Awarded of the 15th Jameson CineFest Miskolc International Film Festival

2018. September 22. Saturday 18:31

Emeric Pressburger Prize, the Festival’s Main Prize 2018

1 500 000 Ft ~ 5 000 EUR

The Guilty (Den skyldige)
Director: Gustav MÖLLER
Denmark
85 min
A zsűrit lenyűgözte az a csodálatos filmes nyelvezet, amivel ezt a meghatóan emberi történetet elmesélik az alkotók. Nagyon megérintett minket a főszereplő igyekezete, hogy megmentsen másokat, miközben szembenéz a saját múltjával is.

Adolf Zukor Prize, the Festival’s Grand Prize 2018

1 000 000 Ft ~ 3 000 EUR

Consequences (Posledice)
Director: Darko ŠTANTE
Slovenia, Austria
95 min
A zsűri mély benyomást a teljes színészi gárda játéka ennek az elsőfilmes rendezőnek a munkájában. A film megrázó hitelességgel ábrázolja azt, mivel jár az önelfogadás hiánya.

Special Prize of the Jury

Sunset (Napszállta)
Director: NEMES JELES László
Hungary, France
144 min
A kimagasló operatőri munkáért, történetvezetésért és kosztümökért.

A zsűri különdíja 2018

The Silent Revolution (Das schweigende Klassenzimmer)
Director: Lars KRAUME
Germany
111 min
Az önkényuralmi rendszerben tanúsított civil kurázsi ábrázolása miatt.

Best short film 2018

1 000 000 Ft ~ 3 000 EUR (offered by the National Media and Infocommunications Authority, Hungary)

Last Respect (כבוד אחרון)
Director: Reut Dagbar AGAMI
Israel
25 min
Lélegzetelállító hitelességgel előadott dialógusok, finom színészi játék és érzékeny filmes eszközök jellemzik ezt az egyszerűen és csodálatosan filmre vitt, nagyon személyes történetet. Az emberi kapcsolatok őszinte ábrázolásával kitűnő filmet minimalista díszletek közt forgatták, de a történet sokkal többről szól, mint amit a vásznon látunk.

International Ecumenic Jury’s Prize 2018

The Guilty (Den skyldige)
Director: Gustav MÖLLER
Denmark
85 min
A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Film Fesztivál Ökomenikus Zsűrije az “A bűnös” (Den Skyldige) című filmet díjazza azért a képességért, ahogy a film arra sarkallja a nézőt, hogy reflektáljon a személyes morális döntéseire mind önmaga mind pedig mások vonatkozásában. A film emellett a másokkal szembeni alázat fontosságára is felhívja a figyelmet. A zsűri azt is értékelte, hogy az alkotás a műfaj hagyományos eszközei segítségével teremtett etikai diskurzust.

Special Prize of the Jury III. 2018

Real Men Don’t Cry (LOS HOMBRES DE VERDAD NO LLORAN)
Director: Lucas CASTÁN
Spain
19:01 min
Nagyszerűen elmesélt, megindító történet törődésről és kitartásról. Rendkívül precíz munkával elkészített film, magabiztos rendezés, kimagasló operatőri teljesítmény. 

Dargay Attila Prize – for the Young Talent of the Hungarian Animation 2018

1 000 000 Ft ~ 3 000 EUR (offered by the National Media and Infocommunications Authority, Hungary)

Bucsi Réka

CineNewWave special prize 2018

1 000 000 Ft ~ 3 000 EUR

Last Call
Director: KIS Hajni
Hungary
27:18 min
Le a kalappal az alkotó előtt, amiért ilyen szokatlan hőst választott a filmjéhez! Egy hétköznapi világ bátor hősét látjuk a filmen, rendkívüli empátiával és érzékenységgel ábrázolva.

CICAE (International Confederation of Art Cinemas) Jury’s Prize 2018

Consequences (Posledice)
Director: Darko ŠTANTE
Slovenia, Austria
95 min
A zsűri egyhangú döntése alapján a díjat egy elsőfilmes rendező kapja, akinek filmje teljesen újszerűen és megrázóan közelít a megfélemlítés kérdéséhez. A film néha brutálisan őszintén, ugyanakkor hihetetlen érzékenységgel közelít tárgyához. Igazi érzelmi hullámvasút, ami a felnövő generációnak is hiteles tud majd maradni. A sallangoktól mentes megközelítés, kreatív kamarakezelés, tűéles képek és sodró lendületű zene mellett a fiatal színészek magabiztos játéka miatt lett Darko Štante Ok-okozat című filmje a 2018-as CineFest CICAE díjának nyertese.

FIPRESCI (International Federation of Film Critics) Jury’s Prize 2018

Leave No Trace
Director: Debra GRANIK
USA
109 min
Az alkotás megható történet egy apáról és a lányáról, akik a modern társadalomtól elvonultan, egy erdőben élik életüket. Egy film szeretetről és túlélésről, a környezetünk védelméről Debra Granik erős, ugyanakkor érzékeny és megható filmes nyelvezetével megfogalmazva.

Audience Award 2018

Heavy Trip (Hevi reissu)
Director: Juuso LAATIO, Jukka VIDGREN
Finland, Norway
92 min

Lifetime Awards 2018

Hildebrand István
Hildebrand István a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőre. Ő fényképezte az 1960-as, 70-es, 80-as évek leglátványosabb produkcióit. Keleti Márton és Várkonyi Zoltán alkotótársaként többek között olyan sokmilliós nézettségű sikerfilmeket jegyez, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán vagy Miskolcon is bemutatásra került, frissen restaurált örökzöld vígjáték, A veréb is madár, a Marton Endre által rendezett Katonazene vagy Fejér Tamás cannes-i versenyfilmje, a Kertes házak utcája. Olyan népszerű európai tévésorozatok operatőre is volt, mint a Sztrogoff Mihály, utolsó előtti munkája pedig egy korszakos remekmű, Bódy Gábor Psyché című filmje volt, amelyben káprázatos újító szín- és trükkmegoldások egész arzenálját vonultatta fel. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa 2018-ban a magyar film egyik legjelentősebb alakja, a szeptember 26-án a 90. születésnapját ünneplő Hildebrand István.

Ambassador of European Cinema 2018

Krzysztof Zanussi

CAREER CONTRIBUTION TO WORLD CINEMA

Yuji Okumoto