Zsűri 2013

Nemzetközi zsűri

 

Doru NITESCU - elnök

Román rendező, a bukaresti Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese. 2000-ben diplomázott ugyanitt, Federico Felliniről írt dolgozatával pedig 2008-ban szerzett PhD-fokozatot. 2000 óta rendezést tanít a Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Rövidfilmjei számos díjat nyertek, első nagyjátékfilmjének, a Carmennek 2013-ban volt a premierje a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában

 

 

 

 

 

 

BÉRES Attila

Színházi rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóhelyettese. Szülővárosában, Marosvásárhelyen és Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult színészetet és rendezést. 2007 és 2012 között a Budapesti Operettszínház főrendezője volt. Rendezései (így például Lehár A víg özvegye Budapesten és Bukarestben, Brecht Koldusoperája Budapesten, Widmer Top Dogja Szombathelyen, Offenbach Párizsi élete Szentpéterváron, Verdi Rigolettója San Franciscóban) sok díjat nyertek és nagy sikert arattak világszerte.

 

 

 

CAKÓ Ferenc

Sebaj Tóbiás és Zénó alkotója számos nemzetközi díjat, köztük cannes-it (az Ab Ovóért) és berlini Arany Medvét (a Hamuért) tudhat magáénak. Az Érdemes és Kiváló Művész számos filmet rendezett, képeiből kiállítások sora nyílt, gyermekkönyveket illusztrált, plakátokat tervezett. 1996-ban a világon elsőként dolgozta ki az homokanimációs előadások technikáját, a zeneszámok ihlette, látványos bemutatók világszerte nagy sikert aratnak.

 

 

 

 

KORNIS Anna

Tarr Béla, Bódy Gábor, Szomjas György, Janisch Attila, Szász János Balázs Béla-díjas alkotótársa számos filmet vágott, köztük olyan klasszikusokat, mint a Családi tűzfészek, a Kutya éji dala, a Psyché, a Roncsfilm, a Könnyű vér, a Hosszú alkony, a Woyzeck, az Ópium, A Wittman fiúk.

 

 

 

 

 

Banu MUKHEY

Török szülők gyermekeként született Ausztriában. A Bécsi Egyetemen színháztudományt tanult, majd hosszabb ideig színházakban dolgozott. Banu igazi szenvedélye, a film 2007-ben lett a szakmája: ekkor kezdett el dolgozni a bécsi EU XXL-nél, az európai film osztrák fórumánál, ahol különböző projekteket vezet, továbbá a bécsi Let's CEE, a közép- és kelet-európai filmeket bemutató filmfesztivál kurátora, és filmes blogot is ír.

 

 

 

Rob NELSON

Amerikai filmkritikus, a National Society of Film Critics tagja, írásai a Varietyben és a Minneapolis Star-Tribune-ban jelennek meg, de publikált a The Film Commentben, a Village Voice-ban, a Mother Jones-ban, az indieWIRE-en és a Cinema Scope-ban is. A Rovarasszony című Shohei Imamura-filmről írt esszéje a Smithsonian Institution A Man Vanishes című portrékötetében jelent meg.

 

 

 

 

 

 

Marieke SCHELLART

Amszterdamban él és dolgozik. Sokáig reklámügynökségeknél dolgozott dizájnerként, majd visszaült az iskolapadba, és dokumentumfilm-készítést tanult. Első filmje, az Eggs for Later, amely Hollandiában nagy visszhangot váltott ki, több tucatnyi fesztiválon játszották (köztük a Jameson CineFesten) és tíz tévéadó műsorán szerepelt, személyes alkotás: a saját biológiai órájával, az anyasággal és a késői gyerekvállalással való küzdelméről szól.

 

 

 

 

 

Cosmina STRATAN

Román színésznő. 2012-ben a legjobb női alakítás díját nyerte a Cannes-i Filmfesztiválon Cristian Mungiu Túl a dombokon című filmjének egyik főszerepéért. 2013-ban diplomázott a bukaresti Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Számos főszerepet játszott bukaresti színházakban, közük  Cordeliát a Lear királyban, a legendás Bunandrában, Andrei Serban rendezésében.

 

 

 

FIPRESCI ZSŰRI

 

BARKÓCZI Janka

Filmkritikus, filmtörténész, írásai rendszeresen jelennek meg hazai és külföldi szakfolyóiratokban. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem filmelmélet és filmtörténet szakán szerezte, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem doktori iskolájának hallgatója és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola művészeti intézeteinek munkatársa. 2012-ben meghívást nyert a Rotterdami Filmfesztivál fiatal filmkritikusoknak szóló Trainee Project programjába. Fő kutatási területe az európai és a közel-keleti film, a vizuális propaganda technikái, valamint a film és a történelem egymáshoz való viszonya.

 

 

Margarita CHAPATTE

Margarita Chapatte Barcelonában él, a spanyolországi Radio Marca La Claqueta című, hetente jelentkező és országszerte sugárzott filmmagazinjának egyik műsorvezetője. Rendszeresen tudósít a spanyolországi filmfesztiválokról, és rendszeresen részt vesz a rádiós műsorvezető, Àlex Gorina katalóniai fimes műsorában. Publikál a Cine y Másban, az InterFilmsben és más spanyol szakfolyóiratokban, ezenkívül a Fax Press munkatársa és a legnépszerűbb katalán tévécsartorna új filmeket ajánló műsorában, az Informatiu Cinemában is gyakran szerepel.

 

 

 

 

Radmila DJURICA

Szerb újságíró, számos hazai és nemzetközi újságnak és szaklapnak ír kritikákat, emellett dolgozik az UFFÓ-nak, egy nemzetközi filmfesztivál-szövetségnek is. Több forgatókönyvet írt. A Jaroslav Cherni Intézet munkatársa.

 

 

 

 

Nemzetközi ökumenikus zsűri

 

DÉR András

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett filmrendezőként. Számos nagy- és kisjátékfilmet, dokumentumfilmet, televíziós produkciót rendezett a Szépleányoktól és az Árnyékszázadtól A kanyaron túlig, emellett színházi rendezőként is dolgozik. Film- és videóművészetet tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Balázs Béla- és Ezüst Toll-díjas, tagja a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének és a SIGNIS-nek.

 

 

 

 

FRENYÓ György

Budapesten született, tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem filmelmélet és filmtörténet szakirányán végzi. Több alkalommal volt az Amerikai Evangélikus Egyház ösztöndíjprogramjának keretében az Egyesült Államokban, valamint gyakran képviselte a Magyarországi Evangélikus Egyházat Németországban. Az index.hu videórovatának munkatársa, operatőr, újságíró.

 

 

 

 

Carlos MINONDO

Spanyol jogász, a San Sebastian-i Universidad del País Vasco jogi karán végzett. A Kresala filmklub vezetőjeként számos filmes sorozatot szervezett, többször vett részt az Amnesty International és a SIGNIS zsűrijeiben, emellett filmkritikákat ír több újságba.

 

 

 

 

 

 

 

Claude SCHWAB

A svájci lelkipásztor, Claude Schwab házas, öt gyermek apja, négy unokája van. A Lausanne-i Egyetemen, Göttingenben és a Princetonon tanult. Doktori disszertációját, az író-filozófus Alekszandr Zinovjevről, Montpellier-ben védte az Institut Protestant de Theologien 1983-ban. Számos könyv és cikk szerzője, a bibliai értékek jelenkori érvényesüléséről, etikai, társadalmi és kulturális kérdésekről publikál, többek között a 24 Heures című svájci napilapban.

 

 

 

Ficc Zsűri

 

Eloy Escudero ALONSO

A spanyol nemzetiségű Eloy Escudero Alonso Franciaországban született. Telekommunikációs szakember, emellett szenvedélyes filmrajongó, a Sala1 filmklub vezetője, és maga is írt két rövidfilmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gary HOCTOR

Gary Hoctor a Hello Camera produkciós cég alapítója és vezetője, a vállalat játék- és dokumentumfilmeket gyárt Írországban. Emellett az Offline Film Festival igazgatója, és, immár húsz éve, a Birr filmklub tagja - Miskolcon most ennek a képviseletében van jelen.

 

 

 

 

 

 

 

SZIRONY Szabolcs

Szirony Szabolcs nyolc éve vezet filmklubot, a „Ha érteni akarod a világot” dokumentumfilm-fesztivál programigazgatója, közreműködik a Dialektus Fesztivál szervezésében, továbbá forgatott néhány dokumentumfilmet budapesti szubkultúrákról.

 

 

 

 

 

 

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: