Skandináv filmek a versenyprogramban

2018. szeptember 05. szerda 11:23

A jubileumi 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyében idén erős lesz a skandináv vonal.

A norvég nagymester, Erik Poppe Utoya: július 22 című drámája markáns, művészi és hatásos formája annak, hogy hét év után hogyan lehet beszélni hetvenhét fiatal életet kioltó terrorcselekményről. 2011-ben ennyi ember vesztette életét Norvégiában egy kegyetlen támadás során. A film az oslói bombázással indul, majd egyetlen beállítással rekonstruálja az utoyai mészárlás hetvenkét percét. Az egyetlen snittben rögzített mozgókép maga az őrület, a paranoia, érzelmek tömege és igazi sokk a nézőknek. A borzalmakat egy tinédzser lány szemszögéből látjuk. Amikor elszabadul a pokol, a lánynak két célja van: menekülni és megtalálni a húgát.

Versenyben mutatkozik be Sundance és Rotterdam közönségkedvence, A bűnös. Gustav Möller első egészestés művében egy telefonos ügyfélszolgáton ülő rendőr elképesztő éjszakáját követhetjük végig. Asger egy újabb unalmas feladatokkal teli nap végéhez közeledik a rendőrőrsön, amikor megszólal a telefon: egy nő van a vonal végén, akit elraboltak. Vajon képes gyorsan és hatékonyan segítséget nyújtani neki? A kevesebb néha több – Gustav Möller debütáló alkotása tökéletes példa erre. Ahogy ez a sajátos tempójú thriller is mutatja, elsősorban a képzeletünkön múlik az, hogy mit látunk bele egy történetbe.

A drámaibb hangvétel mellett majd nevethetünk is eleget a Heavy túra című alkotáson, amelyben az abszurd helyzetek és a heavy metal – szó szerint – nem ismernek határokat. Egy fiatalember úgy próbál úrrá lenni félelmein, hogy Finnország legismeretlenebb heavy metal zenekarát, az Impaled Rektumot bejuttatja Norvégia legmenőbb metal fesztiváljára. Van itt minden: heavy metal, sírrablás, viking mennyország és fegyveres konfliktus Finnország és Norvégia között.

Kapcsolódó film:
A BŰNÖS (CineFest winners, Nagyjátékfilm)
HEAVY TÚRA (CineFest winners, Nagyjátékfilm)
Utoya, július 22. (Nagyjátékfilm)