EZER ÉV MAGYAR TÖRTÉNELME KÉPREGÉNYBEN

A HŐSÖK TERE TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNYANTOLÓGIA BEMUTATKOZIK A CINEFEST MISKOLCI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁLON

2023-09-03 16:00 - 2023-08-03 16:45 Béke terem

A Képes Krónikák Kiadó történelmi képregénybemutatót szervez, történelmi filmekről és képregényekről szóló beszélgetéssel, videos bemutatóval, regényírókkal, rajzolókkal, szakértőkkel a CINEFEST-en.

Ismerje meg 2023 legizgalmasabb képregényes vállalkozását, a HŐSÖK TERE című történelmi képregényantológiát, ezt a csodás albumot, amely 26 alkotó, három évnyi munkájával, több mint 1000 rajzzal mutatja be a magyar történelmet, 240 oldalon.

2023. szeptember 3. 16:00-16:45 között a Művészetek Háza Béke termében Németh Levente grafikusművész, képregényalkotó beszélget a történelmi filmről és képregényről Trux Béla íróval és Kertész Sándor képregényszakértővel.

A témák:
Jobbak voltak-e régi magyar filmek és képregények, mint az újak?

Máshonnan is ismerti történetek- új köntösben: István, a király, 1242 – A Nyugat kapujában, Hunyadi

Van-e jövője a történelmi filmnek és képregénynek?

A HŐSÖK TERE KÉPREGÁNYANTOLÓGIA ALKOTÓI: Bán Mór, Benkő László, Bíró Szabolcs, Kun-Béres Anikó, Mészáros János, Somogyi György és Trux Béla írók. Cserkuti Dávid, Farkas Lajos, Fazekas Attila, Futaki Attila, Katona Csaba, Korcsmáros Pál, Levi, Pásztor Tibor, Szabó Csaba, Tondora Judit, Vadas Máté, Várai Artúr rajzolók. Az antológiában szerepelnek a hazai képregénykultúra idősebb generációjának nagyságai egy-egy képregény-részlettel: Zórád Ernő és Korcsmáros Pál is.

HŐSÖK TERE ANTOLÓGIA BEMUTATÓ

A Képes Krónikák Kiadó bemutatja, 2023 legizgalmasabb képregény-könyves vállalkozását.
Nincs megállás! Azok után, hogy kiadónk elkészítette a Hosszú az út című képregényét, amely a legjobb magyar képregénynek bizonyult az előző évben, még nagyobb vállalkozásba kezdtünk. 2023 júniusában jelenik meg az első olyan magyar képregényantológia, mely 26 magyar alkotó, 3 évnyi munkájának eredményeképpen, több mint 1000 rajzban mutatja be 1000 év magyar történelmének 13 fontos szereplőjét.
Ahogyan a budapesti Hősök tere szobrain, úgy az impozáns, 240 oldalas színes kötetben is ott sorakoznak hőseink, a „nagy magyarok”: a honfoglalóktól kezdve, az államalapító Szent Istvánon, ismertebb Árpád-házi és Anjou királyainkon, a törökverő Hunyadiakon át egészen a XIX. század meghatározó alakjaiig.
Hírességeink bemutatását, életük egy-egy fontos eseményén keresztül a legismertebb hazai történelmiregény-írók vállalták: BÁN MÓR (Hunyadi sorozat), BENKŐ LÁSZLÓ (Mátyás-könyvek), BÍRÓ SZABOLCS (Anjouk), TRUX BÉLA (Templomosok), valamint képregény- forgatókönyvírók: SOMOGYI GYÖRGY (Helka, Kittenberger képregények, Pilátus film) és MÉSZÁROS JÁNOS (Királyok és keresztek sorozat, 1241 – Farkasnak foga közt).
A képi megjelenítésben, a történetek megrajzolásában a nemzetközileg is ismert képregény-rajzolóink vettek részt: CSERKUTI DÁVID, FARKAS LAJOS, FUTAKI ATTILA, LEVI, TONDORA JUDIT, VÁRAI ARTÚR, VADAS MÁTÉ. Az antológiában szerepelnek a hazai képregénykultúra idősebb generációjának nagyságai egy-egy képregény-részlettel: ZÓRÁD ERNŐ, FAZEKAS ATTILA, KORCSMÁROS PÁL.
A történelmi háttér megértését KATONA CSABA történész korszakleírásai, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi relikviáinak fotói segítik.
A kiadvány érdekessége a kapcsolódó ingyenes mobiltelefonos applikáció. A Google Play Store-ból és az Apple App Store-jából letölthető app beépített 3D-s grafikák segítségével a könyv oldalaira „varázsolja”- akárcsak régen, a kihajtható mesekönyvek korában – 3D-ben a történetek szereplőit, (Hunyadi János, Mátyás király), egyes történelmi helyszíneket ( Esztergomi vár, Pannonhalmi apátság, Egri vár, Lánchíd, Kossuth Mauzóleum), híres tárgyi emlékeket (szkíta aranyszarvas, Szent László herma, Szent Korona).
A kiadvány létrejöttét az NKA, az MMA és a Magyar Nemzeti Múzeum is támogatta.
A kiadvány célja, – kihasználva a nemzetközi szórakoztató irodalomban és filmművészetben újjáéledt „képregény” divatot – elsősorban a fiatalok megszólítása, az oktatva szórakoztatás. Ám az albumot nem csak a magyar honfitársainknak szánjuk: nemzetközileg is ismert rajzolóink révén külföldön is szeretnénk terjeszteni a könyv idegen nyelvű változatát, ezen keresztül is megismertetve hazánkon kívül a magyar történelmet, hozzáadva ezzel valami újat az ország-imázshoz.