Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HÍREK

KÉT CINEFESTES FILM A HÁROM LUX-JELÖLT KÖZÖTT

December 1. és 3. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a Lux-díjra jelölt döntős filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal: Paweł Pawlikowski Ida, Céline Sciamma Csajkor (Bande de filles), és Rok Biček Osztályellenség (Razredni sovražnik) című alkotásait - az utóbbi kettőnek a szeptemberi Jameson CineFesten volt a magyar ősbemutatója, a Csajkor elnyerte a nemzetközi ökumenikus zsűri díját, az Osztályellenség pedig a fesztivál fődíját (képünkön a rendező Miskolcon). A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról szólnak. A három döntős alkotást egy nemzetközi zsűri választotta ki. A nyertes alkotást december 17-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülsén Strasbourg-ban.

VAN VALAMI A MOZIKBAN

Nagy sikerrel szerepel a hazai mozikban a 11. Jameson CineFest nagydíjas filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Reisz Gábor első egészestés művének magyar premierje Miskolcon volt szeptember közepén. A film nemcsak Karlovy Varyban és Miskolcon vonzza a nézőket - a CineFestes vetítésre alig lehetett bejutni -, hanem országszerte a mozikban is. A filmről tobábbi részletek itt. A Daazo.com pedig a bemutató kapcsán négy korai Reisz-kisfilmet mutat be, a részletek itt.

Kiosztották a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A 11. Jameson Cinefest ünnepélyes díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette az életműdíjat. A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.

Tovább...

OROSZ DÍJ MAGYAR KÖNYVNEK

Egy magyar filmes könyvet tüntettek ki Moszkvában december elején: Geréb Anna Gaál Franciska karrierje című kötete elnyerte az orosz színházi alkotók és kritikusok különdíját. Az itthon alig ismert magyar színésznőt bemutató orosz nyelvű életrajzi könyv májusban jelent meg Búza Natália fordításában, a Gaál Franciskáról rendezett moszkvai kiállítás alkalmából, amely a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején a Bahrusin Múzeumban, a világ legnagyobb színházi múzeumában volt látható. A kiállítást először 2009-ben, a miskolci CineFest CineClassics programjának keretében láthatta a közönség, majd bemutatkozott Londonban is.

 

 

 

 

ÓRIÁSI SIKER VOLT A VAN

Zsúfolásig megtelt nézőtér fogadta Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagyjátékfilmjének magyarországi premierjét a Jameson CineFesten. A bemutatón a közönség megismerhette a stábot és sok más érdekesség mellett azt is megtudhatta, hogy a rendező miért barátait kérte fel a főbb szerepekre. A filmet októbertől vetítik a hazai mozik.

ORSON WELLES ŐSBEMUTATÓ

Teltházas vetítésen láthatta a magyar közönség A halhatatlan történet című 1968-as Orson Welles-filmet - mégpedig magyarországi ősbemutatóként, hiszen a legendás rendező művét még soha nem játszották hazánkban. A film előtt Olivier Gérard, Welles asszisztense (képünkön) mondott bevezetőt. A CineClassics programjáról itt láthattok összefoglalót.

 

WHIPLASH

Az idei SundanceFilmfesztivál nagydíját és a közönség díját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrewról, a 19 éves dobosról szól, aki rettegve a középszerűségtől mindent megtesz, hogy a legjobb legyen. A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert - Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból... Magyar premier pénteken - természtesen A Jameson CineFesten.

ORIGÓ

A Karlovy Vary Filmfesztivál nyitófilmje, az I Origins, Az origó sci-fi dráma Mike Cahill rendezésében. Ian Gray molekuláris biológiát tanul, a szakterülete a szem evolúciója. Beleszeret egy lányba, akivel a világnézetük radikálisan eltérő, de ez csak még jobban elmélyíti kapcsolatukat és örök hűséget esküsznek egymásnak. Évekkel később Ian és a munkatársa, Karen, fantasztikus felfedezést tesz, ami megrengetheti a világot. Kockára téve a munkáját és a családját, Ian elutazik a világ másik végére, hogy megtudja az igazságot és annak esetleges következményeit... A magyar premier pénteken lesz - természetesen Miskolcon.

VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN MISKOLCON

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Reisz Gábor filmje Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek...

Hatalmas siker volt A megfelelő ember a CineFest-en

Teltházas közönség fogadta az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa A megfelelő ember (Der Anständige) című dokumentum-játékfilmjét a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A vetítés után kötetlen beszélgetés tanúi lehettek a film hatása alatt lévő nézők, mely során meghallgathatták Izrael magyarországi nagykövetének, Ilan Mornak érzelmekkel átitatott gondolatait, majd Vanessa Lapa filmmel kapcsolatos érzéseit, tapasztalatait. - Az volt a célunk a filmmel, hogy elgondolkoztassuk az embereket, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezeknek az embereknek nem volt kötelező azt tenni, amit tettek, ez a saját választásuk volt - mondta a rendezőnő. - Nagyon fontos, hogy az ilyen hatalommal bíró emberek soha többé ne hozhassanak ilyen döntéseket. A társadalomnak figyelnie kell arra, hogy ha valaki ilyen tettekre készülne, akkor azt megállítsa.

Sára Sándor a Jameson CineFest vendége lesz

A magyar filmművészet egyik legnagyobb hatású alakja, Sára Sándor rendező személyesen is részt vesz péntek délután 16 órakor a Béke teremben azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a „Sára 80” című portréfilm és portrékönyv ősbemutatója után tartanak a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Sára Sándor tavaly, november végén ünnepelte 80. születésnapját. E jeles dátum volt az egyik apropója annak, hogy a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál immáron 5 éves múltra visszatekintő CineClassic sorozata idén Sára Sándor munkásságával foglalkozik, akinek szinte felmérhetetlenül gazdag életművében számos dokumentum- és játékfilm, rendezői és operatőri bravúr sorakozik.

INDIAI VENDÉGEK A JAMESON CINEFESTEN

A Jameson CineFest országfókusz-sorozatában idén India filmművészete mutatkozott be. A programról itt láthattok összefoglalót.

 

 

A JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA: ZSIGMOND VILMOS

Zsigmond Vilmos európai operatőr - és talán ez volt a szerencséje Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik a francia újhullám, Fellini, Bergman, Antonioni nyomdokán - és természetesen felhasználva a régi hollywoodi stúdiórendszer kelléktárát - létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen - így lett a legnagyobbak: Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa. Így alkotta meg a Gyilkos túra (Boorman) éles fényeit és árnyékait, a McCabe és Mrs. Miller (Altman) szemcsés képeit, a Sugarlandi hajtóvadászat (Spielberg) kézikamerás felvételeit, a Harmadik típusú találkozások letisztult képi világát. Az utóbbi filmért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart - és a díjátadón (képünk itt mutatja Goldie Hawn és Jon Voight társaságában) Illés Györgynek és a magyar operatőri iskolának mondott köszönetet. Zsigmond Vilmos szeptember 19-én 18 órakor mesterkurzust tart a Béke teremben.

CineFest Közönségdíj

Idén először a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői szeretnék, ha a fesztivál közönsége is véleményt nyilvánítana, szavazataik alapján egy versenyfilm megkapja a CineFest Közönségdíját. Minden vetítésre látogató szavazólapot kap, amelyet a Művészetek Háza előcsarnokában lévő urnába dobhat. Szavazni bármely, a hivatalos versenyprogramban szereplő filmre lehet, ezek közül a legtöbb szavazatot kapó filmalkotás kapja a díjat. A szavazás összegzése érdekében, amennyiben a szavazólapra nevet és elérhetőséget is írnak, a szavazók között a Miskolc Autó által felajánlott ajándékcsomagot sorsolunk ki.

„Számít a véleménye, szavazzon!”

LAND HO! KEZDÜNK

Egy jó film olyan, mint egy jó whiskey: igazi élvezet. A 11. Jameson CineFesten szeptember 12-től remek filmek és remek whiskey várja a közönséget. A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik. A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje. A fesztivál történetében rekordszámú, több, mint 200 filmet láthatunk idén. Ráadásul minden program ingyenes. Itt a helyed!

SRÁCKOR

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) az év legjobb filmjének ítélte Richard Linklater Sráckor, azaz Boyhood című filmjét, amelyet a nézők a hazai bemutató előtt, szeptember 14-én, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatnak először. A FIPRESCI Grand Prix 2014 – Best Film of the Year kategóriában a szövetség 553 tagja választja ki a legjobbat azok közül az alkotások közül, amelyek bemutatója 2013 július 1. után volt. A Sráckor a szavazatok alapján magasan győzött a többi döntős film között.

 

 

 

 

 

ITT A TELJES VERSENYPROGRAM

A 11. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmes rendezvénye 2014. szeptember 12-21-ig várja a közönséget. Idén is mi mutatjuk be a legjobb európai rendezők alkotásait és a legújabb amerikai független filmeket. A fesztivál valamennyi versenyfilmje magyarországi premier lesz. Jön az I Origins (Sundance nagy slágere), a Mommy Xavier Dolantól (a zsűri díja, Cannes), a francia Girlhood (Bande de filles) és az Ezüst Medve-díjas amerikai Boyhood (Sráckor, Richard Linklater), az izraeli Vanessa Lapa formabontó és provokatív dokumentum-játékfilmje Himmlerről, a Der Anstaendige, hogy csak néhány filmet említsünk. A teljes lista itt.

