Zsűri 2015

NEMZETKÖZI ZSŰRI

 

Michal BREGANT

2012 januárjától a prágai Nemzeti Filmarchívum vezetője. Filmtörténész, kritikus, kurátor. 1988-ban végzett a prágai Károly Egyetemen, 1987 és 2002 között a Nemzeti Filmarchívumban dolgozott kurátorként és kutatóként. 1995-től 2002-ig az Iluminace (filmelméleti, filmtörténeti és esztétikai folyóirat) vezető szerkesztője volt. 1997-2002 között a Nemzeti Alap a Cseh Filmművészet Támogatására és Fejlesztésére elnevezésű szervezet igazgatósági tagja volt. 2002-től 2008-ig dékánként vezette a FAMU-t (Prágai Film Akadémia), majd 2008-2012 között a FMNAU International vezetőjeként dolgozott. 1991-től tanít a FAMU-n. 2011-től az Cseh UNESCO Bizottság tagja.

 

Ning YING

Ning Ying prominens kínai rendező és forgatókönyvíró. Tanulmányait a Pekingi Film Akadémián kezdte, majd Rómában, a Centro Sperimentale di Cinematografia (Nemzeti Filmművészeti Iskola) folytatta. Később a Harvardon is megfordult ösztöndíjasként. Ning Ying nemzetközi hírnevét a „Peking Trilógia” hozta meg: a FOR FUN (1992), az ON THE BEAT (1995) és az I LOVE BEIJING (2000) „a filmkészítő szülővárosának átváltozását megjelenítő történelmi dokumentumok és egyben filmes formába öntött gyászbeszédek is egy gyorsan eltűnő életforma ravatalánál” (Harvard’s Nieman Reports). 2002-ben, az egyetlen dokumentumfilmje, a RAILROAD OF HOPE első díjat nyert a párizsi dokumentumfilmes fesztivál, a Cinema du Reel International-on. 2013-as drámája, a TO LIVE AND DIE IN ORDOS a Legjobb Színész kategóriában győzött a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

REISZ Gábor

1980 január 19-én született Budapesten. A Magyar Testnevelési Egyetem elvégzése után, 2003-tól az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tanult filmelméletet és filmtörténetet. 2006- ban kezdte meg tanulmányait a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán. Vizsgafilmjét, a „VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant” a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West (A Nyugat Keletje) válogatásában mutatták be. A film több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel (Torino: Kritikusok díja és Közönség-díj; Szófia IFF: Legjobb rendező, Jameson CineFest – Adolph Zukor-díj, Magyar Kritikusok díja; Spirit of Fire IFF: Bronze Taiga). Gábor jelenleg a második nagyjátékfilmjén dolgozik.

 

Patrick ALEXANDER

Az Egyesült Államokban és Magyarországon tanult irodalmat és kultúratudományokat. Írástechnikát, irodalmat film- és médiaismereteket oktatott az Egyesült Államokban, Törökországban, Kolumbiában és Magyarországon. Jelenleg a Kaposvári Egyetemen tanít. Kolumbiában és Magyarországon is számos dokumentum- és nagyjátékfilm készítésében vett részt: a Camilo Ortiz rendezte ‘El Mágico’ (2006), az ‘A Colombia’ Ryan Byrne-től és Kresmery Dániel ‘Hungarian Kerítése’ csak néhány példa ezek közül. A 11. Jameson CineFest közönségdíját elnyerő Parador Húngaro volt az első, rendezőként jegyzett nagyjátékfilmje. Jelenleg a ‘Travel with the spy for love’ forgatásán dolgozik.

 

Roland RUST

Az NDK-ban született, jelenleg Berlinben él. Germanisztikát, mű- vészettörténetet és teológiát tanult. Filmkritikus, régóta munkatársa a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak és Németország vezető filmes magazinjának, a „film-dienst”- nek. Társzerzőként jegyzi „Lexikon des internationalen Films” című könyvet. Emellett számos – elsősorban a kelet-német és kelet-európai filmekre fókuszáló - filmes rendezvénysorozat kurátoraként is ismert. Rust több neves fesztivál zsűrijében is megfordult, többek között Pozsonyban, Bukarestben, Kisinyovban, Clevelandben, Karlovy Varyban, Lipcsében, Skopjéban, Setúbalban, Tiranában és Zlinben. 1996 és 2015 között a FilmFestival Cottbus – Festival of East European Cinema művészeti igazgatója/ fesztiváligazgatója volt. 2015-től a Festival do Rio – Rio de Janeiro International Film Festival (Brazília) program-koordinátora. Az INTERILM tagja.

 

BUCSI Réka

Az 1988-ban született Bucsi Réka független magyar animációs filmes és illusztrátor. 2008 és 2013 között a MOME animáció szakára járt. Diplomafilmje a ’Symphony no. 42’ szerepelt a Berlinale hivatalos programjában éppúgy, mint a Sundance Film Fesztiválon, de a 87. Oscar előválogatásában is ott volt. 2011-től 2012-ig az Essemble digitális filmkészítői program résztvevője volt, majd 2013 és 2014 között az Európai Animációs Workshopon, az Animation Sans Frontiéres-en képezte magát. Az Open Workshop rezidensként, Dániában dolgozott legújabb projektjén.

 

Jannis LENZ

Bécsben élő rendező, író és vágó. Karrierjét parkour és frerunning videókkal kezdte. 2010-től a Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetemen tanul rendező szakon Peter Patzak, Michael Haneke és Wolfgang Murnberger tanítványaként.


 

DOMOKOS János

Budapesten született és él. Sokféle egyéb munkakör után 1991-ben kezdett filmezni, amire úgy tekint mint mindenfajta korábbi tevékenysége egyesítésére és intézményesítésére. A késői indulás következményeként, még mindig örömfilmesnek érzi magát. A váltás megerősítésében sokat köszönhet a MAFSZ fesztiválokon elért sikereknek, amit azzal „hálált meg”, hogy három évig az elnöke is volt. A kezdeti korszak tipikus filmje a kísérleti dokumentumfilm - a kísérletezést ma is szeretettel vállalja. Kísérletezett fesztiválalapítással (Dialektus Filmfesztivál), tévéműsorokkal (MTV-ben a Skurc, ill. a Mustra állandó rendezőjeként), de leginkább dokumentumfilmeket készített és készít. Filmjeit többnyire maga vágja, amit nemcsak élvez, de szükségesnek is érez. Díjai: Balázs Béla-díj (2009), Magyar Filmszemle dokumentumfilm kategória fődíja (1997), ill. rendezői díja (2009), valamint több kisebb díjat kapott - de még több szétosztásában vett részt zsűritagként - idehaza és külföldön.

 

CICAE ZSŰRI

 

Nikos GRIGORIADIS

1978-tól dolgozik a film-kultúra és filmipar területén mint programigazgató, író és üzletember. 1995-től tagja a CICAE testületének, 2000-től pedig az Európai Film Akadémia (EFA) szavazati jogú tagjaként is tevékenykedik. Számos fesztiválon vett részt a zsűri munkájában, például Berlinben. Locarno-ban, Cannes- ban, Bludenz-ben, Bécsben, Velencében, Hamburgban, Bolzano-Bozen-ben, Innsbruckban és Lipcsében. Több filmes sorozatot és workshopot szervezett, többek közt Antonioni, Godard, Losey, Truffaut, Welles, Duras, Syberberg, Hitchcock, Fellini, Allen, Visconti, Bunuel, Tarkovszij, Kaurismäki, Pasolini, Pialat, Ottinger, Campion, Chaplin és Wilder munkásságáról illetve olyan témák köré, mint a környezetszennyezés, a filmtörténet, a pszchiátria és a nők helyzete – hogy csak néhányat említsünk. 2007-ben az Osztrák Köztársaság kultúrájának szolgálatáért rangos állami kitüntetésben részesült.

 

KALMANOVITS Balázs

1977-ben született Budapesten. A JPTE művelődésszervező szakán diplomázott. 1996 óta a dolgozik moziban: a Corvin moziban kezdte, majd a Mammut és a Puskin vezetése után 2015. januártól négy budapesti mozit vezetett (Művész, Puskin, Toldi, Tabán). Mint korábbi artmozi vezető is nagyon fontosnak tartja, hogy megismerje a kortárs filmművészet minél szélesebb spektrumát. Ehhez az ismerethez legjobb alkalom egy nemzetközi filmfesztivál, mint a miskolci is. Két éve volt először CICAE zsűritag Szarajevóban.


Nemzetközi ÖKUMENIKUS ZSŰRI

 

Dr. Guido CONVENTS

A Belgian Filmpress Association/Belga Filmes Újságírók Szövetsége (UPCB) titkára. A SIGNIS Titkárságán ő a médiás szakmai kapcsolatok felelőse. A Cinemadesk titkára, a SIGNIS Media magazin szerkesztője. Guido Convents történelmet és antropológiát tanult, doktori értekezését filmtörténetből írta. Publikációiban a nyugati filmgyártáson kívüli kortárs filmkészítéssel, filmtörténettel valamint a katolikusok filmhez fűződő viszonyával foglalkozik. Több nemzetközi filmfesztiválnál dolgozik tanácsadóként, emellett a Belga Afrika Filmfesztivál (AFF) igazgatója is. Számos nemzetközi fesztivál ökomenikus zsűrijében képviselte már a SIGNIS-t szerte a világon.

 

HAJNAL Gergely

Esztétikát, pedagógiát valamint kommunikáció és média tanulmányokat folytatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Karrierjét kisfilmekkel kezdte, majd dokumentumfilmek készítésével folytatta. Filmjei számos díjat nyertek. Nyolc éven át dolgozott a Faludi Ferenc Akadémián média workshopokat, filmklubokat szervezett. Az ő nevéhez kötődik, hogy a Faludi Ferenc Fesztivál nemzetközi média eseménnyé nőtte ki magát. Részt vett a Szőts István Filmműhely alapításában, ahol számos kisfilmet rendezett. Jelenleg a magyar közszolgálati televízióban dolgozik vezető szerkesztőként. A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének tagja.

 

Rev. Heinz-Martin KRAUSS

Teológiát és romanisztikát tanult Göttingenben, Barcelonában, Münchenben és San Jóséban, Costa-Ricában. Ezután a venezuelai Caracasban és a bolíviai La Paz-ban tevékenykedett lelkipásztorként. 2007 és 2012 között a brémai Neue Vahr luteránus közösségének volt a lelkipásztora, az ő nevéhez fűződik a „Mahlzeit” program elindítása. 2012 nyarától a Nebelthau Gimnázium iskolai lelkipásztora és a brémai egyházkerület „Egyház és Filmművészet” elnevezésű ökomenikus csapatának tagja. 1987-től tagja az INTERFILM-nek. Részt vett az INTERFILM-zsűri munkájában a 2010-es „Arsenals” fesztiválon Rigában. 2011-ben Kijevben, 2013-ban pedig Jerevánban dolgozott az Ökomenikus Zsűriben.

 

NAGY Kata

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett magyar irodalom és filmesztétika szakon. Évek óta ír vereseket, melyek számos irodalmi magazinban megjelentek már. Verseskötete a „Kényelmes válaszok a félelemről” 2016-ban jelenik meg. Jelenleg magántanárként tanít médiatudományokat és magyart.


Fipresci ZSŰRI

 

GERÉB Anna

Évtizedekig, mint a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa foglalkozott az orosz filmekkel, tanulmányokat illetve néhány könyvet írt a kiemelkedő alkotókról (Sirjajev, Eisenstein, Dovzsenko, Paradzsanov, Ioszeliani, Norstein, Szmoktunovszkij), rendezvényeket szervezett és néhány dokumentumfilmet is leforgatott. Mindemellett filmtörténeti kurz usokat vezet több egyetemen.

Susanne SCHUETZ

Az 1970-ben született. Egy ludwigshafeni székhelyű napilapnál, a RHEINPFALZ-nál dolgozik filmes szerkesztőként. Saarbrückenben és az angliai York-ban tanult irodalmat és történelmet. Később filmes és zenei szakíróként dolgozott Frankfurtban és az ausztrál Perth-ben.

Neil YOUNG

A The Hollywood Reporter filmkritikusaként dolgozik, de rendszeres munkatársa a Sight& Sound (London), a Tribune (London) és a KINO! (Ljubljana) című lapoknak, ahogy az IndieWire, a MUBI és a JigsawLounge című honlapoknak is. 2011–14 között az Egyesült Királyság Nemzeti Média Múzeuma által szervezett Bradfordi Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója volt. Emellett számos más európai fesztiválon működik közre tanácsadóként, köztük például az osztrák Viennale- n. Eddigi pályafutása során több mint 25 alkalommal vett részt nemzetközi zsűrik munkájában, 2013-ban például tagja volt Cannes-ban a Semaine de la Critique-nek. Ma is az Anglia észak-keleti részén fekvő szülővárosában, Sunderland-ban él.


2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: