CineFest Díjak 2021

Posztumosz Életműdíj 2021Életmű díj 2021Az Európai Mozi Nagykövetének járó díj 2021Pressburger Imre-díj a CineFest fődíja 2021

1 500 000 Ft

A SZERENCSE ÉS KÉPZELET KEREKE (WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY)
Rendező: Ryűsuke HAMAGUCHI
JAPÁN
121 perc
A díjat egy olyan film nyerte, ami lenyűgözött minket varázslatosságával, játékosságával és azzal ahogyan a maga alázatos, gyönyörű, intelligens és finom módján megmutatja milyenek a nők.

Zukor Adolf-díj a CineFest nagydíja 2021

1 000 000 Ft

ALMÁK (MILA)
Rendező: Christos NIKOU
GÖRÖGORSZÁG, LENGYELORSZÁG, SZLOVÉNIA
90 perc
A zsűri nagyra értékelte a film különleges látásmódját, amiben keveredik a fekete humor és a létkérdéseket feszegető filozófiai mélység. Christis Nikou ígértes tehetség, aki egyszerre képes gondolatokat ébreszteni és álomszerű atmoszférát teremteni.

CineDocs kategória díja 2021

1 000 000 Ft

KERTRENDEZÉS (TAMING THE GARDEN)
Rendező: Salomé JASHI
SVÁJC, NÉMETORSZÁG, GRÚZIA
86 perc
Lírai alkotás korunk társadalmáról, melynek annyi rétege és olvasata van, hogy mindenki megtalálja benne a hozzá legközelebb állót. A film egyszerre szól emlékekről, kapzsiságról és a természetről, és mindezt egy sokkal nagyobb ívű narratívába szövi bele. Csendes film, ami meglepően hangosan kiált.

A legjobb rövidfilm díja 2021

1 000 000 Ft

DUSTIN
Rendező: Naïla GUIGUET
FRANCIAORSZÁG
20 perc
Nagyon fontos történet személyes szabadságról és az elfogadás iránti vágyról. Gyönyörűen összerakott, lenyűgöző alkotás, olyan film, ami nem ítélkezik. Mindannyian tanulhatunk a rendező nyitottságából.

CineNewWave kategória díja 2021

500 000 Ft

PÁ, KIS PANELOM!
Rendező: DARABOS Éva
MAGYARORSZÁG
9 perc
Egy evidenciának hitt hely és a mindennapi tapasztalatok sajátos, szemet felnyitó olvasata. A rendező szürreális karaktereken keresztül mutatja meg annak a helynek a szívmelengető árnyalatait, amit épp elhagyni készül.

Dargay Attila-díj a magyar animáció ifjú tehetsége részére 2021

150 000 Ft

PÁ, KIS PANELOM!
Rendező: DARABOS Éva
MAGYARORSZÁG
9 perc
Darabos Éva bájos, ötletes, néha szürreális filmjein látszik, hogy alkotója rendkívüli fantáziával bír. Biztos kézzel kezd filmjei megvalósításához és az eredmény mindig egy egyedi látásmódú alkotás.

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja 2021

ALMÁK (MILA)
Rendező: Christos NIKOU
GÖRÖGORSZÁG, LENGYELORSZÁG, SZLOVÉNIA
90 perc
Az Almák című film olyan helyzetet dolgoz fel, ami sok szempontból rárímel a mai, nehézségekkel teli „járványkorszakra”. Megoldást kínál a veszteségek kezelésre és az élet értelmének újbóli felfedezésére.  Tűpontos, minimalista vizuális világával arra ösztönöz minket, hogy felfedezzük a felebarátaink szeretetében rejlő gyógyító erőt, és képesek legyünk valóban élni, túl a közösségi média által generált elszigeteltségen.Az Almák az emberi kapcsolatok sokféleségére is felhívja figyelmünket, megmutatja azt a komplex egészet, amit embernek nevezünk és lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk az élet spirituális jelentésén.

CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja 2021

ÉN VAGYOK A TE EMBERED (I’M YOUR MAN)
Rendező: Maria SCHRADER
NÉMETORSZÁG
105 perc
Az érdekes alapötlet megvalósításának művészi színvonala; több síkon is értelmezhető története, az utópia-disztópia határán lebegtetett narratíva; modern korunk összetett, egymásnak gyakran ellentmondó – nők esetében szinte teljesíthetetlen – elvárásainak kritikája; az emberi kapcsolatok nyilvánvaló kiüresedésének vígjátéki elemekkel való bemutatása; az azonnali vágybeteljesítés mint motiváció, az anyagi javakkal és embertársakkal való kapcsolatainkban is tetten érhető „pazarló, fogyasztói kultúra”; a remek színészi munka; néhány jelenet költőisége; az erős üzenet; a kezdetben a főszereplő Almával, majd akár az android Thommal való empátia... révén az Én vagyok a te embered című 105 perces német film a nagyközönség számára vonzó, könnyen emészthetőnek tűnő, szórakoztató, üde, mégis elgondolkodtató, érzékenyítő film lehet az európai és tengeren túli művészmozikban.

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a nagyjátékfilm kategóriában 2021

A SZENT LÉLEK (ESPÍRITU SAGRADU)
Rendező: Chema García IBARRA
SPANYOLORSZÁG, FRANCIAORSZÁG, TÖRÖKORSZÁG
98 perc
A nyertes film olyan kortárs problémákra hívja fel a figyelmet, mint az összeesküvéselméletek terjedése és az agymosás, a gyermekek elleni erőszak és az emberkereskedelem. Mindezek művészi megjelenítéséhez a rendező egyedi humort alkalmaz, mely hozzásegíti a nézőket, hogy együtt érezzenek a hősökkel. A film látványvilága lenyűgöző, és a rendező kivételes teljesítményt nyújt az amatőr szereplők rendezése terén.

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a CineNewWave kategóriában 2021

SRÁC A HÍDON
Rendező: COSTA DE SOUSA Amanda
MAGYARORSZÁG
9 perc
A nyertes film korunk olyan fontos, kihívást jelentő problémáira mutat rá, mint hogy hogyan álljunk ki magunkért és másokért. Teszi mindezt rendkívül hatékonyan mind a filmi kifejezésmódot, mind a rövid játékidő kihasználását tekintve.

Közönségdíj 2021

KÜLÖN FALKA (WILD ROOTS)
Rendező: KIS Hajni
MAGYARORSZÁG
98 perc