Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HÍREK

2016. SZEPTEMBER 9-18.

A 13. Jameson CineFest, Magyarország vezető filmfesztiválja ismét az év legjobb filmjeivel, premierekkel, sztárokkal, filmtörténeti programokkal, koncertekkel és bulikkal vár!

JULIETTE BINOCHE MISKOLCON

Az Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche lesz a Jameson CineFest megnyitójának sztárja: Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

A Jameson CineFest CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Kieslowski utolsó filmjei szerepelnek, a Kék szeptember 9-i vetését 10-én este a Fehér, 11-én a Piros követi. A Kék főszereplőjét, Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de - többek között - óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas művész olyan nagyágyúkkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.A program a Francia Intézet és a Lengyel Intézet támogatásával valósul meg.


CINECLASSICS: IN MEMORIAM KIESLOWSKI

A Három szín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia (1993-1994) mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A Kéket Velencében, a Fehéret Berlinben, a Pirosat Cannes-ban mutatták be, és egy Arany Oroszlán, több César, egy Ezüst Medve, az Independent Spirit Award, négy Golden Globe- és három Oscar-jelölés (köztük a legjobb rendezőnek járó) is mutatják, hogy ez a különleges vállalkozás páratlan visszhangot váltott ki. A fesztivál közönsége most, húsz évvel később, újranézheti, újra felfedezheti és újraértékelheti egy nagy rendező testamentumát. Kieslowski filmjei és kérdései, aktuálisabbak, mint valaha - és ezt Juliette Binoche is fontosnak tartja.

A CINE NEW WAVE DÍJA a MISSIONART GALÉRIÁTÓL

A Jameson CineFest vadonatúj versenykategóriájának díját a MissionArt Galéria ajánlotta fel. A legszebb képi világért járó elismerés egy kortárs, kiváló magyar képzőművész munkája (értéke mintegy 1.500 euro) és a galéria ezentúl minden évben a nyertes film rendezőjének adja át.

SILS MARIA A FRANCIA INTÉZETBEN

Nemzetközi színházi karrierje csúcsán Maria Enderst felkérik, hogy játsszon ugyanabban a darabban, amely húsz évvel azelőtt híressé tette őt. Akkor Sigridet, a csábító fiatal lányt alakította, aki lefegyverez, végül öngyilkosságba hajszol egy nála érettebb nőt, Helenát. Ezúttal azonban Helena szerepét kínálják fel Mariának, aki hirtelen a tükör másik oldalán találja magát... Juliette Binoche miskolci látogatása alkalmával a Budapesti Francia Intézet (I. Fő u. 17.) szeptember 13-án 18.30-tól levetíti Olivier Assayas Sils Maria felhői című filmjét. A belépés ingyenes.

SRÁCKOR ÉS ADELE, CARDINALE ÉS ZEITLIN

Az elmúlt években nálunk volt a magyar premierje az Adele életének, a Sráckornak, a Whiplashnek és a Love 3D-nek, hogy csak néhány filmet emeljünk ki a rendkívül gazdag programból. Több száz külföldi filmkészítő, a fiatal hazai filmes generáció és a magyar filmszakma elismert alkotói rendszeres résztvevői és látogatói a fesztiválnak. Miskolc minden évben kezdő nagy tehetségek és tapasztalt művészek találkozóhelyévé válik. Büszkék vagyunk rá, hogy – többek között – vendégünk lehetett Kevin Macdonald (a Miskolcon született világhírű Emeric Pressburger Oscar-díjas unokája), Sɬawomir Idziak lengyel operatőr, a legendás rendező, Agnieszka Holland, Claudia Cardinale, az iráni vizuális művész, Shirin Neshat, a finn provokátor, Timo Vuorensola és Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő reprezentánsai, mint például az azóta Star Wars rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, az Oscar-jelölt Benh Zeitlin vagy a Tangerine vakmerő producere, Shih-Ching Tsou. 2016 szeptemberében is hasonlóan izgalmas programmal várunk Miskolcra.

56-OS FILMEK A MANDÁTÓL

A MaNDA tematikus DVD-sorozatot jelentet meg az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A havonta egy-egy kiadvánnyal bővülő sorozatba olyan digitálisan felújított filmek kerültek, amelyek nem csak a szűken vett forradalmi eseményekre koncentrálnak, hanem az 1956 előtt és után történtekre is. A filmarchívum egyedülálló vállalkozása a teljes 1956-os mozi híradóévfolyam megjelentetése - ennek a bemutatója a CineClassics keretében lesz. A Jameson CineFesten lesz a bemutatója a gyönyörűen felújított Makk Károly-filmnek, a Szerelemnek is. A DVD-sorozatról további információk itt, programunkról további részletek hamarosan.

ITT A FILMVILÁG JÚLIUSI SZÁMA

Kína, Hongkong és Tajvan: egyazon nemzet három eltérő nemzeti film, művészi hagyomány és viszony a hatalomhoz. A 20. század végén még élesen elkülönült három kínai filmgyártás a 21. század elején egyre inkább összemosódik a közös piaci nyomás hatására, filmművészei azonban makacsul őrzik szuverenitásukat. De szó esik a női szerepektől, fesztiválokról, Tolnai Szabolcsról és Füredi Zoltánról is. Vedd meg, védd meg!

ALTER NATIVE NOVEMBERBEN

Az Alter-native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legrégebbi és legnagyobb független rövidfilm-fesztiválja, amely 1993-ban indult és minden év novemberében kerül megrendezésre. A fesztivál támogatja a független önkifejezést, a média-piac tömegtermékeivel szembeni egyéni alternatívákat. A rendezvény lehetőséget nyújt a kevésbé ismert stílusok és sajátos szemléletmódok bemutatására, független önkifejezések felfedezésére a filmművészetben. A nevezések benyújtására kizárólag online, a www.alternativeiff.ro oldalon keresztül van lehetőség, a határidő 2016. szeptember 15.

ELHUNYT ZSIGMOND VILMOS

A Jameson CineFest 2014-es életműdíjasa 85 éves volt. Zsigmond Vilmos európai operatőr volt - és talán ez tette sikeressé Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen - így lett a legnagyobbak: Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa. A Harmadik típusú találkozások fényképezéséért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart. Egy évvel későbbi filmje, A szarvasvadász (Cimino) öt Oscart nyert, köztük a legjobb film díját, de 1985-ben és 2007-ben is jelölték Oscar-díjra.

"Otthonunk Miskolc”

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál számos filmkészítő workshopnak adott otthont az elmúlt években. Az Észak-Magyarországi Regionális Filmalap-Miskolc Alapítvány a fesztiválnak ebben a tevékenységében vállalt idén nagyobb szerepet.

A további részletek...


LUX A MUSTANGNAK

A remek török film magyarországi premierje a Jameson CineFesten volt szeptemberben és megkapta a fesztivál fődíját - most az Európai Parlamenttől nyerte el Strasbourg-ban a LUX-díjat. Deniz Gamze Ergüven filmje immár bejárta a világ filmfesztiváljait. Az elsőfilmes török rendezőnő filmje komoly témát boncolgat, ám igazi életigenlő, befogadható és megható mozi, amelyet Franciaország nem véletlenül választott saját Oscar-nevezettjének. A filmet a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában január 21-től játsszák.

ÁTADTÁK A JAMESON CINEFEST DÍJAIT

A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes díjátadó gáláján szombat este átadták a fesztivál díjait , amelyek közül többet az alkotók személyesen vettek át, illetve videóüzenetekben köszöntek meg a Művészetek Házában tartott ünnepségen, amely után vetítésre került a fesztivál zárófilmje, a Mélyütés, majd ezt követően Gaspar Noé Szerelem című alkotása, amelyet a rendező személyesen konferált fel a közönségnek. A további részletek itt.

ROMA-KÉP 2015

Az immár tíz éve megrendezésre kerülő ROMA-KÉP program keretében négy film került bemutatásra a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében.

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézete és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál évek óta működik együtt. A Miskolci Egyetem vezetői és a filmfesztivált szervező Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ezt a már eddig is gyümölcsöző együttműködést kívánták magasabb szintre emelni, amikor év elején együttműködési megállapodást írtak alá.

A további részletek...

CSEH, OSZTRÁK, ROMÁN PREMIEREK

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 17-én három magyarországi filmpremieren vehetett részt a fesztivál közönsége. Csehország a kőkemény és megrázó The Snake Brothers című filmjét, a román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című megrendítő, magával ragadó horrorfilmet, valamint Ausztria provokatív és rendkívül izgalmas Goodnight Mommy című filmjét tekinthették meg az érdeklődők.

VERONIKA FRANZ ÉS SEVERIN FIALA MISKOLCON

Az osztrák fókusz záróeseményén, a Goodnight Mommy vetítését követően tartalmas közönségtalálkozón vehetett részt a film két rendezője, Veronika Franz és Severin Fiala, melyen többek között azt is elmondták, hogy Miskolc az utolsó állomása alkotásuk óriási sikerű körútjának, ami a Velencei Filmfesztiválon kezdődött. A film ezen a héten került az amerikai mozikba a Goodnight Mommy trailere, melyet óriási érdeklődés övezett az Egyesült Államokban is – 7 nap alatt ötmillióan nézték meg. A programot az Osztrák Kulturális Fórum támogatta.

KOBRA ÉS KÍGYÓ - MATEJ HADEKKEL

 A Snake Brothers vetítését követően az egyik főszereplő, Matej Hádek elmondta, hogy életében először dolgozott együtt testvérével, Krystof Hádekkel. A Cseh Fókusz a film után egy kellemes hangulatú fogadással zárult. A programot a Cseh Centrum támogatta.

KORRUPCIÓS DRÁMA: PREMIER AZ ALKOTÓK JELENLÉTÉBEN

A román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című igaz történeten alapuló, megrendítő, magával ragadó horrorfilmet hatalmas érdeklődés kísérte. A vetítést követően a rendező Tudor Giurgiu elmondta, hogy filmje lényege az volt, hogy tudjon mutatni egy olyan, morálisan erős karaktert, aki elbukik, szemben a korrupt, kompromisszumképes emberekkel. Hozzátette, hogy a film politikailag sajnos nagyon is aktuális. A film vágója, Lemhényi Réka beszélt többek között a film utóéletéről – elmondta, hogy a film széles körben megmozgatta a román társadalmat olyannyira, hogy a bemutatást követően Romániában alakult egy antikorrupciós egylet is.

HÁROM PREMIER, AZ ALKOTÓK JELENLÉTÉBEN

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mai napján, azaz szeptember 17-én három magyarországi filmpremieren vehet részt a fesztivál közönsége: Csehország a kőkemény és megrázó The Snake Brothers/Kobrák és siklók című filmjét 16 órától, a román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című megrendítő, magával ragadó horrorfilmet 18 órától, Ausztria provokatív és rendkívül izgalmas Goodnight Mommy című filmjét pedig 21 órától tekinthetik meg az érdeklődők. A The Snake Brothers/Kobrák és siklók egyik főszereplője, Matej Hádek, a Why me?/ Miért én? alkotói közül Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Szélyes Andrea jelmeztervező, továbbá a Goodnight Mommy szerzői közül Veronika Franz és Severin Fiala rendezők személyes jelenlétükkel is megtisztelik a fesztivált.

ERŐSÍTENI A KÍNAI-MAGYAR KAPCSOLATOKAT

A 12. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 15-én tartott Kínai Panoráma programot nagy érdeklődés övezte, hiszen akárcsak a gazdaság, a kultúra területén is egyre több együttműködés jön létre Kína és Magyarország között. Ezzel a rendezvénnyel a fesztivál nagy lépést tett, hogy a két ország filmszakmai szervezetei között még szorosabb együttműködés jöhessen létre.

A Miskolcra érkező delegáció tagjai közt volt többek között a Kínai Filmarchívum igazgatónője, Sun Xianghui, Dr. Auer János, a NMHH Médiatanács tagja, valamint Szalai Györgyi rendező a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében. A delegáció tagjai megtekintették a kínai moziplakát kiállítást, majd  Jinglei Xu Somewhere Only We Know című filmje előtt Bíró Tibor, a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója ünnepélyesen is megnyitotta a rendezvényt.

Kínai panoráma megnyitó videó

Reel Rock 10

Reel Rock 10 Premier a CineFesten: legendásan jó filmek a hegymászás nagymestereinek főszereplésével a mozivásznon!

Az amerikai Sender Films napjaink vezető kalandsport-film készítő producere. Dokumentumfilmjeik az elmúlt évtized során igazi etalonná váltak a maguk műfajában, rendszeresen viszik a pálmát a nemzetközi filmfesztiválokon, 2012-ben elnyerték a Sports Emmy® díjat is.

A Sender Films és a Big Up Productions stúdiók együttműködéséből született Reel Rock Tour idén tizedik alkalommal indul világkörüli filmturnéra. A REEL ROCK 10-en olyan sportolókkal találkozhattok a mozivásznon, mint Alex Honnold, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson, Jimmy Webb, Daniel Woods és a filmkészítők megemlékeznek a nemrég elhunyt Dean Potter-ről is. A közel 100 perces filmválogatás olyan izgalmas és színes programot kínál, ami mindenkit felpörget!
Ha kíváncsi vagy az év legizgalmasabb hegymászófilmjeire, ne hagyd ki a szabadtéri Reel Rock 10 vetítést a Szinva teraszon, a Skoda Mozi-ban! Időpont: szeptember 18. 20:00

További részletek...

GASPAR NOÉ MISKOLCON

A 12. Jameson CineFest egyik nagy meglepetése, hogy itt lesz látható először Magyarországon Gaspar Noé legújabb botrányfilmje, a Szerelem. A rendező a fesztivál vendége lesz, ahol személyesen mutatja be szombat este a filmjét, valamint közönségtalálkozón is részt vesz.


OTTHONUNK MISKOLC

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál számos filmkészítő workshopnak adott otthont az elmúlt években. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetével kötött együttműködését kiszélesítve a Filmalap az Intézettel közösen egy dokumentumfilmes workshopot hirdetett. A tervezett filmkészítő műhely végül a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával 3 rövid dokumentumfilm formájában tárta fel a görög, a szlovák és a bolgár kisebbség miskolci múltját, történetét. A további részletek itt.


NAGY SIKER VFOLT A CINECLASSICS WESTERN-PROGRAMJA

A négy klasszikus western is telt házzal ment a Jameson CineFesten, és a filmtörténeti programsorozathoz kapcsolódó konferencián is telt ház volt. A konferencia fő kérdése az volt, hogy egyáltalán hogyan írhatjuk körbe a western műfaját és miben rejlik az a titok, amely a mai napig vissza-vissza fordítja az alkotókat ehhez a típusú történetmeséléshez. Báron György vetette fel André Bazin tanulmányát, amelyben azt taglalja, hogy véleménye szerint a western sikere abban rejlik, hogy valójában nem is műfaj, hanem az amerikai nép eredetmítosza. A vitaindítót izgalmas beszélgetés követte. A további részletek itt.

Konferencia video

ÉLETMŰDÍJ CARDINALÉNAK

Claudia Cardinale kapta a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; az európai mozi egyik legnagyobb legendája szűnni nem akaró vastaps közepette vette át az elismerést péntek este Miskolcon. Claudia Cardinale életműdíját Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Bíró Tibor fesztiváligazgató adták át. A filmcsillag úgy fogalmazott: nagyon szereti Magyarországot és nagy megtiszteltetés számára a díj. Emellett hozzátette: "érzelmes dolog újra megnézni a Volt egyszer egy Vadnyugatot" - ez volt a fesztivál nyitófilmje.

CARDINALE-INTERJÚK

Számos médium készített interjút a fesztivál életműdíjasával, Claudia Cardinaléval. Itt találtok egy válogatást a legfrissebbekből.

Megnyitó ünnepség video

JOBBNÁL JOBB FILMEK JÖNNEK

A Mediterranea Jonas Carpignano rendezésében az Afrikából induló bevándorlók sorsáról szól. A román-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Miért én? (Why Me?) című filmet is érdemes kiemelnünk. A felsoroltakon kívül a versenyprogramban olyan produkciók szerepelnek majd, mint az Ich Seh, Ich Seh Severin Fiala és Veronika Franz művészi horrorja, a Sundance fődíjas Me and Earl and the Dying Girl Alfonso Gomez-Rejon rendezésében és Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke főszereplésével.  A közönség és a zsűri válogathat még olyan filmek között is, mint Radu Jude filmje, az Aferim!, A két barát című francia film Louis Garrel rendezésében. A kínai rendező, Chengpeng Dong Jian Bing Man című filmjével mutatkozik be, de itt lesz a német Sebastian Schipper Victoria című alkotása, Jan Prusinovsky The Snake Brothers című mozija, a James White című amerikai film Josh Mond rendezésében és az ausztrál Sam Klemke időgépe, amelynek maga Sam Klemke a főszereplője. Az versenyprogramhoz az utolsó pillanatban csatlakozott a Jon Watts rendezte Cop Car – Rendőrautó, amelyben Kevin Bacon egy bunkó és korrupt rendőrt alakít. 

PAZAR DOKUK

A nemzetközi versenyprogramon belül a dokumentumfilm kategóriában a Kismet versenyzik, amely a török szappanoperák hatását taglalja. Itt láthatjuk Damian Kocur alkotását, a 21 napot, csakúgy mint a Cseh sörháború-t Jan Latal rendezésében, csakúgy mint Lorenz Findeisen Betontörténetek című dokumentumfilmjét. Vetítésre kerül a Giovanni és a Vízibalett Astrid Bussink alkotása, és a magyar-német kooprodukcióban készült Drifter Höcher Gábor rendezésében, valamint a Valami jobbra várva című alkotás, a lengyel sztárrendező Hanna Polak rendezésében.

 A részletes program...

FIPRESCI-KONFERENCIA MISKOLCON

Szeptember 12-én a 90 éves FIPRESCI tiszteletére rendeztek kerekasztal-konferenciát a Jameson CineFesten. A konferencia megtekinthető itt.


CINEFEST AZ AVASON IS

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál három évvel ezelőtt indította el az Avasi lakótelepen a CineFest Gyermeknap című programot. Vasárnap óvodások és kisiskolások nézhették meg az Irány a bárka című rajzfilmet. A vetítések ingyenesek voltak az Avasi Gimnázium színháztermében.


Jameson CineFest ösztöndíj antropológus hallgatók részére

A Miskolci Egyetem vezetői és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szervező Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója 2015. januárjában együttműködési megállapodást írtak alá. A megállapodás értelmében a Cine-Mis Nonprofit Kft. évente egy alkalommal pályázatot hirdet az ME BTK Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet hallgatói részére egyszeri 150.000,- forintos filmes támo­gatási összeg elnyerésére. A támogatásra kizárólag aktív hallgatói jogviszonnyal rendel­kező kulturális antropológia szakos hallgatók pályázhatnak. A pályázók szakmai zsűri előtt prezentálják filmterveiket. A zsűri a legjobb filmterv rendezőjét részesíti támoga­tásban, ennek fejében a pályázat nyertese vállalja, hogy a bemutatott filmterv alapján a következő év augusztus 1-ig elkészíti a filmjét. Az elkészült alkotás premierjére a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, versenyen kívüli szekcióban kerül sor. Az idei évben a filmtervek meghallgatására szeptember 15-én 10:00-tól kerül sor a Művészetek Házában.

ROMA-KÉP 2015

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon már tízedik alkalommal kerül megrendezésre a Roma-Kép program, melynek során válogatás mutatunk be a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének évfolyamfilmjeiből.

Egy filmes work shop is színesíti a programot, melynek keretében a filmkészítés iránt érdeklődő, roma származású középiskolások által alkotott csapat feladata egy rövid -, történelmi szempontokat előtérbe helyező dokumentumfilm elkészítése Miskolc város és a roma kisebbség kapcsolatáról, összefonódásáról. 

Részletek...


Kínai Panoráma:
két filmmel és plakátkiállítással mutatkozik be az ázsiai ország

A hivatalos versenyprogram mellett a CineFest évről évre olyan országok filmjeit is elhozza a közönségnek, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismerhetnek. Ebben az évben nem csak az osztrák és cseh filmeket, de a Kínai Népköztársaság filmművészetét is megismerhetik a nézők egy két napos program keretében, két kortárs filmen keresztül: a Jian Bing Man című film a hivatalos versenyprogram része lesz, a Somewhere only we know című romantikus drámát pedig versenyen kívül láthatja majd a fesztivál közönsége. A filmvetítésekhez a kínai filmművészetet bemutató plakátkiállítás is kapcsolódik, amelyet szeptember 15-20 között láthatnak az idelátogatók.

A program támogatója a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetsége és a Kínai Filmarchívum.

CLAUDIA CARDINALE A JAMESON CINEFEST ÉLETMŰDÍJASA

A fesztivál idei életműdíjasa az európai mozi egyik legnagyobb legendája, Claudia Cardinale, aki olyan halhatatlan remekművekkel vonult be az egyetemes mozitörténelembe, mint a Rocco és fivérei Luchino Viscontitól, a 8 és fél Federico Fellinitől, a Fitzcarraldo Werner Herzogtól, vagy Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című legendás alkotása, hogy csak a rendkívül gazdag életmű néhány csúcsát említsük. A művésznő jelen lesz szeptember 11-én a fesztivál megnyitóján, ahol átveszi az életműdíjat. Utána a Volt egyszer egy Vadnyugatban Charles Bronson és Henry Fonda oldalán láthatjuk a színésznőt.

A NYITÓFILM: VOLT EGYSZER EGY VADNYUGAT

Sergio Leone klasszikusával kezdődik a Jameson CineFest szeptember 11-én. A Monument Valley monumentális kulisszái, a 70 mm-es, szélesvásznú plánok, Ennio Morricone legendás dallamai, Henry Fonda, Charles Bronson, és persze Claudia Cardinale felejthetetlen alakjai nagyvásznon, tökéletes kép- és hangminőségben elevenednek meg. A film egyúttal a CineClassics western-fókuszának nyitódarabja.


CINECLASSICS: FÓKUSZBAN A WESTERN

A western áll az idei CineClassics középpontjában: a műfaj, amely a 20. században milliókat vont bűvkörébe, és melynek már sokszor halálhírét keltették, de mindig újra feltámad, és John Fordtól Nicholas Rayig, Sam Peckinpah-tól Sergio Leonéig, a Coen testvérektől Clint Eastwoodig számos zseniális alkotót ihletett meg. A Volt egyszer egy Vadnyugat mellett levetítjük John Ford klasszikusát, a John Wayne és James Stewart főszereplésével készült Aki lelőtte Liberty Valance-t. A régivágású, míves hollywoodi western hattyúdalát a kegyetlen, modern vérbosszú-western, a Vad banda követi, amely 1969 óta semmit sem veszített erejéből. A megunhatatlan spagetti-western, milliók kedvence, A jó, a rossz és a csúf zárja a válogatást. Szeptember 12-én, szombaton 13 órától a Béke teremben kitűnő szakemberek részvételével nyilvános western-konferencián is részt vehetnek az érdeklődők, hogy könnyebben eligazodjanak a műfaj útvesztőiben.

A FÓKUSZBAN: AUSZTRIA ÉS CSEHORSZÁG

A fesztivál országfókusz-sorozatában ezúttal két szomszédos nemzet filmművészete mutatkozik be. A programban vadonatúj filmek éppúgy szerepelnek, mint filmklasszikusok, bemutatkozik a legendás prágai filmiskola, a FAMU és a nemrég a világ egyik legjobbjának választott bécsi Filmakadémia, Michal Bregant, a Cseh Filmarchívum igazgatója és Jannis Lenz, a Diagolnale, az osztrák nemzeti filmfesztivál legjobb kisjátékfilmese pedig a nemzetközi zsűriben foglalnak helyet.

MARKOVICS, FRANZ, HANEKE: AUSZTRIA LEGJOBBJAI MISKOLCON

Ausztria két nagyjátékfilmmel is képviselteti magát az országfókusz-sorozatban - és a nagyjátékfilmes versenyprogramban. A Superworld Karl Markovics második rendezése - a Rex felügyelőből és az Oscar-díjas Pénzhamisítókból is ismert, Magyarországon is népszerű színész első rendezése, a Lélegzés 2011-ben elnyerte a CineFest fődíját – a Jameson CineFesten most a rendező mindkét filmje, az első és a második is látható lesz. A Goodbye Mommy, Veronika Franz, Ulrich Seidl alkotó- és élettársának új, provokatív és rendkívül izgalmas munkája szintén sikerre számíthat Miskolcon - Velencében már bizonyított. Mindkét film magyar premier. A programban szerepel egy válogatás Michael Haneke rendező szakos diákjainak műveiből (melyeket a bécsi Filmakadémián készítettek), és levetítjük Haneke, az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas legendás mester korai, kőkemény remekművét, a Benny videóját is. A program az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

CSEH FÓKUSZ: KŐKEMÉNY DRÁMA, INTIM MEGVILÁGÍTÁSBAN

Csehország egy megrázó vadonatúj film, a Karlovy Varyban díjazott Snake Brothers magyarországi premierjével szerepel a nagyjátékfilmes versenyprogramban. A dokumentumfilmek között két gyöngyszem is bemutatkozik: a Cseh sörháború című, címéhez illően, a világszerte kedvelt ital múltjával és jövőjével foglalkozik (és megtekintése után a nézők garantáltan beülnek egy-két sörre), a Concrete Stories pedig a szerte Közép-Európában ismert panelprogramok szomorú és mulatságos részleteivel foglalkozik, igazi cseh humorral és iróniával. A CineClassicsban az éppen ötven éves, frissen felújított remekmű, Ivan Passer Intim megvilágításbanja szerepel (képünkön jelenet a filmből), ezenkívül a Jameson CineFest vetít egy válogatást a FAMU, a legendás prágai Filmakadémia vizsgafilmjeiből (az iskolának olyan ismert diákjai voltak, mint Forman és Menzel, Kusturica és Kundera, hogy csak a legnagyobbakat említsük). A program támogatója a Cseh Centrum.

3 OSCAR A WHIPLASHNEK, 1 A SRÁCKORNAK

Mindkét filmnek a Jameson CineFesten volt a magyarországi premierje. A Whiplash egy kezdő zenész és egy sokat látott veterán tanár (J. K. Simmons, képünkön az Oscarral) drámája. A tanár felvesz egy kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. Egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett - mindketten tartják a ritmust, az eredmény pedig megrázó lesz. A Sráckor, Richard Linklater műve példátlan filmes élmény: ugyanazt a néhány színészt követi 12 éven át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain - és magán az időn.A film csak egy Oscart nyert - de sok más díj mellett megkapta a BAFTÁ-t (azaz a brit Oscart), a FIPRESCI (a Filmkritikusok Világszövetsége) az év legjobb filmjének választotta és Golden Globe-bal is kitüntették, többek között a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában. Joggal.

 

 

 

MEGÁLLAPODÁS A MISKOLCI EGYETEMMEL

A Miskolci Egyetem vezetői és a Cine-Mis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a már eddig is gyümölcsöző együttműködést kívánták magasabb szintre emelni akkor, amikor 2015. január 20-án az egyetem Szenátusi tanácstermében együttműködési megállapodást írtak alá. A most aláírt megállapodás az eddigiek során kialakult munkakapcsolatok mentén biztosítja a két intézmény közös tevékenységének hatékonyságát. Az együttműködés 4 fő területre terjed ki.

Részletek...

OSCAR-ESÉLYES A SRÁCKOR

A Golden Globe után a Critics Choice Awardot is elnyerte a Sráckor (Boyhood), és hat jelöléssel várja a február végi Oscar-gálát. A film magyarországi premierje a Jameson CineFesten volt. Richard Linklater műve példátlan filmes élmény: ugyanazt a néhány színészt követi 12 éven át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain - és magán az időn.

 

 

 

 

 

 

VAN VALAMI A MOZIKBAN

Nagy sikerrel szerepel a hazai mozikban a 11. Jameson CineFest nagydíjas filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Reisz Gábor első egészestés művének magyar premierje Miskolcon volt szeptember közepén. A film nemcsak Karlovy Varyban és Miskolcon vonzza a nézőket - a CineFestes vetítésre alig lehetett bejutni -, hanem országszerte a mozikban is. A filmről tobábbi részletek itt. A Daazo.com pedig a bemutató kapcsán négy korai Reisz-kisfilmet mutat be, a részletek itt.

Kiosztották a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A 11. Jameson Cinefest ünnepélyes díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette az életműdíjat. A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.

Tovább...

OROSZ DÍJ MAGYAR KÖNYVNEK

Egy magyar filmes könyvet tüntettek ki Moszkvában december elején: Geréb Anna Gaál Franciska karrierje című kötete elnyerte az orosz színházi alkotók és kritikusok különdíját. Az itthon alig ismert magyar színésznőt bemutató orosz nyelvű életrajzi könyv májusban jelent meg Búza Natália fordításában, a Gaál Franciskáról rendezett moszkvai kiállítás alkalmából, amely a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején a Bahrusin Múzeumban, a világ legnagyobb színházi múzeumában volt látható. A kiállítást először 2009-ben, a miskolci CineFest CineClassics programjának keretében láthatta a közönség, majd bemutatkozott Londonban is.

 

 

 

 

ÓRIÁSI SIKER VOLT A VAN

Zsúfolásig megtelt nézőtér fogadta Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagyjátékfilmjének magyarországi premierjét a Jameson CineFesten. A bemutatón a közönség megismerhette a stábot és sok más érdekesség mellett azt is megtudhatta, hogy a rendező miért barátait kérte fel a főbb szerepekre. A filmet októbertől vetítik a hazai mozik.

ORSON WELLES ŐSBEMUTATÓ

Teltházas vetítésen láthatta a magyar közönség A halhatatlan történet című 1968-as Orson Welles-filmet - mégpedig magyarországi ősbemutatóként, hiszen a legendás rendező művét még soha nem játszották hazánkban. A film előtt Olivier Gérard, Welles asszisztense (képünkön) mondott bevezetőt. A CineClassics programjáról itt láthattok összefoglalót.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Korábbi hírek...

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: