Filmajánló – 6. nap (2023. szeptember 6., szerda)

2023. szeptember 06. szerda 09:41

A hét közepén sem pihenünk: több kiváló film Cannes-ból (Állatkirályság, Ízek és szenvedélyek, A 999-es szoba) olyan európai sztárokkal, mint Romain Duris, Benoit Magimel és Juliette Binoche, és egy hongkongi bűnügy (Csak a holttestemen keresztül) közönségtalálkozóval a szerdai nap újdonságai között.

A Cannes-i Filmkészítők Kéthete programban bemutatott, itt Versenyprogramban szereplő Édes keletben a középiskolás Lillian (a feltörekvő sztár Talia Ryder) drámai körülmények között hagyja ott az osztálykirándulást – és látszólag régi önmagát is. Innentől kezdve azzá válik, akit a céltalan vándorlásai során megismert emberek épp meglátnak benne. A film egyik sztárja a CineFest egyik korábbi vendége, Simon Rex.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

William Shatner legendás színész, akit a hazai közönség legalább annyira ismer a T.J. Hooker címszereplőjeként, mint az eredeti Star Trek sorozat (és persze a belőle készült Űrszekerek-mozifilmek) Kirk kapitányaként. A sztár meglehetősen sokoldalú karriert tudhat magának, ismerik sci-fi íróként, énekesként, és 90 évesen egyike volt az első, és máig legidősebb űrturistáinak. Az itt a CineDocs versenyprogramban vetített, az amerikai SXSW fesztiválról érkező, közösségi finanszírozásban megvalósult Hívjál csak Billnek ezt a varázslatos karriert idézi fel, javarészt a sztár saját tolmácsolásában. Alexandre O. Philippe rendező korábban több hollywoodi sikersztoriról forgatott már, köztük a nemrégiben elhunyt William Friedkinről és Az ördögűző készítéséről, valamint a Psycho híres zuhanyjelenetéről. Shatner iránti rajongásához sem férhet kétség: a színészt korábban többen is megkeresték portréfilm ötletével, de egyedül Philippe lelkesedése és tudása győzte meg arról, hogy igent mondjon.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Idén Cannes-ban az Egy Bizonyos Tekintet (Un Certain Regard) versenyprogram nyitófilmje volt az Állatkirályság, amely itt a Versenyprogramban látható. A közeljövőben a lakosság egy része ember-állat hibriddé mutálódott. Közéjük tartozik François felesége is. A férfi 16 éves fiával, Émile-lel (a kiváló Romain Duris és Paul Kircher), Párizsból egy vidéki kisvárosba költözik, ahol központot hoztak létre a „Mások” számára. A lenyűgöző látványvilág és az intimitás természetes elegyet alkot ebben az érzelmekkel teli francia filmben.Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

1982-ben Wim Wenders A 666-os szoba című filmjében megkérdezte 16 kollégáját, hogyan látják a mozi jövőjét. Az időközben eltelt negyven év a filmiparban rengeteg változást hozott, legutóbb a pandémia miatt újra a mozi halálát jósolták. A CineDocs versenyprogramban látható A 999-es szoba című film Wenders eredeti kérdéséhez kanyarodik vissza. Lubna Playoust rendező a mozi legnagyobb ünnepén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon faggat tizenhat rendezőt a legnagyszerűbb kortársak közül, David Cronenbergtől, Asghar Farhadin, Baz Luhrmannon, Ruben Östlundon, Paolo Sorrentinón és Joachim Trieren át, természetesen egészen Wim Wendersig arról, hogyan vélekednek a mozi eljövendő évtizedeiről.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivállal partnerségben a CineFest a Kitekintő válogatás részeként idén hat kiemelkedő hongkongi alkotást mutat be. Közülük az egyik, a Csak a holttestemen keresztül egy lakóparkba invitál, ahol elszabadul a pokol, miután az ott élők holttestet találnak. A filmet szeptember 6-án, szerdán 19.00-kor láthatják az érdeklődők az Urániában, és utána találkozhatnak az egyik szereplővel, Wong You-nam színésszel. A 39 éves Wong You-nam 2002 óta rendszeresen szerepel mozifilmekben. Láthattuk például a rendkívül népszerű és hatalmas kritikai sikert arató harcművészeti akciófilm, az Ip Man: A becsület útján első részében Donnie Yen oldalán, valamint Az alagúton túl című látványos sci-fi vígjátékban, amely a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagy presztízsű Panorama programjában mutatkozott be az európai közönség előtt.

A film csak egyetlen alkalommal látható a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A legendás Wim Wenders új alkotása, a Versenyprogramban szereplő Tökéletes napok emberi mese a mai Tokióból. Hirayama élete bár nehéznek, unalmasnak, sőt néha megalázónak tűnhet, a rutin mégis minden napot keretbe foglal, a parkban való elmélkedés, az olvasás és a zenehallgatás pedig megadja a napi örömöt is. A főszereplő Kōji Yakusho Cannes-ban megérdemelten kapta meg a legjobb alakításért járó díjat.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

1885-öt írunk, a híres gourmand Dodin (Benoit Magimel) újabb és újabb kulináris ihletet kap, amit rendszeresen hűséges szakácsnője, Eugénie (Juliette Binoche) vált valóra. Tökéletesen kiegyensúlyozott ételeik ezernyi gesztusnál is többet árulnak el az egymás iránti érzelmeikről, ám egy lánykérés a nő függetlenségét fenyegeti. A szerelem legtisztább formáját megmutató Ízek és szenvedélyek Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját, a CineFesten is Versenyprogramban látható.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Blaga hetvenéves, nemrég megözvegyült volt tanárnő, szilárd erkölcsi elvekkel. Amikor telefonos csalók megszerzik tőle a férje sírjára félretett pénzét, erkölcsi iránytűje lassan kezd elveszíteni a helyes utat. A bolgár Blaga leckéi Karlovy Varyban a legjobb film és a legjobb színésznő díját nyerte, most pedig a CineFest Versenyszekciójában mérkőzik meg.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
A 999-ES SZOBA (CineDocs)
ÁLLATI KIRÁLYSÁG (Nagyjátékfilm)
BLAGA LECKÉI (Nagyjátékfilm)
Csak a holttestemen keresztül (Kitekintő)
ÉDES KELET (Nagyjátékfilm)
HÍVJÁL CSAK BILLNEK (CineDocs)
Ízek és szenvedélyek (Nagyjátékfilm)
Tökéletes napok (Nagyjátékfilm)