CineFest Díjak 2019

Életműdíj 2019Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2019Pressburger Imre díj – A fesztivál fődíja a legjobb filmnek 2019

MONOS
Rendező: Alejandro LANDES
Kolumbia, Argentína, Hollandia, Németország, Svédország, Uruguay.
102 perc
A MONOS (Majmok) c. filmnek, Alejandro Landes alkotásának, melynek monumentális, felejthetetlen filmnyelvi költészete és fiatal szereplőinek borzongatóan nyers, fizikai jelenlétben és érzelmi töltésben egyaránt gazdag játéka ezt a sötét, erőszakos és mégis nagyon emberi történetet egy, a háború értelmetlensége elleni kiáltvánnyá nemesítette.

Zukor Adolf díj – A fesztivál Nagydíja 2019

A VILÁGÍTÓTORONY (THE LIGHTHOUSE)
Rendező: Robert EGGERS
Kanada, USA
110 perc
Elismerésképp a film erős kézzel rendezett, szisztematikusan használt audio-vizuális motívumaiért, a film főszereplő párosának bravúros alakításáért, és az archetípusok és filmtörténeti utalások tudatos, kreatív beépítéséért.

Legjobb kisjátékfilm 2019

ATO SAN NEN
Rendező: PERDRO COLLANTES
FRANCIAORSZÁG, SPANYOLORSZÁG
25 perc
Kiváló színészi játék, remekül felépített karakterek, igazi komédiába oltott dráma és jó ritmus – szép munka!

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége 2019

Ebben az évben Hegyi Olivér a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Tanszékének egyik végzős diákja kapja, akinek nem csak az itt bemutatott filmje, hanem munkássága alapján döntött az 5 tagból álló bizottság. A bemutatott film címe: VIGYÉL MAGADDAL/TAKE ME PLEASE. A film sajátos formavilága, figurái tragikus konfliktusokat sejtetnek, miközben lélektani bepillantást kaphatunk, ahol nem a történet, hanem a benne kavargó érzelmek fogják meg az embert. S egyben a történet szélsőséges mivoltával mond el néhány fontos dolgot a hétköznapi férfi-nő kapcsolatról. A film megalkotásában érződik a hivatástudat, hogy törekszik az érzelmek, dolgok legfelemelőbb, legkifejezőbb árnyalatait felfedezni és megjeleníteni. Nem könnyű feladat ma, amikor a művészetekben a szabad szárnyalás korszakát éljük, ahol nincsenek korlátok sem a témában, sem a megformálásban. Ígéretes tehetség, sok sikert kívánunk.

CineDocs díj 2019

CHRIS, A SVÁJCI (CHRIS THE SWISS)
Rendező: Anja KOFMEL
Svájc, Németország, Horvátország, Finnország
90 perc
Kreatív, személyes történet, amely minden másodpercben hű marad a narratívájához. Az animációs betétek kitűnőek, számtalan kérdést vet fel, melyre meg is adja a választ.

CineNewWave díj 2019

Drámai mélység, kiváló szerkezet és remek ritmus.

SZOKÁSJOG
Rendező: FÜZES Dániel
Magyarország
34 perc


Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja 2019

MONOS
Rendező: Alejandro LANDES
Kolumbia, Argentína, Hollandia, Németország, Svédország, Uruguay.
102 perc
A díjat egy különleges, kendőzetlenül őszinte, kivételes filmnek szeretnénk adni. A Monos elképesztő vizualitással, lenyűgöző operatőri munkával és zenei aláfestéssel megtámogatott utazás a sötétség mélyére. Húsbavágóan valós prezentációja annak a valóságnak, amely most is megtörténik az emberiséggel. A háború nem válogat, a diktatórikus államokban a gyermekek kezébe is fegyvert ad, és a gonosz keze alatt a gyermekből válhat a legnagyobb szörnyeteg. Bár a film zavarbaejtően kegyetlen és rideg, nem vonatkoztathatunk el attól, hogy ez a kegyetlenség jelen társadalmunk egyfajta reflexiója, és a bemutatott, kiváló színészek által eljátszott gyermekek akár a mieink is lehetnének. Ez megtörténhetne velünk is, ha magába olvasztana a háború gépezete, a megtorlástól, haláltól való félelem.

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja 2019

A VILÁGÍTÓTORONY (THE LIGHTHOUSE)
Rendező: Robert EGGERS
Kanada, USA
110 perc
A díjat egy olyan filmnek ítéljük, amely, ahogy maga Poe fogalmazott: „sötéten sodró áradat, határtalan büszkeség” egy rémálomba illő, az őrületnek utat engedő delírium, ami messze túllép a műfaj címkéin és korlátain és a lehető legmerészebb és legszabadabb módon értelmezi a vizuális történetmesélést. Vakmerő és sodró lendületű utazás a mitológia, a pszichoanalízis és a folklór világába, Dreyer és Sjöström fénykorát idéző hihetetlenül mai alkotás, ami éles határvonalat szab az amerikai film fénylő múltja, gondterhes jelene és – ahogy ez a briliáns alkotás sejtetni, sőt remélni engedi - tündöklő jövője közé. Bár a FIPRESCI általában nem díjazza ugyanazt a filmet két fesztiválon, ennek a filmnek a tökéletes szerkezete és mesterien kidolgozott részletei most mégis ilyen kivételes döntés meghozatalára indította a zsűrit. Hölgyeim és Uraim, a FIPRESCI zsűri számára megtiszteltetés, hogy bejelentheti, a Fimkritikusok Nemzetközi Szövetségének díjazottja az idei Fesztiválon: Robert Eggers „A világítótorony” című filmje!

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja 2019

TEHERÁN: A SZERELEM VÁROSA (TEHRAN: CITY OF LOVE)
Rendező: Ali JABERANSARI
Egyesült Királyság, Hollandia, Irán
102 perc
A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Film Fesztivál Nemzetközi Ökumenikus Zsűri a díját a Teherán: A SZERELEM VÁROSA című filmnek adja. A film három ember – egy testépítő, egy titkárnő és egy temetéséken éneklő kántor – történetét mutatja be az iráni Teheránban, akik szerelemre, kapcsolatra és intimitásra vágynak. A rendező, Ali Jaberansari tökéletesen megragadja a mindennapok valóságát, az apró pillanatok humorát és egyszerre a remény és a csalódottság őszinte ábrázolását. A zsűri értékeli továbbá a film költői nyelvezetét, a mozaikos szerkesztést, a minimalista, szuggesztív színészi játékot, továbbá a film univerzális, vallásközi üzenetét.

Közönségdíj 2019

KONTROL NÉLKÜL (SYSTEMSPRENGER)
Rendező: Nora FINGSCHEIDT
Németország
118 perc