KEDVES FILM- ÉS CINEFEST BARÁTOK!

Az idén szeptemberben 20. jubileumát ünneplő CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek közül a versenyprogram és a Kitekintő szekció mindegyike hazai premier.

A fesztivál létrehozásakor az volt az álmunk, hogy a CineFest egyszer a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiválja legyen. A filmválogatás színvonalával és az évről évre gazdagabb kapcsolódó programokkal sikerült ezt elérnünk.

A versenyprogram idén is Európa nagy fesztiváljaival is összemérhető kvalitású lesz, és az év legfontosabb filmjeinek magyarországi ősbemutatója a CineFesten lesz. A nagy filmművészek munkáit egybegyűjtő Kitekintő szekcióban az elmúlt év nagy és legfontosabb fesztiválkedvenceit mutatjuk be a hazai közönségnek. Idén is, mint minden évben a magyar filmművészet klasszikusairól sem feledkezünk meg, és tematikus válogatásokban elevenítjük fel a hazai és külföldi filmtörténeti jelentőségű alkotásokat, valamint kiosztásra kerül a Dargay Attila-díj a Magyar Animáció Ifjú Tehetsége részére. Immár hagyományosan a filmművészet nemzetközi és hazai kiválóságait a CineFest Életműdíjával és az Európai Mozi Nagykövetének járó díjjal ismerjük el. Eddig Életműdíjat 17 fő, az utóbbi díjat pedig 7 fő, személyesen vehettek át a fesztiválon.

A fesztivál számos nemzetközi szakmai szervezettel is együttműködik, ennek eredményeként megtiszteltetés számunkra, hogy a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) minden évben nemzetközileg elismert filmkritikusokból álló zsűrit delegál fesztiválunkra.

Kiváló az együttműködésünk a SIGNIS és az Interfilm nemzetközi szervezetekkel, akik a CineFestre delegált zsűri segítségével döntenek a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díjáról. A CICAE (Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai) – Art Mozik Nemzetközi Szövetsége által delegált zsűri hazánkban egyedileg, a mozit üzemeltető kollégák szemével dönt a nemzetközi szervezet díjáról. Minden évben igyekszünk egy-egy ország filmművészetét fókuszba helyezni versenyen kívüli vetítések keretében, alkotók részvételével.

A filmfesztivál nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál (mely az ázsiai régió legelismertebb, „A” kategóriás fesztiválja) 2017-ben partnerfesztiváli együttműködést kötött fesztiválunkkal, és ennek eredménye az is, hogy a kínai filmművészet az elmúlt évben is több alkotással képviseltette magát a CineFest programjában.

Több filmszakmai esemény várja a hazai alkotókat és producereket, továbbá kerekasztal-beszélgetések, animációs és dokumentumfilmes programok is fogadják a Miskolcra látogatókat szeptember 6 és 14 között a 20. CineFesten. Az évforduló alkalmából igyekszünk különlegesen színvonalas és sokszínű programot összeállítani.

 

Bíró Tibor

fesztiváligazgató