Workshopok 2016

 

ROMA-KÉP 2016

 

SZEPTEMBER 12., HÉTFŐ 16:00 – 18:00

Béke terem

A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál alkalmával már tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Roma-Kép program, melynek során egy, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetében készült filmet mutatunk be. A Lomtalanság című film (90 perc) a fővárosi éves lomtalanítás világába enged bepillantást. Megismerhetjük egy olyan szakma fortélyait, amit hivatalosan sosem jegyeztek be, mégis évtizedek óta létezik. A filmből megtudhatjuk, hogy valójában kik azok a „lomisok”, mit keresgélnek a háztartási hulladék kupacokban, miért vannak évről- évre egyre többen és eldönthetjük, hogy mennyire helytállóak, vagy hamisak a velük kapcsolatos sztereotípiák. A filmet Bognár Szilvia rendezte.

A ROMA-KÉP program szakmai felügyeletét a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézete látja el.

A film után beszélgetés az alkotóval.

 

LOMTALANSÁG

D: BOGNÁR Szilvia

(Hungary) 90 min (HUN)

OTTHONUNK MISKOLC PROGRAM”


2016.09.10. Szombat/Saturday 16:00-18:00

Béke terem

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál számos filmkészítő workshopnak adott otthont az elmúlt években. Az Észak-Magyarországi Regionális Filmalap-Miskolc Alapítvány a tavalyi évhez hasonlóan idén is egy dokumentumfilmes workshopot hirdetett meg Otthonunk Miskolc címmel.  A program tovább erősíti a már meglévő kapcsolatot a CineFest és a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézete között.A 2016-os évben a téma a miskolci és Miskolc környéki vallási, nemzetiségi és etnikai népcsoportok múltjának, hagyományainak, jelenének bemutatása. A tervezett filmkészítő műhely 3 rövid dokumentumfilm formájában tárja fel idén a roma, a lengyel kisebbség és a zsidó népcsoport miskolci múltját, történetét. 

A program támogatja az esélyegyenlőséget, erősíti a tolerancia érzését, csökkenti a társadalmi feszültséget valamint hagyományokat örökít meg a felnövekvő generációk számára.

 

FIPRESCI JCF Talent Campus


A Jameson CineFest már hosszú évek óta együttműködik a FIPRESCI-vel, a filmkritikusok és szakírók nemzetközi szövetségével: a szervezet zsűrit delegál 2011-óta a fesztiválra. Ezt az együttműködést most azzal erősítjük, hogy Berlin és Varsó A-kategóriás mustrái után mi is elindítjuk a kritikusszervezettel karöltve a Talent Campus-t, mely fiatal, harminc év alatti, a régióban élő tollforgatóknak szól. Az angol nyelvű, elismert nemzetközi szakemberek által tartott workshop keretében a mentoráltak fejleszthetik az íráskészségüket, a szakmai felkészültségüket és elsajátíthatják mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres kritikus legyen – akár nemzetközi szinten is!

"Critical Skills Workshop"

A Fipresci és a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál workshopja fiatal kritikusoknak

2016. szeptember 9-14.


A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Miskolcra invitálja a fesztivál filmjei iránt érdeklődő fiatal filmkritikusokat és filmes újságírókat.

A programot fiatal (30 év alatti) kelet-európai filmkritikusok és filmes újságírók számára szervezzük. Jelentkezéseket a következő országokból tudunk elfogadni: Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Jelentkezési feltételek:

- folyékony angol nyelvtudás (szóban és írásban)

- érdeklődés a Jameson CineFesten vetített filmek iránt

- folyóiratokban, filmes magazinokban vagy témaspecifikus weblapokon publikált cikkek, írások

Milyen feladatai vannak a résztvevőknek?

- az újságírói munka széles spektrumát felölelő tudósítások írása: interjúk, recenziók, riportok, cikkek a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról és az azon bemutatott filmekről

- a mentorokkal folytatott megbeszéléseken való részvétel

- a résztvevők beleegyeznek abba, hogy a Talent Campus során írt, illetve a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivállal kapcsolatos cikkeiket és írásaikat korlátlanul, szerzői jogdíj nélkül a szervezők rendelkezésére bocsájtják. A cikkek megjelennek a Jameson CineFest és a FIPRESCI weboldalán.

Mit kínálunk a részvevőknek?

- származási országtól függően az utazási költségek részleges megtérítése

- térítésmentes szállás 2016. szeptember 9-14 között.

- lehetőség arra, hogy megismerkedjenek sok, a világ minden tájáról érkezett fiatal filmessel és megtapasztalják egy ismert, kiváló versenyprogramokat és klasszikus filmeket egyaránt kínáló filmfesztivál nyüzsgő forgatagát. A CineFest idén például a Három szín trilógiával emlékezik meg Krysztof Kieslowskiról, de itt lesz Juliette Binoche és Makk Károly is. Az első ízben megrendezendő CineNewWave a friss magyar tehetségekkel ismerteti meg a nézőt, míg a versenyprogramokban nemzetközi filmipar jónéhány különleges alkotásával találkozhatunk.

- a résztvevőket tapasztalt kollégák kísérik a Fesztiválon

- a résztvevőknek kritikát kell írniuk vagy egy, a Fesztiválon megtekintett filmről vagy pedig a Talent Campus egy rendezvényéről, eseményéről. Az elkészült írásokat közösen elemezzük.

A jelentkezéshez csatolni kell:

- CV és személyes adatok (cím, e-mail, útlevélfotó)

- max. három, az elmúlt két év során publikált cikk (az eredeti cikk szkennelt változata). Amennyiben a cikkek nem angol nyelven kerültek publikálásra, úgy – az elvárt nyelvi szintet bizonyítandó - mindegyik cikkhez kérjük mellékelni annak fordítását.

- egy rövid írás (max. 100 szó) arról, hogy a jelentkező miért szeret filmekről írni


A jelentkezés benyújtása:

A jelentkezést (a csatolt dokumentumokkal együtt) a talentcampus@cinefest.hu címre kérjük eljuttatni.

Beadási határidő: 2016. augusztus 5. A jelentkezőket augusztus közepéig kiértesítjük.

A "Critical Skills Workshop" a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége közös kezdeményezéseként valósul meg.


Ökumenikus kerekasztal

 

2016. szeptember 14. (szerda) 16:00-17:00

Béke terem


A világ legjobb fesztiváljain már több évtizede működnek a katolikus, protestáns, evangélikus küldöttekből álló zsűrik. Az ökumenikus zsűrikbe a SIGNIS (Katolikus Kommunikációs Világszövetség) és az INTERFILM (Keresztény egyházak nemzetközi filmes testületei) delegálnak tagokat. A miskolci Jameson CineFesten 2011. szeptemberétől értékeli négytagú Nemzetközi Ökumenikus Zsűri a filmeket – először a hazai filmfesztiválok történetében.

Idén egy kerekasztal-beszélgetés formájában, melynek résztvevői a külföldi és hazai zsűritagok, hazai és külföldi vendégek és szakemberek lesznek, a szélesebb közönség is megismerheti kiválasztási szempontjaikat, munkájukat.

A fesztivál során két olyan filmet is bemutatunk, amelyek korábbi nemzetközi filmfesztiválokon az ökumenikus zsűrik díját kapták: Az egyik Xavier Dolan idén a Cannes-i Filmfesztiválon az Ökumenikus zsűri díját elnyerő Ez csak a világ vége című filmje, a másik pedig Makk Károly szintén Cannes-ban 1971-ben az OCIC (Film- és Audiovizuális Technika Nemzetközi Katolikus Szervezete) díját elnyert Szerelem című filmje.

 

2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2015 | 2016

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: