Szakmai programok 2016

 

7. IRÁNYTŰ DOKUMENTUMFILMES SZAKMAI NAPOK

A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál immár hétedik alkalommal ad otthont az Iránytű címet viselő dokumentumfilmes programnak. A program keretében hazai dokumentumfilmeket mutatunk be és iránymutatást kívánunk adni a dokumentumfilmeseknek bemutatkozási lehetőségeiket illetően és a dokumentumfilm készítés finanszírozási hátteréről.

 

2016.09.14. SZERDA

Béke terem

19:00 – Premier


A MISKOLCI ZSIDÓSÁG / THE JEWISH OF MISKOLC

D: KERÉNYI László

(Hungary, 2016) 52 min (HUN)


Szakértők: Kapusi Krisztián, Szlukovinyi Péter

A zsidók Miskolcon az 1700-as évek elején telepedtek meg. A film elsősorban azt szeretné bemutatni, hogy mit adtak Miskolcnak a zsidó polgárai, milyen szerepet játszottak a polgári lét kialakulásában. Ott voltak nemcsak a kézművesiparban, kereskedelemben, kultúrában, hanem a gyáralapítók között is szép számmal. Nekik köszönheti a város a kórházának felépítését is.

Hogyan élték át a holocaustot és hogyan élnek ma, megfogyatkozva, a miskolci ortodox hitet valló zsidók? Erről beszél a történész, a vészkorszakról vallanak a túlélők, archív felvételekről olyanok is, akik már nincsenek közöttünk. Megújul a templom, erősödik-e a hitélet? Vidéki zsidó sors. Ezt mutatja be a film.

CINENEWWAVE

Új magyar kisfilmes verseny a CineFesten! A programmal az volt a célunk, hogy idejekorán megismertessük a fiatal magyar rendezőtehetségeket a fesztivál filmszerető és –értő közönségével. A rendezvény indulása óta kiemelt célunk, hogy az új hangokat keressük, akikre aztán később hosszú távon odafigyelünk. Imádunk felfedezni, erre idén különösen nagy hangsúlyt fektettük. Továbbá most nem voltunk olyan szigorúak, mint a hivatalos versenyszelekciók esetében: amennyiben nagyon szeretünk egy filmet vagy alkotót, akkor beválogattuk, mivel a CNW esetében nem volt kötelező feltétel a magyarországi premier. Gyertek és nézzétek a legjobb magyar kisfilmeket!


Az Art Mozi Egyesület és a Mozisok Országos Szövetsége közös szakmai programja

Helyszín: Művészetek Háza, Béke terem

2016. szeptember 15. (csütörtök)

 

13:00-13:45

Az NMHH Nemzeti Filmiroda tájékoztatója - film és mozi regisztráció, adatszolgáltatás, hozzáférés a statisztikai adatokhoz, prezentáció 2016. I. félévének mozi statisztikai eredményeiről

Előadó: Dr. Pethő Katalin igazgató helyettes


14:00-16:00

Kerekasztal beszélgetés a filmterjesztés aktuális kérdéseiről, problémáiról, a lehetséges megoldásokról

A kerekasztalnál: Szedlacsek Emília főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma), Bálint Péter (Filmforgalmazók Egyesülete) a forgalmazók, Borsos Erika (Mozisok Országos Szövetsége) a budapesti mozik, Buda Andrea igazgató, a Cinema City mozijai, Szabó Éva Andrea (Art Mozi Egyesület) a vidéki mozik és Mayer Rudolf (Art Mozi Egyesület) a szolgáltatók képviseletében.

Vitaindítót tart: Mayer Rudolf „Digitalizálás előtt, digitalizálás után - Hogyan tovább hagyományos mozik, avagy a hálózatosodás lehetőségei” címmel

Vitavezető: Csákvári Géza filmkritikus


2016. szeptember 16. (péntek)

9:00-10:50

Mozitechnika - beszámoló a Cinema Expo 2016-on látott, legújabb és legfrissebb mozitechnológiákról

Előadók: Berkes Zoltán, Farkas Attila, Talum Zsuzsanna


11:00-12:00

Szakmai beszélgetés. A beszélgetés moderátora dr. Kollarik Tamás. (A Filmfesztivál által szervezett program.)

13:00-14:00

Filmrendszerváltások. A magyar film intézményeinek átalakulása 1990-2010 című könyv bemutatója. Beszélgetés a könyv szerzőjével, Varga Balázzsal, a beszélgetés moderátora dr. Kollarik Tamás. (A Filmfesztivál által szervezett program.)

14:00- 16:45

Filmforgalmazók prezentációja a megjelenéseikről


CINEFEST GYERMEKNAP

2016. szeptember 11. (vasárnap) 15:00

Miskolc, Avasi Gimnázium Színházterme

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2012-ben indította el a miskolci avasi lakótelepen „CineFest Gyermeknap” címmel új kezdeményezését, melynek keretében óvodás és alsó tagozatos gyerekek részére szervez kihelyezett vetítést az Avasi Gimnázium Színháztermében. Idén az Agymanók című filmet vetítjük. Szeptember 11-én (vasárnap) 15:00 órakor várjuk a legfiatalabb mozilátogató korosztályt, akik szüleikkel vehetnek részt a vetítésen. A rendezvény védnöke és támogatója Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

A vetítés ingyenes.

2013 | 2014 | 2015

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: