Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HÍREK

2015. SZEPTEMBER 11-20.

Már most írd föl a dátumot: a 12. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmfesztiválja ismét az év legjobb filmjeivel, premierekkel, sztárokkal, filmtörténeti programokkal, koncertekkel és bulikkal vár!

ITT VAN A TELJES VERSENYPROGRAM 

A nagyjátékfilmes versenyprogramban itt lesz A homár (The Lobster) című filmet Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével Yorgos Lanthimos rendezésében, csakúgy mint a Mustang című török film vagy a Deniz Gamze Ergüven rendezésében Igazi szenzáció lesz Sean Baker váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi meséje L.A. utcáiról, a Tangerine, amelyet három iPhone 5s-el forgattak. A Mediterranea Jonas Carpignano rendezésében az Afrikából induló bevándorlók sorsáról szól. A román-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Miért én? (Why Me?) című filmet is érdemes kiemelnünk. A felsoroltakon kívül a versenyprogramban olyan produkciók szerepelnek majd, mint az Ich Seh, Ich Seh Severin Fiala és Veronika Franz művészi horrorja, a Sundance fődíjas Me and Earl and the Dying Girl Alfonso Gomez-Rejon rendezésében és Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke főszereplésével. Itt lesz az osztrák Superwelt, Karl Markovics mozija, csakúgy, mint a litván-francia-norvég kooprodukcióban készült Sangalie nyara vagy Marielle Haller rendezésében A tinilány naplója című amerikai film, és Jaroslev Vojtek alkotása, a Gyerekek. A közönség és a zsűri válogathat még olyan filmek között is, mint Radu Jude filmje, az Aferim!, A két barát című francia film Louis Garrel rendezésében. A kínai rendező, Chengpeng Dong Jian Bing Man című filmjével mutatkozik be, de itt lesz a német Sebastian Schipper Victoria című alkotása, Jan Prusinovsky The Snake Brothers című mozija, a James White című amerikai film Josh Mond rendezésében és az ausztrál Sam Klemke időgépe, amelynek maga Sam Klemke a főszereplője. Az versenyprogramhoz az utolsó pillanatban csatlakozott a Jon Watts rendezte Cop Car – Rendőrautó, amelyben Kevin Bacon egy bunkó és korrupt rendőrt alakít. 

A nemzetközi versenyprogramon belül a dokumentumfilm kategóriában a Kismet versenyzik, amely a török szappanoperák hatását taglalja. Itt láthatjuk Damian Kocur alkotását, a 21 napot, csakúgy mint a Cseh sörháború-t Jan Latal rendezésében, csakúgy mint Lorenz Findeisen Betontörténetek című dokumentumfilmjét. Vetítésre kerül a Giovanni és a Vízibalett Astrid Bussink alkotása, és a magyar-német kooprodukcióban készült Drifter Höcher Gábor rendezésében, valamint a Valami jobbra várva című alkotás, a lengyel sztárrendező Hanna Polak rendezésében.

 A Kitekintő keretében olyan filmek lesznek, mint a Gyalogáldozat , a Mr. Holmes, a Mélyütés, valamint Gaspar Noé provokatív Szerelem című filmje 3D-ben vagy a Kábszer című amerikai film.

  Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmek közül láthatjuk többek között a Cannes-ban Nagydíjat kapott Saul fiát, Nemes László filmjét, az 1993-ban FIPSESCI-díjat kapott Benny videóját, a Jameson CineFesten díjat kapott Mindenki a mennybe megy című mozit.

A CineClassics keretében idén western-klasszikusok hódítanak majd: a Volt egyszer egy Vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, az Aki lelőtte Liberty Valance-t vagy a Vad banda.

 A fesztivál ideje alatt idén is lesznek kísérőprogramok és koncertek. Fellép majd Deniz, a Muriel, a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+.

 A részletes program...

ROMA-KÉP 2015

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon már tízedik alkalommal kerül megrendezésre a Roma-Kép program, melynek során válogatás mutatunk be a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének évfolyamfilmjeiből.

Egy filmes work shop is színesíti a programot, melynek keretében a filmkészítés iránt érdeklődő, roma származású középiskolások által alkotott csapat feladata egy rövid -, történelmi szempontokat előtérbe helyező dokumentumfilm elkészítése Miskolc város és a roma kisebbség kapcsolatáról, összefonódásáról. 

Részletek...


Kínai Panoráma:
két filmmel és plakátkiállítással mutatkozik be az ázsiai ország

A hivatalos versenyprogram mellett a CineFest évről évre olyan országok filmjeit is elhozza a közönségnek, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismerhetnek. Ebben az évben nem csak az osztrák és cseh filmeket, de a Kínai Népköztársaság filmművészetét is megismerhetik a nézők egy két napos program keretében, két kortárs filmen keresztül: a Jian Bing Man című film a hivatalos versenyprogram része lesz, a Somewhere only we know című romantikus drámát pedig versenyen kívül láthatja majd a fesztivál közönsége. A filmvetítésekhez a kínai filmművészetet bemutató plakátkiállítás is kapcsolódik, amelyet szeptember 15-20 között láthatnak az idelátogatók.

A program támogatója a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetsége és a Kínai Filmarchívum.

CLAUDIA CARDINALE A JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA

A fesztivál idei életműdíjasa az európai mozi egyik legnagyobb legendája, Claudia Cardinale, aki olyan halhatatlan remekművekkel vonult be az egyetemes mozitörténelembe, mint a Rocco és fivérei Luchino Viscontitól, a 8 és fél Federico Fellinitől, a Fitzcarraldo Werner Herzogtól, vagy Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című legendás alkotása, hogy csak a rendkívül gazdag életmű néhány csúcsát említsük. A művésznő jelen lesz szeptember 11-én a fesztivál megnyitóján, ahol átveszi az életműdíjat. Utána a Volt egyszer egy Vadnyugatban Charles Bronson és Henry Fonda oldalán láthatjuk a színésznőt.

A NYITÓFILM: VOLT EGYSZER EGY VADNYUGAT

Sergio Leone klasszikusával kezdődik a Jameson CineFest szeptember 11-én. A Monument Valley monumentális kulisszái, a 70 mm-es, szélesvásznú plánok, Ennio Morricone legendás dallamai, Henry Fonda, Charles Bronson, és persze Claudia Cardinale felejthetetlen alakjai nagyvásznon, tökéletes kép- és hangminőségben elevenednek meg. A film egyúttal a CineClassics western-fókuszának nyitódarabja.


CINECLASSICS: FÓKUSZBAN A WESTERN

A western áll az idei CineClassics középpontjában: a műfaj, amely a 20. században milliókat vont bűvkörébe, és melynek már sokszor halálhírét keltették, de mindig újra feltámad, és John Fordtól Nicholas Rayig, Sam Peckinpah-tól Sergio Leonéig, a Coen testvérektől Clint Eastwoodig számos zseniális alkotót ihletett meg. A Volt egyszer egy Vadnyugat mellett levetítjük John Ford klasszikusát, a John Wayne és James Stewart főszereplésével készült Aki lelőtte Liberty Valance-t. A régivágású, míves hollywoodi western hattyúdalát a kegyetlen, modern vérbosszú-western, a Vad banda követi, amely 1969 óta semmit sem veszített erejéből. A megunhatatlan spagetti-western, milliók kedvence, A jó, a rossz és a csúf zárja a válogatást. Szeptember 12-én, szombaton 13 órától a Béke teremben kitűnő szakemberek részvételével nyilvános western-konferencián is részt vehetnek az érdeklődők, hogy könnyebben eligazodjanak a műfaj útvesztőiben.

A FÓKUSZBAN: AUSZTRIA ÉS CSEHORSZÁG

A fesztivál országfókusz-sorozatában ezúttal két szomszédos nemzet filmművészete mutatkozik be. A programban vadonatúj filmek éppúgy szerepelnek, mint filmklasszikusok, bemutatkozik a legendás prágai filmiskola, a FAMU és a nemrég a világ egyik legjobbjának választott bécsi Filmakadémia, Michal Bregant, a Cseh Filmarchívum igazgatója és Jannis Lenz, a Diagolnale, az osztrák nemzeti filmfesztivál legjobb kisjátékfilmese pedig a nemzetközi zsűriben foglalnak helyet.

MARKOVICS, FRANZ, HANEKE: AUSZTRIA LEGJOBBJAI MISKOLCON

Ausztria két nagyjátékfilmmel is képviselteti magát az országfókusz-sorozatban - és a nagyjátékfilmes versenyprogramban. A Superworld Karl Markovics második rendezése - a Rex felügyelőből és az Oscar-díjas Pénzhamisítókból is ismert, Magyarországon is népszerű színész első rendezése, a Lélegzés 2011-ben elnyerte a CineFest fődíját – a Jameson CineFesten most a rendező mindkét filmje, az első és a második is látható lesz. A Goodbye Mommy, Veronika Franz, Ulrich Seidl alkotó- és élettársának új, provokatív és rendkívül izgalmas munkája szintén sikerre számíthat Miskolcon - Velencében már bizonyított. Mindkét film magyar premier. A programban szerepel egy válogatás Michael Haneke rendező szakos diákjainak műveiből (melyeket a bécsi Filmakadémián készítettek), és levetítjük Haneke, az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas legendás mester korai, kőkemény remekművét, a Benny videóját is. A program az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

CSEH FÓKUSZ: KŐKEMÉNY DRÁMA, INTIM MEGVILÁGÍTÁSBAN

Csehország egy megrázó vadonatúj film, a Karlovy Varyban díjazott Snake Brothers magyarországi premierjével szerepel a nagyjátékfilmes versenyprogramban. A dokumentumfilmek között két gyöngyszem is bemutatkozik: a Cseh sörháború című, címéhez illően, a világszerte kedvelt ital múltjával és jövőjével foglalkozik (és megtekintése után a nézők garantáltan beülnek egy-két sörre), a Concrete Stories pedig a szerte Közép-Európában ismert panelprogramok szomorú és mulatságos részleteivel foglalkozik, igazi cseh humorral és iróniával. A CineClassicsban az éppen ötven éves, frissen felújított remekmű, Ivan Passer Intim megvilágításbanja szerepel (képünkön jelenet a filmből), ezenkívül a Jameson CineFest vetít egy válogatást a FAMU, a legendás prágai Filmakadémia vizsgafilmjeiből (az iskolának olyan ismert diákjai voltak, mint Forman és Menzel, Kusturica és Kundera, hogy csak a legnagyobbakat említsük). A program támogatója a Cseh Centrum.

3 OSCAR A WHIPLASHNEK, 1 A SRÁCKORNAK

Mindkét filmnek a Jameson CineFesten volt a magyarországi premierje. A Whiplash egy kezdő zenész és egy sokat látott veterán tanár (J. K. Simmons, képünkön az Oscarral) drámája. A tanár felvesz egy kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. Egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett - mindketten tartják a ritmust, az eredmény pedig megrázó lesz. A Sráckor, Richard Linklater műve példátlan filmes élmény: ugyanazt a néhány színészt követi 12 éven át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain - és magán az időn.A film csak egy Oscart nyert - de sok más díj mellett megkapta a BAFTÁ-t (azaz a brit Oscart), a FIPRESCI (a Filmkritikusok Világszövetsége) az év legjobb filmjének választotta és Golden Globe-bal is kitüntették, többek között a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában. Joggal.

 

 

 

MEGÁLLAPODÁS A MISKOLCI EGYETEMMEL

A Miskolci Egyetem vezetői és a Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a már eddig is gyümölcsöző együttműködést kívánták magasabb szintre emelni akkor, amikor 2015. január 20-án az egyetem Szenátusi tanácstermében együttműködési megállapodást írtak alá. A most aláírt megállapodás az eddigiek során kialakult munkakapcsolatok mentén biztosítja a két intézmény közös tevékenységének hatékonyságát. Az együttműködés 4 fő területre terjed ki.

Részletek...

OSCAR-ESÉLYES A SRÁCKOR

A Golden Globe után a Critics Choice Awardot is elnyerte a Sráckor (Boyhood), és hat jelöléssel várja a február végi Oscar-gálát. A film magyarországi premierje a Jameson CineFesten volt. Richard Linklater műve példátlan filmes élmény: ugyanazt a néhány színészt követi 12 éven át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain - és magán az időn.

 

 

 

 

 

 

VAN VALAMI A MOZIKBAN

Nagy sikerrel szerepel a hazai mozikban a 11. Jameson CineFest nagydíjas filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Reisz Gábor első egészestés művének magyar premierje Miskolcon volt szeptember közepén. A film nemcsak Karlovy Varyban és Miskolcon vonzza a nézőket - a CineFestes vetítésre alig lehetett bejutni -, hanem országszerte a mozikban is. A filmről tobábbi részletek itt. A Daazo.com pedig a bemutató kapcsán négy korai Reisz-kisfilmet mutat be, a részletek itt.

Kiosztották a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A 11. Jameson Cinefest ünnepélyes díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette az életműdíjat. A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.

Tovább...

OROSZ DÍJ MAGYAR KÖNYVNEK

Egy magyar filmes könyvet tüntettek ki Moszkvában december elején: Geréb Anna Gaál Franciska karrierje című kötete elnyerte az orosz színházi alkotók és kritikusok különdíját. Az itthon alig ismert magyar színésznőt bemutató orosz nyelvű életrajzi könyv májusban jelent meg Búza Natália fordításában, a Gaál Franciskáról rendezett moszkvai kiállítás alkalmából, amely a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején a Bahrusin Múzeumban, a világ legnagyobb színházi múzeumában volt látható. A kiállítást először 2009-ben, a miskolci CineFest CineClassics programjának keretében láthatta a közönség, majd bemutatkozott Londonban is.

 

 

 

 

ÓRIÁSI SIKER VOLT A VAN

Zsúfolásig megtelt nézőtér fogadta Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagyjátékfilmjének magyarországi premierjét a Jameson CineFesten. A bemutatón a közönség megismerhette a stábot és sok más érdekesség mellett azt is megtudhatta, hogy a rendező miért barátait kérte fel a főbb szerepekre. A filmet októbertől vetítik a hazai mozik.

ORSON WELLES ŐSBEMUTATÓ

Teltházas vetítésen láthatta a magyar közönség A halhatatlan történet című 1968-as Orson Welles-filmet - mégpedig magyarországi ősbemutatóként, hiszen a legendás rendező művét még soha nem játszották hazánkban. A film előtt Olivier Gérard, Welles asszisztense (képünkön) mondott bevezetőt. A CineClassics programjáról itt láthattok összefoglalót.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Korábbi hírek...

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: