Kedves film és CineFest barátok!

2021. május 20. csütörtök 09:03

Az elmúlt tizenhat évben a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország egyik legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek közül a versenyprogram és a kitekintő szekció mindegyike hazai premier.

A tavalyi évben és részben még az idei év első félévében a világ nagy filmfesztiváljai a világjárvány miatt nem kerülhettek megrendezésre. Sajnos 2020-ban a miskolci fesztivál megrendezéséről is le kellett mondanunk.

Az idei CineFest előkészületei már az év elején megkezdődtek és idén a korábbi hagyományoknak megfelelően a világ legfrissebb filmtermését és a hazai filmgyártás legújabb alkotásait bemutató vetítési programmal és kapcsolódó szakmai programokkal várjuk az érdeklődőket Miskolcra szeptember 10. és 18. között.

Az elmúlt több mint egy évben a fesztiválok elmaradása és a mozik világszerte történő korlátozott működése miatt az idei év szerencsésnek ígérkezik abban a tekintetben, hogy minden eddiginél több film vár világszerte bemutatásra, ezért a 2021-es program rendkívül változatosnak ígérkezik. A versenyprogram idén is Európa nagy fesztiváljaival összemérhető kvalitású lesz. A magyar filmművészet klasszikusairól sem feledkezünk meg, és tematikus válogatásokban elevenítjük fel a hazai és külföldi filmtörténeti jelentőségű alkotásokat és az idei év évfordulóiról is megemlékezünk.

A fesztivál számos nemzetközi szakmai szervezettel is együttműködik, ennek eredményeként megtiszteltetés számunkra, hogy a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) minden évben nemzetközileg elismert filmkritikusokból álló zsűrit delegál fesztiválunkra, idén várhatóan nálunk tartja az éves közgyűlését is.

Kiváló az együttműködésünk a SIGNIS és az Interfilm nemzetközi szervezetekkel, akik hazánkban egyedül a CineFest-re delegált zsűri segítségével döntenek a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díjáról. A CICAE (Confédération Internationale des Cinémas d’art et d’essai) – Art Mozik Nemzetközi Szövetsége által delegált zsűri pedig mozit üzemeltető kollégák szemével dönt a nemzetközi szervezet díjáról.

A filmfesztivál nemzetközi elismertségét jelzi, hogy számos nemzetközi fesztivállal van együttműködési kapcsolatunk és évről-évre törekszünk, hogy a verseny programon kívül egy-egy ország filmkínálatát fókuszba helyezzük.

A fesztivál vetítési helyszínei változatlanul a Művészetek Háza nagyterme és két kis moziterme (UrániaBéke), valamint a Zukor terem, a miskolci Csodamalom Bábszínházban.

A fesztivál létrehozásakor az volt az álmunk, hogy a CineFest Miskolc egyszer a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává váljon. A filmválogatás színvonalával és az évről évre gazdagabb kapcsolódó programokkal sikerült ezt elérnünk.

A szervezők nevében szeretettel várunk szeptemberben minden filmbarátot, filmkészítőt, szakembert és remélem a nézők is megtalálják a számukra kedves alkotásokat programunkban.

 

Bíró Tibor
Fesztiváligazgató