Életműdíjasok és az Európai Mozi Nagykövetei kiállítás

2022. szeptember 08. csütörtök 17:29

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 2008 óta díjazza a kiemelkedő filmművészeket, és 2016 óta az európai mozi nagykövetévé is választ egy-egy rendezőt vagy színészt. A fesztivál a Művészetek Házában kiállítással tiszteleg eddigi díjazottjai előtt.

Az életműdíjasok sorát Gyarmathy Lívia, az Európa-díjasokét Juliette Binoche nyitotta. Jelenlétük, mesterkurzusaik a CineFest fénypontjai, meghatározó programjai. Azóta Sławomir Idziak, a zseniális lengyel operatőr, nem kevésbé zseniális magyar kollegája, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos, az isteni díva, Claudia Cardinale, Jancsó Miklós, Makk Károly, Szabó István, Jankovics Marcell, Hildebrand István részesült a díjban.

Továbbá az Oscar-díjas Bille August, a legendás James Bond-színész, George Lazenby, a francia mozi fenegyereke, Tony Gatlif, továbbá a közép-európai mozi olyan meghatározó alakjai, mint az Európai Filmakadémia elnöke, Agnieszka Holland és az Oscar-díjas Jíři Menzel. Az európai mozi nagykövete lett Menzel alkotótársa, a Sörgyári capriccio felejthetetlen Mariskája, Magda Vášáryova, továbbá a nagy lengyel művészek, Daniel Olbrychski színész és Krzysztof Zanussi rendező, milliók kedvence, Franco Nero és Oscar-díjas felesége, az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb színésznője, Vanessa Redgrave.

A kiállítás ingyenesen látogatható.