Programajánló – 1. nap (szeptember 14.)

2018. szeptember 14. péntek 10:10

Az elmúlt tizennégy évben a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Ma pedig végre kezdetét veszi a jubileumi, immár 15. esemény, ahol egészen jövő hét vasárnapig találkozhat a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel, amelyek közül a versenyprogram és a kitekintő szekció mindegyike hazai premier. Az első nap rögtön rendkívül erősre sikerült, többek között A karate kölyök – II. részének egyik színészével találkozhatnak a nézők.

A legnagyobb teremben, a Pressburgerben 17 órakor kezdődő megnyitó ünnepség és nyitófilm (Zanussi 1984-es remeke, A nyugodt nap éve) zártkörű esemény, amely meghívóval látogatható. A nap többi programja azonban már nyilvános és a fesztivál tradícióinak megfelelően ingyenes, a helyfoglalás pedig érkezési sorrendben történik – azaz érdemes lesz ezúttal is időben érkezni. Ha Zanussi filmjére lennénk kíváncsiak, akkor azt nyilvános előadáson 19 órakor a Zukor teremben tekinthetjük meg.

A Béke teremben 20 órától a Fesztiválok találkozója programsorozat első három blokkja tekinthető meg egymás után. Az első a romániai Alter-native, a második a német Grenzland, a harmadik pedig a Római Független Filmfesztivál rövidfilmjeibe enged betekintést.

A Pressburger teremben 20.30-kor kezdődik a fesztivál első versenyfilmje: A legmélyebb pont egyfajta meta-dráma, ami kendőzetlenül mutatja meg a nézőnek a független film színfalak mögötti világát. Film egy csapat filmkészítőtől, akik már eddig is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy elkészítsék filmjeiket. A gödör legalját akkor érik el, amikor megtudják, hogy a legutóbbi alkotásukkal sem sikerült bejutniuk az elit filmfesztiválok világába. Nehéz szívvel bár, de összeszedik egymást és önmagukat, hogy belekezdjenek egy újabb filmes projektbe. A film után közönségtalálkozó az alkotókkal, többek között Nicholas Gyeney rendező-forgatókönyvíróval és Yuji Okumoto színésszel (A karate kölyök – II. rész, Játsz/ma, Truman Show, Pearl Harbor – Égi háború, Gagyi mami 2.)!

A Zukor teremben 21 órakor az első zenés dokumentumfilm kezdődik a Music Docs szekcióból: A zajban rejlő lehetőség. Az alkotás Konrad „Conny” Plankról, kora egyik leginnovatívabb hangmérnökéről és zenei produceréről szól. A fiú jobban meg akarja ismerni az apját, és egy férfi tudni akarja milyen szerepe volt Conny Planknak a dalokban, amelyek három évtizede rajongók millióit nyűgözik le.

Az Uránia teremben ezzel párhuzamosan, 21 órakor az első kisjátékfilmes verseny blokk vár ránk, amelyben svéd, román, izraeli, orosz és két francia alkotó műveivel találkozhatunk.

Ugyanitt 23 órakor pedig a Béta tesztet nézhetjük meg. Nicholas Gyeney rendező-forgatókönyvíró másik filmjében a videojátékos Max Troy rájön, hogy a jelenleg tesztelt játékban történő események a valóságban is bekövetkeznek. Össze kell fognia a játék főhősével, Orson Creeddel, hogy leleplezzék az összeesküvést még mielőtt megvalósulna a gonosz terv minden részlete.

Kapcsolódó film:
A legmélyebb pont (Nagyjátékfilm)
A nyugodt Nap éve (CineClassics)
A zajban rejlő lehetőség – Conny Plank (Music Docs)
Béta teszt (Midnight Screenings)