Zsűri 2017

NEMZETKÖZI ZSŰRI

 

SOPSITS Árpád

Balázs Béla Díjas film, tv és színházrendező, forgatókönyvíró. Eddig 7 nagyjátékfilmet rendezett, filmjei több, mint 200 nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást és több, mint 45 díjat nyertek: Cannes, Montreál, Chicago, Locarno, Bergamo, Lagov, Berlin- PrixEuropa, Potsdam, Belgrád, Budapest stb. Háromszor volt az év legjobb rendezője filmen és színházban egyaránt. Torzók c. filmjét 2001-ben Magyarország Oscar-díjra nevezte, és bekerült a legjobb 35-be. Legutóbbi filmje, A martfűi rém az idei Magyar Filmhéten 9 díjat kapott, eddig 14 fesztiválra hívták meg, és Liègeben a Nemzetközi Policier Fesztiválon Prix de la Public, azaz közönségdíjat nyert.

 

Alla BELAYA

Producer, a TOY CINEMA produkciós cég társvezetője. Dolgozott az STB TV-csatorna producereként, majd a Star Media-nál (Kijevben, később Moszkvában). Miután visszatért Kijevbe, a ‘Pyramid’ produkciós cég vezetője lett, ahol számos forgatókönyvet és adaptációt készítettek el. Több neves rendezővel is dolgozott (Olexy, Michal Boganim, Marcus Schwenzel, Eva Neymann, Chris Cottam, Mike Bruce) és több sorozat, dokumentum- és ismeretterjesztő film készítésében is részt vet producerként. 2007- ben saját forgatókönyvíró céget alapított, ami ukrán, kazah, angol és francia csatornáknak és produkciós cégeknek dolgozik. 2012- ben társult be a több céget összefogó ’TOY’-ba, ahol nemzetközi koprodukciók, sorozatok, reklámfilmek és dokumentumfilmek gyártásában vesz részt.

 

Dita GUERY

1975-ben végzett a Tel Aviv-i Egyetem Film és Televízió szakán. Míg Hollywoodban élt forgatókönyvírói kurzusokat vett az AFI-n. Számos nagy- és kisjátékfilm (Igor and the Crane’s Journey 2013, Yona 2014, Marcy Rain 2014, An Israeli Love Story 2016), televíziós sorozat (An Enemy Compound 2000, Salma 2015) illetve dokumentumfilm (Asking a Question 1978, Eda Nudel Refusing 1980, Bina and Shapira Celebrating Together 2003) gyártásában vett részt.

 

Michał SZCZEŚNIAK

Rendező, forgatókönyvíró. Számos díjat elnyert filmjeivel, többek között Starting Point c. rövid dokumentumfilmje a Sheffi eld, Camerimage és Docu days fesztiválokon a fesztivál nagydíját kapta, de ezen kisfilmje az Oscar-várományosok listáján is szerepelt. Rövidfilmeket írt és rendezett is, pl. A Boat, Sashka, Sashka, The seduction school. Filmjeihez hasonlóan a Patrz: wolna wola c. színdarabja, valamint az A Boat és a Goliath forgatókönyvje is díjnyertes alkotása volt. Legújabb narratív kisjátékfilmje, a Spitsbergen, valamint televíziós darabja, a To steal a life idén jelenik majd meg. Szereti a jó zenét és a jó ételeket. Egy hároméves kislány, Adele apukája.

 

TÁLAS Zsófia

Számos rövidfilm, dokumentumfilm és animáció mellett a több díjjal is kitüntetett Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című nagyjátékfilm vágója. Zsófi a a vágó szak mesterfokozatát az angliai National Film and Television Schoolban 2017-ben szerezte meg. Korábban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (vágó) és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (filmelmélet/ filmtörténet) szerzett alapfokú diplomát. Tagja a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének. Jelenleg második nagyjátékfilmjén, a Rossz Verseken dolgozik.

 

Jasmin BAUMGARTNER

Az also-ausztriai Badenben született 1990- ben. A „Dawson és a haverok” miatt döntött úgy már egészen fiatalon, hogy filmkészítő lesz. 16 évesen kezdett filmgyártó cégeknél és filmfesztiválokon dolgozni. 2011-től a Bécsi Filmakadémián tanul forgatókönyvírást Götz Spielmann osztályában. Rendezőként és forgatókönyvíróként a következő filmekben vállalt szerepet: I See a Darkness (kisjátékfilm, 2016), Shirin: Die Ehre meiner Schwester (2013); de ő volt a Subhuman (kisjátékfilm, 2016) rendezője is.

 

HARTUNG Attila

1991-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait festő szakon végezte, mikor elkészítette első kisfilmjét Álmodó címmel. Az alkotás az utolsó Magyar Filmszemlén debütált. Ezután felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmrendező BA szakára Szász János és Janisch Attila osztályába. Iskola alatti kisjátékfi lmjei több külföldi fesztiváldíjat és szereplést hoztak, de Mindig csak c. kisjátékfi lmje a 2016-os CineFest CineNewWave kategóriájának nyertese volt. Szakának MA tagozatát az idén Enyedi Ildikó osztályában fejezi be. Ezt követően a II. Inkubátor pályázaton vett részt, melyet filmtervével megnyert és jövő évben forgatja első nagyjátékfilmjét Senki nem megy sehova címmel.

 

Frédéric HENRY

15 éve már, hogy Creteil-ben a Cinemas du Palais (AFCAE és Europa Cinemas tag) moziban fiataloknak szóló oktatási programot vezet. Programigazgatóként, oktatási és művészeti koordinátorként dolgozik a “Cinema is almost perfect: living the cinema and Europe” projektben, melynek fókuszában az európai mozis és a társadalmi fejlődés áll. A program olyan kezdeményezéseket támogat, amelyek közelebb hozzák az európai mozit a fiatalokhoz, felhívják a figyelmet a filmekben rejlő értékekre, újra a nézőt teszik középpontba, új utakat mutatnak a filmek megértéséhez és a filmszínházat igazi közösségi térré varázsolják, egy hellyé, ahol az emberek találkozhatnak egymással, megismerhetik a másikat és önmagukat. A program Franciaországban, a Val de Marne régióban zajlik.

 

ART MOZIK NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGÉNEK ZSŰRIJE

 

BORSOS Erika

A Vajdaságban született, Jugoszláviában. Budapesten él, ahol 1995 óta a filmterjesztés számos területén dolgozott – art video- kölcsönzőben, art moziban, filmfesztivál szervezőjeként. 15 évig ügyvezetője volt az Odeon filmforgalmazó vállalatnak, most pedig filmprogramozási vezetőként dolgozik a Budapest Film Zrt.-nél.


Florent PARIS

Florent Paris 1964-ben született Franciaországban. A franciaországi Nancy egyetemén tanult film- és moziismereteket. Doktoriját az 1918-1938 közötti francia mozi történetéből, a néma filmről a hangos filmre történő áttérésről, és a néma- ill. hangos filmek készítéséről írta. Jacques Prévert francia forgatókönyvíróval együtt dolgozott a Ködös utak c. regény filmadaptációján. Diákévei alatt moziban dolgozott. Napjainkban a Pireneusokban található Oloron Sainte Marie városka moziját vezeti.

 

Anika Danielle WAGNER

1990-ben született Németországban, és ott is nevelkedett. 2008 óta számos kisjátékfilmet és videóinstallációt készített, melyek kiállításokon és fesztiválokon szerepeltek. Filmművészetet tanul az offenbachi Művészeti Egyetemen, és a Lich városkában található Kino Traumstern moziban dolgozik, amely Németország egyik leghíresebb mozija. Ő volt az ismert német horrorfilm a Der Nachtmahr (A rémálom) rendezőasszisztense, Achim Bornhak rendező mellett. Berlini, londoni, párizsi és szarajevói filmprojektekben dolgozott operatőrként, zeneszerzőként és rendezőként. Jelenleg első, rendezőként jegyzett nagyjátékfilmjén dolgozik.


Fipresci ZSŰRI

 

BORONYÁK Rita

1961-ben született, filmkritikus. Magyar- francia szakon, majd esztétika szakon végzett, de televíziós újságíró képesítéssel is rendelkezik. 1984-1988 között a Széchényi Könyvtárban dolgozott, majd a Comporgan Rendszerháznál francia reklámokat elemzett. 1998 óta a Magyar Nemzeti Filmarchívum dokumentumfilmes referense. Írásai elsősorban a Filmkultúra Online-on olvashatók. Több magyar és nemzetközi zsűriben volt már tag (pl. 2002-2003 Visegrad Documentary Library; 2006; 2009; 2011 Magyar Filmszemle, 2003-2004 Bratislava Film Festival; 2009 FIKE, 2014 PÖFF Tallinn, 2017 KAFF Kecskemét).


Pierre-Simon GUTMAN

A francia filmes szaklap, a L’Avant scène cinéma’ főszerkesztője. Miután doktori fokozatot szerzett filmesztétikából (az amerikai Michael Ciminóról írta disszertációját) a Paris VII és a Nancy 2 egyetemeken oktatott filmes tárgyakat. Jelenleg az ESRA-n tanít, Párizsban és Brüsszelben. Filmkészítésről és politikáról szóló írásai az Eclipse, a Les Fiches du cinéma, a Trois Couleurs és a Soap hasábjain jelentek meg. Éveken át volt a Cannes’ Critic Week rövid- és nagyjátékfilmes programjának igazgatója.

 

Giuseppe SEDIA

Francia születésű olasz újságíró, aki jelenleg Lengyelországban él és dolgozik. Az „Il Manifesto” című napilap riportere, de rendszeresen jelennek meg moziról szóló cikkei a „The Krakow Post”-ban is. Filmkritikáival több olasz és nemzetközi magazinban is találkozhattunk (Artribune, Cineforum, Film International, Sentieri Selvaggi). 2013-tól tagja a FIPRESCI-nek.

 

NEMZETKÖZI ÖKUMENIKUS ZSŰRI

 

ERHARDT Ágoston

Erhardt Ágoston (1980). Szerkesztő, rendező, forgatókönyvíró, producer. Tizennégy éve dolgozik a magyar közszolgálati televíziózásban. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán diplomázott. Már egyetemi évei alatt újságíróként dolgozott, majd egy egyetemi lapnál volt főszerkesztő. Mielőtt befejezte volna felsőfokú tanulmányait, a Duna Televíziónál kezdett dolgozni. Elsősorban vallási területen, de később a híradózásban és különböző közéleti műsorokban is. A magyar közszolgálati televíziózás 2010-es átalakulása után, főszerkesztő-producerként dolgozott a Duna Televízió Vallási Szerkesztőségénél. 2015 óta az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) Vallási Műsorok Főszerkesztőségének vezető szerkesztője. Elsősorban portré- és dokumentum műsorokat/filmeket készít. A Magyar Katolikus Újságíró Szövetség első Sinkó Ferenc díjasa.

 

KÉZDI Beáta

Pomáz (Hungary) Kézdi Beáta 1982-ben született, a Magyarországi Evangélikus- Lutheránus Egyház magazinjának újságírója-szerkesztője. A Deák téri lutheránus gimnáziumba járt, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanult kommunikáció-magyar irodalom szakon. 2005-2006 között a Petőfi Rádió riportereként dolgozott, 2008-2010 között a Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet projektmenedzsere volt, 2010-2015 között a Heti Válasz hetilap honlapjának szerkesztője volt, 2011 óta pedig színházi kritikákat ír a lapnak.

 

CHRISTINE Ris
Schüpfen (Switzerland)

Christine Ris 1952-ben született. Kereskedelmi képesítést szerzett, de már gyermekkora óta rajong a filmekért. A svájci parlament és számos ipari vállalat titkárságán dolgozott. 11 évig látta el a svájci Berne-Jura-Solothurn református egyházak továbbképzési irodájának igazgatási és szervezési feladatait. 2017 májusában nyugdíjba vonult, júniustól a nyomtatott média felügyeletéért, szervezéséért, létrehozásáért és közzétételéért felelős, valamint filmes eseményeket és vitafórumokat szervez svájci egyházközösségek számára. Az Interfilm nemzetközi szervezet tagja, és az Interfilm Switzerland vezetőségében dolgozik. A nagyobb európai filmfesztiválok és filmes szemináriumok rendszeres látogatója. Részt vett az Ökumenikus Zsűri munkájában Saarbrückenben és Mannheimban.

 

Magali Van REETH
Aix en Provence (France)

1956-ban született. A SIGNIS honlapjára (www.signis.net) valamint a francia katolikus plébániák és a francia katolikus mediumok (rádió, TV és magazinok) hálózata számára ír cikkeket, film kritikákat. Kereskedelmi mozikban szervez premier vetítéseket, és börtönökben workshopokat a mozi és a spiritualitás szerepéről. A mozis újságírók franciaországi egyesületében – jelenleg – vezetőségi tag, e minőségében tagja a FIPRESCI-nek is. 2000 óta a SIGNIS tagjaként képviselte az egyesületet különböző SIGNIS, ökumenikus, vallásközi és FIPRESCI zsűrikben. 2006-2017 között a Signis France főtitkára volt, 2013-2017 között pedig a Signis Europe elnöke.


2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: