Teljessé vált a CineDocs versenyprogram

2022. augusztus 10. szerda 14:08

A CineDocs a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyre nagyobb presztizsű versenyprogramja. Idén szeptember 9. és 17. között kilenc új, ízig-vérig nagyvászonra álmodott dokumentumfilmmel találkozhat a közönség.

A CineDocs válogatása idén is egészen rendkívüli élettörténeteket tár fel, miközben az egyes filmek korunk legégetőbb társadalmi kérdéseire is felhívják a figyelmet, vagy egyenesen kutatják a megoldási lehetőségeket. A programban látható filmek olyan szögből ismertetik világunkat és a benne élőket, ahogyan azt egész biztosan sosem láttuk még.

A korábban már bejelentett Magyar hangja… (r.: Csapó András) mellett egy másik hazai dokumentumfilm is versenyez. Oláh Kata és Csukás Sándor készített megható alkotást a legendás magyar olimpikonról, Keleti Ágnesről. Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok, világbajnok tornász, negyvenhatszoros(!) magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok életét mutatja be visszaemlékezések és soha nem látott archív felvételek segítségével. A most 101 éves Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok. Túlélte a XX. század legviszontagságosabb éveit, sőt legnagyobb olimpiai sikerét éppen 1956-ban aratta: ekkor három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. A programba világpremierként került magyar-izraeli koprodukció nem pusztán egyetlen élettörténet, de egyben az előző évszázad magyar történelmének szubjektív krónikája.

A kizárólag archív felvételekre támaszkodó Tűzben edzett szerelem az idei év legnagyobb és legváratlanabb dokumentumfilm-szenzációja. Az amerikai Sundance Filmfesztivál óta sorra járja a világ filmfesztiváljait, és a CineFestnek hála végre a hazai közönség is megismerheti, miért vált mindenhol közönségkedvencé ez a vulkanológus házaspár történetét bemutató szokatlan történet. Katia és Maurice Krafft az életüket áldozták a munkájukért, nap mint nap dacolva a veszéllyel lenyűgöző felvételeket készítettek. Rendhagyó szerelmüket Sara Dosa rendezőnő többszáz órányi nyersanyagot feldolgozásával szemlélteti.

Az Arany Pálma-díjat nyert Bádogdob és A rémkirály nagy múltú rendezője, Volker Schlöndorff dokumentumfilmjében, Az erdőcsinálóban a nemrégiben az úgynevezett alternatív Nobel-díjjal, a Right Livelihood Awarddal elismert Tony Rinaudo portréját festette le. Rinaudo megtalálta a módját annak, hogy az évtizedek óta a föld alatt szunnyadó, még élő fatörzseket és gyökereket „felébresztve” a legkopárabb területeken is fákat növesszen, és így több ezer afrikai földművesnek biztosítsa a megélhetést. Schlöndorff követi Tony Rinaudót különböző afrikai országokba, hogy tanúja legyen, munkája milyen hatással volt az elsivatagosodás elleni küzdelemben.

Az erdőcsináló párfilmje lehetne a szöveg nélküli, ezáltal teljes mértékben családbarát A tölgy – Az erdő szíve. A tölgyfa méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében. A túrázók talán nem is tudják, hogy a tölgyek mennyi állatnak biztosítanak élőhelyet. Törzse és ágai otthont nyújt mókusoknak, madaraknak és bogaraknak, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. Laurent Charbonnier és Michel Seydoux természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, a felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. A tölgy a későbbiekben országos moziforgalmazásba is kerül, a CineFestes vetítését a budapesti Francia Intézet (Institut Francais de Budapest) támogatja.