Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SZEPTEMBER
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

HÍREK

ITT A TELJES VERSENYPROGRAM

A 11. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmes rendezvénye 2014. szeptember 12-21-ig várja a közönséget. Idén is mi mutatjuk be a legjobb európai rendezők alkotásait és a legújabb amerikai független filmeket. A fesztivál valamennyi versenyfilmje magyarországi premier lesz. Jön az I Origins (Sundance nagy slágere), a Mommy Xavier Dolantól (a zsűri díja, Cannes), a francia Girlhood (Bande de filles) és az Ezüst Medve-díjas amerikai Boyhood (Sráckor, Richard Linklater), az izraeli Vanessa Lapa formabontó és provokatív dokumentum-játékfilmje Himmlerről, a Der Anstaendige, hogy csak néhány filmet említsünk. A teljes lista itt.

5 ÉVES A CINECLASSICS

A CineFest filmtörténeti programsorozata 5. születésnapját ünnepli idén. Az egyedülálló, Szabó István védnökségével zajló CineClassics különösen gazdag kínálattal, számos vetítéssel, mesterkurzusokkal, könyvbemutatóval várja az érdeklődőket - és ráadásul minden programja nyilvános és ingyenes. A részleterk itt.

EU MEDIA-TÁMOGATÁS

Az Európai Unió MEDIA Creative Europe Programja idén is támogatja a Jameson CineFestet. A legnagyobb magyarországi filmfesztivál a megújult uniós támogatási alap egyetlen hazai nyertese. A Creative Europe Program olyan patinás európai filmes rendezvényekkel együtt támogatja a 11. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, mint a Thesszaloniki Fesztivál, a Jihlavai Dokumentumfilm-fesztivál vagy a kolozsvári TIFF.

KIEMELT TÁMOGATÓ A MÉDIATANÁCS

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt támogatója lesz. Az együttműködés értelmében a Médiatanács díjat ajánl fel a rövidfilm, dokumentumfilm és animációs film kategóriában a győztes alkotásoknak, adíj összege kategóriánként 1.000.000 Forint, összesen 3.000.000 Forint.

ELHUNYT JANCSÓ MIKLÓS

A magyar filmművészet egyik legnagyobb alakja 92 éves volt. A fesztivál 2010-es életműdíjasát (képünkön Bíró Tiborral) a miskolci díjátadón videoüzenet formájában Darren Aronofsky és Martin Scorsese köszöntötte. Scorsese, amikor a videoüzenet készítése előtt Cannes-ban átadtuk neki Jancsó ajándékát, egy Trauner Sándor-fotóalbumot, amelybe a magyar rendező csak annyit irt: "Jancsó Milkós Martin Scorsesének - a mesternek", csak ennyit mondott: "Ő a mester, nem én". Az Oscar-díjas Scorsese szerint a Szegénylegények vége minden idők legjobb filmbefejezéseinek egyike - a teljes üzenet itt, tanítványa, Darren Aronofsky köszöntése pedig itt látható.

A JAMESON CINEFEST KIÁLLÍTÁSA A VILÁG LEGNAGYOBB SZÍNHÁZI MÚZEUMÁBAN

Egy magyar, aki külföldön ismertebb, mint a szülőhazájában: Gaál Franciskára, az itthon elfeledett színésznőre, Berlin és Hollywood budapesti születésű sztárjára, az orosz közönség kedvencére Moszkvában emlékezik nagyszabású kiállítás. A Bahrusin Múzeumban, a világ legnagyobb színházi múzeumában május 23-án nyílik a tárlat. Az anyagot a hazai közönség először 2009-ben láthatta a Jameson CineFest CineClassics programjában, majd Londonban mutatkozott be. Gaál Franciska az1930-as évektől Berlinben lett népszerű, Hitler és Sztálin is rajongott érte - a Szovjetunióban nagyon kevés nyugati filmet játszottak, de a Gaál Franciska főszereplésével készülteket mind bemutatták. Ő volt az egyik legnépszerűbb nyugati filmsztár Moszkvában, híre és legendája ott máig él, jóval ismertebb az orosz közönség körében, mint a hazaiban. 1937-ben Hollywoodba ment, és zsinórban eljátszott három főszerepet, a - Karib-tenger kalózaira nagyon hasonlító - Buccaneerben nem is akárki, hanem a legendás Cecil B. DeMille rendezésében, Anthony Quinn partnereként. Magyar színésznő ilyen sikert azóta sem ért el. A kiállítás - melynek anyagából orosz és angol nyelvű katalógus is készül - a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején is látogatható lesz.

MOZIKBAN A FŐDÍJAS

A fesztivál 2012-es fődíjasa, a különleges képi világú Eltűnő hullámok (Vanishing Waves) megérkezett a mozikba. Kristina Buožytė (képünkön a díjjal) filmje képzeletbeli érzéki utazásra hívja a nézőt, ahol a sci-fi műfaji elemei találkoznak a tudománnyal, a művészettel és a szenvedéllyel. A formabontó, igazán nagyvásznon ható mű a Karlovy Vary-i premier és a miskolci Pressburger-díj után világszerte nagy sikert aratott - most a magyar mozinézők is láthatják, miért.

TORE TÁNCA ÉS ILO ILO: NÉMET ELSŐFILM ÉS SZINGAPÚRI DRÁMA NYERT A  10. JAMESON CINEFESTEN

17 nagyjátékfilm versenyben, mind magyarországi ősbemutató, 8 további nagyjátékfilm versenyen kívül, 5 filmklasszikus a CineClassics-blokkban, Sundance Channel-válogatás, Kechiche-retrospektív, 2 workshop, American Film Showcase, mesterkurzusok, DunaDock-program, konferenciák, nemzetközi filmvásár, számos szakmai találkozó, csupa teltházas vetítés - ez a 10., ünnepi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál gyorsmérlege. A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Katrin Gebbe filmje, a Tore tánca (Tore tanzt) nyerte - a díjat a díszlettervező, Anna Wübber vette át, a rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A film elnyerte a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség díját is. A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukorról elnevezett elismerést  a cannes-i Arany Kamera-díjas Ilo Ilo kapta, melyet a rendező, Anthony Chen személyesen vett át. Harmadszor állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: ők is az Ilo Ilót díjazták, éppúgy, mint a nemzetközi FIPRESCI-zsűri - Chen filmje három díjat nyert, a rendezőt vastapssal köszöntötte a közönség. Az izraeli Isten hozott és részvétünk (Welcome and Our Condolences) lett a legjobb kisjátékfilm (a rendező, Leon Prudovsky videoüzenetben köszönte meg az elismerést), a díjat a Daazo.com szponzorálta, a lengyel Boldogok leszünk... majd egyszer pedig a legjobb dokumentumfilm - a díjat a Miskolc Autó Kft. ajánlotta föl. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a magyar Nyuszi és Őz, Vácz Péter alkotása nyerte

BÍRÓ TIBORT MISKOLCI MÚZSA-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI

Ez a város legrangosabb kulturális elismerése. "Pályafutásom legnagyobb díja a Múzsa-díj - mondta a Jameson Cinefest igazgatója. - Méghozzá azért, mert civil emberek alkotta kuratórium adományozta nekem. Abban, hogy létrejött a fesztivál, és hogy ma az, ami, nagyon sokat segítettek a munkatársaim. Nagyon szépen köszönöm nekik. Köszönet illeti a családomat, akik a háttérből segítenek nekem, s édesanyámnak, aki máig táplálja bennem az elhatározást, hogy ha van egy célom, azt elérhetem – mondta Bíró Tibor. További részletek itt.


HAT OSCAR-JELÖLÉS A NEBRASKÁNAK

A legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Bruce Dern, képünkön lányával, Laura Dernnel), és a legjobb rendezés kategóriájában is jelölték a Nebraskát, Alexander Payne remekét, melynek a 10. Jameson CineFesten volt a közép-európai premierje. A művet két hónappal az amerikai bemutató előtt vetítettük. Az Oscar-jelöltek listája itt.


KÖNYV ÉS KIÁLLÍTÁS TOLNAY KLÁRIRÓL

A száz éve született legendás színésznő előtt számos program tiszteleg idén. A számos műfajban kiemelkedőt alkotó Tolnay Klári (a képen Darvas Ivánnal) örök közönségkedvenc. Emberábrázoló tehetsége, jellegzetes hangja, nemes tartása, eleganciával átitatott természetes filmes és színpadi jelenléte milliókat érintett meg. Májusban jelenik meg a Helikon Kiadónál Góg Laura portrékönyve, az Urániában havonta Tolnay Filmklub idézi fel a sztárt, júniusban nyílik az Országos Széchenyi Könyvtárban a Tolnay 100 kiállítás, és művészetéről a tervek szerint a CineClassics is megemlékezik szeptemberben. Az emlékév programjairól további részletek itt.


FILMJEINK ORSZÁGSZERTE A MOZIKBAN

Az Adele élete (forgalmazó: Vertigo Média), az Iron Sky (JIL Kft.) és a Templom a dombon (Mozinet) után november elején négy újabb Jameson CineFestes premierfilm érkezett a magyar mozikba: Francois Ozon Fiatal és gyönyörűje (ADS), Noah Baumbachtól a Frances Ha (Mozinet), Sean Ellis filmje, Britannia hivatalos Oscar-nevezése, a Metro Manila (Veritgo Média) és A nyár királyai (JIL Kft.). A filmek hazai ősbemutatója mind Miskolcon volt, több filmet az alkotók jelenlétében vetítettünk. A Frances Ha igazi gyöngyszem: habókos, Truffaut-hősökre emlékeztető címszereplője (képünkön a csodálatos Greta Gerwig) mindenekelőtt a boldogságot keresi, amiért képes meglehetősen váratlan és mindenekelőtt felelőtlen döntéseket hozni - például azt, hogy átruccanjon Párizsba.

SZABÓ ISTVÁN A 10. JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA

Szabó István átvette a 10., ünnepi Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját (képünkön Bíró Tibor fesztiváligazgatóval), majd a Hanussen című film vetítése után közönségtalálkozóra került sor. A JCF a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen bemutatásával tisztelgett az Oscar-díjas művész előtt. A programról és a közönségtalálkozóról itt olvashatsz beszámolót.


"EZ AZTÁN A MEGSÜVEGELENDŐ SIKERTÖRTÉNET!"

A 10. Jameson CineFest sajtóvisszhangja szinte egyöntetűen pozitív volt. A sokszáz írásból a teljesség igénye nélkül most csak néhányat emelünk ki. Báron György az Élet és Irodalomban így fogalmazott: "Nem elég filmfesztiválnak lenni, annak is kell látszani. A tizedik évébe lépett miskolci Jame­son CineFest szervezői tudják ezt... örüljünk, hogy végre lett egy rendes nemzetközi filmfesztiválunk, olyan, amilyet már régóta szeretnénk." "Miskolc 10. alkalommal varázsolta el a filmszerető közönséget... [A Jameson CineFestet] Magyarország kedvenc és gyakorlatilag egyetlen profi nemzetközi fesztiváljaként aposztrofáljuk - írta Katona Linda a filmtett.ro-n. - Az elmúlt tíz év leglátványosabb - és a továbbiakban a fejlődés irányának alapkérdését felvillantó - változása a (kritikus) tömeg (elérése). Idén szinte a fesztivál összes vetítése teltházzal futott, sőt, többször is előfordult, hogy nem jutott be mindenki a terembe." Mint Kárpáti György a Magyar Nemzetben írta, "Az idei Jameson CineFesttel kapcsolatban gyakran az volt a legnagyobb élmény, ha valaki bejutott egy filmre - ez pedig mindennél többet elmond a nemzetközi filmfesztiválról... Abban valamennyi szervező és vendég is egyetértett, hogy példátlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben a miskolci filmfesztivál. Ez aztán a megsüvegelendő sikertörténet!"

A SÜDDEUTSCHE ZEITUNG A CINEFEST NEMZETKÖZI FORMÁTUMÁRÓL

A vezető német lap Nemzetközi formátumú fesztivál című cikkében számolt be a 10. Jameson CineFestről: "A fiatal miskolci fesztivál egy filmhétből vált Magyarország vezető filmfesztiváljává" ahol "elismerésre méltó" válogatásban szerepeltek a fiatal filmesek legjobb filmjei. Mint a cikk írója kiemelte, Katrin Gebbe Tore tánca című alkotását jóval a németországi premier előtt láthatta a magyar közönség, csakúgy, mint az Adele életét és Alexander Payne Nebraskáját. A lap beszámolt a magyar filmgyártás helyzetéről, továbbá a 75 éves Szabó István életműdíjáról és a díjátadás utáni beszélgetésről, ahol az Oscar-díjas rendező a román filmművészetet említette követendő példaként. A teljes cikk itt olvasható.

NEBRASKA, ALEXANDER PAYNE VIDEOÜZENETÉVEL

Az egyik legjobb kortárs amerikai rendező, Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok, stb.) legújabb filmjével, a Nebraskával zárult a 10., ünnepi Jameson CineFest. A művet két hónappal az amerikai premier előtt vetítettük. Amerika olyan arcát mutatja meg ebben a finom munkában, melyet nem nagyon szoktak reklámozni: egy kisvárosi közösség viszonyrendszerét. Payne mozija szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda. Mese a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. A főszereplő, Bruce Dern (a képen a rendezővel) Cannes-ban a legjobb férfialakítás díját nyerte.

DON JON, GORDON-LEWITT VIDEOÜZENETÉVEL

Egy jó film olyan, mint egy jó whiskey: igazi élvezet. A nyitófilm, a Don Jon is az élvezetről szólt, a Joseph Gordon-Lewitt, Scarlett Johansson és Julianne Moore között izzó szenvedély szinte lángra lobbantotta a vásznat, a közönség állva tapsolt. Gordon-Lewitt nemcsak a főszerepet játssza: ez az első rendezése. A durva, vicces és lenyűgözően őszinte film közép-európai premier, a hazai mozikba október 3-án kerül a Big Bang Media forgalmazásában. A sztár videoüzenetet küldött Miskolcra, amit itt láthattok.


SHOWCASE

Óriási siker volt az American Film Showcase, óriási élmény volt a találkozás Andrew Garrisonnal és Ryan Fleckkel, a két amerikai sztárrendezővel a miskolci Eötvös József Építőipari és Művészeti Szakiskola félszáz tanulójának. A részletek itt, fotók a képgalériában.


IRON SKY GÁLA

A főszereplő, Julia Dietze és a rendező, Timo Vuorensola jelenlétében került sor az Iron Sky rendezői változatának világpremierjére a fesztiválon. A rendező, Timo Vuorensola minden idők legdrágább finn produkcióját hozta tető alá, méghozzá a mintegy 7,5 millió eurós büdzséből egymilliót a rajongók dobtak össze a hosszú ideje üzemelő Iron Sky Store honlapon. A film forgalmazója a Big Bang Media.


Iron Sky sajtótájékoztató

Péntek délután találkozott a sajtóval a 10. Jameson Cinefesten Timo Vuorensola, az Iron Sky című sci-fi rendezője és sztárja, a gyönyörű Julia Dietze. Ugyanezen a napon este 9 órakor tartottuk a rendezői változat világpremierjét. A videóinterjú megtekinthető itt, a film a Big Bang Media forgalmazásában októberben kerül a magyar mozikba.


TRAUNER-INSTALLÁCIÓ

A látogatók úgy érezhették, hogy részesei a filmeknek: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola installációja a nagy díszlettervező, Trauner Sándor közreműködésével készült filmek (Marcel Carné, Orson Welles, Billy Wilder, Luc Besson rendezései) rövid részleteiből állt, és nagy sikert aratott.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Korábbi hírek...

Főtámogató
Kiemelt támogatók

Kiemelt médiapartnerekTovábbi támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: