KEDVES FILM- ÉS CINEFEST BARÁTOK!

Az elmúlt tizennégy évben a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek közül a versenyprogram és a kitekintő szekció mindegyike hazai premier.

A fesztivál létrehozásakor az volt az álmunk, hogy a Jameson CineFest egyszer a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává váljon. A filmválogatás színvonalával és az évről évre gazdagabb kapcsolódó programokkal sikerült ezt elérnünk.

A versenyprogram idén is Európa nagy fesztiváljaival is összemérhető kvalitású lesz, és az év legfontosabb filmjeinek magyarországi ősbemutatója a CineFesten lesz. A nagy filmművészek munkáit egybegyűjtő Kitekintő szekcióban az elmúlt év nagy és legfontosabb fesztiválkedvenceit mutatjuk be a hazai közönségnek.Idén is, mint minden évben a magyar filmművészet klasszikusairól sem feledkezünk meg, és tematikus válogatásokban elevenítjük fel a hazai és külföldi filmtörténeti jelentőségű alkotásokat.A tavalyi évet követően idén is kiosztásra kerül a Dargay Attila-díj a Magyar Animáció Ifjú Tehetsége részére.

A fesztivál számos nemzetközi szakmai szervezettel is együttműködik, ennek eredményeként megtiszteltetés számunkra, hogy a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) minden évben nemzetközileg elismert filmkritikusokból álló zsűrit delegál fesztiválunkra. Kiváló az együttműködésünk a SIGNIS és az Interfilm nemzetközi szervezetekkel, akik hazánkban egyedül a CineFest-re delegált zsűri segítségével döntenek a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díjáról. A CICAE (Confédération internationale des cinémas d’art et d’essai) – Art Mozik Nemzetközi Szövetsége által delegált zsűri pedig mozit üzemeltető kollégák szemével dönt a nemzetközi szervezet díjáról.

A filmfesztivál nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál (mely az ázsiai régió legelismertebb, „A” kategóriás fesztiválja) 2017-ben partnerfesztiváli együttműködést kötött fesztiválunkkal, és ennek eredménye az is, hogy a kínai filmművészet idén is több filmmel képviselteti magát a CineFest programjában. Kiválóak a kapcsolataink hongkongi partnereinkkel is, akiknek segítségével a kínai filmművészet sokszínűségét bemutató, Magyarországon eddig nem látott filmalkotások juthatnak el idén is a fesztivál látogatóihoz.

Hetedik alkalommal rendezzük meg a tavaly is nagy sikert aratott Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, mely évről-évre több szakmai érdeklődőt vonz. Ezen kívül több filmszakmai esemény várja a hazai alkotókat és producereket, továbbá kerekasztal-beszélgetések, animációs és dokumentumfilmes programok is fogadják a Miskolcra látogatókat.

Tavaly óta új helyszínnel is bővültek a fesztivál vetítési lehetőségei (Zukor terem a miskolci Csodamalom Bábszínházban), és nagy örömünkre idén a Művészetek Háza két kis terme (Uránia, Béke) megújult belsővel és székekkel fogadja a nézőket.

Köszönjük valamennyi támogatónk segítségét, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a fesztivál magas színvonalon kerüljön megrendezésre és tovább fejlődjön.

A szervezők nevében köszöntök minden Miskolcra látogató filmkészítőt, szakembert, filmbarátot és remélem a nézők is megtalálják a számukra kedves alkotásokat programunkban.

 

Bíró Tibor

fesztiváligazgató