MOMMY MISKOLCON

A kanadai csodagyerek, Xavier Dolan Mommy című versenyfilmjével szinte robbantotta idén a Cannes-i Fesztivált. A huszonöt éves színész-rendező (képünkön) ötödik nagyjátékfilmjében (melyből négy Cannes-ban versenyzett) a szokásos témáját dolgozza fel: a problémás anya-gyerek viszonyt, extrém intenzitással elmesélve. A depresszió perceit pedig van képe 1:1 formátumban filmezni, tehát a nagy vásznon egy négyzetet látunk, míg a boldogság ritka pillanataiban „kinyílik" a perspektíva. Olyan színészi alakításokat látunk csodálatos és ismeretlen kanadai színészektől, hogy a vörös szőnyeges sztárok szinte amatőrnek tűnnek...

TOLNAY 100

Tolnay Klárit ünnepli a 11. Jameson CineFest: szeptember 14-én, vasárnap 15 órától a Béke teremben Góg Laura Tolnay 100 című könyvét mutatjuk be, majd levetítjük az Egy csók és más semmi című klasszikust. Egy különleges, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai által készített installáció szintén a dívára emlékezik - megtekinthető pénteken 16 órától néhány lépésnyire a fesztivál helyszínétől, Miskolc főutcáján, a Széchenyi u. 85-ben.

 

 

SZAKMAI PROGRAMOK

Országfókusz-sorozatunkban India, Spanyolország, Szlovákia és Franciaország mutatkozik be – a Made in India és a Made in Spain-programok különösen gazdag kínálattal várják az érdeklődőket. Harmadik alkalommal rendezzük meg a tavaly is nagy sikert aratott Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, ezenkívül filmszakmai fórum várja a hazai alkotókat és producereket. Továbbá kerekasztal-beszélgetések, animációs és dokumentumfilmes programok várják a Miskolcra látogatókat. A Filmklubszövetség idén is egész napos szakmai programmal vesz rész a 11. Jameson CineFesten. Szeptember 13-án délelőtt 10 óra és délután 17 óra között a Director's Clubban várja az érdeklődő pedagógusokat, középiskolásokat, egyetemistákat, főiskolai hallgatókat, filmbarátokat.

5 ÉVES A CINECLASSICS

A CineFest filmtörténeti programsorozata 5. születésnapját ünnepli idén. Az egyedülálló, Szabó István védnökségével zajló CineClassics különösen gazdag kínálattal, számos vetítéssel, mesterkurzusokkal, könyvbemutatóval várja az érdeklődőket - és ráadásul minden programja nyilvános és ingyenes. A részleterk itt.

ORSON WELLES "MAGYAR KAPCSOLATA"

Kevesen tudják, hogy a filmművészet egyik legnagyobb zsenijének, Orson Wellesnek az élet- és alkotótársa magyar származású volt. A CineClassics programján szeptember 20-án 14 órakor sok érdekes részlet derül ki nem mindennapi kapcsolatukról, jelen lesz a rendező egy munkatársa, és egy nagyon ritkán látható Welles-filmet is vetítünk - a főszereplő: Jeanne Moreau. További részletek itt.

 

EU MEDIA-TÁMOGATÁS

Az Európai Unió MEDIA Creative Europe Programja idén is támogatja a Jameson CineFestet. A legnagyobb magyarországi filmfesztivál a megújult uniós támogatási alap egyetlen hazai nyertese. A Creative Europe Program olyan patinás európai filmes rendezvényekkel együtt támogatja a 11. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, mint a Thesszaloniki Fesztivál, a Jihlavai Dokumentumfilm-fesztivál vagy a kolozsvári TIFF.

KIEMELT TÁMOGATÓ A MÉDIATANÁCS

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt támogatója lesz. Az együttműködés értelmében a Médiatanács díjat ajánl fel a rövidfilm, dokumentumfilm és animációs film kategóriában a győztes alkotásoknak, adíj összege kategóriánként 1.000.000 Forint, összesen 3.000.000 Forint.

TORE TÁNCA ÉS ILO ILO: NÉMET ELSŐFILM ÉS SZINGAPÚRI DRÁMA NYERT A  10. JAMESON CINEFESTEN

17 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 8 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 5 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, Sundance Channel-válogatás, Kechiche-retrospektív, 2 workshop, American Film Showcase, mesterkurzusok, DunaDock-program, konferenciák, nemzetközi filmvásár, számos szakmai találkozó, csupa teltházas vetítés - ez a 10., ünnepi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Katrin Gebbe filmje, a Tore tánca (Tore tanzt) nyerte - a díjat a díszlettervező, Anna Wübber vette át, a rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A film elnyerte a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség díját is. A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukorról elnevezett elismerést  a cannes-i Arany Kamera-díjas Ilo Ilo kapta, melyet a rendező, Anthony Chen személyesen vett át. Harmadszor állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: ők is az Ilo Ilót díjazták, éppúgy, mint a nemzetközi FIPRESCI-zsűri - Chen filmje három díjat nyert, a rendezőt vastapssal köszöntötte a közönség. Az izraeli Isten hozott és részvétünk (Welcome and Our Condolences) lett a legjobb kisjátékfilm (a rendező, Leon Prudovsky videoüzenetben köszönte meg az elismerést), a díjat a Daazo.com szponzorálta, a lengyel Boldogok leszünk... majd egyszer pedig a legjobb dokumentumfilm - a díjat a Miskolc Autó Kft. ajánlotta föl. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a magyar Nyuszi és Őz, Vácz Péter alkotása nyerte

BÍRÓ TIBORT MISKOLCI MÚZSA-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI

Ez a város legrangosabb kulturális elismerése. "Pályafutásom legnagyobb díja a Múzsa-díj - mondta a Jameson Cinefest igazgatója. - Méghozzá azért, mert civil emberek alkotta kuratórium adományozta nekem. Abban, hogy létrejött a fesztivál, és hogy ma az, ami, nagyon sokat segítettek a munkatársaim. Nagyon szépen köszönöm nekik. Köszönet illeti a családomat, akik a háttérből segítenek nekem, s édesanyámnak, aki máig táplálja bennem az elhatározást, hogy ha van egy célom, azt elérhetem – mondta Bíró Tibor. További részletek itt.


HAT OSCAR-JELÖLÉS A NEBRASKÁNAK

A legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Bruce Dern, képünkön lányával, Laura Dernnel), és a legjobb rendezés kategóriájában is jelölték a Nebraskát, Alexander Payne remekét, melynek a 10. Jameson CineFesten volt a közép-európai premierje. A művet két hónappal az amerikai bemutató előtt vetítettük. Az Oscar-jelöltek listája itt.


"EZ AZTÁN A MEGSÜVEGELENDŐ SIKERTÖRTÉNET!"

A 10. Jameson CineFest sajtóvisszhangja szinte egyöntetűen pozitív volt. A sokszáz írásból a teljesség igénye nélkül most csak néhányat emelünk ki. Báron György az Élet és Irodalomban így fogalmazott: "Nem elég filmfesztiválnak lenni, annak is kell látszani. A tizedik évébe lépett miskolci Jame­son CineFest szervezői tudják ezt... örüljünk, hogy végre lett egy rendes nemzetközi filmfesztiválunk, olyan, amilyet már régóta szeretnénk." "Miskolc 10. alkalommal varázsolta el a filmszerető közönséget... [A Jameson CineFestet] Magyarország kedvenc és gyakorlatilag egyetlen profi nemzetközi fesztiváljaként aposztrofáljuk - írta Katona Linda a filmtett.ro-n. - Az elmúlt tíz év leglátványosabb - és a továbbiakban a fejlődés irányának alapkérdését felvillantó - változása a (kritikus) tömeg (elérése). Idén szinte a fesztivál összes vetítése teltházzal futott, sőt, többször is előfordult, hogy nem jutott be mindenki a terembe." Mint Kárpáti György a Magyar Nemzetben írta, "Az idei Jameson CineFesttel kapcsolatban gyakran az volt a legnagyobb élmény, ha valaki bejutott egy filmre - ez pedig mindennél többet elmond a nemzetközi filmfesztiválról... Abban valamennyi szervező és vendég is egyetértett, hogy példátlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben a miskolci filmfesztivál. Ez aztán a megsüvegelendő sikertörténet!"

A SÜDDEUTSCHE ZEITUNG A CINEFEST NEMZETKÖZI FORMÁTUMÁRÓL

A vezető német lap Nemzetközi formátumú fesztivál című cikkében számolt be a 10. Jameson CineFestről: "A fiatal miskolci fesztivál egy filmhétből vált Magyarország vezető filmfesztiváljává" ahol "elismerésre méltó" válogatásban szerepeltek a fiatal filmesek legjobb filmjei. Mint a cikk írója kiemelte, Katrin Gebbe Tore tánca című alkotását jóval a németországi premier előtt láthatta a magyar közönség, csakúgy, mint az Adele életét és Alexander Payne Nebraskáját. A lap beszámolt a magyar filmgyártás helyzetéről, továbbá a 75 éves Szabó István életműdíjáról és a díjátadás utáni beszélgetésről, ahol az Oscar-díjas rendező a román filmművészetet említette követendő példaként. A teljes cikk itt olvasható.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Korábbi hírek...

Főtámogató
Kiemelt támogatók

Kiemelt médiapartnerekTovábbi támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: