Zsűri 2014

NEMZETKÖZI ZSŰRI

 

Alfredo MAYO

A legendás spanyol operatőr több mint száznyolcvan egészestés filmet készített – ebből hetvenkettőt fényképezett. Dolgozott Pedro Almodóvarral (Kika, Tűsarok), Carlos Saurával, José Giovannival. A Goya-díjat (a spanyol Oscart), számos más kitüntetés mellett, az 1991-es Las cartas de Alau című filmért nyerte.

 

 

Sandeep MARWAH

India vezető filmproducere, a Noida Film City, a Marwah Filmstúdió és az Ázsiai Film- és Televíziós Akadémia alapítója. 4500 tv-programot, több mint 100 játékfilmet készített. Több mint 12000 diákot oktatott. Számos indiai és nemzetközi kitüntetés birtokosa.

 

 

Olivier GÉRARD

Jogászként végzett, de filmes lett. Dolgozott Orson Welles (A halhatatlan történet), Louis Malle (Zazie a metróban), Jacques Deray (Borsalino), Philippe De Broca (A riói kaland), Francois Girard (A vörös hegedű), Jean-Paul Rappeneau (Élet a kastélyban) és Radványi Géza (Angyal a Földön) rendezőasszisztenseként. Több mint negyven tévéműsort, magazint és dokumentumfilmet rendezett és négy regényt publikált. Párizsban él.

 

PAP Ferenc

Pap Ferenc operatőr a Budapesti iskola jelentős alakja – a mozgalomnak fontos szerepe volt a magyar filmművészet megújításában az az 1970-es években. A legnagyobb magyar rendezőkkel dolgozott. Ő fényképezte, számos más játék- és dokumentumfilm mellett, Tarr Bála több filmjét (Családi tűzfészek, Panelkapcsolat, Szabadgyalog, Őszi almanch, Macbeth), Dárday István és Szalay Györgyi Filmregényét, Gyarmathy Lívia Koportosát, Böszörményi Géza Laura című alkotását és Erdőss Pál Fényérzékeny történetét. Számos díj, köztük a Balázs Béla-díj birtokosa.

 

Jan SCHULZ-OJALA

1953-ban született Németországban, Baden-Badenben. A berlini Der Tagesspiegel filmkritikusa. Berlinben és Freiburgban tanult német és francia irodalmat, majd a Tagesspiegelnél kezdett dolgozni. Ír irodalomról, színházról, kultúrpolitikáról, de a leginkább – és az utóbbi időben különösen – filmekről. Filmkritika-írást is tanít és számos fesztivál zsűrijében vett részt.

 

Fernanda SILVA

Portugál fesztiválszervező, a Festroia Fesztivál igazgatója. A CICAE (Művészmozik Világszövetsége) elnökségi tagja és az Európai Filmakadémia tagja. A Ljubljanai Filmfesztivál zsűrielnöke volt, ezenkívül számos filmfesztiválon volt zsűritag Brazíliától Indiáig, Karlovy Varytól Sam Sebastianig.

 

 

LAKATOS Róbert

Rendező. Filmes tanulmányait Lengyelországban, a lodzi Filmakadémia operatőr szakán végezte, majd ezt követően filmrendezésből diplomázott a bukaresti Hyperion egyetemen. Filmjeivel (Bahrtalo! – Jó szerencsét!, Csendország, Ördögtérgye), amelyeket a budapesti Inforg Stúdióban készített, számos rangos díjban részesült világszerte. Kolozsváron él, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmes szakának főállású egyetemi oktatója, az Erdélyi Magyar Filmszövetség elnöke és az Argo Audiovizuális Egyesület alelnöke, amelynek keretén belül produceri tevékenységet is folytat.

 

Oliver STANGL

Osztrák dokumentumfilmes és újságíró, Bécsben él. Első rendezése, a Fatsy egy westernmúzeumot működtető vidéki osztrák különc portréja, második, egészestés dokumentumfilmje, az Es muss was geben (Legyen már valami) pedig a bécsi underground zenei szcénát mutatja be. 2010-ben ez volt a linzi Crossing Europe Filmfesztivál nyitófilmje, a következő évben az osztrák mozik is forgalmazták és számos fesztiválon szerepelt. Újságíróként is dolgozik, a bécsi ray filmmagazinnak ír.

 

Anu-Laura TUTTELBERG

A világhírű észt animáció egyik kiemelkedő képviselője. MA vizsgafilmje, A repülő malom című báb-animáció számos fesztiválon szerepelt sikerrel (köztük a Jameson CineFesten 2012-ben) és húsz különböző díjat nyert. Az erdő túloldalán című új filmjének idén lesz a premierje. Saját projektjeinek készítése közben díszleteket is tervezett a Citrommese és az Idő van című stop-motion animációs filmekhez – előbbi az észt Nukufilm, utóbbi a lett Atomart stúdió produkciója.

 

Fipresci zsűri

 

Andrezej FOGLER

Lengyel filmkritikus, szociológus, több mint száz filmes témájú írás szerzője, az angol nyelv és irodalom szakértője. Több mit húsz éve dolgozik a FIPRESCI lengyel tagozatánál. A KINO filmmagazinnak, a Magazyn Filmowynak és az SFP portálnak ír. 2008 óta a FIPRESCI és az SFP Best Books On Film kampányának társszervezője és -szerkesztője.

 

MOLNÁR Judit Anna

Budapesten született, a gimnázium elvégzése után először a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián, majd az ELTE BTK Filmelmélet és Esztétika Szakjain tanult tovább. Dolgozott a Magyar Televízió Művészeti Főszerkesztőségében, kisfilmekben, dokumentumfilmekben és tévéfilmekben asszisztensként. Közel hét éve ír a magyar.film.hu moziportálnak, amelyet egy ideje szerkeszt is.

 

Pierre-Yves ROGER

Újságíró és szabadúszó filmkritikus. Párizsban él. Az Associated Pressnek, továbbá számos kanadai és francia újságnak dolgozik. Többek között a cinegong.fr oldalon publikál.

 

 

NEMZETKÖZI ÖKUMENIKUS ZSŰRI

 

Ana Lanuza AVELLO

Spanyol kommunikációs szakember. A média több ágában dolgozott hazájában, így a Radio Cadena Copénél, az Alphánál, az Omegánál és az Intereconomía Groupnál. A San Pabló-i CEU Egyetemen oktat filmírást és képalkotást, emellett a Screen 90 című online magazin filmkritikusa.

 

 

GEBAUER Szabolcs

Gebauer Szabolcs a Duna Televízió Kulturális és Filmműsorok Főszerkesztőségének producer-szerkesztője. 2004 óta a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (MAKÚSZ) főtitkára, a MAKÚSZ a Katolikus Újságíró Világszövetség (SIGNIS) magyarországi képviselője, 2012-től a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Korhatárbizottságának tagja. A Sorbonne-on művészettörténetet hallgatott, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Esztétika és Kommunikáció Szakokon végzett, utóbbin a film, televízió, írott sajtó és PR szakirányokon.

 

Vanessa LOCKE

Angliában, az Arts Institute at Bournemouth-ban végzett, majd színjátszást tanult Amerikában, a Lee Strasberg Theater and Film Institute-ban. Számos kis- és nagyjátékfilmben szerepelt Németországban, Angliában és Amerikában, de dolgozott a kamera túloldalán is. Oberhausenben és Mannheimben már tagja volt ökumenikus zsűriknek.

 

FICC ZSŰRI

 

Konrad DOMSZEWSKI

Varsóban jogot, Krakkóban filmes tanulmányokat folytatott. 2006-ban az Orange Factor fesztiválon mutatták be kisfilmjét, a Mit akart mondani a szerző?-t. 2010-ben a Ciacho című nagyjátékfilm rendezőassziszense volt, 2012-ben pedig a 48 órás filmek fesztiválján filmje, a Hány színe van egy hangnak? hat különböző díjat nyert, köztük a legjobb film díját.

 

David MILLER

A Keswicki Filmfesztivál programigazgatója 13 éve, emellett a keswicki filmklub szervezője és tagja 2000 óta. Nagy filmklub-rajongó, a Brit Filmklubszövetség vezetője is volt. Jelenleg a szövetség alelnöke.

 

 

ULRICH Gábor

Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, művészeti pedagógus, képzőművész. Munkáinak középpontjában az emberi test organikus struktúrái állnak. Filmjeiben a formanyelvi kísérletek képzőművészeti látásmóddal párosulnak. Szerzői animációs filmjeit több mint harminc ország filmfesztiváljai - köztük az annecy-i, a hiroshimai, a Rio de Janeiró-i, a kijevi, a zágrábi, az espinhoi, a lipcsei - válogatták be versenyprogramjukba. Alkotásait számos képzőművészeti és filmes díjjal ismerték el. Mielőtt című filmjét jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésének számító Cartoon d'Or-díjra.Több oktatási intézményben meghívott előadó. .

 

 


2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: