CineFest 15

2018. július 18. szerda 22:20

Az elmúlt tizenöt évben a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hazánkban és külföldön Magyarország legismertebb filmfesztiváljává vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek hazai premierek.

A fesztivál létrehozásakor, amikor még „csak” Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljaként aposztrofáltuk magunkat, az volt az álmunk, hogy egyszer a Jameson CineFest a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává váljon. A Nagy- és Kisjátékfilmes Versenyprogram folyamatosan magas színvonalával sikerült ezt elérnünk. Szeretünk felfedezni. Nekünk a legnagyobb öröm, amikor egy-egy éves munka után látjuk, hogy különleges műveket sikerül megmutatnunk. Különösen, ha egy-egy alkotót is el tudunk hozni Miskolcra: például Benh Zeithlin, Colin Trevorrow, Shirin Neshat, Kevin Macdonald, Natalia Leite és Francesca Eastwood ma már CineFest rajongó, annyira jó élményekkel tértek haza.

Hosszú évekig a nagyjátékfilmes versenyben csak első és második filmeket mutattunk be, de ahogy kedvenc alkotóink is fejlődtek, és ontották az újabb és újabb műveket, nekünk is lépnünk kellett: ma már egyszerűen a szerintünk legjobb egészestés filmeket hozzuk versenybe, amelyeknek még segíthet egy-egy miskolci elismerés. Hasonlóan drasztikusat léptünk idén a kisfilmek esetében is, hiszen itt meg eltöröltük a harmincöt éves korhatárt.

De, persze, nem azért bővítettük a lehetőségeget, hogy egyfajta szuperligát hozzunk létre. Éppen ezért, a nagy művészek és sok-sok díjjal elhalmozott alkotók munkáit gyűjtő szintén a hivatalos programnak számító Open Eye/Kitekintő szekcióban csokorba szedjük, hogy a modern kultművekről se maradjon le a CineFest közönsége. Nem voltál soha Cannes-ban, Berlinben vagy Velencében, de kíváncsi vagy kiknek a munkái szóltak a legnagyobbat? Semmi gond, elhozzuk őket!

Persze, a hivatalos szelekción túl lesz még számos egyéb válogatás: visszatér a zenés műveket gyűjtő MusicDocs, az éjjeli borzongásért létrehozott Midnight és persze számos klasszikus, melyeket röviden csak CineClassics-nak nevezünk.

Nem csak a program fejlődött az évek során: miután egyre többen szeretitek a CineFestet, folyamatosan keressük a terjeszkedés lehetőségét. Míg az első fesztiválok a Kossuth Moziban voltak, 2009 után tíz napra minden évben belakjuk a a Művészetek Házát is, ahol a két klasszikus artmozi terem mellett, a gálákat a patinás Pressburger teremben tartjuk. Illetve, 2017 óta van már egy Zukor terem is, mely a Csodamalom bábszínházban kapott helyet.

Célunk a kulturális misszió folytatása, mindezt továbbra is ingyen kínáljuk a rendezvényükre ellátogató filmbarátoknak.