Zsűri block

Zsűri 2023

Jean Marc BARR
Zsűri elnök

Nemzetközi zsűri 2023

Jean-Marc Barr Németországban született. Édesanyja francia, édesapja amerikai, aki az amerikai légierő tisztje volt. Tanulmányait a UCLA-n és a Sorbonne-on végezte, színészi tanulmányait pedig a londoni Guildhall School of Music and Drama-ban fejezte be. Az amerikai közönség leginkább a Remény és dicsőség (1987), az A nagy kékség (1988), az Europa (1991) és a Hullámtörés (1996) című filmekben, valamint számos más független európai filmben játszott szerepeiről ismerheti. A dán rendezővel, Lars Von Trierrel való együttműködése indította el azon az úton, hogy maga is rendezni kezdjen. Társrendezőként, forgatókönyvíróként és producerként 1999-ben debütált a Szerelmesek-kel, amely a Dogma 95 kiáltvány szellemében készült. Ez a film lett az első része a Free-trilógiának, amelynek két további részét – a Túl sok hús (2000) című drámát és a Könnyűnek lenni (2001) című vígjátékot – Pascal Arnolddal közösen rendezte. Utolsó három filmjük, a One to another (2006), az American translation (2011) és az Egy francia család szexuális krónikája (2012) az Egyesült Államokban is bemutatásra került.
Alexander REINBERG

Nemzetközi zsűri 2023

Alex Reinberg forgatókönyvírást tanult a bécsi Filmakadémián és a University of Southern California Egyetemen, Los Angelesben. Számos rövidfilmet készített, amelyeket több filmfesztiválon is vetítettek és díjaztak világszerte. Legutóbbi filmjét, a ‚Hollywood’- ot, amelyet Leni Gruberrel közösen rendezett és írt, a legjobb osztrák kisjátékfilmnek járó díjra jelölték 2023-ban. Lenivel jelenleg is több televízóra készült filmen dolgozik az ORF-nek, illetve készülőben van egy minisorozatuk is ZDF számára. Emellett első narratív nagyjátékfilmjükön is dolgoznak.

BÁLINT Péter

Nemzetközi zsűri 2023

Bálint Péter Filmforgalmazási szakértő, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke. A Milton Friedman Egyetem Kommunikáció és Média Tanszékének oktatója. 23 évig volt a Paramount Pictures, a Universal és a DreamWorks Animációs Stúdió magyarországi képviseletének, az UIP-Dunafilmnek a vezérigazgatója. Nyolc évig volt a Nemzeti Kulturális Alap Filmművészeti Kollégiumának kurátora, 12 évig pedig a Nemzeti Filmiroda Korhatár Bizottságának tagja. Az utóbbi időben a magyar és az európai filmforgalmazással kapcsolatos tanácsadói szolgáltatásokat nyújt.

BODNÁR Ágnes

Nemzetközi zsűri 2023

Bodnár Ágnes televíziós szakember, filmforgalmazó. Tanulmányait a Külkereskedelmi és az Iparművészeti Főiskolán végezte. Televíziózással 1997-ben kezdett foglalkozni a Spektrum és HBO televíziók szerkesztője-, majd főszerkesztőjeként. Ezt követően 2000-ben a Magyar Televízió filmbeszerzési vezetője lett. 2005-ben csatlakozott külsős munkatársként az RTL Klubhoz, ahol a luxembourgi CLT-UFA filmállományának kelet-európai képviselőjeként, majd a CLT-UFA magyarországi kábelcsatornáinak programigazgatójaként dolgozott. Ekkor alapította filmforgalmazó cégét, amelyben jelenleg is több filmjogtulajdonos cég filmjeit képviseli, értékesíti hazai és külföldi televízióknál.

Bruno CAETANO

Nemzetközi zsűri 2023

Bruno Isaac Grade Caetano 1979-ben született Portimãóban, Portugáliában. Autodidakta animátor, aki később a Lisszaboni Egyetem Képzőművészeti Karának Multimédia Kutató és Oktató Központjában (CIEAM) végzett stop motion szakirányon. Annak ellenére, hogy kifejezetten kedveli ezt a technikát, szakmai pályafutása során számos különböző animációs technikával készült projektben vett részt, de dolgozott más művészeti projektekben is. Animátorként, producerként és rendezőként több produkciós cégnél is dolgozott, és alapító tagja a COLA Animationnek, egy folyamatosan növekvő, független művészeket tömörítő nemzetközi szövetségnek, amelynek fő célja animációs filmek gyártása, oktatása és terjesztése.

CSUJA László

Nemzetközi zsűri 2023

Csuja László rendező (1984) a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán (SZFE) végzett és doktorált. Kilenc hónap háború (2018) című első nagyjátékfilmje az ukrán-orosz katonai konfliktusról szólt, a szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a zsűri különdíját. Első nagyjátékfilmjét, a Virágyvölgy-et (2018) a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a zsűri díját. Második, Szelíd című játékfilmjét (2022, Nemes Annával közösen írta és rendezte), amely magyar-német koprodukcióban készült, a Sundance World Cinema versenyprogramjában mutatták be, majd világszerte több díjat nyert.

Dr. R. NAGY József

Nemzetközi zsűri 2023

Dr. R. Nagy József (1966), a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense, dékánhelyettes. 1993 óta foglalkozik vizuális antropológiával, a dokumentumfilm elméletével és gyakorlatával. A Miskolci Egyetemen dokumentumfilmes szakdolgozattal diplomázott Gulyás Gyula és Gulyás János tanítványaként, doktori értekezését a Debreceni Egyetemen védte meg. A Miskolci Egyetem dokumentumfilmes, média és mozgóképkultúra, illetve média és kommunikációtudomány képzéseinek oktatója, számos dokumentumfilm konzulense. Filmjeiben a munkáskolóniák, lakótelepek, illetve a Kárpátok-Eurorégió életmódja, életvilága, kultúrtörténete jelenik meg.

Fiona ZIEGLER

Nemzetközi zsűri 2023

Fiona Ziegler irodalom, történelem és nemzetközi politika szakon végzett, majd a prágai FAMU Filmakadémián filmrendezőnek tanult. Hét rövidfilmet írt és rendezett, amelyeket számos nemzetközi fesztiválon vetítettek és díjaztak. Debütáló játékfilmje, a Lost in Paradise, amely az első svájci-cseh koprodukció, 2022-ben került a mozikba Csehországban és Svájcban. Tragikomédiájában az emigráció, a megkésett felnőtté válás és az identitás témái jelennek meg. Fiona a svájci Berni Filmalap tagja, Prágában él, és jelenleg az első egészestés dokumentumfilmjén, valamint első sorozatán, a Palace of Worries-en dolgozik.

HAJNAL Gergely

Nemzetközi zsűri 2023

Hajnal Gergely rendező, producer. Esztétika, kommunikáció és médiatudomány, valamint pedagógia szakon szerzett diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A filmkészítés mellett, filmfesztivált, filmklubot és sok más filmes programot szervezett. Részt vett a Szőts István Filmműhely létrehozásában. A legtöbb mozgóképes műfajban alkotott vagy dolgozott már, miközben a dokumentumfilm az, amit legjobban szeret. Filmjeinek alanyai gyakran szélső helyzetben lévő emberek, akik pozitív irányba törekszenek. Kritikákat ír, részt vesz hazai és külföldi fesztiválok zsűrijében. A Duna Msz Nzrt. kiemelt szerkesztője. Szabadító című egészestés dokumentumfilmje idén megkapta a Magyar Mozgókép Díjat.

Joan PARSONS

Nemzetközi zsűri 2023

Joan Parsons tapasztalt filmművészeti szakember, aki több mint 20 éve dolgozik a filmes ágazatban. Ezen idő alatt kipróbálta magát valamennyi operatív szerepkörben, az utóbbi években pedig vezetői pozíciókat tölt be. Jelenleg a belfasti Queen’s University kulturális és művészeti vezetője. Joan az egyetem mozi- és galériacsoportjait vezeti, miközben szélesebb körű kulturális projekteket és programokat dolgoz ki. Joan pénzügyi és kulturális szempontból is számos sikeres projektet tudhat maga mögött, és jelentős, az egész Egyesült Királyságra kiterjedő együttműködési projektek szervezésében és megvalósításában is részt vett. Joan közismert szereplője a filmszakmának, évente több fesztiválon is részt vesz, és gyakran kérik fel, hogy tartson előadásokat a közönségnek és filmes tanulmányokat folytató hallgatóknak.

Kim SOYOUNG

Nemzetközi zsűri 2023

Kim Soyoung Dél-Korea egyik legelismertebb független dokumentumfilmese. A Koreai Nemzeti Művészeti Egyetem filmtudományi professzora, a Trans-Asia Screen Culture Institute igazgatója és a Szöuli Nemzetközi Női Filmfesztivál alapító programszervezője. Vendégprofesszor volt többek között a Duke Egyetemen, a Berkeley Egyetemen, az Irvine Egyetemen és a Berlini Szabadegyetemen. A History of Korean Cinema című könyv szerkesztője, és számos, a koloniális modernitásról, a nemekről és a moziról szóló könyv szerzője, szerkesztője vagy társszerkesztője. Legújabb filmtrilógiája a koreai diaszpóra közép-ázsiai és oroszországi történetét tárja fel.

PARASZKAY György

Nemzetközi zsűri 2023

Paraszkay György tervezőgrafikus művész, fotográfus. 1980 óta készít film és színházi plakátokat, lemez- és könyvborítókat. Egyéni és csoportos kiállításai voltak a világ számos pontján. A 2000-es években a Magyar Kulturális Évadok fotósa és arculattervező grafikusa volt. 2009 és 2020 között a szentendrei P’ART mozi grafikusa, mozigépésze, kiállítás szervezője és kulturális menedzsere. 2012-2019 a Szentendrei Teátrum fotósa, 2022-ben Egy szelet TEÁTRUM címmel fotóalbuma jelent meg. Szabadfoglalkozású művész.

Szakonyi Noémi

Nemzetközi zsűri 2023

Szakonyi Noémi Veronika szabadúszó filmrendező és producer. Magyarországon nemzetközi kapcsolatokat, Németországban pedig politológiát tanult. Noémi filmes tanulmányait a Pekingi Filmakadémián kezdte ösztöndíjasként. Miután elhagyta Kínát, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mesterképzésére jelentkezett, ahol 2015-ben diplomázott. Noémi a Match Frame Productions alapítója, amely egy budapesti székhelyű, dokumentumfilmekre szakosodott filmgyártó cég. Rendezőként jelenleg első egészestés dokumentumfilmjén, az Afterglow-n dolgozik. Első nagyjátékfilmjét, Hat hét címmel 2022-ben mutatták be a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, ami elnyerte a Just Film Grand Prix-t a tallinni Black Nights Filmfesztiválon. Noémi jelenleg második játékfilmje, a Bite into the Soul forgatókönyvén dolgozik.