MAGYAROK HOLLYWOODBAN KÖNYVSOROZAT ZUKOR ADOLF ÉS WILLIAM FOX CÍMŰ KÖNYVEINEK BEMUTATÁSA

2021-09-17 17:30 Béke terem

„Nem elég, ha magyar vagy… de azért segíthet.”
Hollywood magyar alapítóinak életrajzi könyvei először magyarul.

Zukor Adolf és Fuchs Vilmos (angolosított és közismert nevén William Fox) két kis Miskolc közeli faluból, Ricséről és Tolcsváról indultak el Amerikába, ahol lefektették mesébe illő karrierjük alapköveit. Az ő nevükhöz fűződik a két világhírű és befolyásos filmstúdió, a Paramount Pictures és a Twentieth Century Fox születése, az ő filmjeik nyerték el a filmtörténet első Oscardíjait, az amerikai szakirodalom pedig egyenesen Hollywood
magyar alapító atyjaiként tartja őket számon. Mindketten megírták saját, filmtörténeti jelentőségű önéletrajzi könyveiket, amely kötetek mindezidáig soha nem jelentek meg magyarul.

A bemutatón részt vesznek a magyar kötetek ötletgazdái, szerkesztői: Dr. Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas, Magyar Filmdíjas producer, egyetemi oktató, filmalkotó, valamint Dr. Takó Sándor Magyar Mozgókép Szemle díjas producer, rendező, egyetemi oktató. Az önéletrajzi kötetek az ő több éves munkájuknak az eredményeként, a FilmHungary kiadásában, a „Magyarok Hollywoodban” könyvsorozat részeként jelentek meg, és évtizedekkel az eredeti kiadásuk után végre magyarul is olvashatók.