Rendkívüli VHS események Miskolcon

2018. augusztus 18. szombat 11:16

Csizmazia „Cheese” Gábor egészestés dokumentumfilmjének, a Volt egyszer egy tékának a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremiere!

2018. január 31-én 22 évnyi működés után végleg bezárt az Odeon videotéka a budapesti Corvin moziban. Ezzel a VIII. kerület, utolsó legendás art videotékája is lehúzta a rolót, s az Odeon tékahálózat lassan a történelmi múlt részévé válik. Mindez jó alkalomként szolgált ahhoz, hogy néhány lelkes volt tékás és filmkedvelő emléket állítson nem csak az Odeon téká(k)nak, hanem az egész videókorszaknak, a nyolcvanas évek VHS aranykorának. A hatalmas erőfeszítések és rohamtempó eredményeképp most befejeződtek a munkálatai egy 90 perces, az alkotók szándéka szerint roppant szórakoztató és tanulságos dokumentumfilmnek.

A Volt egyszer egy téka laikusoknak, fiataloknak is szórakoztató nosztalgiautazás, amelyben egykori tékások, törzskölcsönzők, ihletért betérő filmkészítők mesélnek a kölcsönzés bájáról, bebizonyítva, hogy a VHS-nek is létezett reneszánsza, bemutatja, mi fán termett a kölcsönzés, tiszteleg az összes tékás és szeretett vagy éppen macerás kölcsönző előtt. A filmben mások mellett olyan ismert médiaszemélyiségek, filmesek, színészek is megszólalnak, vagy közreműködnek, mint Rudolf Péter, Simon Kornél, Hajós András, Mucsi Zoltán, valamint Gigor Attila, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence, Orosz Dénes, Pálfi György, Puskás Peti, vagy éppen az egykori profi ökölvívó világbajnok Kótai Mihály. Továbbá fontos szerep jutott a legendás hangú Bozai Józsefnek is!
A bemutató kapcsán a CineFesten látható lesz Kevin Smith legendás téka-filmje, a Shop-stop is, és egy minikonferenciát is szervezünk, szeptember 16-án, vasárnap.

A részletek:

A videókorszak hatása a filmfogyasztásra a filmtörténet tükrében
2018. szeptember, 16. vasárnap, Művészetek Háza, Miskolc
Moderátor: Tóth Csaba, szerkesztő, filmkritikus
Résztvevők:
Csizmazia „Cheese” Gábor, rendező
Fekete Tamás, tékás
Gyulai „Skip” Gábor, ex-tékás
Kárpáti György, producer, egyetemi tanár
Varró Attila, filmes újságíró