Zsűri

Nemzetközi zsűri

 

Krzysztof Varga - elnök

1968-ban született. Lengyel író és kritikus. Édeaspja magyar. A Varsói Egyetemen lengyel nyelvet és irodalmat tanult. Első novellája, A fiúk nem sírnak (Chlopaki nie placza), a 90-es évek Varsójában játszódik. Pawel Dunin-Wasowiczcsal lexinkont szerkesztettek a kortárs lengyel irodalomról, Jaroslaw Klejnockival pedig a kortárs lengyel költészet antológiáját adták ki. Nagy sikert aratott regényeivel (Tequila, Műmárvány síremlék), melyek közül több magyarul is megjelent. Turulpörkölt (Gulasz z turula) című, Lengyelországban és Magyarországon egyaránt népszerű könyve a magyar történelmet és kultúrát mutatja be - lengyel perspektívából, leszámolva a klisékkel és szereotípiákkal.

 

Grainne Humphreys

Grainne Humphreys a Dublini Jameson Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Ez Írország elsőszámú filmfesztiválja, melyet Grainne már hét éve vezet művészeti igazgatóként. Karrierjét oktatással kezdte, Dublinban és Írországban számos helyen tanított filmtörténetet és filmelemzést. Később az Ír Filmintézet igazgatóhelyettese lett, továbbá a Stranger Than Fiction dokumentumfilm-fesztivál igazgatója, majd, 2002 és 2007 között, a Dublini Francia Filmfeszivál vezetője. Az Ireland into Film, az ír filmet népszerűsítő sorozat társszerkesztője. Számos rádió- és tévéműsorban szerepel.

 

 

 

Harri Ahokas

Kesälahtiban, Finnországban született. A Helsinki Egyetemen tanult, majd a Oy Gaudeamus Film forgalmazási vezetőjeként dolgozott 1985 és 1992 között, a cég művészfilmeket mutatott be Finnországban és a Bio Illusion mozit működtette Helsinkiben. Kezdettől részt vett a Media Salles munkájában, a Bio Illusion az első finn moziként csatlakozott az Europa Cinemas hálózathoz. 1992 és 1999 között az Oy Kinoscreen Illusion igazgatója volt. 1999 óta a Finn Filmalap forgalmazási és fesztiváligazgatója. Feladatai közé tartozik a támogatási rendszer, a digitális átállás, a mozik digitalizásának, továbbá finn játék- és dokumentumfilmek reklámozásának, forgalmazásának koordinálása.

 

 

 

Kardos Sándor

1944-ben született. Operatőr, rendező, a Horus Archívum kurátora. Több, mint ötven filmet készített operatőrként, köztük A kis Valentinót és az Álombrigádot (Jeles András), az Őszi almanachot (Tarr Béla), A szeleburdi családot (Palásthy György), az Egészséges erotikát (Tímár Péter), az Eldorádót, A hídembert (Bereményi Géza). A növekvő város, Résfilm és A sírásó című rendezései számos díjat nyertek világszerte. Érdemes művész, a Filmszemle és a filmkritikusok díjának többszörös kitüntetettje, az Európai Filmakadémia operatőri díjának jelöltje, Balázs Béla-, Eiben- és Kossuth-díjas.

 

Lemhényi Réka

Kolozsváron született, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. Több, mint 30 filmet vágott, dolgozott többek között Jerzy Skolimowskival (Ölésre ítélve, Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner főszereplésével), Szabó Istvánnal (Az ajtó, Martina Gedeck és Helen Mirren főszereplésével), Pálfi Györggyel (Taxidermia, Final Cut - Hölgyeim és uraim), Hajdu Szabolccsal (Macerás ügyek, Tamara). 2002-ben a Filmszemlén tüntették ki a legjobb vágónak járó díjjal, 2011-ben pedig a lengyel nemzeti filmfesztiválon. A Pannon Egyetem DLA doktorandusza.

 

 

Nemzetközi animációs, kísérleti, kisjáték- és dokumentumfilmes zsűri

 

Pálfi Szabolcs

Pálfi Szabolcs 1974-ben született, Budapesten él és dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett diplomát, jelenleg ugyanitt doktorandusz. Sárgabusz című filmje 2004-ben a CineFest egyik fődíját nyerte. Azóta számos filmet készített (dokumentumfilmeket, animációs filmeket, ismeretterjesztő műveket), forgatókönyvet írt, egyéni és csopotos kiállításon mutatkozott be, főcímek, arculatok sorát készítette. Ő volt a Gauder Áron által rendezett nagysikerű Nyócker! layout-tervezője és animációs supervisere. Művei számos díjat nyertek világszerte.

 

 

 

Frédéric Henry

Párizsban született, ahol biológiai, majd filmes tanulmányokat folytatott. Az ARTE és Channel 5 munkatársa volt, majd forgalmazással és afrikai filmek népszerűsítésével foglalkozott. Számos fejlődő országot segítő projektben vett részt. 1998-ban, a foci-világbajnokság idején ő kezdeményezte a Let's get short around the world programot, melyben minden ország egy rövidfilmmel vett részt. A Cinémas du Palais in Créteil keretében 1997 és 2012 között fiatal filmes programokon dolgozott. Az általa vezetett Borders workshopok Bahreintől Boszniáig több országban segítettek a fiatalokat az előítéletek leküzdésében.

 

Paul Rosdy

Paul Rosdy Bécsben született, ott nőtt fel. Az idegenforgalomban dolgozott, sokat utazott, de egy idő után többre vágyott és Kanadába költözött, ahol Vancouverben filmes tanulmányokat folytatott. Első filmjét You Don’t Look For Street Signs When You’re In A Jungle címmel 1991-ben készítette, ezt követte a Release Day. New Yorkban Joan Grossmannal több rövidfilmben dolgozott együtt, majd 1998-ban elkészítették a Magyarországon is nagy sikerrel vetített A sanghaji menedék (Zuflucht in Shanghai) című dokumentumfilmet, amely annak a mintegy 20.000 európai zsidónak állít emléket, akik a Holocaust idején itt találtak menedéket. Figyelme Közép- és Kelet-Európa felé fordult: Új világ (Neue Welt) című 2005-ös alkotásában korszakok, országok és mentalitások találkozását meséli el Európa határán. Emir és Merima címmel forgatókönyvben dolgozott föl egy bosnyák balladát, majd 2009-ben Çernobílá Barevná címen készített filmet észak-csehországi bányászokról. 2011-ben mutatták be legutobbi alkotását, a szintén Közép-Kelet-Európában játszódó Drohobics utolsó zsidóját. Ivannával, a feleségével, és nevelt lányával, Victoriával Bécsben és Drohobicsban él.

 

FIPRESCI-zsűri

 

Báron György

A Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének, a FIPRESCI magyar tagszervezetének elnöke. A hetvenes évek vége óta van jelen a magyar kulturális életben kritikákkal, esszékkel, tanulmányokkal, könyvekkel, filmes tárgyú televíziós műsorokkal és rádióprogramokkal. Könyvei: Hollywood és Marienbad, Alászállás az alvilágba. Munkásságáért Balázs Béla-díjjal, Táncsics Mihály-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével és az egyetem legjobb tanárának megszavazott Nyakkendő-díjjal tüntették ki.

 

Alekszej Guszev

Alekszej Guszev Leningrádban született 1977-ben. Matematikát tanult a Szentpétervári Egyetemen, majd 1997-ben szülővárosában SatourN néven színházat alapított, melyet 2007-ig vezetett, és ahol többek között Saroyan, Yeats és Montale darabjait mutatták be. 1997 óta számos lapban, magazinban, internetes oldalon publikál filmes írásokat és kritikákat. 2006-ban kitüntetéssel diplomázott a VGIK (Orosz Állami Filmművészeti Intézet) filmtudományi szakán. Egy átfogó mozitörténeti könyvsorozat, a The Newest History of National Cinemas world cinema, azaz világmozi kötetének lektora volt. 2007-től tanít filmtörténetet és filmelméletet több filmiskolában, így a szentpétervári Film- és Televízióművészeti Egyetemen. 2008-ban debütált rendezőként a Catalogue of Ships című egészestés dokumentumfilmmel.

 

Dineke de Zwaan

1958-ban született. A School of Journalism, majd a New School for Social Research hallgatója volt, BA (Bachelor of Arts) fokozatot szerzett újságírásból, holland nyelv és irodalomból, továbbá képzűművészetből. 1985-ben New Yorkban filmes tanulmányokat folytatott. 1986 óta dolgozik filmkritikusként, írásai számos magazinban, lapban, internetes portálon jelennek meg (Skrien 2002-2007, Spreek’ buis, 2005-2012, Uit-Agenda, 2005-2012, filmandfestivals.com). A KRO Radio tudósítója.

 

 

 

 

Nemzetközi ökumenikus zsűri

 

Laborczi Dóra

Nyíregyházán született, tanulmányait Budapesten végezte az ELTE Kommunikáció és Médiatudomány Szakán és az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Számos médiumban publikál, így a Médiakutatóban, az Evangéliks Életben, a Kultúra.hu-n, a Hírszerző.hu hírportálon, a La Femme magazinban. Jelenleg hátrányos helyzetű roma gyerekekről és nőkről ír cikksorozatot, amely a hvg.hu-n jelenik meg. .

 

 

Reinhold Zwick

Német, házas, két gyermke van. Katolikus teológiát és német irodalamt tanult a Regensburgi Egyetemen. Szakdolgozatát Márk evangéliumáról írta, habilitációjának középpontjában pedig a Jézust ábrázoló filmek álltak. 1996-tól 2001-ig a Freiburgi Egyetemen oktatott, jelenleg a Münsteri Egyetem teológiaprofesszora. A Német Katolikus Filmbizottság, továbbá a Film és Teológia Nemzetközi Munkacsoport tagja. Fő éredklődési területe ennek megfelelően film és teológia kapcsolata, párbeszéde, a Biblia elbeszélési megközelítései - e témában számos írást publikált. A SIGNIS delegáltjaként sokszor vett részt nemzetközi zsűrik munkájában.

 

 

 

Ingrid Glatz

Ingrid Glatz teológiát tanult Fribourgban, Svájcban. Aarwangen lelkipásztora 2003 óta. Ezt megelőzően egy óvodában dolgozott és négy gyermeket nevelt. 2003 és 2010 között a Svájci Lelkipásztor Oktatóközpont kurzusain vett részt az egyház és a film témájában. Szemináriumokat tartott a Locarnói és a Lübecki Filmfesztiválokon. Az INTERFILM tagja. 2006 óta rendszeresen megszervezi lelkipásztorok számára a templomi mozit. 2009-ben az INTERFILM-zsűri tagja volt Saarbrückenben. 2011-ben a Jameson CineFest első nemzetközi ökumenikus zsűrijének is tagja volt.

 

 

 

Kovács Ákos

Teológus, médiakutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének intézetvezető docense. Doktori tanulmányokat folytatott pasztorálszociológiai és filmelméleti témakörökben, két önálló kötete és száz tudományos közleménye jelent meg, három könyvsorozatot szerkeszt. Szakterülete: média- és filmelmélet, teológiai- és filmesztétika, vizuális kommunikáció. A SIGNIS Hungary filmszekciójának vezetője, a budapesti Faludi International Youth Film Festival and Photo Competition igazgatója.

 

 

 

FICC-zsűri

 

Maria Sol Rabbe

Maria a norvégiai Hordaland Ung Filmforening egyik vezetője. Az ifjúsági filmklub minden hétfőn változatos alkotásokkal várja a közönséget. A klub képviseletében vett részt a Bergeni Filmfesztivál dokumentumfilmes zsűrijében, ezenkívül a Tromsø Filmfesztiválon is dolgozott. A Filmport munkatársa - Maria a fiatal filmesek által létrehozott honlap újságírójaként és fejlesztőjeként egyaránt tevékenykedik. Az utóbbi három évben önkéntesként egy bergeni fiatal filmes fesztivál előkészítésén fáradozik.

 

 

 

 

Boronyák Rita

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-francia és esztétika szakos diplomát szerzett, majd a párizsi Sorbonne-on tanult. 1998 óta a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) dokumentumfilmes referense. 2007-2010 között elvégezte az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Iskoláját. Dolgozatát a rendszerváltás utáni dokumentumfilmes politikák alakulásából írja. 2009-2010-ben kortárs dokumentumfilm-elemző szemináriumot tartott az ELTÉ-n. 1998-tól dokumentumfilmklubot vezet a MaNDA Örökmozgó Filmmúzeumában. Írásai elsősorban a Filmkultúra Online-on olvashatók. Több magyar és nemzetközi zsűri tagja volt. Tagja a MÚOSZ Filmkritikus Szakosztályának. Rendszeresen fordít francia és angol képregényeket, legkedvesebb hőse Garfield, a lusta macska.

 

Luis Pereira

A Portugáliához tartozó Azori-szigeteken született, iskoláit itt és Lisszabonban végezte. Újságírást tanult, több rádiónál dolgozott 1984-től, közben számos dokumentumfilmet készített a Portugál Televíziónak (RTP). Faial szigetén él, ahol filmes és kulturális programokat szervez. Szabadúszó újságíróként több országban és lapban publikál. 2003-től a Horta Filmtársaság vetetője és programigazgatója, 2006-tól elnöke. A Faiali Filmfesztivál igazgatója. Nemrég a Portugál Filmkludszövetség alelnökévé választották.

 

 

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: