Zsűri block

Zsűri

Tony GATLIF

Nemzetközi zsűri 2021
Tony Gatlif 1948 szeptember 10-én született Algírban. A ‚60-as években hagyta el Algériát. Filmes karrierjének első állomása a „Les Princes” volt. 1992-ben forgatta a cigányzene örökérvényű himnuszát, a „Latcho Drom”-ot. Az 1997-es „Gadjo Dilo” azt mutatja meg, hogy hogyan fogadnak egy romániai cigányok lakta településen egy gádzsót. 2004-ben a „Száműzöttekkel” Andalúziába és a Maghrebbe kalauzolta el a nézőket. A film Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját. 2010-ben a „Liberté” elsőként mesélt a cigányok franciaországi internálásáról. 2017-ben a görög gazdaságiés menekültválság témáját dolgozta fel a „Djam” című filmben. Legutóbbi alkotása, a „Tom Medina” egy fiatal férfiról szól, akit egy bíró Camargue-ba küld.

KUCSERA Tamás Gergely

Nemzetközi zsűri 2021
Dr. Kucsera Tamás Gergely művészetelméleti szakíró, eszmetörténész. Budapesten született, 1976-ban; a filozófia, valamint a politikatudomány doktora (PhD.), a művészettudomány területén habilitált. Egyetemi docens (KRE), címzetes egyetemi tanár (PTE), kutatóprofesszor (SZE), a Valóság főszerkesztője, a Magyar Művészet társfőszerkesztője. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia elnöki főtanácsadójaként dolgozott, 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára. Részt vesz a Közszolgálati Testület, illetve a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága munkájában, valamint a Nemzeti Filmintézet Dokumentum és Ismeretterjesztő film Bíráló Bizottságának elnöke. Elismerései: Kováts Flórián Emlékérem, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, Bánffy Miklós-díj.

dr. KOLLARIK Tamás

Nemzetközi zsűri 2021
Dr. Kollarik Tamás Bánffy Miklós díjjal és Magyar Filmdíjjal elismert filmes szakember, filmalkotó. Egyetemi oktató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektori megbízottja. A Magyar Média Mecenatúra program, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató központ volt igazgatója. A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja. Számos filmes alkotás létrehozásában dolgozott. Több szakkönyv fűződik nevéhez.

NAGY Dénes

Nemzetközi zsűri 2021
Nagy Dénes a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett filmrendezőként 2009-ben. Vendéghallgatóként egy évet töltött a Berlini Filmakadémián (DFFB-n).
Lágy eső című kisjátékfilmjét 2013-ban mutatták be Cannes-ban a 45. Directors’ Fortnight szekcióban. 2014-ben a 43. Rotterdam-i Filmfesztiválon mutatták be Másik Magyarország című dokumentumfilmjét, míg Seb című munkáját a 21. Szarajevói Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjában láthatta először
a nagyközönség. Természetes fény című első nagyjátékfilmjét az idei 71. Berlini Filmfesztivál versenyprogramjában vetítették, majd elnyerte a Legjobb Rendezőnek járó Ezüst Medve díjat.

Tomáš PAVLÍČEK

Nemzetközi zsűri 2021
Tomáš Pavlíček Cseh rendező, forgatókönyvíró. A prágai Film Akadémián (FAMU) végzett, jelenleg itt oktat. Elsődlegesen párbeszéd-alapú vígjátékokat készít. Első alkotása a „Totally Talking” a KVIFF „Forum of Independents” programjában debütált 2014-ben. Négy évvel később, 2018-ban szintén a KVIFF-en mutatták be a „Bear With Us” című alkotását, az „East of West” versenyprogramjában. A film forgatókönyvével elnyerte a Cseh Filmkritikusok Szövetségének díját.

Reut DAGBAR AGAMI

Nemzetközi zsűri 2021
Reut Dagbar izraeli filmrendező, producer, forgatókönyvíró. Alapszakos diplomáját kommunikációs (Jezreel Valley College), mesterszakos végzettségét filmes szakemberként (Tel Aviv University School of Film Direction) szerezte. Számos rövidfilmet rendezett, melyek több nemzetközi fesztiválon is sikerrel mutatkoztak be. Rendezőként az emberi jogok és a nők társadalmi szerepének erősítését tartja legfontosabb küldetésének, célja pedig az, hogy erősítse a nők filmes reprezentációját.

Nadja ANDRASEV

Nemzetközi zsűri 2021
Andrasev Nadja animációs rendező 2002 óta dolgozik a filmszakmában, 2015-ben diplomázott a MOME animációs mesterszakán. Filmjeivel számos nemzetközi fesztiválszereplés során több, mint negyven díjat nyert, többek között a Cannes-i Cinéfondation Selection megosztott harmadik díját (A nyalintás nesze), és a SXSW fesztivál Legjobb Animációs Rövidfilm díját is (Szimbiózis). Rendezőként személyes hangvételű témákkal foglalkozik, mint vágyak, megszállottság, voyeurizmus, szex.

Michael PODOGIL

Nemzetközi zsűri 2021
Michael Haneke tanítványa televíziós és reklám íróként és rendezőként tevékenykedik. Rövidfilmjei számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek sikerrel. Los Angelesben jelölték a BAFTA Student Awardra. Első mini-sorozatát – melynek nem csak rendezője, hanem társ-szerzője is – a “Prost Mortemet” Németországban a legjobb hazai TV műsornak járó Jupiter-díjra jelölték. Miközben első nagyjátékfilmjének utómunkálatai zajlanak, Michael Bécsben, egy helyi iskolában tanít fotográfiát.

PETRIK András

Nemzetközi zsűri 2021
Petrik András forgatókönyvíró, filmrendező, operatőr, Budapesten született és nevelkedett. Történelemből és földrajzból szerezte első diplomáit az ELTEn.
1998 óta dolgozik a filmszakmában, később Berlinben tanult és dolgozott. 2008-ban szerezte meg operatőr diplomáját a Német Filmakadémián (DFFB). 2004 óta nemzetközi szinten dolgozik film- és TV-rendezőként, íróként és operatőrként. Filmjei számos rangos szakmai elismerést kaptak. Jelenleg elsősorban nagyjátékfilmek és sorozatok forgatókönyvírójaként dolgozik.