Zsűri 2016

NEMZETKÖZI ZSŰRI

 

Klaus Eder Klaus Eder

1939-ben született Augsburgban. Stuttgartban járt egyetemre, német irodalmat tanult. A ’60-as évektől dolgozik filmkritikusként egy országos sugárzású rádióban (Bayerische Rundfunk) és több német filmes magazinnál. Számos könyvet írt, többek között Andrzej Wajdaról, Luis Bunuelről, Nikita Mikhalkovról, Andrei Konchalovskiról, Arturo Ripsteinről, Im Kwon-taekről és Nagisa Oshimaról. 1986 és 2007 között a Müncheni Nemzetközi Filmfesztivál egyik programfelelőseként tevékenykedett. 1987-től a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) főtitkára. Münchenben él és dolgozik.

 

Bakonyi Renáta

Renáta Bakonyi was born in 1977, in Nyíregyháza. She moved to Győr with her family in 1984. After graduating from high school, she worked in New York for a year in the field of social services. She graduated at the University of West Hungary as a cultural manager after which she continued her studies at the University of Debrecen, in the ethnography, andragogy and cultural management programs. Up to 2012 she worked in Győr at several cultural organizations as programmer and proposal writer. She met the world of film festivals at the MEDIAWAVE and has been working in the field of films since 2009. From 2012 she is the film referent of the Ministry of Human Resources, State Secretariat for Culture. Her main task is to work out and improve the support system of art cinemas, distribution of art films, film festivals and short feature films. Besides her office work, and reading film critics, she is also fond of the contemporary cinematic art.

 

Cüneyt Cebenoyan

Cüneyt Cebenoyan filmkritikus és színész. 1960-ban született Ankarában. Olyan filmekben játszott, mint a Hayatboyu (Lifelong; 2013), a Gözümün Nuru (Eye Am; 2013) és a Dar Elbise (Tight Dress; 2016), de a nézők a Çıplak Gerçek (Naked Truth, 2014) című sorozatból is ismerhetik. Rendezőként és színészként is jegyzett kisjátékfilmje a “Korkaklar” (Cowards; 2015) 2016-ban szerepelt a Rode Tulp Filmfesztiválon. Tagja a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének, a FIPRESCI-nek és az ázsiai mozit népszerűsítő NETPAC-nak. Számos nemzetközi filmfesztivál zsűrijében vett már részt. Jelenleg egy országos terjesztésű napilapnak a Birgün-ek ír filmkritikákat.

 

Fekete Ibolya

Balázs Béla-díjas filmrendező. Magyar-orosz szakos középiskolai tanári diplomával kezdett filmkritikákat írni, filmes kiadványokat szerkeszteni. 1980-tól forgatókönyvíróként működött közre Szomjas György filmjeiben. 1989-ben kezdett dokumentumfilmeket készíteni. Első játékfilmje, a Bolse Vita 1995-ben készült, ezt követte a Chico 2001-ben. Játékfilmjei több mint 70 nemzetközi fesztiválon szerepeltek, és számos díjat nyertek, köztük a Karlovy Vary-i fesztivál Kristály Glóbuszát (Chico) és a Prix Europa Spezial-t (Bolse Vita). Tíz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és számos nemzetközi workshop-on. Jelenleg a Metropolitan Egyetemen és a kolozsvári Sapientia Egyetemen tanít. Harmadik játékfilmje, az Anyám és más futóbolondok a családból (2015).

 

Senad Halilbasic

Senad Halilbasic Bosznia-Hercegovinában született és Ausztriában nőtt fel. Színház- és filmelméleti szakon végzett, jelenleg doktori tanulmányokat folytat. 2010-től a Witcraft Szenario-nál dolgozik dramaturgként, ahol egy rangos, interkulturális forgatókönyv fejlesztési programot is irányít [www.diverse-geschichten.at]. Független producerként számos nemzetközi elismerésben részesült. Forgatókönyv doktorként dolgozott például Patrick Vollrath „Everything will be okay” című, Oscarra jelölt kisjátékfilmjén is. „Korida” című egészestés dokumentumfilmjük, melynek Sinisa Vidovic rendező mellett Halilbasic a társszerzője, jelenleg számos filmfesztiválon látható szerte a világon.

 

KÖBLI NORBERT

Köbli Norbert (1977) Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró; a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke. Legutóbbi munkája, a Félvilág a Legjobb Forgatókönyvnek járó Golden Reel-díjat nyerte Tiburonban, Kaliforniában, illetve Budapesten a Magyar Filmhéten. Számos mozifilm, tévéfilm, tévésorozat, dokumentumfilm és kisfilm szerzője, Egri Lajos és Syd Field munkáinak magyarra fordítója. Korábbi filmjei közül A vizsga Chicagóban, A berni követ pedig Montrealban és Alaszkában nyert rangos díjat. /p>

 

Christoph Rainer

Az osztrák Christoph Rainer a Bécsi Filmakadémián szerzett alapszakos rendezői diplomát Michael Haneke osztályában, majd Fulbright ösztöndíjasként New Yorkban, a Columbia Egyetemen folytatta MA tanulmányait, ahol kitüntetéssel végzett. Kisjátékfilmjeit több mint 350 nemzetközi filmfesztiválon láthattuk, de olyan múzeumok is vetítették őket, mint a Tabakalera San Sebastian-ban vagy a MoMA New Yorkban. Számos nemzetközi elismerésben részesült már, megkapta például a Max Ophüls-díjat Németországban, de a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál fiatal filmkészítőknek járó díját, az Emerging Filmmaker Award-ot is hazavihette. Nyolc éve dolgozik az osztrák Shortynale Filmfesztivál igazgatójaként.

 

Ternovszky Béla    

A Balász Béla díjas, művész 1943-ban született Budapesten. Középiskolai évei után a Pannónia Filmstúdiónál és annak utódvállalatainál dolgozott, egészen 1995-ig. Néhány évig rajzoló volt, a 60-as évek végétől animátor lett. 1972-ben nevezték ki rendezőnek. Első önálló rajzfilmje 1970-ben készült. A 7 perces Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. 1986-ban mutatták be első egészestés filmjét, a Macskafogót, melyet a Mokép a közönség szavazatok és a jegyeladás alapján az év legjobb filmjének ítélt és 1987-ben Magyarország ezt a filmet jelölte Oscar-díjra. 1995-ben munkatársaival saját céget hozott létre Stúdió II. Kft. néven. A külföldi többségi tulajdonos támogatásával itt készült el az újabb egészestés játékfilmje, az Egérút. A Stúdió II. megszűnése után AnimArt Bt. néven saját céget alapított. 2007 decemberében bemutatták a Macskafogó 2-t, mely hatalmas sikert aratott.

 

Akiva Tevet

Az 1952-ben született Akiva Tevet rendezőként és producerként is ismert. A Tel Aviv-i Egyetemen szerzett alapszakos és mesterszakos diplomát, az előbbit filmelméleti, az utóbbit menedzsment szakon. 1989-ben a „Shalom America” programigazgatójaként és vezető producereként dolgozott New Yorkban. 1992 és 2007 között a Camera Obscura – The School of Arts Film és Televízió Tanszékét vezette. 2007-től a jeruzsálemi Sam Spiegel School gyártási részlegének ügyvezető igazgatójaként dolgozik. Filmográfia: „Love in the First Degree" (1997); "Atalia” (1984) (Yitzhak Ben-Ner regénye nyomán).

 

CICAE ZSŰRI

 

Hanula Zsolt

1980-ban született Budapesten. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán diplomázott kommunikáció szakon. 15 éven keresztül publikált filmkritikákat és egyéb filmes tematikájú cikkeket nyomtatott és online magazinokban. 2009-ben másodmagával megalapította A hetedik sor közepe online magazint, amelynek 2014-ig volt főszerkesztője. 2014 óta a Magyarország legnagyobb art mozi-hálózatát üzemeltető Budapest Film Zrt-nél dolgozik mint közösségi média szakértő.

 

Matthew Maggi

Matthew Maggi Máltán született, máltai-kanadai kettősállampolgár. Négy éve dolgozik a filmiparban, elsősorban rendezőasszisztensként. Európai független filmektől kezdve hollywoodi szuperprodukciókon át mindenféle filmen dolgozott már. Nemrégiben koprodukciós lehetőséget kapott cégével, a Soppa Films-el, első nagyjátékfilmje gyártására. A jövőben szeretne több időt tölteni Kanadában, hogy megismerje a helyi piacot és kapcsolatokat építsen. Azt reméli, hogy így hozzáférést nyerhet a finanszírozási lehetőségekhez és olyan európai-kanadai koprodukciós alkotásokat valósíthat majd meg, melyek hidat építenek a két kontinens között.

 

Paraszkay György

1973-ban a Képzőművészeti Szakközépiskolában szerzett fotó-illusztrátori képesítést. 1973-75 között az MTI-ben fotóriporter-gyakornokként dolgozott. 1981-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola tervezőgrafikus szakán diplomázott. Számos plakátpályázat díjazottja. A ’80-as években főleg filmplakátokat készített. Az elmúlt évtizedekben Magyarország kulturális megjelenéseit tervezte (Nagy-Britannia, Kína, Japán, India, Spanyolország). Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének.


Nemzetközi ÖKUMENIKUS ZSŰRI

 

Florin-Ioan SILAGHI

Florin-Ioan atya (1975) gyermekkorától vonzódott a fotóriporterséghez, valláshoz és pedagógiához. Bejárta Európát, majd 1993-ban belépett a jezsuita rendbe. Alapszakos filozófusi diplomát szerzett Padovában, később pedig Párizsban folytatta tanulmányait teológia mesterszakon, de a vizuális művészetek és különösen a fotográfia iránti szenvedélye sosem kopott meg. Pappá szentelése után Los Angelesben, a Loyola Marymount Egyetemen szerzett film- és televíziós gyártás szakon mesterfokozatot. 2010-től a román jezsuita rend tömegkommunikációs hivatalának vezetője (O.C.C.S.I.), 2013-tól pedig alelnöke a SIGNIS román szervezetének. 2014-ben, a locarnoi filmfesztiválon tagja volt az ökumenikus zsűrinek.

 

Kókai Nagy Viktor

Kókai Nagy Viktor (1973) a Károli Gáspár Református Egyetem (1991-1996), majd a jénai Friedrich Schiller Egyetem (1996-1998) teológiai fakultásán végezte tanulmányait. Doktori fokozatát 2004-ben szerezte meg, 2014-ben habilitált. Riporterként és szerkesztőként dolgozott rádiónál (2000-2002) és TV csatornánál (2002-2004) is. 1993 óta technikai munkatársként és biztonsági főnökként dolgozik fesztiváloknak. 2006 és 2015 között a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen volt adjunktus. 2015-től Debrecenben és a komáromi Selye János Egyetemen docens. Nős, egy lány édesapja.

 

Praxedis Bouwman

Praxedis Bouwman (1968) rádiós újságíróként diplomázott. Hollandiában, majd Curaçao szigetén dolgozott. Később visszatért a szárazföldre, saját céget alapított és egyre többet foglalkozott vallási és világnézeti kérdésekkel. 2000-től vesz részt aktívan a holland evangélikus-lutheránus egyház életében. A KALME (Európai Lutheránus Gyülekezetek Kommunikációs Bizottsága, a Lutheránus Világszövetség hálózati programja, www.kalme.net) elnöke. 2007-2013 között vallási kommunikáció- és médiatanulmányokat folytatott, először tagja majd elnöke lett a WACC Europe-nak (Világszövetség a Keresztény Kommunikációért), később pedig a WACC Global alelnökévé is megválasztották. 2014-ben az Academy of Ecumenical Indian Theology and Church Administration díszdoktori címmel tüntette ki “hazai és nemzetközi színtéren végzett felekezetközi és ökumenikus vezetői munkásságáért”.

 

Téglásy Márk

Téglásy Márk esztétikát és kommunikációt tanult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudomány Karán. Később társadalomtudományi tanulmányokat folytatott kommunikációelmélet specializációval a római Gregoriana Pápai Egyetemen. Rendezőasszisztensként és operatőrként dolgozott a Magyar Televíziónál. Saját cége, az ART Kft., dokumentumfilmeket gyárt a Magyar Televíziónak. Az Esztergom-Budapesti Érsekség video portáljánál is dolgozik. 2005-ben ás 2006-ban a SIGNIS zsűri tagjaként részt vett az amiensi és az albai filmfesztiválokon.


Fipresci ZSŰRI

 

Amber Wilkinson

Amber Wilkinson a skóciai Edinburgh-ben él és dolgozik filmkritikusként. A mára már vezető angol szaklapként jegyzett, elsősorban független filmekkel és nemzetközi alkotásokkal foglalkozó Eye For Film társalapítója és főszerkesztője. A University of Leeds-en diplomázott, több mint 20 éve dolgozik a sajtóban szerkesztőként és újságíróként. Dolgozott többek között a Scottish Daily Recordnak, Filmmaker Magazine-nek és a Sunday Mailnek is. Fiatal tehetségek képzésében is rendszeresen részt vállal, a Tallini Filmfesztiválon például filmkritikus workshopot vezetett. Számos fesztivál zsűrijében kapott már szerepet, így San Sebastianban, Seattle-ben, Tallinban és Gijónban is.

 

Mike Naafs

Mike Naafs filmes tanulmányokat folytatott az Amszterdami Egyetemen, ahol a diák filmfolyóirat főszerkesztőjeként is tevékenykedett. Az egyetem elvégzése után számos filmfesztiválon, újságnál és folyóiratnál dolgozott, például a The Dutch Filmkrantnál is, és egyebek mellett Kijevben, Cannes-ban, Moszkvában, Kolozsvárott és Szentpétervárott is képviselte már a FIPRSECI-t. Jelenleg szabadúszó újságíró.

 

Tóth Csaba

Tóth Csaba a mozi régi nagy szerelmese. Azóta ír filmekről, hogy ez az évszázad elkezdődött. Magyarország legnagyobb nyomtatott filmes magazinjánál, a VOX mozimagazinnál dolgozik szerkesztőként, emellett rovatvezető Budapest legnagyobb programmagazinjánál, a Pesti Estnél és filmekről osztja az észt az ország legnépszerűbb női oldalán, az nlcafe.hu-n is. Amikor épp nem filmeket néz vagy filmekről ír, akkor többnyire filmekről beszél, méghozzá interjúk formájában a filmek rendezőivel és színészeivel. Fizikailag képtelen elaludni egy moziteremben, ami tökéletes FIPRESCI zsűritaggá teszi őt.


2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

Főtámogató
Kiemelt támogatók
Kiemelt médiapartnerek
További támogatók...
Kedves Barátunk!

Kérjük támogasd
adód 1 százalékával a miskolci filmes rendezvényeket!

CineFest Egyesület
Adószám: 18448849-1-05 3525 Miskolc, Városház tér 20.

Köszönjük!

A CineFest Egyesület támogatója
Hírlevél

Ha szeretnél friss információkat kapni a fesztivállal kapcsolatban, iratkozz fel hírlevelünkre!

E-mail: