Befejeződött a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál,
a záróünnepségen átadták a díjakat

17-én, szombaton este befejeződött a Jameson CineFest, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait, majd levetítették Paul Verhoeven Elle című filmjét. A Pressburger Imre-díjat A semmiből (From Nowhere) című filmjéért az amerikai rendező Matthew NEWTON nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat pedig a dán Martin ZANDVLIET rendező A homok alatt (Land of Mine) című alkotásának ítélte a zsűri. A közönségdíjas HAJDU Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje lett. Életműdíjat vett át Makk Károly (képünkön).

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 10 napján magyar és nemzetközi premierek, izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra. Már a fesztivál első napját hatalmas érdeklődés kísérte, a megnyitón a díszvendég - Juliette Binoche - átvette a frissen alapított Európa-díjat. A filmes szakma töretlen figyelme és a nagyközönség szeretete végigkísérte a fesztivált.

Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a záróünnepségen megköszönte a szponzorok támogatását, melyek lehetővé tették az idei fesztivál megrendezését, majd így értékelte az elmúlt napok eseményeit: „A közönség és a jelen lévő szakemberek véleménye, valamint a megjelent sajtóértékelések alapján, az idei év versenyprogramja kiemelkedően színvonalas volt. Nagy öröm számunkra, hogy idén is a világ filmkínálatának legfrissebb és legszínvonalasabb alkotásait sikerült Miskolcon bemutatni. Ennek köszönhetően kiemelkedően nagy volt a közönség érdeklődése is a filmek iránt, elmondhatjuk, hogy szinte minden előadás teltház előtt zajlott. Remélem, hogy a fesztivál ideje alatt vendégeink jól érezték magukat városunkban és a miskolciak is egyedülálló filmélményekkel gazdagodtak.”

A nagyjátékfilmes szekcióban hatalmas siker volt Hajdu Szabolcs új filmjének, az Ernelláék Farkaséknál premiere. A rendező kiemelte, hogy bármennyire is valósnak tűnik a lakásukban játszódó film, a történet maga fikció, amely saját és barátai életéből ellesett helyzeteket, problémákat örökít meg. A Jameson CineFest 13 éves történetében az Ernelláék Farkaséknál kapta a legnagyobb tapsvihart, a Közönségdíjat is ez a film nyerte el.

 

A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Pressburger Imre-díj

A semmiből / From Nowhere , Rendező:Matthew NEWTON

Részlet a zsűri indoklásából:
“Fiatal felnőttek a Bronxban, akik papírok nélkül nőnek fel és így próbálják megtalálni helyüket az „amerikai álomban”. A film rendkívüli érzékenységgel meséli el a történetet, a színészi játék és a rendezői munka pedig csodás.”

 

Zukor Adolf-díj

A homok alatt / Land of Mine , Rendező: Martin ZANDVLIET

Részlet a zsűri indoklásából:
„Egy eddig rejtve maradt történet a második világháború utáni Dániából, melyben az elnyomott elnyomóvá válik. A filmben játszó ifjú színészek nagyszerű játéka és a történetszövés teszik igazán szép alkotássá a művet. Erős film, amely arra készteti a nézőt hogy gondolkodjon el: mit jelent az emberség.”

 

Legjobb kisjátékfilm

Tarts ki! / Hold On ,  Rendező: Charlotte SCOTT-WILSON

Részlet a zsűri indoklásából:
„Az emberi lélek minimalista, mégis átütő erejű képi ábrázolásának, a nézőben egyszerre az empátiát és a feszültséget megteremtő művészi kifejezésnek, a karakteres színészi alakításnak, az emberi és művészi értékek melletti kitartás fontosságát mind emberileg, mind művészileg magas színvonalon történő bemutatásának elismeréseként.”

 

Dargay Attila díj

Szemet szemért / Eye for an Eye , Rendezők: Steve BACHE, Mahyar GOUDARZI, Louise PETER

Részlet a zsűri indoklásából:
„A gyilkos szemével történő gyilkosság bemutatásának drasztikus, mégis letisztult  dokumentumszerű megrajzolásával megteremtett filmalkotásban az ember által kioltott ember kicsurgó vérében történő erkölcsi megtisztulás megvalósítását, az animáció realista jellegű, mégis kifinomult képzőművészeti igényű alkalmazását honorálta a zsűri a díjjal.”

 

CineNewWave díj

Mindig csak / Deliver Us ,  Rendező: HARTUNG Attila

Részlet a zsűri indoklásából:
„A Magyarországon máig fel nem dolgozott, kellő mélységében ki nem beszélt, a szovjet érdekszférához tartozó kelet-közép európai országokat egyaránt lelkileg megnyomorító múlt magas színvonalú művészi ábrázolásért, a remek színészi alakításért, a filmes eszközök szuggesztív alkalmazásáért.”

 

CineNewWave kategória különdíja, a „Legszebb képi világért” járó díj

Balkon / Balcony , Rendező: DELL’EDERA Dávid

Részlet a zsűri indoklásából:
„Az emberi élet fáradhatatlanul manipulatív hétköznapjaiból a kivezető utat kereső ember, az egymásrautaltságban az egymásra tekintéssel megteremtett emberi méltóság bemutatásának, a részletgazdag magas művészi igényű animáció alkalmazásának elismerésért.”

 

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja

Utazás apánkkal / That Trip We Took With Dad , Rendező: Anca Miruna LĂZĂRESCU

Részlet a zsűri indoklásából:
„Az összes film közül, a zsűri az Utazás Apánkkal című alkotás történetét találta a legeredetibbnek, de a vizuális világa és drámaisága is megfogta a zsűritagokat. Különösen azzal emelkedett ki a többi film közül, hogy egy, a mai közönséghez kulturálisan és történelmileg is közel álló témát dolgoz fel.”

 

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége)  zsűri díja

A homok alatt / Land of Mine , Rendező : Martin ZANDVLIET

Részlet a zsűri indoklásából:
„Martin Zandvliet „A homok alatt” című filmje első pillantásra egy klasszikus második világháborús mozi, pedig sokkal több annál. Kezdjük rögtön azzal, hogy a történet a háború vége után játszódik és az európai történelem egy kevéssé ismert eseményére koncentrál. Bátran vállalja, hogy megmutatja a nézőnek, nem minden német katona volt rossz, sokan inkább a kor áldozatainak tekinthetőek.”

 

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja

A homok alatt / Land of Mine , Rendező : Martin ZANDVLIET

Részlet a zsűri indoklásából:
„Az alkotás megmutatja a háború elembertelenítő természetét, a történet ugyanakkor a megbékélésről és az igazságosságról is szól. Korunkra is ösztönzőleg hathat, ahogyan a filmben a gyűlöletből könyörület lesz.”

 

Életműdíj

Makk Károly

Makk Károly, a magyar film egyik legjelentősebb alakja. Hosszú pályafutása szinte csak szuperlatívuszokban írható le: ő készítette - elsőfilmesként - az egyik legjobb magyar vígjátékot, a Liliomfit és minden idők legjobb magyar filmjei közül néhányat.

Elég a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, az Elveszett Paradicsom, a Szerelem, az Egy erkölcsös éjszaka,vagy az Egymásra nézve  képkockáira gondolni, máris sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, az igazi, személyesen megélt történelem eseményei, amelyeket olyan magyar színészek tettek felejthetetlenné, mint Darvas Iván, Krencsey Marianne, Törőcsik Mari, Pálos György, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Makay Margit vagy Cserhalmi György.

 

 

Közönségdíj

Ernelláék Farkaséknál / It's not the time of my life, Rendező: HAJDU Szabolcs

 

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: