Zsűri (2009)

RONALD BERGAN

ELNÖK

Brit filmtörténész, kritikus, a FIP RESCI volt alelnöke. Tanított a Sorbonne-on, a Brit Intézetben és a Lille-i Egyetemen. Több évadon át dolgozott szervezőként és előadóként a londoni Nemzeti Filmszínházban. Írásai rendszeresen olvashatóak a The Guardian-ben és több más brit napilapban. Dolgozott a European Screen Fund bíráló bizottságában, továbbá számos televíziós dokumentumfi lmben működött közre szakértőként és íróként. Számos fesztiválon volt FIPRESCIzsűrielnök (Cannes, Montreal, Karlovy Vary, Miami, Mar del Plata, Melbourne, Trója, Valencia, Athén, Pusan, Lisszabon). Világszerte vezetett fi lmes szimpóziumokat, Miamiban a Floridai Nemzetközi Egyetemen fi lmtörténetet és fi lmelméletet tanított.

Kötetei: The Coen Brothers (2000); Francis Coppola (1998); Eisenstein: A Life in Confl ict (1997); Jean Renoir: Projections of Paradise (1992); Dustin Hoff man (1991); Anthony Perkins: A Haunted Life (1995); Katharine Hepburn - An Independent Woman (1996); The Bloomsbury Foreign Film Guide (1988); The Great Theatres of London (1987); The United Artists Story (1986).

NOVÁK EMIL

Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, fotóművész. A Színházés Filmművészeti Egyetemen végzett operatőrként, 1987-ig a MAFILM munkatársa volt. Ezután Ausztráliába emigrált. Több önálló kiállítása volt Magyarországon és Ausztráliában. 1994-ben megalapította a Museums of Hungarians társaságot és megszervezte Sydneyben az első Magyar Filmhetet. 2004-től tagja a Nemzeti Filmiroda Filmszakmai Bizottságának. Az operatőri társaság Aranyszem Fesztiváljának alapító-rendezője. 2009-ben a Magyar Filmszemle elnöke volt. Filmjei számos rangos díjat, elismerést kaptak.

 

FRITZ URSCHITZ

Fotóművész, rendező. A mozgóképpel fotográfusi képzettsége megszerzése közben került kapcsolatba. Egész életében szenvedélyes mozirajongó volt, ennek megfelelően a fi lmkészítés iránti érdeklődése is egyre fokozódott. A London Film School hallgatója lett, diplomafi lmje fesztivál versenyprogramjában szerepelt, többek között a Portiers-ben megrendezett Recontrez Henri Langlois illetve az angersi Premier Plan fesztiválokon. Diplomája megszerzése óta négy nagyjátékfi lm forgatókönyvén dolgozott. Forgatókönyvírói munkája mellett a londoni Osztrák Film Fórum kurátoraként is dolgozik. A Cine Parallel produkciós vállalat társalapítója.

SONJA LINDÉN

Független filmes. Helsinkiben az UIAH-n szerzett diplomát. Vizsgafi lmje a No Man Is An Island számos fesztiválon nyert díjat szerte a világban. Közgazdaságtudományi mester fokozatot szerzett, 2004-ben részt vett Philip Hoff man Film Farm kurzusán, 2007-ben pedig EURODOC képzésben. Finnországban dolgozik játékfi lmek és dokumentumfi lmek producereként, rendezőjeként és gyártásvezetőjeként. Jelenleg új dokumentumfi lmjén dolgozik illetve gyártásvezetőként működik közre más fi lmek elkészítésében.

 

SALOME KIKALEISHVILI

Szerkesztő, egyetemi oktató. A Tbiliszi Állami Egyetem Filmművészeti Szakán szerzett diplomát 2000-ben. 2003 és 2004 között a 24 Hours című napilap munkatársa volt. 2003-tól a Tbilisi Képzőművészeti Akadémián tanít fi lmtörténetet. Filmrendezőkről, kreatív művészekről és a modern fi lmművészetről szóló kritikai irásai 2004-től jelennek meg a Tskheli Shokoladi magazinban. A Cinema folyóirat és a Dialogue magazin felelős szerkesztője. Tagja volt a berlini, setubali, athéni, dhakai és a tbiliszi nemzetközi filmfesztiválok FIPRESCI- zsűrijének.

 

TÖRÖK FERENC

Balázs Béla- és Pro Cultura Urbis-díjas fi lmrendező, az Európai Filmakadémia tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskola fi lmrendezői szakán végzett. Diplomafi lmje, a Moszkva tér a 32. Magyar Filmszemlén a legjobb elsőfi lm díját, valamint a közönségdíjat is elnyerte. Szezon című második játékfi lmje a 2004-es Filmszemlén az internetes közönségszavazatok alapján elnyerte a fi lm.hu díját. 2007-es fi lmje, az Overnight a Filmszemlén a legjobb látvány díját nyerte el. Színházi rendezőként is ismert: idén a Radnótiban Bereményi Géza és Kovács Krisztina Apacsok című darabját állította színpadra. Legutóbb Spiró György Koccanás című drámájt vitte filmre.

ERIC RULLIAT

Francia színész, a párizsi Filmművészeti Akadémián végzett. Számos színdarabban, tévéfilmben és nagyjátékfilmben játszott.

Válogatott mozifi filmjei: Robin Hood Adventure (rendező: Ridley Scott); La Frontiere de l'Aube / A hajnal határa (rendező: Philippe Garrel); Les Amants Reguliers / Megszokott szeretők (rendező: Philippe Garrel); Sauvage Innocence / Vad ártatlanság (rendező: Philippe Garrel); Psychotherapie / Pszichoterápia (rendező: Mathieu Frison).

 

 

Filmkritikus zsűri (2009)

SZALÓKY BÁLINT

Filmkritikus-szerkesztő. A mozi net.hu című online lap, és a 2004 óta havi rendszerességgel nyomtatásban megjelenő Mozinet Magazin alapítója, utóbbi főszerkesztő- helyettese. A Grindhouse - A fi lmtörténet tiltott korszakai és a Zsánerben című kötetek segédszerkesztője. Korábban filmes témájú írásai megjelentek többek között a Nemzetközi DVD Magazinban, a Filmcsillagban, valamint a Budapesti Nap Mozi Nap mellékletében. Filmkritikái rendszeresen olvashatók a Pesti Műsorban.

 

BOYD VAN HOEIJ

Holland filmkritikus, szabadúszó művészeti újságíró. Jelenleg az amerikai Variety magazin kritikusaként a fontosabb európai fesztiválokról tudósít. A Winq angol és holland kiadásának filmkritikus szerkesztője, írásai az évente megjelenő International Film Guide-ban is olvashatók, megjelennek továbbá az amerikai független fi lmes weboldalon, az indieWIRE-ön, az olasz Nick fi lmes szaklapban, a Nico nemzetközi divat- és interjú magazinban illetve a vezető holland fi lmművészeti kiadványban, a Filmkrant-ban.

 

VÁRADI JÚLIA

Újságíró, egyetemi docens. Többek közt a Klubrádió, az Élet és Irodalom, a Magyar Narancs, a Mozgó Világ és a Kritika munkatársa, docens a Donau Universitaet Krems nemzetközi újságíró szakán. Elismerései: Pulitzer-díj, a "Volt" kulturális médiadíja, Pro Cultura Urbis-díj, magyar rádiós nívódíjak. A Nyilvánosság Klub ügyvivője, a Fekete Doboz Alapítvány kuratóriumának tagja, a C3 Kulturális és Kommunikációs Alapítvány felügyelőbizottságának tagja, a Budapesti Fesztiválzenekar kommunikációs menedzsere.

 

 

 

Ficc zsűri (2009)

HAUKE LANGE-FUCHS

Német fi lmes újságíró, történész. 1981-től a Nordic Film Lübeck gyermek és ifj úsági, továbbá retrospektív programjainak művészeti igazgatója. A Bundesverband Jugend & Film/Német Filmszövetség - Gyermek és Ifj úsági Tagozatának, 2008-tól a FICC (Nemzetközi Filmklub Szövetség) elnökségi tagja. Számos könyve és írása jelent meg, elsősorban a skandináv filmművészetről.

 

 

ORNELLA DE STEFANO

Olasz mérnök, programszervező. Reggio Calabriában él és dolgozik. 1994-ben kezdett programszervezőként dolgozni a helyi Cesare Zavattini-filmklubban. Néhány éve tagja az Olasz Filmszövetségnek. 1999-2005 között a Filmszövetség Nemzetközi Fesztiválja programjainak összeállításában működött közre. Nemrégiben egy állami középiskolában a film formanyelvéről tartott előadássorozatot.

 

 

BÁRDOS CSABA

Tanár. 2004-ben végzett pécsi JPTE angol szakán (Amerikai és Brit irodalom és Kultúra Szak) majd 2008-ban az ELTÉ-n (Filmesztétika és Média Szak). Számos középiskolában tanított és szervezett fi lmes kurzusokat, elsősorban a magyar fi lmtörténet illetve a kortárs hazai és nemzetközi műfajok tárgykörében. Jelenleg a budapesti Balassi Intézetben tanít. 2008-tól tagja a Magyar Filmklubszövetség vezetőségének. 2008-ban Locarnóban a FICC zsűri tagja volt.

 

 

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: