Programajánló – 9. nap (szeptember 22.)

2018. szeptember 22. szombat 09:50
A díjátadó napján sem kell filmekről lemondani az érdeklődőknek. Többek között láthatjuk Nicolas Cage-et, amint láncfűrészt ragad, hogy megbosszulja szerelme halálát a Mandy – A bosszú kultusza című filmben. Íme a napi termés:

13 órakor az Uránia teremben kezdődő A boldogtalanság művészete egyfajta sajátos portréfilm anyáról és lányáról, akik Peking egyik hutongjában élnek. A nagyvárosi életet merőben új szemszögből bemutató alkotásban az özvegyasszonyként élő anya és lánya közötti gyűlöletet, irtózást, dühöt és kétségbeesést végül az elfogadó szeretet váltja fel. A rendező, Yang Mingming igen csodálatos érzékkel és érzékenységgel közelít a rendkívül bonyolult női kapcsolatok témájához – amelynek igazán kiváló példája ez a film.

14.00-kor a Zukor teremben kezdődik a hollywoodi szuperprodukcióból az alacsony költségvetésű független filmek világába átigazoló Timur Bekmambetov új filmje, a Profil. E minimalista thriller az újságíró Amy nyomozását követi, amiben a nő arra próbál fényt deríteni, hogyan toboroz az Iszlám Állam európai lányokat. Amy létrehoz egy hamis Facebook profilt, amin radikális iszlamistának állítja be magát. Hamarosan felveszi a kapcsolatot vele Bilel, az ISIS egyik kulcsfigurája. A nő elnyeri a férfi bizalmát, de a valóság és a virtuális világ közötti határvonal egyre jobban elmosódik, és az újságíró élete veszélybe kerül.

18.15-kor a nagyközönség is láthatja a zárófilmet a Zukor teremben. A mindig energikus és eredeti rendező, Spike Lee megtörtént eseményeken alapuló új filmje, a BlacKkKlansman – Csuklyások a Colorado Springs-i rendőrség első afro-amerikai nyomozójának, Ron Stallworth-nak a történetét mutatja be. Stallworth beépült a hírhedt KuKlux Klánba és társával, Flip Zimmermannal eljutottak a Klán legmagasabb köreibe is, hogy megakadályozzák azt, hogy a szervezet átvegye az uralmat a város felett… A Csuklyások kapta idén Cannes-ban a Zsűri nagydíját.

21 órakor a Zukor teremben kezdődik a Gyújtogatók. Murakami Haruki művét a koreai rendezőóriás Lee Chang-Dong álmodta vászonra lélegzetelállító mesterművében. Dzsongszu, az alkalmi kihordófiú és Hemi, a csillagszemű bombázó gyerekkoruk óta először újra találkoznak. Mi több, Hemi a cicáját is a fiúra bízza, amíg ő Afrikába utazik. Ám Hemi egy titokzatos és dúsgazdag fiúval, Bennel tér onnan haza és egy furcsa szerelni háromszög veszi kezdetét. Ben egy görbe estén bevallja, mi a titkos kedvtelése. A Gyújtogatók először a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, ahol megőrült érte a kritika.

A japánok hagyományosan szeretnek jókat sírni egy filmen és ezt semmi nem garantálja jobban, mint amikor a fiatal hősnő hosszasan, romantikus körülmények közt haldoklik. Pontosan ezt kínálja a Zeze Takahisa filmje, az Uránia teremben 21 órától látható Nyolcéves jegyesség, amiben egy fiatal nő az agyvelőgyulladás egy ritka formája miatt kómába esik három hónappal az esküvője előtt. A film alapjául szolgáló történet igazi YouTube szenzációként kezdte, majd sikeres regény készült belőle.

21 órakor a Béke teremben A gonosz természetrajza című horrorantológia indul, amely különböző nemzetek folklórjából mesél el egy-egy jellegzetes történetet. A hazai szegmens rendezője, a Magyarországon több ízben forgató angol rendező, Peter Strickland. A megfelelő történet kiválasztásában Zalka Csenge, népmese-szakértő és mesemondó segédkezett. Így talált rá a rendező magyar népi hagyomány egy sötét darabjára, A királylány és az átokra, amely tökéletesen illeszkedik a baljós népmeséket feldolgozó antológiába. A történetben két testvér versenyzik egy hercegnő szívéért. A báty azonban hazudik a hercegnőnek, azzal vádolva öccsét, hogy beleszeretett valaki másba, így a királylánynak a hír hallatán megszakad a szíve, majd kisvártatva bele is hal a fájdalomba. Nemsokára azonban feltámad az éjszaka közepén, hogy bosszút álljon a halálát okozó testvéreken.

22 órakor, a zártkörű díjátadó után kezdődik a Mandy – A bosszú kultusza, mely a többi filmhez hasonlóan már mindenki számára látogatható a Pressburger teremben. 1983-ban járunk, valahol az érintetlen vadonban. Red Miller beleszeret a csábító Mandy Bloomba. De a gondosan felépített idill egy pillanat alatt összeomlik, amikor egy csapat elvakult bálványimádó és természetfeletti teremtmény pusztítani kezd a Paradicsomban. A megtört Redet már csak egy cél vezérli: egyenként levadászni ezeket az őrült gonosztevőket és bosszút állni.

23.15-kor a Béke teremben egy rendkívül izgalmas zenei dokumentumfilm vár, a Moraj: Az indiánok, akik megrengették a rock világát. A film az amerikai zenetörténet egyik hiányzó fejezetét beszéli el. Olyan zenész legendák szólalnak meg, mint Charley Patton, Mildred Bailey, Link Wray, Jimi Hendrix, Jesse Ed Davis, BuffySainte-Marie, Robbie Robertson és Randy Castillo.

A nap utolsó nagyjátékfilmje 23.15-kor az Urániában a szocialista disztópiába kalauzoló Ederlezi ébredése. Milutin űrhajós, akit az Alpha Centaurira küldenek, hogy az ottani kolónián is terjessze az ideológiát. Útjára elkíséri egy női android, Nimani. A film Milutin és kiborg társa érzelmeiről, szerelmük kiteljesedéséről szól. Az emberi érzelmek lélegzetelállító vizuális világba helyezett analógiája ember és gép összetett kapcsolatán keresztül mutatja meg nekünk, hogy mi is lapul a szívünk mélyén.

Kapcsolódó film vetítések:

A boldogtalanság művészete (Rou qing shi)
Rendező: Yang MINGMING
Kína
117 perc
2018. szeptember 21. péntek 16:00 Pressburger terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
A gonosz természetrajza (The field guide to evil)
Rendező: Peter Strickland, Ashim Alhuwalia, Veronika Franz, Severin Fiala, Agnieszka Smoczynska, Katrin Gebbe, Can Evrenol, Calvin Reeder, Yannis Veslemes
Magyarország, Lengyelország,Törökország, India, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Németország, Görögország
117 perc
2018. szeptember 21. péntek 23:30 Pressburger terem (premier)
Fesztivál záró film
Csuklyások: BlacKkKlansman (BlacKkKlansman)
Rendező: Spike LEE
Amerikai Egyesült Államok
135 perc
2018. szeptember 22. szombat 18:00 Pressburger terem (premier) Záró film (belépés csak meghívóval)
Ederlezi ébredése (Ederlezi Rising)
Rendező: Lazar BODROŽA
Szerbia
85 perc
2018. szeptember 20. csütörtök 18:15 Pressburger terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
Gyújtogatók (Beoning)
Rendező: Chang-dong LEE
Dél-Korea
148 perc
2018. szeptember 16. vasárnap 21:00 Pressburger terem (premier)
Mandy – A bosszú kultusza (Mandy)
Rendező: Panos COSMATOS
Amerikai Egyesült Államok
121 perc
2018. szeptember 22. szombat 22:00 Pressburger terem (premier)
Moraj: Az indiánok, akik megrengették a rock világát (RUMBLE: The Indians Who Rocked the World)
Rendező: Catherine BAINBRIDGE
Kanada
102 perc
2018. szeptember 20. csütörtök 20:00 Uránia terem (premier)
Nyolcéves jegyesség (Hachi-nen goshi no hanayome)
Rendező: Takahisa ZEZE
Japán
119 perc
2018. szeptember 21. péntek 19:00 Pressburger terem (premier)
Profil (Profile)
Rendező: Timur BEKMAMBETOV
Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Ciprus, Oroszország
105 perc
2018. szeptember 21. péntek 21:30 Pressburger terem (premier)