Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HÍREK

VAN VALAMI A MOZIKBAN

Nagy sikerrel szerepel a hazai mozikban a 11. Jameson CineFest nagydíjas filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Reisz Gábor első egészestés művének magyar premierje Miskolcon volt szeptember közepén. A film nemcsak Karlovy Varyban és Miskolcon vonzza a nézőket - a CineFestes vetítésre alig lehetett bejutni -, hanem országszerte a mozikban is. A filmről tobábbi részletek itt. A Daazo.com pedig a bemutató kapcsán négy korai Reisz-kisfilmet mutat be, a részletek itt.

Kiosztották a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A 11. Jameson Cinefest ünnepélyes díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette az életműdíjat. A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.

Tovább...

ÓRIÁSI SIKER VOLT A VAN

Zsúfolásig megtelt nézőtér fogadta Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagyjátékfilmjének magyarországi premierjét a Jameson CineFesten. A bemutatón a közönség megismerhette a stábot és sok más érdekesség mellett azt is megtudhatta, hogy a rendező miért barátait kérte fel a főbb szerepekre. A filmet októbertől vetítik a hazai mozik.

ORSON WELLES ŐSBEMUTATÓ

Teltházas vetítésen láthatta a magyar közönség A halhatatlan történet című 1968-as Orson Welles-filmet - mégpedig magyarországi ősbemutatóként, hiszen a legendás rendező művét még soha nem játszották hazánkban. A film előtt Olivier Gérard, Welles asszisztense (képünkön) mondott bevezetőt. A CineClassics programjáról itt láthattok összefoglalót.

 

WHIPLASH

Az idei SundanceFilmfesztivál nagydíját és a közönség díját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrewról, a 19 éves dobosról szól, aki rettegve a középszerűségtől mindent megtesz, hogy a legjobb legyen. A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert - Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból... Magyar premier pénteken - természtesen A Jameson CineFesten.

ORIGÓ

A Karlovy Vary Filmfesztivál nyitófilmje, az I Origins, Az origó sci-fi dráma Mike Cahill rendezésében. Ian Gray molekuláris biológiát tanul, a szakterülete a szem evolúciója. Beleszeret egy lányba, akivel a világnézetük radikálisan eltérő, de ez csak még jobban elmélyíti kapcsolatukat és örök hűséget esküsznek egymásnak. Évekkel később Ian és a munkatársa, Karen, fantasztikus felfedezést tesz, ami megrengetheti a világot. Kockára téve a munkáját és a családját, Ian elutazik a világ másik végére, hogy megtudja az igazságot és annak esetleges következményeit... A magyar premier pénteken lesz - természetesen Miskolcon.

VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN MISKOLCON

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Reisz Gábor filmje Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek...

Hatalmas siker volt A megfelelő ember a CineFest-en

Teltházas közönség fogadta az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa A megfelelő ember (Der Anständige) című dokumentum-játékfilmjét a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A vetítés után kötetlen beszélgetés tanúi lehettek a film hatása alatt lévő nézők, mely során meghallgathatták Izrael magyarországi nagykövetének, Ilan Mornak érzelmekkel átitatott gondolatait, majd Vanessa Lapa filmmel kapcsolatos érzéseit, tapasztalatait. - Az volt a célunk a filmmel, hogy elgondolkoztassuk az embereket, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezeknek az embereknek nem volt kötelező azt tenni, amit tettek, ez a saját választásuk volt - mondta a rendezőnő. - Nagyon fontos, hogy az ilyen hatalommal bíró emberek soha többé ne hozhassanak ilyen döntéseket. A társadalomnak figyelnie kell arra, hogy ha valaki ilyen tettekre készülne, akkor azt megállítsa.

Sára Sándor a Jameson CineFest vendége lesz

A magyar filmművészet egyik legnagyobb hatású alakja, Sára Sándor rendező személyesen is részt vesz péntek délután 16 órakor a Béke teremben azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a „Sára 80” című portréfilm és portrékönyv ősbemutatója után tartanak a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Sára Sándor tavaly, november végén ünnepelte 80. születésnapját. E jeles dátum volt az egyik apropója annak, hogy a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál immáron 5 éves múltra visszatekintő CineClassic sorozata idén Sára Sándor munkásságával foglalkozik, akinek szinte felmérhetetlenül gazdag életművében számos dokumentum- és játékfilm, rendezői és operatőri bravúr sorakozik.

INDIAI VENDÉGEK A JAMESON CINEFESTEN

A Jameson CineFest országfókusz-sorozatában idén India filmművészete mutatkozott be. A programról itt láthattok összefoglalót.

 

 

A JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA: ZSIGMOND VILMOS

Zsigmond Vilmos európai operatőr - és talán ez volt a szerencséje Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik a francia újhullám, Fellini, Bergman, Antonioni nyomdokán - és természetesen felhasználva a régi hollywoodi stúdiórendszer kelléktárát - létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen - így lett a legnagyobbak: Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa. Így alkotta meg a Gyilkos túra (Boorman) éles fényeit és árnyékait, a McCabe és Mrs. Miller (Altman) szemcsés képeit, a Sugarlandi hajtóvadászat (Spielberg) kézikamerás felvételeit, a Harmadik típusú találkozások letisztult képi világát. Az utóbbi filmért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart - és a díjátadón (képünk itt mutatja Goldie Hawn és Jon Voight társaságában) Illés Györgynek és a magyar operatőri iskolának mondott köszönetet. Zsigmond Vilmos szeptember 19-én 18 órakor mesterkurzust tart a Béke teremben.

CineFest Közönségdíj

Idén először a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői szeretnék, ha a fesztivál közönsége is véleményt nyilvánítana, szavazataik alapján egy versenyfilm megkapja a CineFest Közönségdíját. Minden vetítésre látogató szavazólapot kap, amelyet a Művészetek Háza előcsarnokában lévő urnába dobhat. Szavazni bármely, a hivatalos versenyprogramban szereplő filmre lehet, ezek közül a legtöbb szavazatot kapó filmalkotás kapja a díjat. A szavazás összegzése érdekében, amennyiben a szavazólapra nevet és elérhetőséget is írnak, a szavazók között a Miskolc Autó által felajánlott ajándékcsomagot sorsolunk ki.

„Számít a véleménye, szavazzon!”

LAND HO! KEZDÜNK

Egy jó film olyan, mint egy jó whiskey: igazi élvezet. A 11. Jameson CineFesten szeptember 12-től remek filmek és remek whiskey várja a közönséget. A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik. A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje. A fesztivál történetében rekordszámú, több, mint 200 filmet láthatunk idén. Ráadásul minden program ingyenes. Itt a helyed!

SRÁCKOR

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) az év legjobb filmjének ítélte Richard Linklater Sráckor, azaz Boyhood című filmjét, amelyet a nézők a hazai bemutató előtt, szeptember 14-én, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatnak először. A FIPRESCI Grand Prix 2014 – Best Film of the Year kategóriában a szövetség 553 tagja választja ki a legjobbat azok közül az alkotások közül, amelyek bemutatója 2013 július 1. után volt. A Sráckor a szavazatok alapján magasan győzött a többi döntős film között.

 

 

 

 

 

ITT A TELJES VERSENYPROGRAM

A 11. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmes rendezvénye 2014. szeptember 12-21-ig várja a közönséget. Idén is mi mutatjuk be a legjobb európai rendezők alkotásait és a legújabb amerikai független filmeket. A fesztivál valamennyi versenyfilmje magyarországi premier lesz. Jön az I Origins (Sundance nagy slágere), a Mommy Xavier Dolantól (a zsűri díja, Cannes), a francia Girlhood (Bande de filles) és az Ezüst Medve-díjas amerikai Boyhood (Sráckor, Richard Linklater), az izraeli Vanessa Lapa formabontó és provokatív dokumentum-játékfilmje Himmlerről, a Der Anstaendige, hogy csak néhány filmet említsünk. A teljes lista itt.

MOMMY MISKOLCON

A kanadai csodagyerek, Xavier Dolan Mommy című versenyfilmjével szinte robbantotta idén a Cannes-i Fesztivált. A huszonöt éves színész-rendező (képünkön) ötödik nagyjátékfilmjében (melyből négy Cannes-ban versenyzett) a szokásos témáját dolgozza fel: a problémás anya-gyerek viszonyt, extrém intenzitással elmesélve. A depresszió perceit pedig van képe 1:1 formátumban filmezni, tehát a nagy vásznon egy négyzetet látunk, míg a boldogság ritka pillanataiban „kinyílik" a perspektíva. Olyan színészi alakításokat látunk csodálatos és ismeretlen kanadai színészektől, hogy a vörös szőnyeges sztárok szinte amatőrnek tűnnek...

TOLNAY 100

Tolnay Klárit ünnepli a 11. Jameson CineFest: szeptember 14-én, vasárnap 15 órától a Béke teremben Góg Laura Tolnay 100 című könyvét mutatjuk be, majd levetítjük az Egy csók és más semmi című klasszikust. Egy különleges, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai által készített installáció szintén a dívára emlékezik - megtekinthető pénteken 16 órától néhány lépésnyire a fesztivál helyszínétől, Miskolc főutcáján, a Széchenyi u. 85-ben.

 

 

SZAKMAI PROGRAMOK

Országfókusz-sorozatunkban India, Spanyolország, Szlovákia és Franciaország mutatkozik be – a Made in India és a Made in Spain-programok különösen gazdag kínálattal várják az érdeklődőket. Harmadik alkalommal rendezzük meg a tavaly is nagy sikert aratott Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, ezenkívül filmszakmai fórum várja a hazai alkotókat és producereket. Továbbá kerekasztal-beszélgetések, animációs és dokumentumfilmes programok várják a Miskolcra látogatókat. A Filmklubszövetség idén is egész napos szakmai programmal vesz rész a 11. Jameson CineFesten. Szeptember 13-án délelőtt 10 óra és délután 17 óra között a Director's Clubban várja az érdeklődő pedagógusokat, középiskolásokat, egyetemistákat, főiskolai hallgatókat, filmbarátokat.

5 ÉVES A CINECLASSICS

A CineFest filmtörténeti programsorozata 5. születésnapját ünnepli idén. Az egyedülálló, Szabó István védnökségével zajló CineClassics különösen gazdag kínálattal, számos vetítéssel, mesterkurzusokkal, könyvbemutatóval várja az érdeklődőket - és ráadásul minden programja nyilvános és ingyenes. A részleterk itt.

ORSON WELLES "MAGYAR KAPCSOLATA"

Kevesen tudják, hogy a filmművészet egyik legnagyobb zsenijének, Orson Wellesnek az élet- és alkotótársa magyar származású volt. A CineClassics programján szeptember 20-án 14 órakor sok érdekes részlet derül ki nem mindennapi kapcsolatukról, jelen lesz a rendező egy munkatársa, és egy nagyon ritkán látható Welles-filmet is vetítünk - a főszereplő: Jeanne Moreau. További részletek itt.

 

EU MEDIA-TÁMOGATÁS

Az Európai Unió MEDIA Creative Europe Programja idén is támogatja a Jameson CineFestet. A legnagyobb magyarországi filmfesztivál a megújult uniós támogatási alap egyetlen hazai nyertese. A Creative Europe Program olyan patinás európai filmes rendezvényekkel együtt támogatja a 11. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, mint a Thesszaloniki Fesztivál, a Jihlavai Dokumentumfilm-fesztivál vagy a kolozsvári TIFF.

KIEMELT TÁMOGATÓ A MÉDIATANÁCS

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt támogatója lesz. Az együttműködés értelmében a Médiatanács díjat ajánl fel a rövidfilm, dokumentumfilm és animációs film kategóriában a győztes alkotásoknak, adíj összege kategóriánként 1.000.000 Forint, összesen 3.000.000 Forint.

TORE TÁNCA ÉS ILO ILO: NÉMET ELSŐFILM ÉS SZINGAPÚRI DRÁMA NYERT A  10. JAMESON CINEFESTEN

17 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 8 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 5 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, Sundance Channel-válogatás, Kechiche-retrospektív, 2 workshop, American Film Showcase, mesterkurzusok, DunaDock-program, konferenciák, nemzetközi filmvásár, számos szakmai találkozó, csupa teltházas vetítés - ez a 10., ünnepi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Katrin Gebbe filmje, a Tore tánca (Tore tanzt) nyerte - a díjat a díszlettervező, Anna Wübber vette át, a rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A film elnyerte a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség díját is. A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukorról elnevezett elismerést  a cannes-i Arany Kamera-díjas Ilo Ilo kapta, melyet a rendező, Anthony Chen személyesen vett át. Harmadszor állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: ők is az Ilo Ilót díjazták, éppúgy, mint a nemzetközi FIPRESCI-zsűri - Chen filmje három díjat nyert, a rendezőt vastapssal köszöntötte a közönség. Az izraeli Isten hozott és részvétünk (Welcome and Our Condolences) lett a legjobb kisjátékfilm (a rendező, Leon Prudovsky videoüzenetben köszönte meg az elismerést), a díjat a Daazo.com szponzorálta, a lengyel Boldogok leszünk... majd egyszer pedig a legjobb dokumentumfilm - a díjat a Miskolc Autó Kft. ajánlotta föl. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a magyar Nyuszi és Őz, Vácz Péter alkotása nyerte

BÍRÓ TIBORT MISKOLCI MÚZSA-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI

Ez a város legrangosabb kulturális elismerése. "Pályafutásom legnagyobb díja a Múzsa-díj - mondta a Jameson Cinefest igazgatója. - Méghozzá azért, mert civil emberek alkotta kuratórium adományozta nekem. Abban, hogy létrejött a fesztivál, és hogy ma az, ami, nagyon sokat segítettek a munkatársaim. Nagyon szépen köszönöm nekik. Köszönet illeti a családomat, akik a háttérből segítenek nekem, s édesanyámnak, aki máig táplálja bennem az elhatározást, hogy ha van egy célom, azt elérhetem – mondta Bíró Tibor. További részletek itt.


HAT OSCAR-JELÖLÉS A NEBRASKÁNAK

A legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Bruce Dern, képünkön lányával, Laura Dernnel), és a legjobb rendezés kategóriájában is jelölték a Nebraskát, Alexander Payne remekét, melynek a 10. Jameson CineFesten volt a közép-európai premierje. A művet két hónappal az amerikai bemutató előtt vetítettük. Az Oscar-jelöltek listája itt.


"EZ AZTÁN A MEGSÜVEGELENDŐ SIKERTÖRTÉNET!"

A 10. Jameson CineFest sajtóvisszhangja szinte egyöntetűen pozitív volt. A sokszáz írásból a teljesség igénye nélkül most csak néhányat emelünk ki. Báron György az Élet és Irodalomban így fogalmazott: "Nem elég filmfesztiválnak lenni, annak is kell látszani. A tizedik évébe lépett miskolci Jame­son CineFest szervezői tudják ezt... örüljünk, hogy végre lett egy rendes nemzetközi filmfesztiválunk, olyan, amilyet már régóta szeretnénk." "Miskolc 10. alkalommal varázsolta el a filmszerető közönséget... [A Jameson CineFestet] Magyarország kedvenc és gyakorlatilag egyetlen profi nemzetközi fesztiváljaként aposztrofáljuk - írta Katona Linda a filmtett.ro-n. - Az elmúlt tíz év leglátványosabb - és a továbbiakban a fejlődés irányának alapkérdését felvillantó - változása a (kritikus) tömeg (elérése). Idén szinte a fesztivál összes vetítése teltházzal futott, sőt, többször is előfordult, hogy nem jutott be mindenki a terembe." Mint Kárpáti György a Magyar Nemzetben írta, "Az idei Jameson CineFesttel kapcsolatban gyakran az volt a legnagyobb élmény, ha valaki bejutott egy filmre - ez pedig mindennél többet elmond a nemzetközi filmfesztiválról... Abban valamennyi szervező és vendég is egyetértett, hogy példátlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben a miskolci filmfesztivál. Ez aztán a megsüvegelendő sikertörténet!"

A SÜDDEUTSCHE ZEITUNG A CINEFEST NEMZETKÖZI FORMÁTUMÁRÓL

A vezető német lap Nemzetközi formátumú fesztivál című cikkében számolt be a 10. Jameson CineFestről: "A fiatal miskolci fesztivál egy filmhétből vált Magyarország vezető filmfesztiváljává" ahol "elismerésre méltó" válogatásban szerepeltek a fiatal filmesek legjobb filmjei. Mint a cikk írója kiemelte, Katrin Gebbe Tore tánca című alkotását jóval a németországi premier előtt láthatta a magyar közönség, csakúgy, mint az Adele életét és Alexander Payne Nebraskáját. A lap beszámolt a magyar filmgyártás helyzetéről, továbbá a 75 éves Szabó István életműdíjáról és a díjátadás utáni beszélgetésről, ahol az Oscar-díjas rendező a román filmművészetet említette követendő példaként. A teljes cikk itt olvasható.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Korábbi hírek...

Főtámogató
Kiemelt támogatók

Kiemelt médiapartnerekTovábbi támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: