Zsűri

NEMZETKÖZI ZSŰRI

FARAGÓ KATINKA - ELNÖK

Magyar származású svéd producer, Ingmar Bergman és Andrej Tarkovszkij egykori munkatársa. Faragó Katinka évtizedekig dolgozott együtt Bergmannal, előbb scriptgirlként, majd gyártásvezetőként és producerként. Többek között olyan filmekben volt a legendás rendező közvetlen munkatársa, mint az Egy nyári éj mosolya, A nap vége, A csend, a Suttogások, sikolyok, az Őszi szonáta és a négyszeres Oscar-díjas Fanny és Alexander. Faragó volt az Áldozathozatal, Tarkovszkij utolsó, Svédországban forgatott filmjének producere is, továbbá olyan művek létrejöttében működött közre, mint Jan Troell Oscar-jelölt filmje, az Új haza és Bille August Arany Pálma- és Oscar-díjas alkotása, a Hódító Pelle.

STEPHEN ISRAEL

Akármilyen hihetetlen, az angol producer rakétamérnökként diplomázott. Hosszú pályafutása során dolgozott Kevin Spaceyvel, Andie MacDowell-lel, Rutger Hauerrel, továbbá maga is játszott néhány filmben. Három vígjáték utómunkálatai zajlottak 2010-ben, melynek producere volt: Salomé Breziner The Secret Lives of Dorks című filmje, Jennifer Tillyvel és Jim Belushival, az Audrey, melynek főszereplője Sybil Temtchine és a Gaelan Connell -Matthew Brady rendezőpáros által jegyzett I Am Ben. Stephen Israel volt az American Cybercast (nevükhöz fűződik a világ első webes felületen játszott sorozata, a The Spot) fejlesztési részlegének vezetője, a Turner Broadcasting System New Business Development részlegének alelnöke és a Warner Bros. stratégiai tervezője.

STEVEN KOVACS

Kovács István Győző Budapesten született, 1956-ban hagyta el hazáját. Amerikában nőtt fel mint Steven Kovacs és ott szerezte meg doktorátusát a Harvard Egyetemen. Számos film írója-rendezője-producere volt, Arthur és Lilie című dokumentumfilmjét Oscar-díjra jelölték. Tanított a Stanfordon, jelenleg a San Francisco State University professzora. Forgatókönyvírást és rendezést tanított a berlin-babelsbergi Hochschule für Film und Fernsehenben és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Könyvet írt a francia szürrealista filmekről, emellett Radnóti- és Babits-verseket fordított és számos írást publikált művészetről, politikáról.

KÁEL CSABA

Káel Csaba előbb építőmérnökként, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezőként diplomázott. 1988 és 1991 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja volt. 31 videoklipet és több mint 600 reklámfilmet készített. Bánk bán című operafilmjét, melynek főszerepeit Kiss B. Attila, Marton Éva, Rost Andrea énekelték és az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos fényképezett, 2002-ben számos nemzetközi fesztiválon játszották sikerrel. 2005-től a Művészetek Palotája tanácsadója, 2008-tól a Werk Akadémia tanára. Számos opera, nagyszabású szabadtéri rendezvény (így a millenniumi budapesti tűzijáték és a 2010-es pécsi Európai Kulturális Fővárosi évet megnyitó ünnepség) főszervezője, rendezője.

CHARLES DRAZIN

Charles Drazin brit filmtörténész és életrajzíró, a University of London professzora. Könyvet írt Carol Reed rendező klasszikus (és Korda Sándor produkciójában készült) filmjéről, A harmadik emberről (In Search of The Third Man), Korda Sándorról (Korda: Britain's Only Movie Mogul), továbbá Nicolas Fouquet-ről, XIV. Lajos első miniszteréről (The Man Who Outshone the Sun King). Ő szerkesztette John Fowles angol író (A lepkegyűjtő, A francia hadnagy szeretője és más regények szerzője) Naplóinak köteteit is.

DR. MUHI ANDRÁS

A jogász végzettségű producer az egyik legjelentősebb magyarországi filmgyártó vállalat, az Inforg Stúdió vezetője. 17 nagyjátékfilm, mintegy 80 kisjátékfilm és 70 dokumentumfilm elkészítésében működött közre. Filmjei számos díjat nyertek vezető fesztiválokon, így például Kenyeres Bálint műve, a Before Dawn, amely 2006-ban az év legjobb európai rövidfilmje lett vagy Fliegauf Benedek filmje, a Tejút, mely a Locarnói Filmfesztivál Arany Leaopárd-díját kapta. Számos koprodukciós film gyártásában is részt vett. Legutóbbi filmje, a Fliegauf Benedek rendezésében, Eva Green főszereplésével készült Anyaméh idén Locarnóban az ifjúsági zsűri díját nyerte. Az Európai Filmakadémia tagja, Balázs Béla-díjas.

PÉTERFFY ANDRÁS

Péterffy András rendező-operatőr az ELTE magyar-angol szakán, majd a Színház-és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. Több száz dokumentumfilmet és televíziós műsort (így például az Eszterláncot, az Iskolapéldát, A neveletlen falut, a Mozgóképregényt, a JazzEmbert) készített, volt a MOVI igazgatója és az MTV főmunkatársa. Vendégoktatóként és kutatóként előadott, többek között, a kolozsvári Sapientia Egyetemen, Tokióban és Bolzanóban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem művészeti tanára és az ELTE címzetes docense.

WIOLA SOWA

Lengyel animációs rendező. Refrén (Refreny) című filmjét a CineFesten 2008-ban a kategória fődíjával tüntették ki és számos más fesztiválon díjazták világszerte. Műveiben a klasszikus animációs technikát vegyíti kísérletező módon a számítógépes animációval. A krakkói Képzőművészeti Egyetemen diplomázott, majd ösztöndíjakkal számos animációs projektben vett részt. A Lengyel Filmintézet tanácsadó szakértője és a Lengyel Animációs Filmesek Szövetségének elnöke.

FABRIZIO FERRARI

Az olasz kulturális menedzser, Fabrizio Ferrari számos filmes programban vett részt - például a Santa Monicai Filmfesztiválon dolgozott és az Oscar-jelölt zeneszerző, David Stephenson asszisztense volt -, mielőtt megalapította a Római Nemzetközi Függetlenfilm-fesztivált (Roma Independent Film Festival - RIFF). A fesztivál elnökeként célja, hogy a független filmesek Olaszországban is igazi lehetőségekhez jussanak és széles körben megismerjék műveiket, ezért munkatársaival létrehozta a RIFF Televíziót, DVD-kiadással foglalkozik és filmvásárt alapított.

PHILIP HAUCKE

A német rendező a müncheni Film- és Tv-művészeti Főiskolán (HFF) végzett. Első nagyjátékfilmje, a Cold Void 2006-ban elnyerte a CineFest fődíját. Azóta Münchenben PR- és reklámfilmes mesterképzésen vett részt, számos nagyjátékfilm első asszisztense volt, és az utóbbi években mintegy negyven reklám- és dokumentumfilmet rendezett. Jelenleg Berlinben él és két játékfilm forgatókönyvén dolgozik.

JURY OF CRITICS KRITIKUSI ZSŰRI

DR. BÁRON GYÖRGY

Filmkritikus, filmesztéta. A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének elnöke. Tagja a Magyar Mozgókép Közalapítvány 4K szakkollégiumának, alapító tagja a Visegrad Documentary Library kuratóriumának és az Európa Parlament Lux Prize zsűrijének. A hetvenes évek óta több száz kritikája, esszéje és tanulmánya jelent meg, magyar és idegen nyelveken. Számos filmes tárgyú dokumentumfilm írója-szerkesztője, a Hollywood és Marienbad és az Alászállás az alvilágba című könyvek szerzője. Díjai: Balázs Béla-díj, Táncsics Mihály-díj, Nyakkendő-díj (az egyetem legjobb tanárának), a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje.

OTTO REITER

A Kelet-Berlinben osztrák anyától született újságíró több vezető bécsi napilap, így a Der Standard és a Die Presse számára ír rendszeresen cikkeket, emellett kurátorként, filmválogatóként és programszervezőként a Viennale - Bécsi Nemzetközi Filmfesztiválnak és a grazi Diagonalénak is dolgozik. A Viennalén többek között a világhírű francia operatőrről, Henri Alekanról szervezett program és a háború utáni délszláv térség filmjeit bemutató workshop kurátora volt.

EMÍLIA KINCELOVÁ ELNÖK - PRESIDENT

Emília Kincelová Losoncon született, szlovák iskolába járt, Pozsonyban érettségizett és Budapesten diplomázott. Dolgozott a Prágában a Csehszlovák Rádiónak, majd a pozsonyi Práca című napilap kultulális rovatvezetője volt. Számos filmkritika, cannes-i, berlini és más fesztiváltudósítás szerzője. Négyszer képviselte Csehszolvákiát, majd Szlovákiát nemzetközi FIPRESCI-zsűriben. Jelenleg a Filmpress.sk című szlovák filmes lap vezető szerkesztője, emellett több napi- és heitlapban publikál.

ZEMLÉNYI ATTILA

Zemlényi Attila a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán diplomázott. A Műút című miskolci irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője. Négy verseskötet publikált, továbbá számos írása jelent meg az Élet és Irodalom, Holmi, Mozgó Világ, Alföld, Bárka, Kortárs, Parnasszus, Polisz, Törökfürdő, Magyar Napló, Budapesti Jelenlét, Irodalmi Jelen, Műhely, Új Holnap című lapokban. Máger Ágnessel 1996 óta vezeti az Irodalmi Szalont, ahol eddig mintegy nyolcvan művész mutatkozott be a miskolci közönségnek.

DAVID MILLER

Az angol filmbarát, David Miller évekig volt a Brit Filmklubszövetség (British Federation of Film Societies) elnöke, amely Nagy-Britannia vezető, filmklubokat segítő és szervező egyesülete. Jelenleg a népszerű és sokszoros díjnyertes keswicki filmklub és filmfesztivál szervezője.

XAVIER G. PUERTO

A spanyol filmbarát kiállításokat szervez, kurátor, maga is készít dokumentumfilmeket, videóinstallációkat. Műveit többek között Madridban és Berlinben is láthatta a közönség. 2005 óta az elsőfilmeket bemutató REC - Tarragonai Nemzetközi Filmfesztivál egyik vezetője és programszervezője.

JÓNA ZOLTÁN

Térképészmérnökként végzett Moszkvában és főleg külkereskedelmi cégeknél dolgozott, de igazi szenvedélye a mozi. Számos fesztiválon zsűrizett, 1986 óta tagja a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének, 1999-től elnökségi tag.

DIÁK ZSŰRI

MUCHICHKA LÁSZLÓ

A kárpátaljai filmszerető ifjúság népes családját gyarapító lelkes firkász, aki ha kifogy a szavakból, elmegy és maga is kamerát ragad, hogy a képek meséljenek helyette. Történelem-kommunikáció szakos egyetemi hallgató, számos portálon jelentek meg írásai, korábban rádiós mozimagazin szerkesztő-műsorvezetője, jelenleg az Esti Hírlap újságírója. Az első moziélménye a Gyilkos paradicsomok támadása volt, amely akkora törést okozott gyermeki lelkében, hogy 10 éves koráig nem is tévézett. Komoly lemaradását napi két-háromszori filmnézéssel próbálja behozni, hétköznap mennyiségi, hétvégén minőségi alkotásokkal.

VARGHA MÁRK PÉTER

Vargha Márk Péter vagyok, harmincegy éves, nős. Van egy macskám, hat biciklim, és egy kamerám. Korábban számítógépek programozásával foglalkoztam, de ez már elmúlt. Az EKF mozgóképkultúra BA-szakos hallgatójaként kerültem a diákzsűribe, jelenleg a MOME média design MA-szakán folytatom tanulmányaimat. Szívesen megmondom a véleményemet minden általam látott filmről, akár tetszik, akár nem. Nem hiszek az egyetemes emberi értékekben, hiszen ahány zsűri, annyi ízlés. Szeretem a búzasört, de nem vagyok korrumpálható.

VISKY ÁBEL

1987-ben születtem egy moldvai kórházban. 10 évig éltem Galambodon, egy Marosvásárhely melletti kis faluban, itt volt apám lelkész. Legnagyobb álmom, hogy a Galambodi F.C. csatáraként rúghassam a gólokat a szomszéd falu csapatának kapujába, '97-ben szertefoszlott: ekkor költöztünk Kolozsvárra. Suli után a Sapientia filmszakára jelentkeztem, itt készítettem többek között egy fikciós dokumentumfilmet hajléktalanok karácsonyozásáról, meg egy Kolozsváron játszódó kisjátékfilmet Jarmusch taxis témájára, ezekkel nyertem néhány díjat.

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: