYFILMJEI

Sok olyan film kerül mostanában a mozikba, melyeknek a szeptemberi Jameson CineFesten volt a magyarországi ősbemutatójuk. November 3-án debütál az Oscar-esélyes A segítség és az Animal Kingdom. Utóbbi különleges bűnügyi dráma, melyben egy gengsztercsalád széthullását követhetjük nyomon. Az ausztrál David Michôd rendezte film díjak tucatjait (többek között a Grand Jury Prize-t Sundance-ről), Oscar- és Golden Globe-jelölést tudhat maga mögött. A Mokép által forgalmazott alkotás főszereplője Guy Pearce.

Tovább...

NEFMI TÁMOGATÁS A MISKOLCI BÉKE ART MOZINAK

Az utóbbi években rohamosan felgyorsult az a folyamat, mely az eddig több mint 110 éve használt 35 mm-es filmszalagot speciális, a mozik számára kifejlesztett digitális vetítéstechnikával váltja fel. Egy ilyen DCI kompatibilis vetítőgép beszerzési költsége meghaladja a 16 millió forintot. Ezt saját erőből jelenleg Magyarországon egyetlen art mozi sem tudja biztosítani. A beruházás megvalósításához a NEFMI 12,5 millió forint támogatást ítélt meg, melyhez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 4,167 millió forint önrészt biztosít - jelentette be Bíró Tibor, a Cine-Mis Nonprofit Kft. igazgatója.

Tovább...

A REMÉNY: FALUDI FILMSZEMLE AZ URÁNIÁBAN NOVEMBER 10-12-ÉN

Az Uránia Mozi november 10-12-ig, a Faludi Filmszemle hétvégéjén nyitva áll a filmkészítők és a filmszerető közönség előtt: a moziba látogatók a XV. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlére nevezett alkotásokat tekinthetik meg. A "remény" témájában meghirdetett szemle három napja alatt több mint százharminc rövidfilmet vetít ingyen a mozi, határainkon innenről és túlról.A zsűri tagjai: Buglya Sándor, Gelencsér Gábor, Győri Márk és Lázár Kovács Ákos, az elnök Bereményi Géza.A filmszemle kísérőprogramjaként Bereményi Géza filmjeiből mutat be válogatást az Akadémia. Akiket pedig nem csak a mozgókép, hanem a fotózás is vonz, a remény legszebb pillanatait tekinthetik meg a szemle témájában meghirdetett fotópályázat alkotásaiból rendezett kiállításon november 10-től 30-ig ugyancsak az Urániában.


A MOZIKBAN A SEGÍTSÉG

Golden Globe- és Oscar-esélyesként emlegetik a Jameson CineFest versenyen kívüli nyitófilmjét, A segítséget (The Help), melyet november 3-ától vetítenek a magyar mozik. Tate Taylor rendező Emma Stone, Jessica Chastain, Viola Davis és Bryce Dallas Howard főszereplésével készült mozija az év egyik legnagyobb felfedezése és legnagyobb anyagi sikere: csak az amerikai mozikban több mint 140 millió dollárt hozott össze eddig. A filmet a Forum Hungary forgalmazza. Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről.

 

MISKOLC UTÁN BERLIN: EURÓPAI FILMDÍJ-JELÖLÉS A JAMESON CINEFEST FŐDÍJASÁNAK

Mindkét Miskolcon díjazott osztrák film, a Michael és a Lélegzés (Atmen) is a legjobb 5 közé került az Európai Filmakadémia Discovery Award-jáért folyó versenyben. A legjobb európai elsőfilmesnek járó díjról a Filmkritikusok Világszövetsége (FIPRESCI) szavaz. Marcus Schleinzer a zsűri Nagydíját kapta a Jameson CineFesten a Michaelért, Karl Markovics Lélegzése pedig a fődíj, azaz a Pressburger Imre-díj mellett a kritikusi és az ökumenikus zsűri díját is megnyerte. December 3-án Berlinben, a Filmdíj gálaestjén kiderül, melyikük lesz Európa felfedezettje.


ZÖLD FÖLD FILMKLUB JAMESON CINEFESTES FILMEKKEL

A DocuArt Moziban (IX., Ráday u. 18.) a Zöld Föld filmklub keretén belül több olyan filmet nézhettek meg, melyek a miskolci versenyprogramban is nagy sikerrel szerepeltek. Égető környezetvédelmi kérdéseket boncolgatnak, gyönyörű vagy éppen ismeretlen tájakat mutatnak be. Egy korallsziget, a vad Magyarország, vagy Budapest ismeretlen vadvilága - olyan világ tárul fel az érdeklődők előtt, melyet különben talán nem vennénk észre. November 8-án 7-től Briar March Volt egyszer egy sziget című, a CineFesten kategóriafődíjat nyert dokfilmje, 15-én a Vidrasors, 29-én a Budapesti vadon látható. Egyszerre izgalmas és tanulságos filmek, érdemes beülni rájuk. A filmklubban minden alkalommal beszélgetés is lesz.


A VÉGTELEN PERCEK LOS ANGELESBEN

Felméri Cecília Miskolcon forgatott Végtelen percek című rövidfilmjét is láthatja a közönség Los Angelesben, az Amerikai Filmintézet (American Film Institute) november elején kezdődő fesztiválján, az AFI Festen, itt lesz a magyar-román koprodukcióban készült film amerikai bemutatója. A 18 perces rövidfilm - amely az Észak-Magyarországi Regionális Filmalap támogatásával készült - világpremierje nyáron volt a Locarnói Filmfesztiválon. A zélet című Szántai János-novella alapján készült alkotás Los Angelesben 35, főként tengerentúli vetélytárssal kel versenyre a rangos díjakért. A november 3-án kezdődő fesztivál vendégkurátora Pedro Almodóvar. A 25. AFI Fest 2011. november 3. és 10. között 36 országból összesen 110 filmet tűz műsorra Hollywood filmszínházaiban.


KARL MARKOVICS VIDEÓÜZENETE

Markovics filmje három díjat is nyert a 8. Jameson Cinefesten - alább a művész videóüzenete:

OSCAR-ESÉLYES OSZTRÁK FILM NYERTE A JAMESON CINEFEST FŐDÍJÁT


14 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 6 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 9 filmklasszikus a PORT.hu CineClassics-blokkban, 19 kisjátékfilm, 10 dokfilm, 15 animációs film, 3 kiállítás, 3 workshop, konferenciák, számos szakmai találkozó - ez a szombat este véget ért 8. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A Jameson CineFest nyolc év munkájával Magyarország legígéretesebb és legerősebb filmes mustrája lett.

A Jameson CineFest fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Karl Markovics filmje, a Lélegzés (Atmen) kapta, melyet a férfi főszereplő, Thomas Schubert vett át. Ausztria egyik legismertebb és legnépszerűbb színészének első rendezése az ország Oscar-jelöltje is. A zsűri nagydíját is nyugati szomszédunk vitte el: a Michael egyenesen Cannes-ból érkezett Magyarországa, a film Markus Schleinzer, Michael Haneke munkatársának első rendezése.

Max Zahle Raju című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, a díjat a Daazo.com ajánlotta föl, Nagy Viktor Oszkár Két világ közt pedig a legjobb dokumentumfilm. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek, a díjat a KEDD Animációs Stúdió ajánlotta föl) az Elveszett és megtalált érzelmek osztálya nyerte. A FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség Christian Schwochow A láthatatlan nőjét (Die Unsichtbare) tüntette ki a Don Quijote-díjjal. A Film New Europe díját Adrian Sitaru magyar-román koprodukcióban készült Legjobb szándéka kapta, amit Vágási Emőke koproducer vett át.

Először állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, ez is fontos lépés a fesztivál nemzetközi hírnevének erősítésében. Ők is a Lélegzést díjazták, a film továbbá elnyerte a kritikusok díját - Markovics és Schubert három díjjal térhetnek haza. Az egyre izmosodó PORT.hu CineClassics filmtörténeti programsorozat, Szabó István védnöksége mellett, komplett Szőts István-retrospektívet vetített, a Miskolci Galériában kiállítás, továbbá konferencia emlékezett a 70 évvel ezelőtt készült Emberek a havason legendás rendezőjére, az érdeklődők nagyszabású Krzysztof Kieslowski- és Major Tamás-kiállítást láthattak, volt továbbá filmes fórum a szakma támogatási rendszerének átalakításáról, roma workshop és háromnapos mozis szakmai program. És persze sok koncert és buli - a szokott Jamesonos-CineFestes módon.

A BUDAPEST FIM FORGALMAZZA A MARTHA MARCY MAY MARLENÉT

A Budapest Film fogja Magyarországon forgalmazni a Martha Marcy May Marlenét, a mozibemutató 2012 februárjában lesz. A film óriási sikerrel játszották a 8. Jameson CineFesten. Sean Durkin alkotását, amely Cannes-ban az Un certain regard szekcióban szerepelt és a legjobb rendezés díját nyerte a Sundance-en, a magyar közönség Miskolcon előbb láthatta, mint az amerikai - az ottani bemutató csak 2011. október 21-én lesz. A mesterien felépített lélektani thriller főszereplői Elizabeth Olsen, az Olsen-ikrek tehetséges húga, aki sokak szerint Oscar-esélyes alakítást nyújt a filmben.


SZŐTS WORKSHOP

A kolozsvári Sapientia Egyetem filmes diákjai, Tóth Orsolya vezetésével, a fesztivál alatt rövidfilmeket forgattak Szőts István-forgatókönyvrészletek alapján. A workshop, melynek filmjeit itt láthatjátok, a Szőts-retrospektívhez kapcsolódott.

Itt a CineNews,
friss videókkal, Fesztiváltudósításokkal:

8. Jameson CineFest

Tislér Géza interjú

Adrian Sitaru interjú

Ki volt G. B. Shaw magyar producere?

The other side of dream

Cinefest - Interjú Ulrich Gáborral

IRÁNYTŰ - Dokumentumfilmes szakmai nap

Europe's Finest - Elke Bludau

Elindult a 8. Jameson CineFest

KÖZPONTBAN A VALÓSÁG: OSZTRÁK FILMNAPOK

Két osztrák film volt versenyben a Jameson CineFesten, mindkettő díjat nyert. Van mit tanulni Ausztrától és jobbnál jobb filmeseitől. Itt az alkalom: október 6-án az Örökmozgóban kezdődnek az Osztrák Filmnapok. A nyitófilm egy isztambuli városnegyed végnapjait örökíti meg. A világ minden tájáról témát merítő filmekben különös embereket, szokatlan életutakat, jelenségeket ismerhetünk meg vagy láthatunk új megvilágításban, de magunkra is ismerhetünk. Marie Kreutzer Apátlanok című filmje az idei Diagonale fődíját nyerte, Wolfgang Murnberger Legjobb ellenségem című vígjátéka sajátos humort visz egy sokszor feldolgozott témába, Lilli, a kis boszorkány kaladjain pedig az egész család szórakozhat. A filmhéthez kapcsolódóan magyar filmes párhuzamokat, valamint korábbi osztrák dokumentumfilmek is vetítenek.

MA ESTE: MARTHA MARCY MAY MARLENE

Két Sundance-nyertes film, az egyik egy hónappal az amerikai premier előtt, Oscar-gyanús alakítással: Pénteken sem fogunk unatkozni a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az ausztrál David Michôd rendezte Animal Kingdom különleges bűnügyi dráma, melyben egy gengsztercsalád széthullását követhetjük nyomon. A film díjak tucatjait (többek között a Grand Jury Prize-t Sundance-ről), Oscar- és Golden Globe-jelölést tudhat maga mögött. A főszerepben Guy Pearce. Ma négytől.

A legjobb rendezés díját nyerte a Sundance-en Sean Durkin Martha Marcy May Marlenéért. A filmet, amely Cannes-ban az Un certain regard szekcióban szerepelt, pénteken hattól a magyar közönség előbb láthatja, mint az amerikai - az ottani bemutató csak október 21-én lesz. A mesterien felépített lélektani thriller főszereplői Elizabeth Olsen, az Olsen-ikrek tehetséges húga, aki sokak szerint Oscar-esélyes alakítást nyújt a filmben, továbbá Christopher Abbot és Hugh Dancy.

SZŐTS MA

Az amerikai indie-vonal mellett nem feledkezünk meg a magyar filmművészetről sem: a PORT.hu CineClassics egésznapos Szőts István-emlékkonferenciája délelőtt tíztől a 70 éve készült első magyar világsiker, az Emberek a havason előtt tiszteleg (a film 1942-ben Velencében művészeti fődíjat nyert), továbbá - többek között Török Ferenc, Szőtsné Gyenes Mária és Szőts egykori bécsi munkatársa, Thomas Horvath részvételével - a Röpirat a magyar filmművészet ügyében aktualitását elemzi - a filmszakma mostani átalakulása apropóján.


A FILM NEW EUROPE JELÖLTJEI

A Film New Europe jelöltjeit: a visegrádi államok legjobbjait a Jameson CineFesten jelentik be.


OSCAR-ESÉLYES FILM MAGYAR ŐSBEMUTATÓJÁVAL NYITOTT A JAMESON CINEFEST

Miskolc büszke arra, hogy itt jött létre az ország legjobb filmfesztiválja - így summázható Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének megnyitóbeszéde, melyet szeptember 17-én este a fesztiválpalotává avanzsált Művészetek Háza zsúfolásig megtelt Nagytermében mondott. A művészeti igazgató, Csákvári Géza "szimatát" dicséri, hogy a Jameson CineFest az év egyik legjobb amerikai filmjének magyarországi ősbemutatójával nyitott: A segítséget (The Help), amely hetekig vezette a sikerlistát az Egyesült Államokban, és az egyik legnagyobb Oscar-favoritként emlegetik, még akkor kötötte le, amikor az még nem kezdte el fesztiválkarrierjét. A nyitófilm egyben az új, legkorszerűbb DCI vetítőrendszer premierje is volt.


Tovább...

REBECCA DALY ÉS A HALÁLOS ÉBREDÉS

A Halálos ébredés rendezője, Rebecca Daly 20-án, kedden este tízkor részt vesz filmjének vetítésén és válaszol a nézők kérdéseire. A részben magyar koprodukcióban készült versenyfilm ír alkotója több díjnyertes rövidfilm után rendezte meg játékfilmes bemutatkozását.A film világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol a Director's Fortnight programban szerepelt. Arlene, a fiatal munkáslány krónikus alvajáróként éli életét. Írország közepén, egy kisvárosban született és nőtt fel. Egy téli reggelen az erdőben ébred, és maga mellett egy meggyilkolt fiatal nő holttestét találja...


LOCARNO LEGJOBB RENDEZŐJE A JAMESON CINEFESTEN

A legjobb rendezés díját nyerte Adrian Sitaru Legjobb szándék című filmjével a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar koprodukcióban készült film hazai ősbemutatója a Jameson CineFest versenyprogramjában lesz szeptember 21-én 18 órakor. Sitaru előző filmje, a szintén nagy kritikai és fesztiválsikert aratott Sporthorgászat is Miskolcon rajtolt két éve, akkor a női főszereplő, Maria Dinulescu (a román újhullám egyik legnagyobb sztárja például a California Dreamin'-ből ismerős) is a CineFest vendége volt. Miskolc most ismét vendégül látja az alkotókat: a rendezőn kívül a film magyar társproducerét, Vágási Emőkét és a Locarnóban a legjobb férfi alakítás díjával kitüntetett Bogdan Dumitrachét is.


SZŐTS-FILM, SZABÓ ISTVÁN BEVEZETŐJÉVEL

Csütörtökön 16.30-kor a Béke teremben Szabó István mond bevezetőt az éppen 70 éves Szőts-remekmű, az Emberek a havason vetítése előtt. A Szőts-retrospektív részeként vetített film mellett a Miskolci Galéria - Petró Házban (Hunyadi u. 12., a Városháza mellett, nyitva minden nap 10-18-ig) Pintér Judit összeállításában emlékkiállítás, 23-án, pénteken 10-től a Művészetek Háza Nagytermének színpadán (bejárat a Galéria felől) pedig konferencia foglalkozik a magyar film egyik legnagyobb alakjával.


ÚJ FILMES PÁLYÁZATOK: CÉL A PÁRBESZÉD

Már idén lesz pályázati kiírás - ez hangzott el azon a szakmai fórumon, amely telt ház előtt, számos kamera kereszttüzében és újságíró jelenlétében zajlott a 8. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 19-én. Az Iránytű dokumentumfilmes szakmai fórumon a tervezett másfél óránál jóval hosszabban egyezettek a résztvevők: a pályáztató szervezetek részéről Fodor Gergely, a MNHH kabinetfőnöke és dr. Néder Sarolta, az MTVA támogatási területének vezérigazgató-helyettese, a szakma részéről Almási Tamás, Kisfaludy András, Zsigmond Dezső, Papp Gábor Zsigmond és Szalay Péter rendezők a hamarosan megjelenő filmes pályázati rendszerről. Mint elhangzott, a tervek szerint évente három pályázati időpont lesz. Az új kritériumok szerint már novemberben megjelenik az első pályázat. A rendezvényen számos más jeles alkotó is aktívan bekapcsolódott a párbeszédbe, amelynek folytatása várható.

SZEPTEMBER 17-TŐL EGY HÉTIG MISKOLC A MOZIFŐVÁROS

Több oka van annak, hogy a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált sokan Magyarország, sőt, a régió egyik legjobb filmes mustrájaként emlegetik. A hazai fesztiválok közül itt a legerősebb a versenyprogram: 14 magyar premiert láthat a közönség, köztük olyat - magyarországi fesztivál ilyet még nem produkált -, mellyel az amerikai bemutatót is megelőzi a 8. Jameson CineFest. A Kitekintőben 6 film lesz látható, köztük a fesztivál nyitófilmje, A segítség (The Help), amely óriási siker Amerikában, hetekig vezette a toplistát, és Oscar-esélyesként emlegetik. De nem csak a filmek számítanak ősbemutatónak: a filmek nagy részét, szintén először Magyarországon, a legmodernebb DCi rendszerben, kristálytiszta képminőségben vetítik. Ugyancsak először az országban itt áll fel nemzetközi ökumenikus zsűri. Az újdonságok mellett a Szabó István védnökségével működő és egyre több programot felvonultató PORT.hu CineClassics 9 filmklasszikust vetít, köztük Szőts István éppen 70 éve készült remekét, az Emberek a havasont. Több kiállítás, konferencia, szakmai kerekasztal, számos koncert és buli is lesz Miskolcon. Aki már járt itt, és megismerte az otthonos légkört, biztosan visszatér. Aki még nem, épp ideje, hogy megismerje az egyik legjobb magyar fesztivált. Szeptember 17-én este kezdődik a Jameson

KOCSIS ÁGI ÉS ALMÁSI TAMÁS A KÉT ZSŰRIELNÖK

Kocsis Ági Pál Adrienn című filmjének a cannes-i bemutatót követően tavaly a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt a hazai premierje. Most ő a 8. Jameson CineFest játékfilmes nemzetközi zsűrijének elnöke. A nemzetközi animációs- kisjáték- és dokumentumfilmes zsűri elnöke Almási Tamás, Magyarország vezető dokumentumfilm-rendezője.


A NYITÓFILM: A SEGÍTSÉG

Golden Globe- és Oscar-esélyesként emlegetik a Jameson CineFest versenyen kívüli nyitófilmjét, A segítséget (The Help). Tate Taylor rendező Emma Stone, Viola Davis és Bryce Dallas Howard főszereplésével készült mozija az utóbbi hetek egyik legnagyobb felfedezése és legnagyobb anyagi sikere: csak az amerikai mozikban több mint 130 millió dollárt hozott össze eddig. A Forum Hungary bemutatója csak novemberben nyit a hazai mozikban. Magyarországi ősbemutató a Jameson CineFest nyitóünnepségén, szeptember 17-én 17 órakor. Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről.


ZÁRÓFILM AZ HBO-TÓL: VÁLSÁG A WALL STREETEN

Az Oscar-díjas Curtis Hanson Válság a Wall Streeten (Too Big to Fail) című művének magyarországi ősbemutatója a 8. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zárófilmje. Az HBO 11 Emmy-díjra jelölt filmjét szeptember 24-én, a díjátadó után láthatja a fesziválközönség.

Az HBO saját gyártásában, William Hurt, James Woods, John Heard, Paul Giamatti és Topher Grace főszereplésével készült gazdasági-politikai dráma betekintést nyújt a legújabb gazdasági világválság közvetlen kirobbanásának előzményeibe. A szövevényes történetet Curtis Hanson dokumentarista rendezéssel és a suspense kivételes adagolásával teszi kihagyhatatlan élménnyé.

Az Andrew Ross Sorkin bestselleréből készült film európai premierje a Deauville-i Filmfesztiválon volt. A produkció jóval a hazai tévépremier előtt, a Jameson CineFest szeptember 24-i zárógáláján lesz először látható Magyarországon – ráadásul nagyvásznon. A magyar HBO csak jövőre tűzi műsorra a filmet.

FORGATÓKÖNYV-BEMUTATÓ, 21-ÉN 16.30-KOR

Syd Field Forgatókönyv című, a forgatókönyvírás alapjait bemutató könyve világszerte a forgatókönyvírók, írók bibliája. A könyv most megjelent magyarul. A kiadó Vágási Emőke, a fordító Köbli Norbert és a lektor Kolozsi László a Nagyterem - színpadtéren (bejárat oldalt, a Galéria felől) mutatják be szerdán.

Az ötlettől a karakterig, a nyitójelenettől a kész könyvig – Field műve könnyen elsajátítható szabályokat és módszereket kínál kezdő és gyakorló írók számára egyaránt; világos, pontos tételein hollywoodi írónemzedékek nőttek fel. A Forgatókönyvből kiderül, miért olyan fontos a forgatókönyv első tíz oldala, hogyan kell megragadni az olvasót már az első oldalon, megtudjuk, miért a szerkezet és a karakter a forgatókönyv tartópillére, és azt is, hogyan adaptáljunk filmre színdarabot, regényt vagy újságcikket. A Forgatókönyvet – mely most először jelenik meg magyarul – ajánljuk mindenkinek, aki papírra szeretné vetni a fejében forgó filmet.


JAMESON CINEFEST: ITT VAN A TELJES VERSENYPROGRAM

Teljes a lista: itt olvashatjátok a 8. Jameson CineFest versenyprogramját. Elmondhatjuk, hogy a program erősebb a tavalyinál is, sőt, az idei minden idők legerősebb magyarországi fesztivál-versenyprogramja. Célunk változatlan: igazi nemzetközi filmfesztivál létrehozása Magyarországon. Kompromisszumok nélkül.

Tovább...

JAMESON CineFest a FACEBOOK-on!

Kövesd a Jameson, a mozigépészt, amely a fesztivál hivatalos facebook-oldala. Friss fesztiválhíreket olvashattok a Jameson CineFestről, ezenkívül filmes hírek, érdekességek és filmes játékok is várnak:

www.facebook.com/mozigepesz

A Daazo.com a Jameson CineFest kisjátékfilmes programjának büszke támogatója

Válogatott kis kalandok a Jameson CineFest műsorán: a fesztivál 19 kisjátékfilmet felvonultató versenyprogramjának hivatalos támogatója a Daazo.com, az Európai Unió MEDIA programja által támogatott rövidfilmes közösségi oldal. A Daazo.com által felajánlott 150 ezer forintos díjat a fesztivál záróünnepségén adják át a zsűri által legjobbnak ítélt kisjátékfilmnek.

Tovább...


A LÁTHATALAN NŐ

Egy színésznő számára nincs szörnyebb, mint "láthatatlannak" lenni. Szeptember 21-én este lesz a magyarországi premierje a cseppet sem szerényen, de nem érdemtelenül a német Fekete hattyúként emlegetett A láthatatlan nőnek (Die Unsichtbare), amely Karlovy Varyból érkezik - és a Szabó István elnökölte zsűritől elnyerte a legjobb női alakítás, a nemzetközi ökumenikus zsűritől pedig a legjobb film díját. A sztori valóban a Fekete hattyúra emlékeztet: a fiatal és gátlásos színésznövedék főszerepet kap a sztárrendezőtől. A szerep, melyet el kell játszania, alapvetően különbözik személyiségétől... A fiatal dán színésznő, Stine Fischer Christensen sokak szerint Natalie Portmant is megszégyenítő alakítást nyújt a filmben. Az év egyik legjobb európai filmje. 21-én 22 órakor

LÉLEGZÉS & MICHAEL

Két osztrák film szerepel a versenyprogramban. A Michael, amely Marcus Schleinzer, Michael Haneke casting directorának első rendezése, a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és a pedofília naturalisztikus ábrázolása igencsak megosztotta, felbőszítettte, elgondolkodtatta a nézőket. Egy kiskorú és az őt fogva tartó felnőtt napjai elevenednek meg: a borzalom szenvtelen napi rutinja. Premier:18-án 18 órakor. A másik oszták film, a Lélegzet (Atmen) szép sikereket tudhat maga mögött (megnyerte a Szarajevói Filmfesztivál fődíját), és ez Ausztria hivatalos Oscar-jelöltje. A színész Karl Markovics első rendezése a Dardenne-testvéreket idéző mozidarab. Premier: 22-én 18 órakor.

ÁTRAJZOLT FILM, 19-ÉN

Hétfőn 13.30-kor információs programban vetítjük Szalay Péter Átrajzolt film - A Pannónia Filmstúdió története című, közel fél évszázadot átfogó dokumentumfilmjének első részét. A filmgyártás államosítása után az 1950-es években megszülető Pannóniát, amely a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs stúdiójává nőtte ki magát, a munkatársakkal készült riportok, archív felvételek és természetesen a mindenki által ismert kultikus animációk segítségével idézi fel a film, melynek folytatása még idén várható.

IDEGEN ARCOK (Attack the Block) & HARRY BROWN

Dél-London és Kelet-London: egy sci-fi és egy bosszúdráma színhelyei. Bár egy városban játszódnak, eltérőbb filmeket elképzelni is nehezebb. Joe Cornish Amimal Kingdomja fődíjat nyert a 2010-es Sundance-en. A sci-fiben földönkívüliek kerülnek egy lakótelepre, és utcagyerekekkel találkoznak. 23-án 16 órakor. A másik, Daniel Barber Harry Brownja: lakótelepi nyugdíjas bosszúdráma Kelet-Londonból. Talán izgalmasabb, ha elmondjuk, hogy Michael Caine számol le barátja gyilkosaival. A háttérben panelházak tengere. Brutális. 22-én 22 órakor.

Versenyben az HBO dokumentumfilmjei

A 140 nevezett dokumentumfilmből összesen 10 került a 8. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyébe. A közép-európai HBO két dokumentumfilmje is szerepel a mezőnyben: a magyar HBO Nagy Viktor Oszkár rendezésében készült filmje, a Két világ közt a menekültlét nehézségeivel foglalkozik, míg a lengyel HBO alkotása, a Szeretők a fogyatékkal élők életéről szól.

Az amerikai filmek és sikerszériák mellett a magyar HBO a hazai filmkészítésre is nagy hangsúlyt fektet. Eddig hat magyar dokumentumfilm készült csatornánk égisze alatt, amelyek hazai és nemzetközi viszonylatban is jól szerepelnek: a hegedűs Pusker nővéreket bemutató Láthatatlan húrok az idei Magyar Filmszemle dokuszekciójának fődíjasa lett, és Krakkóban, illetve a torontói HotDocs-on is nagy sikerrel vetítették. A Két világ közt pedig a Jameson CineFest mellett egy skóciai dokumentumfilm fesztiválra bekerült, ahol idén októberben vetítik. Hamarosan pedig érkezik a magyar HBO első folytatásos sorozata, a Herendi Gábor és Fonyó Gergely rendezésében készült Társas játék.

ROMA-KÉP 2011

A fesztiválon már negyedik alkalommal megrendezett Roma-Kép célja változatlanul a társadalmi csoportok közötti párbeszéd elősegítése filmekkel, beszélgetésekkel, workshopokkal. A részletes program itt.

TUDÁSGYÁR - WARHOL ÉS TARKOVSZKIJ SZELLEMÉBEN

A legifjabb miskolci filmesek is bemutatkoznak a Tudásgyár-projekt nyári táborainak alkotásaival a 8. Jameson Cinefesten, szeptember 18-án, vasárnap 17 órától a Művészetek Háza Béke termében.

A Tudásgyár-projekt keretében komplex zenei, képzőművészeti, helyismereti szakkörök, kreatív foglalkoztató klub, íróiskola, színházértelmező és filmkészítő műhelyek, táborok működtek a miskolci Vasgyárban, a Factory Sportarénaban - ami, talán nem véletlenül, ezen a nyáron megidézte Warhol The Silver Factoryjának szellemét és Tarkovszkij Stalkerét is. A közös munka lenyomatai, dokumentumai az elkészült kisfilmek.

A projekt az Európai Unió finanszírozásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

ÓRIÁSI SIKER A SEGÍTSÉG

Golden Globe- és Oscar-esélyesként emlegetik a néhány napja Amerikában bemutatott A segítséget (The Help). Tate Taylor rendező Emma Stone, Viola Davis és Bryce Dallas Howard főszereplésével készült mozija 39 millió dollárt hozott öt nap alatt. Már nem kell sokat várni a film magyarországi premierjére: szeptember 17-én lesz a Jameson CineFesten. Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről.

KEKIM-TALÁLKOZÓ, EGY POHÁR BORRAL: 20-ÁN 6-KOR

A Kunt Ernő Képíró Műhely tagjai olyan dokumentumfilm-készítők és filmkedvelők, akik sok szálon kapcsolódnak Miskolchoz és Kunt Ernő (1948-1994), a kiváló vizuális antropológus munkásságához. Fontosnak tartják olyan dokumentumfilmek és fotók készítését, amelyek révén élő találkozások jöhetnek létre emberek, különféle társadalmi csoportok és kultúrák között. A KEKIM az idei Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon különdíjat ajánlott fel a dokumentumfilmes versenyprogramba jutott filmek egyikének.

Tovább...


TÁJÉKOZTATÓ, ELSŐ KÉZBŐL

Dr. Néder Sarolta, Fodor Gergely és dr. Kollarik Tamás is részt vesznek azon a szakmai tájékozatón, amely a miskolci Jameson CineFesten lesz szeptember 19-én 14.00 órakor. A három vezető: a MTVA vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kabinetfőnöke és a Médiatanács tagja átfogó tájékoztatást adnak az új dokumentumfilmes támogatási és pályázati rendszerről.

GUS VAN SANT, HELEN MIRREN - MOZIBAN MAGYARORSZÁGON CSAK MISKOLCON

Öt film lesz látható a Jameson CineFesten versenyen kívül a Kitekintő programban, mind magyarországi premier. Gus Van Sant Restless - A nyugatalanság kora című filmjével nyitott Cannes-ban az Un certain regard, és itthon moziban csak a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítjük. A főszerepben az Alice Csodaországban és A gyerekek jól vannak fiatal sztárja, Mia Wasikowska és Henry Hopper, Dennis Hopper fia. Moziban szintén csak Miskolcon látható az Arthur, a legjobb parti, amely az 1981-es vígjáték remake-je, a főszerepekben Helen Mirren, Nick Nolte, Russell Brand és Jennifer Garner. Helen Mirren az egyik sztárja John Madden (az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare rendezője) Moszad-drámájának, Az adósságnak is (The Debt), a további szerepekben Sam Worthington és Marton Csokas. Tavaly Oscar-díjra jelölték a kanadai Felperzselt földet (Incendies), amely sokak szerint az év egyik legerősebb filmje. A segítség (The Help) a Kitekintő blokk ötödik műve, ami 9 napja vezeti az amerikai sikerlistát és 73 millió dollárt hozott. Szeptember 17-én este ezt láthatja először a Jameson CineFest közönsége.


A LÉLEGZÉS AUSZTRIA OSCAR-JELÖLTJE

Karl Markovics első rendezését, a Lélegzést (Atmen) nominálta Ausztria az Oscar-versenybe. A film a Jameson CineFest versenyprogamjában szerepel, magyarországi premierje Miskolcon lesz szeptemberben. Az Oscar-díjas Pénzhamisítókból ismert színész, Markovics műve korábban a Director's Forthnight szekcióban szerpelt Cannes-ban, majd elnyerte a Szarajevói Filmfesztivál fődíját.

CINECLASSICS: NAGYSZABÁSÚ KIESLOWSKI-KIÁLLÍTÁS

Nagyszabású és átfogó kiállítás nyílik a Jameson CineFesten Krzysztof Kieślowskiról szeptember 18-án. A Jelek és emlékek, a łódzi Lengyel Filmmúzeum, a budapesti Lengyel Intézet és a CineClassics közös programja a rendező életét, karrierjét, filmjeit mutatja be. A kiállítást Krzysztof Wierzbicki, Kieślowski egykori asszisztense, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zsűritagja nyitja meg. A fesztiválon látható lesz Wierzbicki legendás Megvagyok (I Am So So) című 1996-os Kieślowski-portréja is.

Tovább...


NAGYÁGYUK A KISFILMEK KÖZÖTT IS

Például az idei Arany Pálmás kisjátékfilmet is a Jameson CineFesten láthatja először a magyar közönség. Több mint 400 művet neveztek idén ebben a kategóriában,19-en, a legjobbak kerültek versenybe. A Silent River Berlinben versenyzett. Erős Nagy Dénes Riportja is, Reisz Gábor Külalakja és a Tiszta kézzel Bagota Bélától. A teljes lista itt.

BALETTÓL SZTRIPTÍZIG, A FACEBOOKTÓL JERUZSÁLEMIG

140 nevezésből 10 került a Jameson CineFest dokfilmes versenyébe. Láthattok Néger zsidókat (a provokatív cím Jeruzáslemben élő feketékről szóló filmet takar), sztriptíztáncosnőt munka közben - majd gyermekéért harcolva, szó lesz az alkoholizmusról humorosan, itt lesz a facebook-film, melyet már a youtube-on is megnéztek pár százezren (de azért vásznon más), Hajdu Esztertől a Vivien és a Két világ közt Nagy Viktor Oszkártól. Rafal Skalski ismét versenyben van - két éve ő nyerte a kategóriafődíjat. A teljes lista itt.


MAJOR TAMÁS ARCAI - KIÁLLÍTÁS TÁRLATVEZETÉSSEL

A Színháztörténeti és Színészmúzeumban (Miskolc, Déryné u. 3.) az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállításán fényképek, filmrészletek, színházi előadások felvételei idézik fel a színész, a rendező, a színházigazgató, a színészpedagógus és a politikus Major Tamás (1910-1986) alakját. Megtekinthető keddtől szombatig 10-18 óráig. CineClassics-tárlatvezetés Mikita Gáborral szeptember 20-án és 23-án 11 órától, találkozó a pénztárnál.


NEMZETKÖZI ÖKUMENIKUS ZSŰRI, NEMZETI ÖKUMENIKUS RETROSPEKTÍV

Jos Horemans, a SIGNIS Europe elnöke vezeti a 8. Jameson CineFest nemzetközi ökumenikus zsűrijét. "Megtiszteltetés számomra - mondja Horemans, a katolikus újságírók európai szövetségének vezetője -, hogy az ország első nemzetközi ökumenikus zsűrijének elnöke leszek. A világ vezető fesztiváljain jelen vagyunk - külön öröm, hogy Magyarországon a dinamikusan fejlődő Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon állt fel a két katolikus és két protestáns tagból álló testület."

A világ nagy fesztiváljain évtizedek óta adnak ki díjakat e testületek. Az elmúlt évtizedekben, és ezt talán kevesen tudják, számos magyar filmet tüntettek ki Berlinben, Cannes-ban és máshol az ökumenikus zsűrik díjaival. A Jameson CineFest az első magyarországi ökumenikus zsűri tiszteletére retrospektívet állított össze ezekből. A programban szerepel Makk Károly legendás filmje, a Szerelem (1971, Cannes), Schiffer Pál roma témájú klasszikusa, a Cséplő Gyuri (1978, Locarno), Gyöngyössy Imre és Kabay Barna megrázó dokumentumfilmje, a Száműzöttek (1991, Montreal) és Lugossy László ritkán játszott, kitűnő munkája, az Azonosítás (1976, Berlin).


OLSEN-LÁNY, AMERIKAI PREMIER ELŐTT A MISKOLCI JAMESON CINEFESTEN

A legjobb rendezés díját nyerte a Sundance-en Sean Durkin a Martha Marcy May Marlene című filmért, amely a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz látható szeptemberben. A filmet, amely Cannes-ban az Un certain regard szekcióban szerepelt, a magyar közönség előbb láthatja, mint az amerikai - az ottani bemutató csak október 21-én lesz. A mesterien felépített lélektani thriller főszereplői Elizabeth Olsen, az Olsen-ikrek tehetséges húga, aki sokak szerint Oscar-esélyes alakítást nyújt a filmben, továbbá Christopher Abbot és Hugh Dancy. Martha Marcy May Marlene egy szekta fogságából menekül meg, de emlékei még sokáig fogva tartják. Sean Durkin első nagyjátékfilmje éppúgy Oscar-esélyes, mint a Jameson CineFest nyitófilmje, az amerikai toplistát több mint egy hete vezető A segítség.


NAGYÁGYUK A KISFILMEK KÖZÖTT IS

Például az idei Arany Pálmás kisjátékfilmet is a Jameson CineFesten láthatja először a magyar közönség. Több mint 400 művet neveztek idén ebben a kategóriában,19-en, a legjobbak kerültek versenybe. A Silent River Berlinben versenyzett. Erős Nagy Dénes Riportja is, Reisz Gábor Külalakja és a Tiszta kézzel Bagota Bélától. A teljes lista itt.

A CSELÉD IS EMBER

Návai Anikó interjúja Emma Stone-nal

Emma Stone szerint a rasszizmus nem bőrszín kérdése - interjú a The Help (A segítség) című film főszereplőjével.

Vajon mit gondoltak magukban a jacksoni (Mississippi állam) cselédek, amikor Wilma Rudolph és Cassius Clay győzelmére rumpuncsot szolgáltak fel a kerti partin a naccságoséknak? Hogy az ember színe még akkor is fehér, ha közben fekete bőrű amerikaiként nyer aranyérmeket a római olimpián? Erről faggatta az Emma Stone által megformált (fehér) újságírólány a naccságosok "nigger" cselédeit a The Help (A segítség) című filmben, mely még a magyar bemutató előtt nyitja az idei miskolci Jameson Cinefestet. Emma Stone (22) New Yorkban adott exkluzív interjút a Népszabadságnak a film amerikai premierjének délutánján.

Tovább...


A KEDD A JAMESON CINEFEST PARTNERE

Az M. Tóth Géza Oscar-jelölt rendező által vezetett KEDD Animációs Stúdió díjat ajánlott fel a Jameson Cinefest legjobb animációs filmjének. A kategória fődíját, a Dargay Attila-díjat a KEDD szponzorálja. A 2002-ben alapított KEDD Animációs Stúdió elkötelezett abban, hogy magas szakmai és művészi színvonalú animációs alkotásokat hozzon létre és hogy azokat a nagyközönség számára elérhetővé tegye. Eddigi működése során a KEDD számos, nemzetközi és hazai fesztiváldíjas egyedi animációs filmet (pl. Maestro, Ergo, Mama), sikeres összművészeti produkciót (pl. A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára), animációs tévésorozatot (pl. Modern képmesék, Bogyó és Babóca) és más alkalmazott alkotást (tévéreklám, animációs oktatási segédanyag, animált weboldal) készített. A KEDD támogatja, hogy az animációs műfaj értékes alkotásai minél több, főleg gyerek- és fiatalkorú érdeklődőhöz eljussanak. A stúdió számos folyamatosan működő animációs filmklubot, filmtervfejlesztési workshopot szervez, 2011-ben pedig megalapította és első alkalommal megszervezte az Országos Gyereknapi Rajzfilmünnepet.

WOODY AZ AUGUSZTUSI FILMVILÁGBAN

Freud legnagyobb hatású manhattani tanítványát Woody Allennek hívják": többek között Woody Allennel foglalkozik a Filmvilág augusztusi száma, olvashattok továbbá a Verdákról, Fekete Ibolya forgatókönyvéről, Mario Monicelliről, netkalózokról, varázslatos gladiátorokról és a magyar természetfilmekről.


SZARAJEVÓ FŐDÍJASA IS A JAMESON CINEFESTEN

Angelina Jolie adta át néhány hete Szarajevóban Thomas Schubertnek, a Lélegzet (Atmen) című film fiatal főszereplőjének a legjobb férfi alakítás díját. A film a színész Karl Markovics első rendezése. Az Ausztriában jól ismert és népszerű művész karakteres arcát a hazai közönség a három évvel ezelőtti, Oscar-díjas Pénzhamisítókból ismerheti. A burgenlandi, részben magyar származású Markovics filmje Cannes-ban a Director's Forthnight szekcióban versenyzett, a magyar premier - a tervek szerint a rendező és a főszereplő jelelétében - a Jameson CineFest versenyprogramjában lesz szeptemberben.

Tovább...


DIGITÁLISAN FELÚJÍTOTT MAGYAR FILMKLASSZIKUSOK DVD-N

A magyar filmművészet kiemelkedő alkotóinak életművéből kínál ízelítőt a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) gondozásában megjelent sorozat. Végre három Szabó Isván-film is kapható DVD-n: az Álmodozások kora, az Apa és a Szerelmesfilm. A sorozatban helyet kapott a digitálisan felújított Fotográfia, a Sodrásban, a Megáll az idő, Az aranyember három változatának (1918, 1936, 1962) felújított, egyidejű kiadása, a Ludas Matyi, a Mágnás Miska, Az én XX. századom és az Egri csillagok. A megjelenések egyik célja, hogy az elmúlt két évtizedben illegális módon piacra került magyar filmek sokkal jobb minőségben, angol felirattal és számos extrával legyenek élvezhetők, másrészt olyan alkotásokat láthasson a közönség, amelyek még nem jelentek meg DVD-n.

 


LOCARNO LEGJOBB RENDEZŐJE A CINEFESTEN

Néhány napja a legjobb rendezés díját nyerte Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című filmjével a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar koprodukcióban készült film hazai ősbemutatója a CineFest versenyprogramjában lesz szeptemberben. Sitaru előző filmje, a szintén nagy kritikai és fesztiválsikert aratott Sporthorgászat is Miskolcon rajtolt két éve, a női főszereplő, Maria Dinulescu (a román újhullám egyik legnagyobb sztárja például a California Dreamin'-ből ismerős) is a CineFest vendége volt. Miskolc a tervek szerint ismét vendégül látja az alkotókat: a rendezőn kívül a film magyar társproducerét, Vágási Emőkét, sztárjait: Tóth Orsit és Török-Illyés Orsolyát, és a Locarnóban a legjobb férfi alakítás díjával kitüntetett Bogdan Dumitrachét is.

Öntudatos fekete nőkkel nyit a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A Jameson CineFest nyitófilmje A segítség (The Help) című film lesz. A Jessica Chastain, Bryce Dallas Howard, Viola Davis és Emma Stone főszereplésével készült film Amerikában, a hatvanas évek fekete polgárjogi mozgalmainak hajnalán játszódik.

Tovább...


A NESPRESSO IS A CINEFEST PARTNERE

Nagyon örülünk annak, hogy a világ egyik vezető minőségi kávégyártója, a Nespresso is szponzorálja a fesztivált. A Nestlé Nespresso S. A. a prémium minőségű adagolt kávé úttörője és piacvezető vállalata. A világviszonylatban legkiválóbb minőségű Grand Cru kávék, a sokoldalú és stílusos kávégépek és a páratlan vevőszolgálat kombinációja eredményezi a kávézás felülmúlhatatlan Nespresso élményét. A CineFest nyitóünnepségen így biztosan mindenki megtalálja majd kedvenc aromáját.


IRÁNYTŰ DOKFILMESEKNEK, MÁSODSZOR

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén második alkalommal ad helyet az IRÁNYTŰ dokumentumfilmes szakmai programnak. A hazai filmtámogatási rendszer átalakulása miatt a magyar dokumentumfilmes szakma is komoly változások előtt áll. A szervezők - Buslig Eszter, Ruszkai Nóra és Szalay Péter - célja az, hogy széles fórumot teremtsenek a szakmának a CineFesten, ahol alkotók és döntéshozók találkozhatnak.


A HYUNDAI A CINEFEST AUTÓS PARTNERE

Újabb jó hír: a fesztivál vendégeit idén a Hyundai szállítja. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új kiemelt támogatója és autós partnere a Borsod Autó Kft. Hyundai Márkakereskedés.


KÉPELTÉRÍTŐK: A BOLTOKBAN SCHUBERT GUSZTÁV KÖNYVE

A Filmvilág főszerkesztőjének esszékötete az összes nagyobb könyvesboltban megvásárolható. "Képkorszakban élünk - írja a szerző -, információink döntő hányadát a filmek, a tévé, az internet tükre által látjuk. A filmkritikus helyzete ideális, egyszerre láthatja át a dolgot magát és a róla alkotott víziókat... Szinte nincs olyan téma, ahol ne ütköznénk bele az önáltatásba és a manipulációba, hiedelmeink és a valóság súlyos különbözésébe.Utánunk a képözön: nézzünk bele a képernyő kellős közepébe."

"Schubert szellemes stílusban írja remek esszéit - írja a könyvről Stőhr Lóránt -, azokat a filmek által inspirált gondolatkísérleteit, amelyekben a stílus nem öncélú játék, hanem a gondolat formája. A Képeltérítők szójátékait, frappáns fordulatait, szellemes retorikai alakzatait olvasván új szemszögből látunk rá a témára."


58 ORSZÁGBÓL

Ennyi filmet még soha nem kaptunk: 58 országból több mint 600 alkotást neveztek a 2011-es Jameson CineFestre. Az előzsűrik dolgoznak, az 50-60 legjobbat láthatjátok majd szeptemberben a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Köszönjük a filmeket, a versenybe jutott filmek listáját hamarosan nyilvánosságra hozzuk.

SZŐTS-RETROSPEKTÍVVEL FOLYTATÓDIK A CINECLASSICS

A tavaly nagy sikert aratott CineClassics folytatódik: a programsorozat idén szeptemberben, többek között, az éppen 70 éve készült mesterművel, az Emberek a havasonnal és a film jövőre 100 éve született rendezőjével, Szőts Istvánnal foglalkozik.

Pintér Judit és Muszatics Péter szervezésében szeptemberben retrospektív és konferencia mutatja be a magyar film egyik legnagyobb alakját, a Miskolci Galériában kiállítás idézi fel Szőtsöt és filmjeit, szó lesz a művész ma is rendkívül aktuális Röpirat a magyar filmművészet ügyében című könyvéről, és filmes diákok - a kolozsvári Sapientia és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, M. Tóth Géza és Tóth Orsolya vezetésével - újraforgatnak egy Szőts-rövidfilmet, melyet a CineFest záróestjén láthat majd a közönség. A Filmvilág szeptemberi száma a Röpirat aktualitását elemzi.


RICSÉTŐL HOLLYWOODIG

Ugye ismerős a Paramount Pictures híres csillagos hegye, amit legendás filmek eleje-főcímén láthatunk? Kevesen tudják, hogy a stúdiót a Miskolc mellett, Ricsén született Adolph Zukor alapította. Kerényi László és Bokor Pál itt látható rövidfilmje az elképesztő karriertörténetbe enged bepillantást. Az alkotók hosszabb filmet terveznek a témáról: miért éppen közép-európaiak (és köztük feltűnően nagy számban észak-magyarországi kivándorlók) hozták létre Hollywoodot? Addig is, amíg a dokumentumfilm elkészül, gyertek Miskolcra, ahol a CineFest CineClassis programja is hasonlóan izgalmas filmekkel és történetekkel foglalkozik!

FILM A TAVALYI CINEFESTRŐL

Készülődjünk a 2011-es fesztivára a legjobb tavalyi pillanatok felidézésével! A 2010-es CineFest kivételesen jól sikerült. Győződjetek meg erről Ti is: nézzétek meg a mellékelt filmet. És gyertek idén szeptemberben is Miskolcra!

ITT A KEKIM DÍJA A LEGJOBB DOKUMENTUMFILMNEK

A KEKIM Nézz, láss, közvetíts című pályázati felhívására 14 pályamunka érkezett, neveztek fényképeket, montázsokat és kisplasztikákat is. A győztes Szántó Kinga mellékelt alkotása lett: ezt a művet fogja kapni idén a legjobb CineFestes dokumentumfilm alkotója.


FELMÉRI CECÍLIA ÚJ FILMJE LOCARNÓBAN VERSENYEZ

Miskolcon forgatta, és most Locarnóba megy vele: Felméri Cecília Végtelen percek című, magyar-román koprodukcióban készült filmje az A-kategóriás fesztivál versenyprogramjában indul az Arany Leopárd-díjért. Az augusztusi megmérettetés után a rendező szeptemberben a CineFest nemzetközi zsűrijében vesz részt. Az Észak-Magyarországi Regionális Filmalap támogatásával készült rövidfilm Szántai János A zélet című novellája alapján készült, forgatókönyvét a rendező jegyzi, operatőre Réder György, vágója Politzer Péter volt. Az 1978-as születésű Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia Egyetemen diplomázott, jelenleg a bukaresti Filmművészeti Egyetem filmrendező szakos hallgatója és a Sapientia tanára. Kakukk című diplomafilmje 2009-ben elnyerte a CineFest kategóriafődíját.

A PEPSI ÉS A RED BULL IS TÁMOGATJA A CINEFESTET

A Jameson, mint főszponzor után más cégek is fantáziát látnak a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválban: a rendezvény szervezői megállapodtak a Pepsivel és a Red Bullal. A két világcég mellett további partnerek bevonásáról is tárgyalunk. A cél természetesen az, hogy az anyagi nehézségek ellenére változatlan színvonalon tudjuk megrendezni Magyarország kedvenc filmfesztiválját.


MAGYARORSZÁGON ELŐSZÖR A JAMESON CINEFESTEN: FILMEK A LEGMODERNEBB DCI VETÍTÉSI TECHNIKÁVAL

A Jameson CineFest néhány versenyfilmjét, a hazai fimfesztiválok történetében először, a legfejlettebb digitális vetítéstechnikával mutatjuk be Miskolcon. Az Avatar 2009 -es bemutatása óta gyors ütemben zajlik a mozitechnika digitális technológiára történő átállása.  A digitális vetítőrendszerek globális piacvezetője, a Christie Digital támogatásával a szeptemberi nyitóelőadás helyszíne, valamint az Uránia terem alakul át digitális vetítőteremmé, melyben a nézőközönség több, mint 2.2 megapixel felbontásban, kristálytiszta képminőségben élvezheti a versenyműveket. A Christie digitális vetítőrendszere egy úgynevezett 'DCI szabványrendszer' szerint, 2K felbontásban, 13.000 Ansi fényerőt meghaladó teljesítménnyel teszi lehetővé a digitális kópiák bemutatását. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be a Europe Finest is - a cég a DCI szabvány szerinti moziforgalmazásra alkalmas európai klasszikusokból fog a CineClassics keretében bemutatót tartani.

SIKERES A KEKIM PÁLYÁZATA

A miskolci KEKIM, azaz a Kunt Ernő Képíró Műhely Nézz, láss, közvetíts című pályázati felhívására nagyon sok izgalmas alkotás érkezett. A KEKIM a 8. Jameson CineFestre különdíjat ajánlott fel a versenybe jutott dokumentumfilmek egyikének, a díj elkészítéséhez pályázatot írt ki 15-23 éves fiatalok részére. A díj a beérkezett pályamunkák valamelyike lesz. A nyertes pályamunka készítője 25.000 forint jutalomban részesül, a döntésről július 15-én honlapunkon adunk hírt.


NEMZETKÖZI ÖKUMENIKUS ZSŰRI A CINEFESTEN

Ilyen még nem volt Magyarországon: 2011 szeptemberétől, először a hazai filmfesztiválok történetében, négytagú nemzetközi ökumenikus zsűri értékeli a filmeket a miskolci Jameson CineFesten. "Az ökumenikus zsűrik - mondta Brüsszelben Jos Horemans, a SIGNIS Europe elnöke - Cannes és Berlin mellett 1973 óta Locarnóban, 1994 óta Karlovy Varyban és más jelentős fesztiválokon adnak ki díjakat. Sok száz filmfesztivál van a világban, de a legfontosabbakon jelen vagyunk. Örömmel választottuk magyar partnernek a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált."

Bővebben...


KORDA ADATBÁZIS AZ EURÓPAI FILMTÁMOGATÁSRÓL

http://korda.obs.coe.int/ - ezen a címen minden európai filmalap, támogató szervezet, regionális alap adatait megtalálod. Egy kattintással képben lehetsz az aktuális pályázati lehetőségekről. Az adatbázist Sir Alexander Kordáról, azaz Korda Sándorról nevezték el.


ITT A FILMVILÁG JÚNIUSI SZÁMA, JAPÁN KATASZTRÓFAFILMEKKEL

A hagyományos japán világképnek természetes részei a mindennapos kisebb földmozgások. A múlt meghatározó időpontjait a háborúk mellett a nagyobb földrengések jelölik ki. A természetet, mivel isteni eredetű, feltétel nélkül fogadja el a nemzeti öntudatot uraló két vallás, tragikus kimenetelű dühös kitöréseit a karmikus bűnök számlájára írva. A Filmvilág legfrissebb száma többek között a téma filmes feldolgozásait veszi számba.


LENGYEL FILMTAVASZ A MŰVÉSZ MOZIBAN

Május 11-től a Lengyel Intézet szervezésében olyan lengyel filmeket láthat a budapesti (és a Hrabal moziban a győri) közönség, melyek különben nem jutnak el a hazai mozikba. Pedig nagyon jó filmekről van szó: a Kicsi rózsa például, hollywoodi produkciókat megszégyenítő kidolgozottsággal, egy Magyarországon is igencsak kényes és fontos témáról: az ügynökkérdésről és a pártállami múlt feldolgozásának lehetőségeiről szól. A főszerepben Andrzej Seweryn, az egyik legjobb európai színész mellett Magdalena Boczarska látható, aki 11-én este a Művész moziban Jan Kidawa Blonski rendezővel együtt a vetítés után a nézők kérdéseire válaszol. A film tavaly fődíjat nyert a Gdyniai Lengyel Nemzeti Filmfesztiválon, Boczarskat pedig a legjobb női alakítás díjával tüntették ki. A programban szerepel még a számos fesztiválon sikerrel vetített Velence (Jan Jakub Kolski filmje), a Macskás Teráz anya és a Made in Poland, továbbá egy olyan nem mindennapi animációs film, mint a Lengyelország animált története. További részletek a programról itt.


NÉZZ, LÁSS, KÖZVETÍTS – PÁLYÁZAT A KEKIM CINEFESTES KÜLÖNDÍJÁRA

Mi a KEKIM? A Kunt Ernő Képíró Műhely tagjai olyan dokumentumfilm-készítők és filmkedvelők, akik sok szálon kapcsolódnak Miskolchoz és Kunt Ernő (1948-1994), a kiváló vizuális antropológus munkásságához. Fontosnak tartják olyan dokumentumfilmek és fotók készítését, amelyek révén találkozások jöhetnek létre emberek, különféle társadalmi csoportok és kultúrák között. A KEKIM az idei JAMESON CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon különdíjat kíván felajánlani a dokumentumfilmes versenyprogramba jutott filmek egyikének.

Bővebben...


HÁROM DRÁMA, HÁROM NŐI SORS, HÁROM CINEFESTES MOZIBEMUTATÓ

A tavalyi Jameson CineFesten volt a magyarországi ősbemutatója három olyan filmnek, amik ezekben a hetekben jutnak el a hazai mozikba. Mindhárom igazi csemege.

Bővebben...


Filmtett-alkotótábor Sepsibesenyőn, tizedszer

Sepsiszékre költözik idén a Filmtett mozgóképes alkotótábora. Immár 10. alkalolmmal rendezik meg a tábort, a kezdőnap 2011. július 27., a hazautazás napja augusztus 7. lesz. A táborba bárki jelentkezhet 2011. április 15-ig Magyarországról, Erdélyből és a többi határon túli régióból, aki a tábor kezdetéig betölti 18. életévét. Az oktatás és a műhelymunka magyar nyelven folyik, a tábori részvételt pályázat útján lehet elnyerni. Az alkotócsoportokat olyan kitűnő művészek irányítják, mint Dyga Zsombor (aki Utolér című filmjét Miskolcon forgatta tavaly), Bálint Arthur, Durst György, Zányi Tamás, Czakó Judit, Anger Zsolt és Várhegyi Rudolf. További részleteket itt olvashattok.


City In My Mind - Regionális rövidfilmpályázat

A Hungarofest Nonprofit Kft. - együttműködésben a Daazo.com - Európai Rövidfilmes Központtal - rövidfilmpályázatot ír ki maximum 3 perces filmalkotások számára. A City in My Mind pályázat tematikáját hét kiválasztott város határozza meg, ezekhez kell kapcsolódniuk a beküldött filmeknek.

Bővebben...


A BUSHO VÁRJA A NEVEZÉSEKET

Továbbra is ingyenesen lehet nevezni a BuShora, azaz a budapesti rövidfilm-fesztiválra. Fikciós, animációs és kísérleti kategóriákban 30 percnél rövidebb, 2008. január 1. után készült alkotásokat várnak a szervezők. A technikai frissítések mellett a legnagyobb módosítás, hogy első alkalommal nemcsak a nevezési lapot lehet online beküldeni, hanem magát a filmet is fel lehet tölteni az előzsűrizéshez. A nevezési határidő: április 30., részletek itt.


HOLLYWOOD SZEGÉNYEI

A legjobb amerikai filmek közül néhány bátran felvállalja a társadalmi problémákkal való szembenézést. Európában sem rózsás a helyzet, de a szegénység és a jövedelmi különbségek az Egyesült Államokban is aggasztó méreteket öltenek (csak 2010-ben 4 millió ember került a hivatalos szegénységi szint alá), ugyanakkor az amerikaiakban mélyen gyökerező meggyőződések miatt nehezen tud érdemi diskurzus kialakulni a témáról. Néhány filmes mégis megkísérli a problémák ábrázolását. Ezek az izgalmas, nemegyszer megrázó filmek azonban alig jutnak el a magyar mozikba, többet közülük csak a CineFesten láthat a hazai közönség. A kétszeres Oscar-díjas Preciuost, melyet Miskolcon 2010 szeptemberében láthattatok, nagy örömünkre bemutatták a hazai mozik, de a 2009-es, két Oscarra is jelölt A befagyott folyót (Frozen River, Magyarországi ősbemutató a 2009-es CineFesten) nem forgalmazták itthon. A főszereplő, Melissa Leo idén A harcos (The Fighter) mellékszerepéért kapta meg az Oscart. 2011 szeptemberében is látható majd Miskolcon néhány ilyen, egyszerre érdekes és elgondolkodtató alkotás. Addig is ajánljuk Sidó Zoltán a témával foglalkozó cikkét, melyet itt olvashattok.


REMÉNY - A FALUDI AKADÉMIÁN

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti XV. tematikus nemzetközi filmszemléjét és hozzá kapcsolódó fotópályázatát. A nevezők a remény témáját film vagy fotó formájában, a nevezési feltételekben foglaltak szerint dolgozhatják fel. Az intézet olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához. További részletek itt.


JANCSÓ-TANÍTVÁNY ZSENIÁLIS FILMJE A MOZIKBAN

"El akatam jönni a fesztiválra, hogy köszöntselek" - mondta a CineFestre küldött videóüzenetében Darren Aronofsky, a öt Oscar-díjra jelölt Fekete hattyú rendezője az életműdíjas Jancsó Miklósnak 2010 szeptemberében. A művész - aki a legjobb 5 rendező közé került - a Harvardon Jancsó tanítványa volt. A Fekete hattyút, melyet február 17-től játszanak a magyar mozik, először a Velencei Filmfesztiválon láthatta a közönség. A főszereplő, Natalie Portman Golden Globe-ot és Oscar-díjat nyert alakításáért. Nem mindennapi film, sokak szerint az év egyik legjobbja. Érdemes megnézni.


72 ÉVE VOLT ELŐSZÖR FILMSZEMLE MISKOLC-LILLAFÜREDEN

A Nemzeti Filmhetet 1939-ben rendezék meg először, ez volt az első hazai filmfesztivál. A film.hu cikkéből sok érdekes részletet megtudhattok az eseményről.


ITT A PRIZMA MAGAZIN ÚJ SZÁMA

Az erotika és pornográfia mozgóképes megjelenési formáinak tárgyalása után a Prizma Magazin ismét egy általános - és az előzményét markánsan ellenpontozó - témának szenteli legfrissebb lapszámát. A gyerekfilm és társműfajainak témája annak ellenére méltatlanul alulreprezentált a magyar szakirodalomban, hogy napjainkig a tömegfilmgyártás egyik legfontosabb szegmensét jelentik. A lap megvásárolható az újságárusoknál.

Felnőnek a fiatal miskolci filmesek a CineFesthez

A miskolci filmesek magukénak érzik a város fesztiválját, több alkotócsoport készül a szeptemberi megmérettetésre. Várjuk a filmeket, a  MiNap cikkét a témáról pedig itt olvashatod.

Megnyílt a Mozigépész

Már több sikeres bulit, filmvetítést, szülinapot tudhat maga mögött Madaras Péter programigazgató nemrég nyílt kocsmája, a Mozigépész. A Déli pályaudvartól néhány percre, a Greguss utca 3. alatt található, igényesen kialakított intézményben, ahol minden: a miskolci moziszékek, a sok plakát és persze a Jameson is a CineFestre és a filmekre utal, januártól filmklub kezdődik. A fesztivál legsikeresebb filmjeiből láthattok majd válogatást, mellé barna és világos Krusovice, whiskey, spanyol Estrella, ritka belga gyümölcssörök dukálnak. A Nol Tv-ben is megnézheted a pubot, éppen egy Török Ferenc-interjút  forgattak nálunk.

Megtalálsz a facebookon: www.facebook.com/mozigepesz 

Asztalfoglalás: +36-30-642-92-03.

DIGITÁLISAN FELÚJÍTOTT MAGYAR FILMKLASSZIKUSOK DVD-N

A magyar filmművészet kiemelkedő alkotóinak életművéből kínál ízelítőt a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) gondozásában megjelent sorozat. Végre három Szabó István-film is kapható DVD-n: az Álmodozások kora, az Apa és a Szerelmesfilm. A sorozatban helyet kapott a digitálisan felújított Fotográfia, a Sodrásban, a Megáll az idő, Az aranyember három változatának (1918, 1936, 1962) felújított, egyidejű kiadása, a Ludas Matyi és az Egri csillagok. A megjelenések egyik célja, hogy az elmúlt két évtizedben illegális módon piacra került magyar filmek sokkal jobb minőségben és számos extrával legyenek élvezhetők, másrészt olyan alkotásokat láthasson a közönség, amelyek még nem jelentek meg DVD-n.


Kritikaíró pályázat a Filmtetten

A két évvel ezelőtti pályázat sikerére alapozva a Filmtett - Erdélyi Filmes Portál kritikaíró versenyt hirdet minden olyan fiatal számára, aki még nem közölt írást a Filmtettben és ki szeretné magát próbálni kritikaíróként.

Bővebben...

ISMÉT NEMZETKÖZI CIGÁNY FILMFESZTIVÁL BUDAPESTEN

A tavaly életre hívott tematikus fesztivált idén az anyagi nehézségek ellenére is megrendezik, december 6. és 11. között a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házban, a Napház moziban és a Örökmozgó Filmmúzeumban. A szervezők célja az, hogy a magyar cigány kultúra bemutatása mellett a közönség - különösen a fiatalok - reális képet kapjanak a hazai cigányságról. A programban mintegy negyven roma témájú európai és amerikai film szerepel. A vetítések ingyenesek. Zenei és képzőművészeti programok színesítik a kínálatot, továbbá kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül, ahol politikusok, szakemberek és művészek vitáznak majd aktuális kérdésekről.

Partnerség a Viareggiói Nemzetközi Filmfesztivállal

A Jameson CineFest partnerségi megállapodást írt alá a nagy múltú viareggiói Cinema Europával. A fesztivált 1984-ben többek között Fellini alapította, és a fiatal európai film egyik legjelentősebb bemutatkozási fórumának számít. A mustra elnöke az Oscar-díjas zeneszerző, Luis Bacalov, aki olyan filmek zenéit írta, mint a Máté evangéliuma (Pasolini), A nők városa (Fellini) és a Neruda postása (Michael Radford), de dalait Quentin Tarantino is felhasználta a Kill Billben. A fesztivál művészeti vezetője Pier Marco De Santi, a pisai egyetem filmtörténet-professzora, számos könyv szerzője.

A két nemzetközi fesztivál fókusza hasonló: a fiatal európai film bemutatása mellett mindkét városban nagy hangsúlyt kap az európai filmes örökség népszerűsítése is. Az idén Viareggióban olyan nagyságok előtt tisztelegtek mesterkurzusokkal és retrospektívekkel, mint az Arany Pálma-díjas Taviani testvérek, Carlo Lizzani, továbbá Jancsó Miklós és Mészáros Márta. A tervek szerint a két fesztivál a CineClassics-programban működik majd együtt: magyar klasszikusokkal ismerteti meg az olasz közönséget, és olaszokkal a magyarokat.  

"BÍRÓ TIBORT VISSZÜK"

Kőrösi Zoltán, a Mozgókép Közalapítvány elnökének fenti, természetesen tréfás mondatát számos médium idézte a Jameson CineFest záróünnepsége után. Kőrösi arra utalt, hogy a miskolci fesztiváligazgató és csapata néhány év alatt létrehozta Magyarország egyik legjobb filmes eseményét, és tapasztalatait máshol is kamatoztathatná.

A 7. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kritikai visszhangja szinte egyöntetően jó volt. "A hivatalosnak persze nem tekinthető Kőrösi-bejelentés amolyan elismerés volt: Bíró Tibor fesztivál- és Madaras Péter programigazgató olyasmit vitt véghez - európai mércével abszurdnak tűnő költségvetéssel - az acélvárosban, ami nívóban messze lekörözi Magyarország összes filmes eseményét" - írta Muray Gábor a Magyar Nemzetben. Ezzel Varsányi Gyula és a Népszabadság is egyetértett: "Nem kétséges, a mostantól Jameson CineFest nevet viselő miskolci filmfesztivál a Titanic mellett a legizgalmasabb hazai filmeseménnyé vált". Báron György ÉS-beli cikke szerint "az idei CineFest parádés válogatása a legjobb-legértőbb minden eddigi magyar fesztiválprogram közül", továbbá, hogy a miskolci mustrának a hazai filmfesztiválok közül először sikerült betörnie a nemzetközi fesztiválmezőnybe. "Tíz év sem kellett ahhoz, hogy a CineFest a legfontosabb és legjobb filmeket ideszállító magyar filmfesztivállá nője ki magát" - írta Kolozsi László a Revizorban, az NKA kritikai portálján.

"A CineFest szakmai programját már sokszor dicsértük, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy milyen színvonalas előadásokat hallhattunk" - írta Libor Anita a film.hu-n a CineClassics programjáról. Számos médium, így a Heti Válasz is kiemelte Sztárparádé a miskolci CineFesten című cikkében, hogy olyan rendezők küldtek videóüzenetet az életműdíjas Jancsó Miklósnak, mint Martin Scorsese és Darren Aronofsky.

A NYERTESEK

14 nagyjátékfilm, mind magyarországi ősbemutató, 6 további játékfilm versenyen kívül, 54 animációs-, dokumentum- és kisjátékfilm, 4 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, 3 kiállítás, 2 workshop, 4 konferencia - ez a szombat este véget ért 7. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A fesztivál alaposan kinőtte kereteit.

Bővebben...

Lüktető ritmusok és  Müezzin-megasztárok - a Jameson CineFest dokumentumfilmjei

 Évek óta egyre erősebb nemzetközi dokfilmes fesztiválmezőny látható Miskolcon. Érdemes ezeket a filmeket megnézni, új dimenzióba helyezni a dokumentumfilmekről alkotott sablonos képet! A versenyprogram igen változatos: a hip-hop-streetartos szubkultúrán át a kiürült szellemvárosok lakóinak hiteles ábrázolásán keresztül a napjainkban is zajló ökológiai és gazdasági átalakulások elszenvedőit bemutató szocio- és ökofilmekig minden megtalálható itt.  

Bővebben...

After party - retrospektív

A múlt szombati Video Disco hang és kép anyaga visszanézhető a galériában.
Folytatás 17.én pénteken a JAMESON HOLLYWOOD PARTY-n az egyetemi Rockwell klubban!

A negyedik filmszín: a zöld

Elszakadt filmszalag helyett DVD, teli kukák helyett szelektív hulladékgyűjtés a Jameson CineFesten

A címbeli jelző nem is mint a versenyre nevezett filmek operatőrei által használt szűrő említhető: a zöld magának a fesztiválnak a "színe" - a természetvédelemre, a környezettudatos szemléletmódra utal.

A CineFest "zöld fesztivál". A "Zöldítsük a fesztiválokat" jelszóhoz csatlakozva a miskolciak az (oda)utazás, a szemétgyűjtés, az energia- és vízfelhasználás terén egyaránt jótanácsokkal szolgálnak a közönségnek, akiket arra hívnak fel, éljenek azokkal a lehetőségekkel, amiket a borsodi megyeszékhely belvárosában zajló programsorozat mellett kínálnak. Dobják a kóláspoharaikat a műanyagnak, használt mozijegyeiket pedig a papírnak fenntartott szelektív hulladékgyűjtő edényekbe - hogy csak a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb tételeket említsük. Mindezt a fesztivál gazdái helyi civil környezetvédő szervezetekkel karöltve szervezték meg, szakmai partnerként pedig a szintén miskolci központú, ám országosan ismert LTV Trans Zrt. segíti.

Bőveben...

NŐK FÉRFIAK NÉLKÜL

Szeptember 14., 21.30

Shirin Neshat filmjének premierje a CineFesten

Interjú Shirin Neshat rendezőnővel...

Megszülettek a Jameson Cinefest- A Te Perced 1 perces rövidfilm pályázat nyertesei

Szavazz a kedvenc rövidfilmedre- a közönségszavazás még nem zárult le!

60 másodpercbe sűrített filmklasszikusokkal versenyeztek az idei Cinefesten amatőr és profi filmkészítők. Világhírű filmes szakemberekből álló zsűri (köztük az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza és Cannes-ban díjazott Kocsis Ágnes) választotta ki a nyertes filmeket, amiket végül a miskolci Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál keretében levetítettek. 

A 18 év alattiak kategóriájában Tímár Gergely "PSYCHO csirke" című filmjével nyerte el a zsűri tetszését. Ez a rövidfilm Hitchcock klasszikusának zuhanyozós jelenetét értelmezte újra egy percben.
http://daazo.com/film/0dba4116-b6c6-11df-ac35-0050fc84de33/

A 18 év felettieknek kiírt kategóriában Nagypál Orsi "Madarak (egy percben)" című szintén Hitchcock-feldolgozasáért kapott díjat.
http://daazo.com/film/91dd91cc-b857-11df-ac35-0050fc84de33/

SCORSESÉVEL ÉS PACINÓVAL NYITOTT PÉNTEKEN A JAMESON CINEFEST

A 7. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elkezdődött. Nyitó videóüzenetben Martin Scorsese kitartásra, bizalomra, önbizalomra buzdította a fiatal filmeseket. Ezután Bíró Tibor fesztiváligazgató üdvözölte a szépszámú közönséget, majd színpadra lépett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében dr. Váradi Bor Judit, őt követte Fedor Vilmos alpolgármester.

A fesztivál versenyen kívüli nyitófilmje Barry Levinson Dr. Halál (You don't Know Jack) című alkotása volt. Al Pacino patológusa, Dr. Jack Kevorkian eutanáziáért küzdő orvost játszik, aki a halálos betegek és hozzátartozóik szemében megváltó utolsó ajándék - míg a társadalom egy részének szemében öreg gyilkos. Dr. Kevorkian azt vallja, orvosra akkor van szükség, ha az élet már nem a felhőtlen boldogságról szól, hanem a szenvedés és fájdalom hatalmasodik el az embereken. Hiszen ő nem öl, hanem hozzásegíti a szenvedőket a megváltó halálhoz. A média, a törvények, a bíróság azonban ezt másképp gondolják...

Aki lemaradt a filmről, szeptember 11-én 13 órai kezdettel a Béke teremben még megnézheti.

"Virtuális túra" a CineFesten

Új menüpontal bővült a galéria! A fotók és videók mellett mostantól panoráma képeken keresztül is "pöröghetsz" a fesztiválon...

FORRÓ TÉMÁK: HITLER, IRÁN, TARR BÉLA PRODUCERE A CINEFESTEN

Frederic Sojcher, a filmtörténészből lett elsőfilmes rendező zseniális áldokumentumfilmje, a Hitler Hollywoodban jelenleg Velencében, a Venice Days szekcióban versenyez, Danis Tanovic és Bertrand Blier társaságában. Az alapötlet: az amerikai kormány Hollywooddal összefogva megpróbálja megsemmisíteni a rájuk veszélyt jelentő európai filmipart a II. világháború idején. A filmből például az is kiderül, hogy Jean-Luc Godard nem más, mint a CIA ügynöke. A fergeteges alkotás most kezdte fesztiválkarrierjét, Karlovy Varyban FIPRESCI-díjat nyert. Sojcher a CineFest vendége lesz. Premier: szeptember 11, 22.00.

Bővebben...

Életműdíj Jancsó Miklósnak

Idén a 88 éves Jancsó Miklós kapja a Jameson CineFest életműdíját. A díjátadásra a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén kerül sor, szeptember 18-án, szombaton 18.00 órakor. A rendező mesterkurzust is tart a fesztiválon: szeptember 18-én 15.00 órakor Gelencsér Gábor beszélget a világhírű művésszel.

A CineFest szervezői retrospektív sorozatot is összeállítottak Jancsó 60-as, 70-es években készült remekműveiből, a programban a következő filmek szerepelnek angol felirattal: Így jöttem, Csillagosok, katonák, Fényes szelek, Még kér a nép.

A CineFest életműdíját 2008-ban Gyarmathy Lívia, 2009-ben pedig a legendás lengyel operatőr, Sławomir Idziak kapta. A mesterkurzus és vetítések, mint a Jameson CineFest számos egyéb programja is, nyilvánosak és ingyenesek.

Jameson-Cinefest fesztivál pólók!

Vidd, amíg van!!! Csak korlátozott számban...

Rendeld meg itt, átvétel és fizetés a fesztivál helyszínén.

Méretek: Férfi L / XL, Női: S / M
Ár: 2.980 Ft / db

A Cinemax Joshua Jackson-filmje premier előtt a Jameson CineFesten

Az HBO és a Jameson CineFest közti együttműködésnek köszönhetően a friss Emmy-díjas Dr. Halál mellett egy Cinemax-filmet is láthatnak a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nézői: Joshua Jackson (Dawson és a haverok) road movie-ja a vadregényes, de ezúttal szomorkás Kanadán vezeti végig a nézőket. Hősünk nyugatnak tart, útja során sok érdekes emberrel találkozik, néhányuknak megváltoztatja az életét, és közben létezése értelmét keresi. A filmet, amely szeptember 19-én debütál a Cinemax csatornán, a CineFest látogatói exkluzív, premier előtti vetítésen láthatják.

A TE PERCED!
A JAMESON CINEFEST EGYPERCES FILMPÁLYÁZATA

Forgasd újra kedvenc filmedet és nyerj utat Dublinba vagy Salzburgba!

Most pedig elő a mobilt, hiszen kedvenc filmed egyperces verziójával megnyerheted a számos értékes díjat vagy a fődíjakat: az utazást Dublinba, a Jameson gyárba, vagy Salzburgba, a Red Bull Hangar-7-be!  

