Köszöntő

Kedves Film- és CineFest Barátok!

Az elmúlt tizenhárom évben a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek többsége hazai premier.

A fesztivál létrehozásakor az volt az álmunk, hogy egyszer a Jameson CineFest a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává váljon. A filmválogatás színvonalával és az évről évre gazdagabb kapcsolódó programokkal sikerült ezt elérnünk.

A versenyprogram idén is Európa nagy fesztiváljaival is összemérhető kvalitású lesz és az év legfontosabb filmjeinek magyarországi ősbemutatója a CineFesten lesz. A fesztivál számos nemzetközi szakmai szervezettel is együttműködik, ennek eredményeként megtiszteltetés számunkra, hogy a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) Talent Campusa idén is helyszínéül választotta a fesztivált. Kiváló az együttműködésünk a SIGNIS és az Interfilm nemzetközi szervezetekkel, akik hazánkban egyedül a CineFest-re delegált zsűri segítségével a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díjáról döntenek.

A nagy filmművészek munkáit egybegyűjtő Kitekintő szekcióban az elmúlt év nagy és legfontosabb fesztivál kedvenceit mutatjuk be a hazai közönségnek.

Az idei év újdonsága, hogy kiosztásra kerül a Dargay Attila-díj a Magyar Animáció Ifjú Tehetsége részére.

A CineClassics sorozat ünnepi vetítéssel emlékezik Radványi Gézára. A legendás rendező 110 éve született, filmje, a Valahol Európában pedig éppen 70 éves. Miskolcon lesz a csodálatosan felújított kópia világpremierje. Dargay Attilával a Színészmúzeumban kiállítás foglalkozik, a moziban pedig a Szaffit és Az erdő kapitányát nézhetjük újra – emlékezve a 90 éve Miskolcon született animációs filmesre. A fesztivál műfajokat bemutató szekciójának középpontjában idén a musicalek állnak.

A filmfesztivál nemzetközi elismertségének fontos állomása, hogy Európa legnagyobb és legismertebb forgatókönyv-fejlesztő projektje, a TorinoFilmLab a fesztivált és Miskolcot választotta helyszínként. Ez az első alkalom, hogy ez a program Magyarországot választja helyszínül, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a filmfesztivál kapcsolódó programjai lesznek.

Szintén nemzetközi kapcsolataink elismerését jelenti, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál megkeresett bennünket (mely az ázsiai régió legelismertebb, „A” kategóriás fesztiválja), és együttműködési lehetőségeket ajánlott. Ennek eredményeként májusban azon 14 ország partnerfesztiválja között szerepelt a Jameson CineFest is (Magyarországról egyedüliként), akik Sanghajban partnerségi együttműködéséről ünnepélyes keretek között megállapodást kötöttek. Ezen együttműködés következő lépése, hogy szeptemberben ellátogat a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál 5 fős delegációja is a fesztiválunkra – közöttük maga a fesztivál igazgatója is Miskolcra érkezik –, és bemutatják a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivált és a kínai filmkultúrát.

Idén Kína filmművészetének kiemelkedő alkotásai bemutatásra kerülnek egy másik projekt keretében is, mely Hong Kong filmművészetére fókuszál. Országfókusz sorozatunkban idén az izraeli filmkultúra is bemutatkozik.

Hatodik alkalommal rendezzük meg a tavaly is nagy sikert aratott Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, idén kibővített formában. Ezen kívül több filmszakmai esemény várja a hazai alkotókat és producereket, továbbá kerekasztal-beszélgetések, animációs és dokumentumfilmes programok is fogadják a Miskolcra látogatókat.

Köszönjük valamennyi támogatónk segítségét, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a fesztivál magas színvonalon kerüljön megrendezésre és tovább fejlődjön.

A szervezők nevében köszöntök minden Miskolcra látogató filmkészítőt, szakembert, filmbarátot és remélem a nézők is megtalálják a számukra kedves alkotásokat programunkban.

 

Bíró Tibor
Fesztiváligazgató


Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: