Filmajánló – 9. nap (2022. szeptember 17., szombat)

2022. szeptember 17. szombat 09:40

Az utolsó nap nem csak több rendkívül izgalmas filmet pótolhatunk, amennyiben a premiervetítésekkor elszalasztottuk volna őket, de Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell rendezőjének legújabb alkotását is láthatjuk: a Hétköznapi kudarcok egyben a CineFest zárófilmje.

Az Arany Pálma-díjat nyert Bádogdob és A rémkirály nagy múltú rendezője, Volker Schlöndorff dokumentumfilmjében, Az erdőcsinálóban a nemrégiben az úgynevezett alternatív Nobel-díjjal, a Right Livelihood Awarddal elismert Tony Rinaudo portréját festette le. Rinaudo megtalálta a módját annak, hogy az évtizedek óta a föld alatt szunnyadó, még élő fatörzseket és gyökereket „felébresztve” a legkopárabb területeken is fákat növesszen, és így több ezer afrikai földművesnek biztosítsa a megélhetést. Schlöndorff követi Tony Rinaudót különböző afrikai országokba, hogy tanúja legyen, munkája milyen hatással volt az elsivatagosodás elleni küzdelemben. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című filmjének a világpremierje a világ legrégebbi mozgóképes seregszemléje, az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori (Venice Days) szekcióban volt néhány nappal ezelőtt, ezt követően érkezett a CineFestre: a fesztivál zárófilmjeként láthatja Magyarországon először a közönség. A történet kiindulópontja egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség, amely félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban. A film egyik szereplője Kerekes Vica (Apró mesék, Hab). A két különböző helyszínen és időpontban tartott napi előadásokra (amelyből az egyik egyben a zárógála) 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Két jóbarát, Dylan és Youssef arról álmodik, hogy egy nap majd profi focisták lesznek. Amikor Dylan egy baleset következtében kerekesszékbe kerül, meg kell barátkoznia új életével. Az apja – és korábbi edzője – azt akarja, hogy fogadja el a fogyatékosságát, és zárja ki a focit az életéből, de Dylan eltökélt szándéka, hogy újra játszani fog. A kitekintő szekcióban szereplő Nagyfiú egy történet az igaz barátságról és arról, hogy a legnagyobb meccset talán az utolsó másodpercben sem késő megnyerni. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A tizenéves heroinfüggő lány rehabon töltött időszakát tiszta, kifinomult, 4:3 formátumba zárt képkockákban elmesélő Szeplőtelen újabb bizonyíték arra, hogy a román filmművészetben határtalan új energiák és váratlan érzelmek feszülnek. A legutóbbi velencei fesztivál Giornate degli Autori (Venice Days) válogatásában vetített film a legjobb debütálásnak járó Jövő Oroszlánja díjat nyerte, a CineFesten pedig a versenyprogramban látható. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Kitekintő szekcióban látható 99 Hold főszereplői, Bigna és Frank látszólag nem is különbözhetne egymástól. A lány céltudatos életet él, a férfi csak sodródik előre. Ami kezdetben egyalkalmas szexuális játéknak indul, valami sokkal többé formálódik át az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál ACID programjában debütált, erotikával túlfűtött filmben, amely könnyen lehet, hogy az idei CineFest egyik legmegbotránkoztatóbb alkotása lesz.  Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Augusztus közepén a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című művének, itthon legelőször a CineFest versenyprogramjában látható. A korai Dardenne klasszikusokat megidéző film egy nehéz anyagi és családi körülmények között élő tinédzser lány, Zsófi történetét meséli el, aki, miután teherbe esik egy iskolatársától, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó meddő párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik, és fontlóra veszi a fiatal anyaság lehetőségét. A jogszabály alapján azonban mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát. A főszereplő lányt Román Katalin, az örökbefogadó szülőket pedig Balsai Móni és Mészáros András alakítják. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
99 MOONS (Kitekintő)
Az erdőcsináló (CineDocs)
Hat hét (Nagyjátékfilm)
Hétköznapi kudarcok (Kitekintő)
Nagyfiú (Kitekintő)
Szeplőtlen (Nagyjátékfilm)