Visszatekintés a 17. CineFestre

2021. október 18. hétfő 14:57

Amikor egy évvel ezelőtt csak szimbolikusan sikerült megrendezni a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált (CineFest Special), mi is csak reménykedni tudtunk a szebb jövőben. A pandémiával szemben a világ kulturális nagyrendezvényei – így a miskolci CineFest is – döntésre kényszerültek. Vagy a programjuk egy részével átléptek az online térbe, vagy úgy döntöttek, hogy egyszerűen elhalasztják a rendezvényt, mert digitális körülmények között a fesztiválok épp a lényegüket veszítik el: nem tudnak lokális eseményként működni, exkluzív tartalmat megmutatni a legfontosabb szakmai szereplőknek és a helyi közönségnek. Mi az utóbbit tartottuk igazán fontosnak.

A szokatlanul hosszú lezárások és korlátozások után sikerült megszervezni a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, mely 2021.09.10-18 között valósult meg. Idén először úgy döntöttünk, jelképes belépődíjat fogunk kérni az egész estés művek (Nagyjátékfilmes verseny, Kitekintő és CineDocs) esetében. Így a nézők immár nyugodtabban tervezhettek, hiszen megvolt a belépőjegyük, pontosan tudhatták, hogy a kiválasztott vetítésre biztosan be fognak jutni. A 17. CineFesten végül 13,401 nézőt regisztráltunk a belépődíjas és ingyenes programokra összesen. A fesztiválra érkező vendégek a fesztivál 10 napja alatt összesen a városban 1012 szállóéjszakát vettek igénybe a fesztiválon keresztül – és akkor még nem is beszéltünk a rendezvény által generált turizmusról.

A fesztivál hivatalos elismeréseiről (Pressburger, Zukor, legjobb dokumentumfilm, legjobb kisjátékfilm, CineNewWave) továbbra is a fesztivál által felkért szakemberekből álló Nemzetközi zsűri döntött, melynek idén a francia filmrendező, zeneszerző, színész és filmproducer, Tony Gatlif volt az elnöke. A művész 2021-től kezdve a CineFest Miskolc életműdíjasainak sorát is gyarapítja. Ezt az elismerést idén posztumusz Jankovics Marcell magyar animációs rendezőnek is adományoztuk.

A CineFest Miskolc evolúciójában kiemelten fontos annak nemzetközisége. A 475 akkreditált vendég közül 118 fő volt hazai- és külföldi médiamunkatárs, utóbbiak 14 országból érkeztek. A világ fesztiváltérképén jelentősen nőtt a reputációnk, amikor 2019-ben a FIPRESCI – Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége úgy döntött, hogy Miskolcon tartja meg éves közgyűlését. Ez idén is így volt, sőt hosszú távú együttműködést tervezünk a patinás nemzetközi szervezettel. Bár FFIPRESCI zsűri – mely a közgyűléstől független – hosszú évek óta dönt a legjobb nagyjátékfilmnek járó kritikusi díjról, idéntől kezdve a legjobb magyar kisjátékfilmet is elismeri, melyet a CineNewWave mezőnyből választott ki. További zsűrik a CineFesten, akik a nagyjátékfilmeket díjazzák: Artmozik Nemzetközi Szövetségének zsűrije, Nemzetközi Ökumenikus Zsűri.

Mindazonáltal a nemzetközi filmfesztiválok arculatát azok programja határozza meg első sorban. Összesen 145 filmet mutattunk be, melyek pontosan 40 országból érkeztek é a vetített művekhez érkezett alkotók száma 102 fő volt – akik pedig nem tudtak eljönni, azokat digitális úton hoztuk el Miskolcra, például a magyar származású Sian Hedert, a Coda rendezőjét, aki Zoomom keresztül üdvözölte alkotásának gálaközönségét. Nem mellékesen, a pandémia okozta másfél éves szünet alatt felgyülemlettek a filmek, így igen erős programmal álltunk elő: a szelekció a 2020-as Velencei filmfesztiváltól egészen a legfrissebb művekig terjed ki, hiszen a 2021-es Cannes-i fesztivál versenyprogramjából érkezett például a Red Rocket, melyet rendezője Sean Baker és főszereplője, a rapperként is ismert Simon Rex is elkísérte Miskolcra – mely a legfontosabb hazai médiumok figyelmét is felkeltette. De nem csak a hivatalos szelekció miatt volt érdemes Miskolcra jönni, hiszen megemlékeztünk az idén száz éve született Jancsó Miklósra és a már megszokott párhuzamos Fókusz-programokban Lengyelország és az Egyesült Államok mozgókép művészének egy-egy szegmensét mutattuk be.

A média visszhang kiemelkedő volt idén: a hazai és nemzetközi publikációk száma meghaladta a szimbolikus ötszázas számot – ezzel a CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál vitathatatlanul Magyaroroszág egyik vezető kulturális nagyrendezvényekért tért vissza.

Mivel az élet nem áll meg, már ki is tűztük a jövő évi fesztivál dátumát és megkezdtük a munkát: 2022. szeptember 9. és 17. között várunk mindenkit a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon!