Száz éve született Bessenyei Ferenc

2019. szeptember 09. hétfő 09:06

Száz éve született az egyik legnagyobb magyar filmszínész, Bessenyei Ferenc. A CineClassics két filmmel, egy kiállítással és egy kerekasztal-beszélgetéssel idézi fel alakját. A kétszeres Kossuth-díjas Bessenyei emlékezetes filmszerepeit szinte felsorolni is nehéz, mintegy öt évtizeden át kivételes alkotások tucatjaiban szerepelt.

A CineFest egy ritkán és egy gyakran látható filmjével emlékezik a művészre. Az 1957-es, akkor betiltott Keserű igazságban együtt játszik a szintén száz éve született színészlegendával, Gábor Miklóssal. A film szeptember 16-án, 17 órakor látható a Béke teremben. A szintén Várkonyi Zoltán által rendezett Egy magyar nábobban, minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmjében olyan, nem kevésbé legendás kollegákkal szerepel együtt, mint Latinovits Zoltán, Bitskey Tibor, Sulyok Mária, Básti Lajos és Ruttkai Éva. A film vetítése szeptember 15-én, 16.40-kor lesz a Béke teremben.

A miskolci Színészmúzeumban pedig Bessenyei Ferenc emléke előtt tisztelgő kiállítás látható, amely egyrészt felidézi a művész miskolci pályakezdését, másrészt felvillantja az életmű legjelentősebb, legemlékezetesebb alakításait.

A legendás művész Miskolcon, Földessy Géza direktor társulatában lett színésszé, ahol minden szerepkörben bemutatkozott – operett bonviván feladatoktól a Hamlet Claudiusán, az Egerek és emberek Lennie-jén át, a Bánk bán, a Peer Gynt címszerepéig. A hatvanas években pedig egyik legnagyobb szerepében, Kossuth Lajos megformálójaként, a Fáklyaláng című Illyés Gyula-dráma főszerepében tért vissza a városba. A kiállítás másik része a Film Színház Muzsika című folyóirat tükrén keresztül ad képet a színművész emblematikus alakításairól, pályájának legnagyobb filmes és színházi pillanatairól.

A kiállítás megnyitója szeptember 13-án 15:00 órakor lesz, majd egészen december 31-ig látható. Helyszín: Miskolci Színészmúzeum / Thália-ház / – HOM tagintézmény (3530 Miskolc, Déryné utca 3.)

A kiállításhoz és a CineClassics Bessenyei-filmjeihez kerekasztal-beszélgetés kapcsolódik szeptember 15-én, vasárnap 15 órakor a Művészetek Háza Béke termében az Egy magyar nábob vetítése előtt, ahol felesége, B. Élthes Eszter, továbbá Kurutz Márton és Muszatics Péter filmtörténészek idézik fel a színészóriás alakját. A moderátor: Lukácsy György.

 

Kapcsolódó film:
EGY MAGYAR NÁBOB (CineClassics)
KÁRPÁTHY ZOLTÁN (CineClassics)