A filmeket augusztus 1-től szeptember 5-ig töltheted föl a www.daazo.com oldalra. Részletek a facebookon: Jameson, a mozigépész

tovább >>

A GYERMEKEIM APJA - EGY VITATOTT FILM FRANCIAORSZÁGBÓL

Kizárólag a Jameson CineFesten láthatja a hazai közönség Mia Hansen-Love A gyermekeim apja (eredeti címe Father of My Children, trailer itt) című filmjét. Az alkotást Cannes-ban, az Un Certain Regard szekcióban mutatták be és különdíjat nyert. A film ihletője Humbert Balsan, több európai és ázsiai alkotás kiváló producere, akit a magyar közönség többek között Tarr Béla A londoni férfi című filmjének koproducereként ismerhet.

tovább >>

Pályázatot hirdet az önkormányzat

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010. II. félévében is meghirdeti a MŰVÉSZETI ÉS TUDOMÁNYOS ÖSZTÖNDÍJ-PÁLYÁZATOT, melynek célja a város művészeti és tudományos életének fejlesztése, az alkotómunka ösztönzése, a várost gazdagító értékek létrehozása.

tovább >>

JAMESON CINEFEST:
ITT
VAN MAGYARORSZÁG LEGERŐSEBB NAGYJÁTÉKFILMES VERSENYPROGRAMJA

Lehet, hogy nem ez a legnagyobb filmfesztivál, de itt a legerősebb a versenyprogram: összeállt a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes blokkja. A 14 filmből álló program minden darabja méltó a figyelemre. Oscar-jelölt, Cannes-ban, Velencében, Berlinben díjazott jobbnál jobb alkotások hazai ősbemutatói alkotják a mezőnyt. Ezek miatt a filmek miatt tényleg érdemes eljönni a Jameson CineFestre - sokukat csak itt láthatja a magyar közönség.

tovább >>

HBO-film premier előtti vetítésével nyílik a Jameson CineFest

Dr. Halál (eredeti címe You Don't Know Jack, további infók itt) a címe annak az életrajzi filmnek, amely az eutanázia legalizálásáért síkra szálló híres ügyvéd, Dr. Jack Kevorkian történetét mutatja be. A filmet az Oscar-díjas Barry Lewinson rendezte, a főszerepet Al Pacino játssza. Az HBO saját gyártású produkcióját, melyet 15 (!) kategóriában jelöltek Emmy-díjra, a CineFest nézői premer előtt, exkluzív vetítés keretében láthatják a fesztivál nyitónapján, szeptember 10-én este.

KATINKA FARAGÓ A CINEFEST ZSŰRIELNÖKE

Ingmar Bergman és Andrej Tarkovszkij egykori munkatársa, a magyar származású svéd producer, Katinka Faragó a CineFest zsűrielnöke idén. Faragó évtizedekig dolgozott együtt Bergmannal, előbb scriptgirlként, majd gyártásvezetőként és producerként. Olyan filmekben volt a legendás rendező közvetlen munkatársa, mint A csend, a Suttogások, sikolyok, az Őszi szonáta és a négyszeres Oscar-díjas Fanny és Alexander. Faragó volt az Áldozathozatal, Tarkovszkij utolsó, Svédországban forgatott filmjének producere is, továbbá olyan művek létrejöttében működött közre, mint Jan Troell Oscar-jelölt  filmje, az Új haza és Bille August Arany Pálma- és Oscar-díjas alkotása, a Hódító Pelle.

OSCAR-JELÖLT ELSŐFIILM HAZAI PREMIERJE A CINEFESTEN

Courtney Hunt elsőfilmes rendezőnő Sundance-győztes és kétszeres Oscar-jelölt (legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő) filmje a Jameson CineFest versenyében szerepel. A befagyott folyót (Frozen River, trailer itt, további infók itt) hazánkban csak Miskolcon láthatja a közönség. Tarantino lájkolta...:)

BALKÁNI SZERELMI DRÁMA PREMIERJE MISKOLCON

Kamen Kalev fiatal bolgár rendező számos díjjal jutalmazott Keleti játékok (angol címe Eastern Plays) című filmjének hazai premierje is Miskolcon lesz. A szerelmi dráma (trailer itt, további infók itt) egy török lány és egy szenvedélybeteg bolgár fiú sorsát mutatja be. Sajnos a dráma valósággá lett, hiszen a forgatás után a főszereplő túladagolásban meghalt.

ITT A KISJÁTÉKFILMES VERSENYPROGRAM

Befejezte munkáját a Jameson CineFest kisjátékfilmes előzsűrije. Sokszáz film közül választották ki a legjobbakat. Nem volt könnyű dolguk, de amit Miskolcon látni fogtok, biztosan nagy dobás lesz. Érdemes figyelni ezekere a kisfilmekre is - ki tudja, néhány év múlva világsztár lehet az alkotókból...

tovább >>

NAGY SIKER VOLT A CINEFEST ÉS A MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT LONDONI KIÁLLÍTÁSA

A már harmadik éve megrendezett Check the Gate, azaz a londoni magyar filmnapok idén az emigráció és a társadalmi mozgások témája köré szerveződött, és a Gaál Franciska életéről rendezett kiállítás is ehhez kapcsolódott.

tovább >>

Ismét MEDIA-támogatás a CineFestnek

Az EU MEDIA Programja idén ismét támogatásra érdemesnek ítélte a tavaly már nyertes miskolci CineFestet. A Magyar Fesztiválszövetségtől a kiváló művészeti fesztivál címet is elnyert, és így a legjobb 16 hazai művészeti fesztivál közé beválasztott Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál költségvetése tehát biztos lábakon áll. A fesztivált, idén először, a Visegrádi Alap is támogatja. Mindkét pályázatot az Inventio Consulting készítette.

tovább >>

A CINEFEST GAÁL FRANCISKA-KIÁLLÍTÁSA LONDONBAN

A tavaly Miskolcon nagy sikert aratott Gaál Franciska-kiállítás megnyitója június 22-én lesz a Magyar Intézetben. Geréb Anna kurátor számos értékes és érdekes fotót, plakátot, emléktárgyat gyűjtött össze a budapesti és berlini színpadok egykori sztárjáról. A színésznő 1938-ban három hollywoodi film főszerepét játszotta el - olyanokkal forgatott együtt, mint Anthony Quinn és a többszörös Oscar-díjas Fredric March, valamint a legendás rendező, C. B. DeMille -, majd, balszerencséjére, a háború előtt visszatért Magyarországra, és félbeszakadt sokatígérő karrierje. Története mindenesetre nagyon érdekes - és most a londoni közönség is megismerheti.

Zajlik a 9. Filmtett-Duna Műhely alkotótábor a Székelyföldön

A 70 lakosú tábor résztvevői három országból érkeztek, 9 csoportba tömörülnek és várhatóan 4 kisjátékfilmet, 1 dokumentumfilmet, valamint 7 animációs kisfilmet fognak elkészíteni. Az első napok a forgatókönyvek véglegesítésével és a filmipar egyes ágazatainak gyorstalpalószerű megismerésével telnek, majd - várhatóan vasárnaptól -  beindulnak a forgatások. A táborlakók munkájának eredménye augusztus 13-án estig készül el, amikor nyilvános bemutatón lesznek megtekinhetők a filmek.

tovább >>

Public art: rendhagyó tárlatvezetések Miskolcon

2010. szeptember 14. és 16., 17.00
Indulás a Miskolci Galéria udvaráról

Miskolc a kultúra városa: a filmfesztivál mellett számos kulturális program várja a városba látogatókat. A Téradó nevéhez és elhivatottságához híven a városi térbe igyekszik visszahelyezni a műalkotásokat, a fotó alapú alkotásokat különböző hordozófelületeken megjelenítve (fólia, molinó, stb.) utcákon, épületeken, üvegfelületeken kívánja elhelyezni. Ezzel egyidőben kortárs magyar képzőművészek alkotásai láthatók a város több pontján, melyet ingyenes tárlatvezető sétán láthatnak az érdeklődők, szeptember 14-én és 16-án. További részletek a Miskolci Galéria honlapján.

FOROG A ZÉLET MISKOLCON

A Miskolci Filmalap közreműködésével elkezdődött A zélet forgatása Miskolcon. Felméri Cecília rendező kisjátékfilmjét az Inforg gyártja, a Filmalap a helyszín kiválasztásával, a gyártás koordinálásával segíti a produkciót. Felméri Cecília Kakukk című erotikus meséje a tavalyi CineFest egyik legnépszerűbb alkotása volt, két díjat is nyert a fesztiválon. Dyga Zsombor Utolér című filmje után ez a második produkció, melyet a borsodi megyeszékhelyen forgatnak. A Filmalap célja az észak-magyarországi régió filmes vonzerejének növelése, hazai és európai produkciók idecsábítása.

A REKORDOK FESZTIVÁLJA

A 2009-es CineFest a rekordok jegyében telt: Miskolc szállodái péntekre gyakorlatilag megteltek a fesztivál vendégeivel, még soha nem regisztráltak annyian, mint ezen a hétvégén.

tovább >>

ELHUNYT PÖLÖSKEY ISTVÁN

Május 18-án este 9 órakor nagy veszteség ért mindnyájunkat és ezen belül is különösen a Filmfőszerkesztőséget. Pölöskey István kollégánk, szerkesztőnk és jó barátunk, letette gyors lefolyású, súlyos betegsége terhét és csöndesen elaludt.

tovább >>

CINEFEST-FILMKLUB MÁJUS 29-ÉN A NYITOTT MŰHELYBEN

A Nyitott Műhely júniustól nyári szünetet tart, az évadzáró CineFest-filmklubot május 29-én, szombaton este tartjuk a Nyitott Műhelyben (XII., Ráth György u. 4., elérhetőség itt), meglepetéssel és bulival. Szokás szerint lesznek jó italok, egy-két finom fogás, és a belépés is ingyenes - terjesszétek a hírt, mindenkit szeretettel várunk!

VÁRJUK A FILMEKET!

Nevezz a 2010-es CineFestre, mutatkozz be egy igazi nemzetközi fesztiválon! A nevezési kategóriákat, feltételeket és adatlapot itt  találod. A határidő: 2010. május 31.

CINEFEST: A LEGJOBB 26 KÖZÖTT

Öt országos szakmai szövetség 2008 nyarán indította el a magyarországi fesztiválok minősítési programját, 2009. december elejéig 230 fesztivál regisztrálását és 87 fesztivál szakmai minősítését végezték el. A program célja a magyar fesztiválszakma önmeghatározása, definiálása és egy átlátható, objektív fesztiváltámogatási rendszer megalapozása volt. A fesztiválok művészeti, folklór, gasztronómiai és speciális műfajokban kaphattak kiváló, jó és minősített besorolást. A regisztrált fesztiválok minősítését alapos vizsgálatok alapján határozták meg, az eredményeket 60 helyszíni minősítő értékelése és egyéb szakmai referenciák figyelembe vételével állapította meg a grémium. 26 kiváló, 26 jó és 20 minősített fesztivál kapta meg 2009. december 2-án az oklevelet. 

A CineFest a zsűri döntése értelmében a legjobb hazai rendezvények közé tartozik: kiváló minősítésű művészeti fesztivál lett. Olyanokkal szerepel a kitüntetettek között, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Soproni Ünnepi Hetek vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó. 

7. CINEFEST - SZEPTEMBER 10-19.

A sikerek folytatódnak: a 7. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2010. szeptember 10. és 19. között várja a filmbarátokat. A CineFest jó úton halad afelé, hogy Magyarország legjobb nemzetközi filmfesztiválja legyen. A rekordszámú fesztiválvendég, a nagyon erős versenyprogram, a minden eddiginél jobb nagyjátékfilmes mezőny, a sztárvendégek, a szakmai programok színvonala mind erre enged következtetni.

A fesztivál ugyanakkor megőrizte barátságos karakterét: itt jól elbeszélget egymással kritikus, rendező, színész és a néző egy-egy Jameson mellett. Célunk a régi: igazi nemzetközi filmfesztivál létrehozása Magyarországon. A szervezők sokéves munkája lassan beérik: a 2009-es fesztivál közönség- és sajtóvisszhangja minden eddiginél jobb volt.

2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: