KEDVES FILM- ÉS CINEFEST BARÁTOK!

Az elmúlt tizennyolc évben a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország egyik legismertebb és a visszajelzések alapján legkedveltebb filmfesztiváljává vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek közül a versenyprogram mindegyike hazai premier.

Az idei CineFest előkészületei már az év elején megkezdődtek és idén a korábbi hagyományoknak megfelelően a világ legfrissebb filmtermését és a hazai filmgyártás legújabb alkotásait bemutató vetítési programmal és kapcsolódó szakmai programokkal várjuk az érdeklődőket Miskolcra szeptember 1. és 9. között.

A versenyprogram idén is Európa nagy fesztiváljaival összemérhető kvalitású lesz.

A fesztivál számos nemzetközi szakmai szervezettel is együttműködik, ennek eredményeként megtiszteltetés számunkra, hogy a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) minden évben nemzetközileg elismert filmkritikusokból álló zsűrit delegál fesztiválunkra, idén is nálunk tartja az éves közgyűlését. Kiváló az együttműködésünk a SIGNIS és az Interfilm nemzetközi szervezetekkel, amelyek a CineFest-re delegált zsűri segítségével döntenek a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díjáról. A CICAE (Confédération Internationale des Cinémas d’art et d’essai) – Art Mozik Nemzetközi Szövetsége által delegált zsűri pedig mozit üzemeltető kollégák szemével dönt a nemzetközi szervezet díjáról.

A filmfesztivál nemzetközi elismertségét jelzi, hogy számos külföldi fesztivállal van együttműködési kapcsolatunk. Fesztiválunk egyik küldetése, hogy évről-évre olyan országok filmkultúrájával ismertesse meg a hazai nézőket, melyek a hazai filmes kínálatban nem, vagy csak nagyon kis számban jelennek meg. Idén az ázsiai régió filmművészete kerül a versenyen kívüli program középpontjába. A Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivál jóvoltából hat hongkongi nagyjátékfilmet mutatunk be versenyen kívül, melynek többségéhez a filmek alkotói is ellátogatnak fesztiválunkra. A dél-koreai filmművészet alkotásai közül pedig három nagyjátékfilmet és három rövidfilmet vetítünk. Ezen filmek mindegyike magyarországi premier.

A fesztivál vetítési helyszínei változatlanul a Művészetek Háza nagyterme (Pressburger terem) és két artmozi terme (Uránia, Béke), valamint a Zukor terem, a miskolci Csodamalom Bábszínházban.

A fesztivál létrehozásakor az volt az álmunk, hogy a CineFest Miskolc egyszer a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává váljon. A filmválogatás színvonalával és az évről évre gazdagabb kapcsolódó programokkal sikerült ezt elérnünk.

A szervezők nevében szeretettel várunk szeptemberben minden filmbarátot, filmkészítőt, szakembert és remélem a nézők is megtalálják a számukra kedves alkotásokat programunkban.

Bíró Tibor

fesztiváligazgató