Programajánló – 8. nap (szeptember 21.)

2018. szeptember 21. péntek 09:48
A fesztivál második péntekén Sanghaj áll a fókuszban, de emellett a Peter Strickland közreműködésével készült horrorantológián és a Profil című, végig egyetlen monitorképen játszódó thrilleren izgulhatunk. Részletesebben a mai program:

A nap 10.30-kor a Urániában a Magyar Hollywood vetélkedővel indul. A Magyar Hollywood Tanács az elmúlt évben tizenöt olyan magyarországi településen tartott vetélkedőt általános iskolásoknak, ahol a hollywoodi filmgyártás valamelyik ismert ikonja született. Hollywood magyar gyökereiről méltán beszélünk, hiszen számtalan magyar származású személyiség tette le maradandó névjegyét a film Mekkájában. Az Adolph Zukortól Pressburger Imrén, William Foxon, Tony Curtisen, Zsigmond Vilmoson, George Pal-on át Korda Sándorig és sok-sok más ismert személyiségig ívelő körön mozog a vetélkedő, amelynek döntőjében a fiatalok megmutathatják érdeklődésüket a filmművészet és a magyar filmes hagyományok iránt.

A 16 órakor a Pressburger teremben kezdődő A boldogtalanság művészete sajátos portréfilm anyáról és lányáról, akik Peking egyik hutongjában élnek. A nagyvárosi életet merőben új szemszögből bemutató alkotásban az özvegyasszonyként élő anya és lánya közötti gyűlöletet, irtózást, dühöt és kétségbeesést végül az elfogadó szeretet váltja fel. A rendező, Yang Mingming igen csodálatos érzékkel és érzékenységgel közelít a rendkívül bonyolult női kapcsolatok témájához – amelynek igazán kiváló példája ez a film. A vetítést közönségtalálkozó követi az alkotókkal.

A Zukor teremben 16 órától Paul Dano első rendezése, a Vadon ismétlése pörög, amelyet már a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon is nagy érdeklődés kísért. Az 1960-as években járunk, Montanában. Joe kamaszkorát beárnyékolja szülei – a háztartásbeli Jeanette (Carey Mulligan) és a golfklubban dolgozó Jerry (Jake Gyllenhaal) – házasságának válsága. „A film a felnőtté válásról szól: az anyáéról, az apáéról és a fiúéról is” – állítja Dano.

17 órakor kezdődik az Urániában Tímár Péter remeke, a Moziklip. Az 1987-es filmetűd nem csak a korszak videóklipes lehetőségeibe, de tizennyolc művésznek köszönhetően a hazai zenei kínálatba is betekintést enged.

17.30-kor a Béke teremben „A gyökerektől a máig…” címmel a Magyar Hollywood Tanács kerekasztal beszélgetése kezdődik Bollók Csaba, Pólik József és Hutanu Emil rendezőkkel, Vékás Péter operatőrrel. A beszélgetés moderátora, Bokor Balázs, a Tanács elnöke a hollywoodi magyar gyökerek és a független filmezés kapcsán szólaltatja meg beszélgetőpartnereit. Szó lesz a világhírű hollywoodi filmstúdiók magyar alapító atyáiról, az „Oscar-versenyben” való magyar részvételről, a magyar film bemutatkozásának mai lehetőségeiről.

18.30-kor a Zukor teremben Az árnyak alatt című kínai thriller kezdődik. A film főhőse, a 28 éves Zhang megragadja élete lehetőségét, amikor kirabol egy, a hóvihar miatt a hegyekben veszteglő pénzszállító autót. Azonban a rendőrség a nyomában lohol, ő pedig elveszíti a keservesen megszerzett pénzt.

A japánok hagyományosan szeretnek jókat sírni egy filmen és ezt semmi nem garantálja jobban, mint amikor a fiatal hősnő hosszasan, romantikus körülmények közt haldoklik. Pontosan ezt kínálja Zeze Takahisa filmje, a Pressburger teremben 19 órától látható Nyolcéves jegyesség, amiben egy fiatal nő az agyvelőgyulladás egy ritka formája miatt kómába esik három hónappal az esküvője előtt. A film alapjául szolgáló történet igazi YouTube szenzációként kezdte, majd sikeres regény készült belőle.

Az Urániában 19 órától egy klasszikus magyar vígjátékon kacarászhatunk: az 1968-as A veréb is madár Hildebrand István tiszteletére került a programba. A film hőse, Holló Sándor 1953-ban a Budapest-Bécs kerékpárversenyen csellel a versenyzőkhöz csatlakozva kikerekezik az országból. Itthon marad viszont ikertestvére, Zoltán, az életében sikereket soha el nem érő feltaláló. A bonyodalmak akkor kezdődnek, mikor az Amerikába szakadt és először hazalátogató ikertestvérének útlevelét és bélyegzőjét Zoltán extra szórakozásokra használja fel. A film után ugyanitt 21 órától a Hildebrand pályáját megörökítő dokumentumfilm is megtekinthető Kocsis Tibor rendezésében.

A Béke teremben 19 órától a Dargay Attila-díjra jelölt filmeket tekinthetjük meg, majd utána 20 órától a CineNewWave válogatás második blokkja látható.

21.00-kor a Zukor teremben Ifj. Alekszej German filmje, a Dovlatov kezdődik. Az orosz-zsidó író, Szergej Dovlatov (1941-1990) világa elevenedik meg, akinek iróniával fűszerezett, briliáns írásai nem jelenhettek meg a Brezsnyev alatti Szovjetunióban. Az asszimiláció és lázadás, fájdalom és fáradtság tragikomikus rondójából kirajzolódik ennek az egy helyben toporgó korszaknak a portréja és mindaz a pusztítás, amit az orosz irodalom elszenvedett a szocializmus évtizedei alatt.

21.30-kor a Pressburger teremben kezdődik a hollywoodi szuperprodukcióból az alacsony költségvetésű független filmek világába átigazoló Timur Bekmambetov új filmje, a Profil. E minimalista thriller az újságíró Amy nyomozását követi, amiben a nő arra próbál fényt deríteni, hogyan toboroz az Iszlám Állam európai lányokat. Amy létrehoz egy hamis Facebook profilt, amin radikális iszlamistának állítja be magát. Hamarosan felveszi a kapcsolatot vele Bilel, az ISIS egyik kulcsfigurája. A nő elnyeri a férfi bizalmát, de a valóság és a virtuális világ közötti határvonal egyre jobban elmosódik, és az újságíró élete veszélybe kerül.

22.00-kor a Béke teremben az Új-zélandi versenyfilm, Az elveszett egy hideg, isten háta mögötti tájra kalauzol. Két idegen próbálja itt a romjaiból felépíteni az életét. A fiatal férfi próbaidőn van. Éveket töltött börtönben, miután megkísérelt bosszút állni azon, aki elgázolta, majd sorsára hagyta barátnőjét. A nőt egy otthonától távoli pszichiátriai intézetben kezelték. A két megtört ember útjai a hegyekben találkoznak.

Az Uránia teremben 23 órakor egy amerikai versenyfilm, a Madeline a mélyben kezdődik. A címszereplő néha macska, néha pedig teknős. De még amikor Madeline Madeline, akkor is nehéz eldönteni, hogy vajon nem csak eljátssza-e Madeline szerepét? Édesanyja szemében Madeline egy védtelen, mentálisan sérült kis teremtmény, akinek épp ezért állandó felügyeletre és kezelésre van szüksége. De a színpadon, a társulatban, amelyet a keménykezű és néha talán kissé vakmerő Evangeline irányít, Madeline erős és lenyűgöző: olyan, akár egy igazi tornádó, amely mindent elsöpör.

23.30-kor a Pressburger teremben A gonosz természetrajza című horrorantológia indul, amely különböző nemzetek folklórjából mesél el egy-egy jellegzetes történetet. A hazai szegmens rendezője, a Magyarországon több ízben forgató angol rendező, Peter Strickland. A megfelelő történet kiválasztásában Zalka Csenge, népmese-szakértő és mesemondó segédkezett. Így talált rá a rendező magyar népi hagyomány egy sötét darabjára, A királylány és az átokra, amely tökéletesen illeszkedik a baljós népmeséket feldolgozó antológiába. A történetben két testvér versenyzik egy hercegnő szívéért. A báty azonban hazudik a hercegnőnek, azzal vádolva öccsét, hogy beleszeretett valaki másba, így a királylánynak a hír hallatán megszakad a szíve, majd kisvártatva bele is hal a fájdalomba. Nemsokára azonban feltámad az éjszaka közepén, hogy bosszút álljon a halálát okozó testvéreken.

Végezetül éjfélkor, a Béke teremben a Fesztiválok találkozója hatodik blokkja látható, a FilmtettFeszt Erdélyi Magyar Filmszemle kilenc kisfilmből álló válogatásával.

Kapcsolódó film vetítések:

A boldogtalanság művészete (Rou qing shi)
Rendező: Yang MINGMING
Kína
117 perc
2018. szeptember 21. péntek 16:00 Pressburger terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
A gonosz természetrajza (The field guide to evil)
Rendező: Peter Strickland, Ashim Alhuwalia, Veronika Franz, Severin Fiala, Agnieszka Smoczynska, Katrin Gebbe, Can Evrenol, Calvin Reeder, Yannis Veslemes
Magyarország, Lengyelország,Törökország, India, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Németország, Görögország
117 perc
2018. szeptember 21. péntek 23:30 Pressburger terem (premier)
A veréb is madár
Rendező: HINTSCH György
Magyarország
80 perc
Az elveszett (Stray)
Rendező: Dustin FENELEY
Új-Zéland
104 perc
2018. szeptember 17. hétfő 18:15 Pressburger terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
Dovlatov
Rendező: Alexey GERMAN Jr.
Oroszország, Lengyelország, Szerbia
126 perc
2018. szeptember 20. csütörtök 18:30 Zukor terem (premier)
Madeline a mélyben (Madeline's Madeline)
Rendező: Josephine DECKER
Amerikai Egyesült Államok
93 perc
2018. szeptember 20. csütörtök 21:00 Pressburger terem (premier)
Tímár Péter Retrospektív
Moziklip
Rendező: TÍMÁR Péter
Magyarország
75 perc
2018. szeptember 21. péntek 17:00 Uránia terem (premier)
Nyolcéves jegyesség (Hachi-nen goshi no hanayome)
Rendező: Takahisa ZEZE
Japán
119 perc
2018. szeptember 21. péntek 19:00 Pressburger terem (premier)
Profil (Profile)
Rendező: Timur BEKMAMBETOV
Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Ciprus, Oroszország
105 perc
2018. szeptember 21. péntek 21:30 Pressburger terem (premier)
Vadon (Wildlife)
Rendező: Paul DANO
Amerikai Egyesült Államok
104 perc
2018. szeptember 19. szerda 21:00 Pressburger terem (premier)

Kapcsolódó programok: