CineDocs

CineDocs

JEGY A HOLDRA / EIN TICKET ZUM MOND
D: Veronika Janatková
(Germany/Czech Republic, 2019) 80 min

Éppen 50 évvel ezelőtt, a szovjet-amerikai űrverseny kellős közepén, a Vasfüggöny két oldalán közel 100 000 ember csatlakozott a Pan Am (Pan American World Airways) légitársaság Első Holdutazásához. Bár a világnak volt keleti és nyugati fele, Holdból csak egy van – mindenkinek. Ma, 50 évvel az Apollo 11 küldetés után, pontosan tudjuk hogy néz ki a Hold, de még mindig újabb űr-küldetésekről álmodunk: a Holdra, a Marsra és tovább! Vajon a „Hold-generáció” álmai és céljai azonosak voltak a mieinkkel? Mi hajtja fáradhatatlanul az emberi elmét afelé, hogy felfedezze a világűrt?

PREMIER: 09.13. 21:00 Zukor

 

JILL BILCOCK: TÁNC A LÁTHATATLANNAL
D: Axel GRIGOR
(Australia, 2017) 78 min

Az idén 71 éves világhírű ausztrál vágó nevéhez többek között olyan szuperprodukciók fűződnek, mint a Rómeó és Júlia (1996), a Moulin Rouge (2001), A kárhozat útja (2001), vagy az Elizabeth (1998) és az Elizabeth: Az aranykor (2007). Miközben megismerhetjük a ma is aktív Bilcock munkamódszerét, világhírű rendezők árulnak el kulisszatitkokat a közös munkáról. A pörgős, látványos, izgalmas szerkesztésű film igazi csemege mind a filmrajongók, mind a filmkészítők számára.

PREMIER: 09.14. 16:00 Zukor

 

FOLYÉKONY ARANY
D: ALMÁSI Tamás
(Hungary, 2019) 77 min

Szepsy István, egy híres-neves magyar borászfamília sarja, Bacsó András, a Tokaj Oremus Szőlőbirtok vezetője, Alkonyi László pedig a borászatba beleszerető hajdani újságíró. Három elszánt hős, akiket közös szenvedélyük hozott össze: megcsinálni a nagy bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira. De megjön-e a várva várt őszi eső? Leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap? Mert az aszúkészítés minden pillanata a természet kegyein múlik. Csak őrültek kezdenek ilyen vakmerő vállalkozásba, vagy zsenik, akiket nem kötnek gúzsba a sanyarú körülmények. Almási Tamás alkotásában az ilyen őrültek előtt tiszteleg.

PREMIER: 09.14. 18:30 Zukor Q&A

 

CHRIS, A SVÁJCI
D: Anja KOFMEL
(Switzerland/Croatia/Finland/Germany, 2018) 90 min

A délszláv háború idején egy svájci haditudósító, Christian Würtenberg, rejtélyes körülmények között az életét vesztette. Anja Kofmel, aki ekkor még csak kislány volt, húsz évvel később úgy döntött, hogy megpróbálja kinyomozni, mi történt valójában a rajongásig szeretett unokatestvérével. A film egy izgalmas utazás története, amelynek rendező-főszereplője a titok megfejtése érdekében különleges érzékkel keveri a lírai animációt, az archív felvételeket és a dokumentarista napló módszerét.

PREMIER: 09.14. 21:00 Zukor

 

LÉO MAJOR: A FÉLSZEMŰ FANTOM / LÉO MAJOR LE FANTOME BORGE
D: Bruno DESROSIERS
(Canada, 2018) 52 min

Léo Major a „québec-i Rambo”. A normandiai partraszálláskor egymaga elfoglalt egy páncélozott katonai járművet, majd a scheldt-i csatában sikerült fogságba ejtenie 93 német katonát. Kétszer szerzett olyan sérülést, ami miatt hazaküldték Kanadába, de mindkétszer megszökött a kórházból, hogy tovább harcolhasson. A holland ellenállók segítségével, a hadsereg támogatása nélkül felszabadította Zwollét, ahol utat neveztek el róla. A koreai háborúban 18 emberével egy egész éjszakán át feltartóztatott 14 000 kínai katonát. Az életének emléket állító filmet a rendező is elkíséri a CineFestre.

PREMIER: 09.15. 18:30 Zukor Q&A

 

SZIA A.I.! – SZERELEM A JÖVŐBŐL
D: Isa WILLINGER
(Germany, 2019) 90 min

Míg Chuck a frissen összeszerelt robot partnernőjével, Harmonyval indul el egy romantikus utazásra az USA-ban, addig Sakurai nagymama Tokióban éppen átveszi a fiától kapott cuki robot unokáját, Peppert. Bár főszereplőinket a fél világ választja el egymástól, a cél mindkét esetben ugyanaz: társat találni. Isa Willinger filmjében a mesterien komponált képek és a humor segítségével nyerünk bepillantást az emberszabású robotok és az A.I. jelenébe. Számos nemzetközi filmfesztivál után (pl. HotDOCS, Sheffield Doc Fest) itthon elsőként a CineFest közönsége csodálkozhat rá arra, miként képes megváltoztatni életünket a Mesterséges Intelligencia.

PREMIER: 09.16. 18:30 Zukor

 

DIEGO MARADONA
D: Asif KAPADIA
(UK, 2019) 130 min

A belemenős, oknyomozó és nem utolsó sorban igazság-feltáró filmeiről (Senna, Az Amy Winehouse sztori) ismert Oscar-díjas rendező, Asif Kapadia újfent komoly személyiséget bont atomjaira: Diego Maradonát. A nem mindennapi portré már csak azért is különleges, mert megmutat mindent. A feltörekvő tehetséget, a futballista szupersztár, a nápolyi istent, a gengszterek barátját és végül az emberi ronccsá való bukást.

PREMIER: 09.17. 18:30 Zukor

 

PAVAROTTI
D: Ron HOWARD
(UK/USA, 2019) 114 min

Az Oscar díjas Ron Howard a hideg fogadtatásra lelt Star Wars filmje (Solo) után csinált egy olyan mozit, amivel egyszerűen nem lőhetett mellé. Egy életrajzi dokumentumfilm Pavarottiról már akkor felér egy főnyereménnyel, ha csak annyit csinál, hogy megmutatja nekünk az opera világsztárjának legemlékezetesebb fellépéseit. Már ez is önmagában libabőr lenne, de Howard nem érte be ennyivel. Ő megmutatja nekünk Pavarottit, az embert.

PREMIER: 09.18. 18:30 Zukor

 

ÜRKUTYÁK
D: Elsa KREMSER, Levin PETER
(Austria/Germany, 2019) 90 min

Lajka egyszerű, szovjet kóbor kutyaként lézengett, amíg ki nem választották a megtisztelő feladatra, hogy ő legyen az első élőlény az űrben a Szputnyik-2 műhold fedélzetén. Bár a kalandot nem élte túl, Moszkvában ma is tartja magát a legenda, hogy a szelleme visszajár, és időről időre a város utcáin kísért. A film meditatív hangvételű főhajtás minden olyan élőlény előtt, aki valaha részt vett az űrversenyben, és igazi kuriózum a soha nem látott, korabeli felvételek miatt. A filmet az alkotók is elkísérik a fesztiválra.

PREMIER: 09.19. 18:30 Zukor Q&A

 

CSILLAGFÉNY TÁVOLSÁG
D: BÁRSONY Katalin
(Hungary, 2019) 96 min

Balázs József, a visszahúzódó magyar zongorista egyedülálló tehetséggel ötvözi a roma zenei hagyományokat a kortárs jazz műfajával. Az új hangzásvilágra Tim Ries, a nemzetközileg elismert zenész is felfigyel, akivel közös munkába kezdenek. József maga mögött hagyná viszontagságos életét és arról álmodik, hogy felfedezik a jazz hazájában: Amerikában. De ezen az úton saját démonjaival kell megküzdenie, mígnem megérti, hogy a sikert ne az álmok elérésében, hanem a megtett út élményeivel mérje.

PREMIER: 09.20. 19:00 Zukor Q&A

 

VADONVILÁG – GRÓF SZÉCHENYI ZSIGMOND NYOMÁBAN
D: LERNER János
(Hungary, 2019) 96 min

1964 januárjában Széchenyi Zsigmond és felesége a magyar kormány megbízásából trófeagyűjtő expedíción vesz részt Kenyában, hogy kiegészítse az 1956-os forradalom idején megsemmisült múzeumi állattár anyagát. A Vadonvilág nemcsak a Kilimandzsáró vidékére kalauzol el, hanem mozaikszerűen feleleveníti a legendás vadász-író-nemesember életének legjelentősebb, olykor a szó legszorosabb értelmében vett sorsdöntő epizódjait az állati és emberi természet útvesztőjében.

PREMIER: 09.20. 18:00 Pressburger Q&A