Filmajánló – 7. nap (2023. szeptember 7., csütörtök)

2023. szeptember 07. csütörtök 09:55

Sundance és a Berlinale legnagyobb durranása, a máris Oscar-esélyesnek jósolt Előző életek, és a CineFest-kedvenc Reisz Gábor nagy visszatérése, a Magyarázat mindenre, valamint két hongkongi alkotás közönségtalálkozóval a csütörtöki nap fénypontjai. Íme a filmajánló:

A Versenyprogramban szereplő A szerelem természetében Sophia tíz éve megbízható párkapcsolatban él Xavierrel. Amikor új nyaralójuk felújításával megbízzák az ezermester Sylvaint, a nő világa felfordul, és szenvedélyes kapcsolatban találja magát a férfival. Hogyan fogadja a kétkezi munkást a minden rezdülésével felsőbbrendűséget sugalló nagyvárosi közeg? A finom humorral és erotikával átszőtt kanadai romantikus film először Cannes Egy Bizonyos Tekintet versenyszekciójában vette le a lábáról közönségét.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivállal partnerségben a CineFest a Kitekintő válogatás részeként idén hat kiemelkedő hongkongi alkotást mutat be. Közéjük tartozik a Ki nem hunyó fények, amelyben az özvegy Mei Heung számtalan álmatlan éjszakán van túl férje, Bill halála óta. Egy nap Bill hátrahagyott holmijai között talál egy kulcsot, amely elvezeti őt férje titkos műhelyéhez és fiatal tanítványához, Leóhoz. Leótól megtudja, hogy Billnek volt egy beteljesületlen, utolsó kívánsága: egy legendás neonreklámot szeretett volna újra elkészíteni. Leo segítségével Mei Heung megpróbálja kideríteni a fényreklám történetét, és igyekszik kitanulni a szakmát, abban a reményben, hogy így teljesítheti az elhunyt utolsó kívánságát. A film szeptember 7-én, csütörtökön 17 órától látható az Uránia teremben. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol jelen lesz a film egyik szereplője, a 29 éves Choi Cecilia. A már most színes és izgalmas karriert maga mögött tudó színésznő néhány évvel ezelőtt a Beyond the Dream-ben nyújtott alakításáért elnyerte a 26. Hongkongi Filmkritikusok Szövetségének díját, és a szerepért jelölték a legjobb színésznő díjára a 39. Hongkongi Filmgálán.

A film egyetlen vetítése a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönség kedvenc romantikus filmje, az amerikai Előző életek szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később újra egymásra találnak. A Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott film itt is a Versenyprogramban szerepel, és a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivállal partnerségben egy másik film is szerepel a Kitekintő válogatásban ma. A Rossz lelkiismeret című filmben az éles nyelvvel megáldott ügyvéd, Adrian Lam felelőtlensége miatt az ártatlan Jolene Tsangot 17 év börtönre ítélik. Szégyenében Adrian a köz szolgálatába áll, és az egyszerű emberek védője lesz. Egy nap olyan bizonyíték bukkan fel, ami alapján újra lehet tárgyalni Jolene ügyét. A film szeptember 7-én látható 19:30-tól az Uránia teremben, közönségtalálkozóval kiegészítve. Hongkongból érkezik a vetítésre Yeung Renci színésznő. A 29 éves Yeung Renci karrierjét a televízióban kezdte, ezután tért át a mozifilmekre. A Rossz lelkiismeret című filmben az egyik ügyvédnőt alakítja, amit eddigi karrierje egyik legizgalmasabb kihívásának tart.

A film egyetlen vetítése a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Idén Cannes-ban az Egy Bizonyos Tekintet (Un Certain Regard) versenyprogram nyitófilmje volt az Állatkirályság, amely itt a Versenyprogramban látható. A közeljövőben a lakosság egy része ember-állat hibriddé mutálódott. Közéjük tartozik François felesége is. A férfi 16 éves fiával, Émile-lel (a kiváló Romain Duris és Paul Kircher), Párizsból egy vidéki kisvárosba költözik, ahol központot hoztak létre a „Mások” számára. A lenyűgöző látványvilág és az intimitás természetes elegyet alkot ebben az érzelmekkel teli francia filmben.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan hatalmas közönségsiker volt a CineFesten, valamint elnyerte a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat. Éppen ezért igazán örömteli hír, hogy a magyar közönség itt láthatja először legújabb, Magyarázat mindenre című alkotását a Kitekintő programban. A film főszereplője a gimnazista Ábel. Az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. A fiú történelemérettségije országos botrányba torkollik, a véleménykülönbségek megosztják az egész környezetét, sőt az országot is. A Magyarázat mindenre világpremierje a CineFesttel párhuzamosan zajló Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, a CineFestes vetítést pedig közönségtalálkozó követi.

A film egyetlen vetítése a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Mi történik, ha az emberiség önimádata és a korlátlan szabadpiac találkozik 45 milliárd kamerával? Axel Danielson és Maximilien Van Aertryck filmrendezők egyenesen a társadalomra irányítják kameráikat, ezúttal azért, hogy felfedezzék, megmagyarázzák és leleplezzék, hogyan változtatta meg a viselkedésünket a kép iránti féktelen megszállottságunk. A Camera Obscurától és a Lumiére testvérektől egészen a YouTube-ig és a közösségi média világáig vezető És a király így szólt: Milyen csodás szerkezet! kizárólag archív és talált felvételek felhasználásával azt mutatja be, hogyan jutottunk el 200 év alatt a hátsó kert megörökítésétől a több milliárd eurós tartalomiparig. Az alkotás a CineDocs versenyszekcióban szerepel.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
A SZERELEM TERMÉSZETE (Nagyjátékfilm)
ÁLLATI KIRÁLYSÁG (Nagyjátékfilm)
ELŐZŐ ÉLETEK (Nagyjátékfilm)
ÉS A KIRÁLY ÍGY SZÓLT: MILYEN CSODÁS SZERKEZET! (CineDocs)
Ki nem hunyó fények (Kitekintő)
Magyarázat mindenre (Kitekintő)
Rossz lelkiismeret (Kitekintő)