A 14. Jameson CineFest díjazottjai

 

Pressburger Imre díj

Western, Rendező: Valeska GRISEBACH

Ez a poszt-western nagyon organikus miközben intenzív hatást kelt. Konzekvens és érett módon vegyíti a dokumentarista és fikciós stílust. Az egyszerűségében is rendkívül meggyőző Meinhard Neumann által megformált magányos de mély és komplex karakter megpróbál csatlakozni egy kis békés közösséghez. A Western főhőse megpróbálja áttörni a falat kelet és nyugat között. E folyamat során meglepően érzékeny döntéseket hoz, amik mélyen megérintettek minket. A téma rendkívül fontos és aktuális. A rendező, Valeska Grisebach az otthonkeresés és a két különböző kultúra közötti kommunikáció nehézségeit boncolgatja érzékenyen és kellő iróniával, még a műfaj iránt is.

 

Zukor Adolf díj

A zérus gyár / The Nothing Factory, Rendező: Pedro PINHO

Bár a Zérus gyár című filmet kicsit hosszúnak tartjuk de a történetben felvetett probléma nagyon fontos és releváns az egész világon. Ezt a film egy újszerű dramaturgiával és friss filmnyelvi megoldással közelítette meg. Több szempontól és árnyaltan vizsgálta munkavállalók és munkaadók ősi és öröknek tűnő szembenállását. A film tele volt meglepetésekkel és humorral a téma komolysága ellenére. Mindnyájunkat megérintett a filmben látott színészi játék természetessége és őszintesége, nagyon autentikusnak és helyénvalónak találtuk.


Legjobb kisjátékfilm

A Transzfer / The Transfer, Rendező: Michael GRUDSKY

A nemzetközi versenyprogram tele volt különleges, társadalmi kérdésekre érzékeny filmekkel, azonban ez a kisfilm tudott hosszában és hitelességében a legjobb kivonattal fogalmazni aktuális kérdésekről és kortól, országtól függetlenül átélhetővé emelni azt.


Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége

Jurik Kristóf

Kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy - Dargay Attila szellemében - képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni.

 

CineNewWave díj

Welcome , Rendező: DUDÁS Balázs

A zsűri több hosszabb beszélgetést követően egyhangú döntést tudott meghozni. Fontos volt számunkra, hogy a győztes alkotás nem csak, mint filmalkotás legyen profin kivitelezett, hanem történetét tekintve hitelesen foglalkozzon aktuális problémákkal. A film legkiemelkedőbb részének a castingot és színészi játékot tartottuk. A zsűri a filmet nem csupán a magyar blokk legizgalmasabb alkotásának tartotta, hanem az egész fesztivál legjobbjának.


CineNewWave kategória különdíja,
a „Legszebb képi világért” járó díj

Földiek / Earthly People , Rendező: FREUND Ádám


Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja

A Ciámbra, Rendező: Jonas CARPIGNANO

A CICAE Zsűri olyan filmet szeretett volna választani, amely alkotásként is megállja a helyét és aktuális problémát mutat be. A választásunk Jonas Carpignano filmjére az A Ciámbra-ra esett, amely egy Calabria-i roma család mindennapjait mutatja be egy fiú perspektívájából , aki nem csak a családban keresi a helyét, de az életben is. A történet olyan emberekről szól, akik életét látnunk kell. A film nem foglal állást, hogy ki a jó és ki a rossz a társadalmunkban, azt mutatja meg, hogy az emberi lények emberi lények, akiknek fel kell nőniük, át kell érezniük a félelmet, akiknek kezelniük kell az előítéleteket és akiknek problémáik vannak, amelyeket meg kell oldani. És számít, hogy honnan jöttél. Annak ellenére, hogy mindez lehangolónak tűnik, ez a film mégis reményt ad. Hisszük, hogy a jövőnk a gyermekeink kezében van és, hogy az „emberi jogok” nemcsak egy kifejezés, de meg is kell élnünk őket.

 

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja

COLUMBUS , Rendező : KOGONADA

Kogonada nyugodt tempójú filmje megmutatja, hogy az építészet filmes megjelenítése hogyan képes kapcsolatot teremteni a szereplőkkel és tükrözni érzéseiket. A Columbus erényei finoman bomlanak ki a statikus képekből, amelyek látszatra egyszerűek, ugyanakkor magas szinten stilizáltak minden egyes képkivágásban.


A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja

Szívritmuszavarok / Arrhythmia , Rendező: Boris KHLEBNIKOV

Oleg és Katya fiatal elkötelezett orvos házaspár, de a férfi sokat iszik, a nő pedig csalódott a kapcsolatukban. A pár krízisben, és mégis szerelemben él egyszerre. A film kérdéseket tesz fel a fikció és a dokumentarizmus eszközeivel mindennapi élethelyzetekben, az emberi élet értékéről és méltóságáról, mindezt pénzügyi gondok között. Az Arrythmia/Szívritmuszavarok humorral és érzékenységgel mutatja meg, hogy mindig érdemes az igazunkért harcolni, és talán a legfontosabbat, hogy a szeretet mindenre választ ad..

 

Életműdíj

Jiří Menzel


Az európai mozi nagykövete

Magdaléna Vášáryová


Közönségdíj

A bosszú angyala / M.F.A. , Rendező: Natalia LEITE

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: