Zsűri block

Zsűri

BARBARA GASSER

Nemzetközi zsűri 2019

Ausztriában, Grazban született. Nyolc évig dolgozott az osztrák Külügyminisztériumban. 2003-tól szabadúszó újságíróként dolgozik Los Angelesben. Elsősorban filmekről és politikáról tudósít. Számos újságírói elismerés és díj tulajdonosa. 2012-2016 között A Los Angeles Press Club igazgatótanácsának is tagja volt. 2011-től a Hollywood Foreign Press Association tagja és benne van a Golden Globe zsűrijében is.

DARKO ŠTANTE

Nemzetközi zsűri 2019

Darko Štante szociális munkásként végzett a Ljubljanai Egyetemen. Jelenleg a ljubljanai Színház, Rádió, Film és Televíziós Akadémia rendező szakos hallgatója. Intimacy (2011) és Them (2014) című kisjátékfilmjei után 2018-ban az Ok-Okozat című filmmel debütált nagyjátékfi lmes rendezőként. Az Ok-Okozat Torontóban mutatkozott be, majd számos nemzetközi fesztiválon vetítették sikerrel. A film a 2018-as CineFest fődíja mellett a CICAE zsűri díját is elnyerte a fesztiválon.

DEÁK KRISTÓF

Nemzetközi zsűri 2019

Filmrendező, forgatókönyvíró, producer Budapesten született és nevelkedett. 2005 óta dolgozik a filmszakmában, 2009 és 2016 között Londonban és Genfben tanult és dolgozott. 2010 óta nemzetközi szinten dolgozik fi lm- és TV-rendezőként, íróként és producerként. 2017 során MINDENKI c. kisfilmje számos fesztiváldíjat követően elnyerte a Legjobb Élőszereplős Rövidfilmnek járó Oscar-díjat is.

DENIS CÔTÉ

Nemzetközi zsűri 2019

1995 és 2005 között 15 független kisjátékfilmet rendezett, miközben újságíróként és filmkritikusként dolgozott. Első nagyjátékfilmje a Les états Nordiques /Drifting States (2005) Locarnóban Arany Leopárd díjat nyert videó kategóriában. A Vic+Flo Saw A Bear című filmjét 2013-ban Alfred Bauer díjjal jutalmazták a Berlinalén. Denis Côte díjnyertes filmjeit számos nemzetközi fesztiválon bemutatták, a közönség több mint 25 Côte retrospekívet láthatott ezeken a rendezvényeken.

J. DENNIS WASHINGTON

Nemzetközi zsűri 2019

Az amerikai J. Dennis Washington díszlettervező az MGM-nél kezdte pályafutását. Három évig dolgozott a stúdiónak, majd függetlenként folytatta tovább. Első filmjét, a Konvojt (1978) több, mint harminc nagyjátékfi lm követte, köztük olyan alkotások, mint a Menekülés a győzelembe (1981), a Prizzik becsülete (1985), az Állj mellém! (1986), a Saigon – A tiltott zóna (1988), A szökevény (1993), az Angyalok a pályán (1995), a Dante pokla (1997) és a Nebraska, melyet 2013-ban a CineFesten is bemutattak.

KOVÁCS ISTVÁN

Nemzetközi zsűri 2019

Az egykori Jugoszlávia területén született 1985-ben. Gyermekkora nagy részét Szegeden töltötte. 2011-ben lett a Budapesti Színház és Filmművészeti egyetem hallgatója rendezői szakon. BA tanulmányait Szász János osztályában fejezte be Betonzaj című diplomafilmjével. 2018-ban szerzett az intézményben mester fokozatot, Enyedi Ildikó osztályában. Diplomafilmje, az Ostrom, számos díjat nyert, köztük Diák Oscardíjat is.

MÜLLER PÉTER SZIÁMI

Nemzetközi zsűri 2019

Müller Péter Sziámit a legtöbben a Bartók+ Miskolci Operafesztivál és a Sziget Fesztivál alapító igazgatójaként és ötletgazdájaként vagy dalszerző-előadóként ismerik. Eredeti végzettsége szerint film- és televízió rendező. Körülbelül 200 órányi televíziós műsort és két nagyjátékfi lmet készített Magyarországon. Miután valamennyi munkáját betiltották, Amszterdamba költözött, ahol hat éven át, a rendszerváltásig kulturális producerként és forgatókönyvíróként dolgozott. A Miskolci Nemzeti Színházban közel tíz éven át dolgozott sikeres rendezőként és művészeti vezetőként.

PROF. DR. ZVIAD DOLIDZE

Nemzetközi zsűri 2019

A Grúziai Állami Shota Rustaveli Színház és Filművészeti Egyetem Bölcsészettudományi, Média és Menedzsment karának dékánja illetve az intézmény professzora. Hat könyv (tankönyv és monográfia), több kutatási projekt és társ-szerzőség köthető a nevéhez a világ és Grúzia filmművészetéről. SA Grúz Film Akadémia tagja, a „Cinerama” egyesület ügyvezetője, az Abasha (Grúzia) Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál alapítója és igazgatója.

ZHENG DASHENG

Nemzetközi zsűri 2019

Filmrendező és színházi rendező. Sanghajban született. Nagyapja, Huang Zuolin filmrendező és forgatókönyvíró, és édesanyja, Huang Shuqin, Kína egyik legismertebb női rendezője nyomdokaiban haladva Zheng művészeti stílusát a nagyfokú humanizmus és a gazdag történelmi múltra való támaszkodás jellemzi. BA fokozatát a Sanghaji Színművészeti Akadémián szerezte, majd a Chicagói Művészeti Intézet mesterképzésén tanult filmrendező szakon. Filmjei számos rangos szakmai elismerést kaptak.