2019

ALEKSEI GUSEV


Fipresci zsűri tag 2019

1993-tól 1996-ig a Szentpétervári Egyetem matematikai fakultásán tanult. 1997- ben megalapította a Theatre SatourN-t, amit 2007-ig vezetett. 1997-től rendszeresen jelennek meg filmismertetői és filmtörténeti cikkei különböző médiumokban. 2006-ban kitüntetéssel diplomázott a VGIK [Geraszimov Filmművészeti Egyetem] filmtudományi szakán. 2007-től több intézményben és iskolában tanít filmtörténetet és filmelméletet. 2008-ban debütált filmrendezőként „Catalogue of Ships” című egészestés dokumentumfi lmjével.


ANDREA BOSCO


Fipresci zsűri tag 2019

Filmkritikus, újságíró és fordító. 2008-ban – miközben filmművészeti és interlingvisztikai közvetítés szakos tanulmányai záródolgozatát írta Jean-Luc Godard „A megvetés” című filmjének nemzetközi kiadásaiból – Moszkvába költözött, ahol nyelvtanárként, tolmácsként és olasz mozimagazinok munkatársaként dolgozott. Számos filmfesztiválról tudósított és szép számmal írt filmkritikákat is. 2017-ben tért vissza szülővárosába, ahol csatlakozott a Filmkritikusok Nemzeti Szövetségéhez (SNCCI). Rendszeresen tart workshopokat és ismeretterjesztő előadásokat a mozgókép történetéről és a filmkritikáról, miközben továbbra is újságíróként tevékenykedik.


BARBARA GASSER


Nemzetközi zsűri tag 2019

Ausztriában, Grazban született. Nyolc évig dolgozott az osztrák Külügyminisztériumban. 2003-tól szabadúszó újságíróként dolgozik Los Angelesben. Elsősorban filmekről és politikáról tudósít. Számos újságírói elismerés és díj tulajdonosa. 2012-2016 között A Los Angeles Press Club igazgatótanácsának is tagja volt. 2011-től a Hollywood Foreign Press Association tagja és benne van a Golden Globe zsűrijében is.


DARKO ŠTANTE


Nemzetközi zsűri tag 2019

Darko Štante szociális munkásként végzett a Ljubljanai Egyetemen. Jelenleg a ljubljanai Színház, Rádió, Film és Televíziós Akadémia rendező szakos hallgatója. Intimacy (2011) és Them (2014) című kisjátékfilmjei után 2018-ban az Ok-Okozat című filmmel debütált nagyjátékfi lmes rendezőként. Az Ok-Okozat Torontóban mutatkozott be, majd számos nemzetközi fesztiválon vetítették sikerrel. A film a 2018-as CineFest fődíja mellett a CICAE zsűri díját is elnyerte a fesztiválon.


DEÁK KRISTÓF


Nemzetközi zsűri tag 2019

Filmrendező, forgatókönyvíró, producer Budapesten született és nevelkedett. 2005 óta dolgozik a filmszakmában, 2009 és 2016 között Londonban és Genfben tanult és dolgozott. 2010 óta nemzetközi szinten dolgozik fi lm- és TV-rendezőként, íróként és producerként. 2017 során MINDENKI c. kisfilmje számos fesztiváldíjat követően elnyerte a Legjobb Élőszereplős Rövidfilmnek járó Oscar-díjat is.


DENIS CÔTÉ

Zsűri elnök
Nemzetközi zsűri tag 2019

1995 és 2005 között 15 független kisjátékfilmet rendezett, miközben újságíróként és filmkritikusként dolgozott. Első nagyjátékfilmje a Les états Nordiques /Drifting States (2005) Locarnóban Arany Leopárd díjat nyert videó kategóriában. A Vic+Flo Saw A Bear című filmjét 2013-ban Alfred Bauer díjjal jutalmazták a Berlinalén. Denis Côte díjnyertes filmjeit számos nemzetközi fesztiválon bemutatták, a közönség több mint 25 Côte retrospekívet láthatott ezeken a rendezvényeken.


EWA KUJAWIŃSKA


Art mozik nemzetközi szövetségének zsűri tagja 2019

A poznańi Zamek Kulturális Központ filmes részlegének és Pałacowe Mozijának a vezetője. Filmes események programjának összeállításáért és koordinációjáért felel. Az OFF CINEMA Nemzetközi Dokumentumfi lmes Fesztivál producere. Több filmfesztiválon vett már részt a zsűri munkájában, például a 2016-es Berlinale Panoráma szekciójában is zsűrizett. Film, TV és médiakultúra szakos tanulmányai után szakmai továbbképzéseken vett részt. Velencében „Art Cinema – Action and Management” (CICAE), Bolognában és Szófi ában pedig „Audience Development Innovation Labs” (Europa Cinemas) kurzusokat hallgatott.


FEJÉR TAMÁS


Art mozik nemzetközi szövetségének zsűri tagja 2019

Fejér Tamás 2013 óta dolgozik filmszínház vezetőként az egyik legidősebb art filmszínházban, a debreceni Apolló moziban, amely 1911-ben kezdte meg vetítéseit. Mint mozivezető, ő szerkeszti a teljes filmkínálatot, és ezen felül a mozihoz kapcsolódó valamennyi kulturális programot is ő szervezi. Az évek alatt, a kemény munkánknak köszönhetően az Apolló mozi a város egyik legfontosabb kulturális intézményévé vált.


INGRID GLATZ-ANDEREGG


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2019

1953-ban született Bernben. Fribourgban és Bernben tanult teológiát. 2003-tól szolgál lelkipásztorként Aarwangenben. Jelenleg a film és a teológia kapcsolatáról szóló doktori disszertációján dolgozik. 2003 és 2010 között számos, a Svájci Egyházközösség Oktatási Centruma által meghirdetett,
szakmai továbbképzésen vett részt egyház és film témában. A locarnói és a lübecki filmfesztiválon is több szemináriumot hallgatott. 2011-től az INTERFILM miskolci delegáltja. 2015-ben nevezték ki az „INTERFILM SWITZERLAND” alelnökévé.


J. DENNIS WASHINGTON


Nemzetközi zsűri tag 2019

Az amerikai J. Dennis Washington díszlettervező az MGM-nél kezdte pályafutását. Három évig dolgozott a stúdiónak, majd függetlenként folytatta tovább. Első filmjét, a Konvojt (1978) több, mint harminc nagyjátékfi lm követte, köztük olyan alkotások, mint a Menekülés a győzelembe (1981), a Prizzik becsülete (1985), az Állj mellém! (1986), a Saigon – A tiltott zóna (1988), A szökevény (1993), az Angyalok a pályán (1995), a Dante pokla (1997) és a Nebraska, melyet 2013-ban a CineFesten is bemutattak.


KÄTE SCHAEFFER


Art mozik nemzetközi szövetségének zsűri tagja 2019

Käte Schaeffer kultúratudományi, esztétikai és alkalmazott művészeti tanulmányokat folytatott. 1999-től számos fi lmfesztiválon dolgozott, többek közt a Tübingeni Francia Filmek Fesztiválján, a Tübingeni Nemzetközi Rövidfi lm Fesztiválon, a Stuttgarti Animációs Filmfesztiválon és a „European Films Online” munkatársaként. 2000-től a tübingeni Arsenal mozik (Arsenal és Atelier) marketing kampányainak és speciális programjainak felelőse. 2009-től az Arsenal Filmverleih sajtó- és közönségkapcsolati irodájának vezetője. 2019-től a vetítési jogok megszerzéséért is ő a felelős.


KOVÁCS ISTVÁN


Nemzetközi zsűri tag 2019

Az egykori Jugoszlávia területén született 1985-ben. Gyermekkora nagy részét Szegeden töltötte. 2011-ben lett a Budapesti Színház és Filmművészeti egyetem hallgatója rendezői szakon. BA tanulmányait Szász János osztályában fejezte be Betonzaj című diplomafilmjével. 2018-ban szerzett az intézményben mester fokozatot, Enyedi Ildikó osztályában. Diplomafilmje, az Ostrom, számos díjat nyert, köztük Diák Oscardíjat is.


MOLNÁR KATA ORSOLYA


Fipresci zsűri tag 2019

Molnár Kata Orsolya újságíró, kommunikációs szakember, a legnagyobb online független fi lmes portál, a Filmtekercs.hu főszerkesztője. Szerkesztőként a filmkultúra gazdagítását és népszerűsítését támogatja elsősorban a fiatalabb korosztály körében. Specialilzációja az adaptációk, az amerikai blockbusterek és a távolkeleti filmek. Szerkesztői munkája mellett kreatív konzulensként dolgozik saját ügynökségében.


MÜLLER PÉTER SZIÁMI


Nemzetközi zsűri tag 2019

Müller Péter Sziámit a legtöbben a Bartók+ Miskolci Operafesztivál és a Sziget Fesztivál alapító igazgatójaként és ötletgazdájaként vagy dalszerző-előadóként ismerik. Eredeti végzettsége szerint film- és televízió rendező. Körülbelül 200 órányi televíziós műsort és két nagyjátékfi lmet készített Magyarországon. Miután valamennyi munkáját betiltották, Amszterdamba költözött, ahol hat éven át, a rendszerváltásig kulturális producerként és forgatókönyvíróként dolgozott. A Miskolci Nemzeti Színházban közel tíz éven át dolgozott sikeres rendezőként és művészeti vezetőként.


NAGY ANIKÓ MÁRIA


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2019

1973-ban született Csíkszeredában. 2004-ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Egyetemen. 18 évig dolgozott a Duna Televízióban számos kulturális műsor munkatársaként, majd 2014-től szabadúszóként folytatta pályafutását. Több éven keresztül volt a román-magyar Film.doc dokumentumfilmes fesztivál művészeti igazgatója. Kisjátékfilmje az ’Apró dolgok’ a 40. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb forgatókönyvíró – rendezői díjat. A filmet a CineFest is bemutatta.


NAGY SZABOLCS


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2019

1994-ben született. A teológiai, kulturális és politikai kérdésekkel foglalkozó ‘Keresztény Kultúra’ című blog szerkesztője. Jelenleg végzős hallgató a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen, teológus – lelkész szakon. Fő érdeklődési területe a civil teológia az Egyesült Államokban és Magyarországon, illetve a (populáris)kultúra és a teológia kapcsolata. Számos cikket írt ebben a témában. Több ifjúsági rendezvényen vezetett filmes beszélgetéseket és workshopokat.


PROF. DR. ZVIAD DOLIDZE


Nemzetközi zsűri tag 2019

A Grúziai Állami Shota Rustaveli Színház és Filművészeti Egyetem Bölcsészettudományi, Média és Menedzsment karának dékánja illetve az intézmény professzora. Hat könyv (tankönyv és monográfia), több kutatási projekt és társ-szerzőség köthető a nevéhez a világ és Grúzia filmművészetéről. SA Grúz Film Akadémia tagja, a „Cinerama” egyesület ügyvezetője, az Abasha (Grúzia) Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál alapítója és igazgatója.


ROK ANDRES


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2019

1989-ben született. Dramaturg, forgatókönyvíró. A ljubljanai Színház, Rádió, Film és Televíziós Akadémia dramaturg szakán végzett. Dramaturgként (vagy asszisztensként) több szlovén színházban is tevékenykedett. Színdarabokhoz írt kommentárjai mellett több, színdarabokról és színházról szóló tudományos cikk szerzője is. Néhány éve a Nova Gorica-i Egyetemen tanársegéd. Elsősorban dokumentumfilmes forgatókönyvíróként és dramaturgként dolgozik.


ZHENG DASHENG


Nemzetközi zsűri tag 2019

Filmrendező és színházi rendező. Sanghajban született. Nagyapja, Huang Zuolin filmrendező és forgatókönyvíró, és édesanyja, Huang Shuqin, Kína egyik legismertebb női rendezője nyomdokaiban haladva Zheng művészeti stílusát a nagyfokú humanizmus és a gazdag történelmi múltra való támaszkodás jellemzi. BA fokozatát a Sanghaji Színművészeti Akadémián szerezte, majd a Chicagói Művészeti Intézet mesterképzésén tanult filmrendező szakon. Filmjei számos rangos szakmai elismerést kaptak.