/* Lightbox Caption */

2018

Albert Gabay


Fipresci zsűri tag 2018

Filmtörténettel, újságírással foglalkozik, de rendezőként és producerként is ismert. A Tel Aviv-i Egyetemen végzett, filmgyártás és forgatókönyvírás szakon.


Attila Csabai


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2018

Csabai Attila a jezsuita Szőts István Filmműhely alapító tagja volt. Egyetemi tanulmányait magyar nyelv és irodalom, kommunikáció, majd vágó szakon végezte. Számos magyar és nemzetközi produkció vágója, vágóasszisztense, utómunka felügyelője volt. A Virágvölgy című filmet, melyet vágókén jegyez, 2018-ban mutatták be Karlovy Varyban. Csabai Attila tagja a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének. Tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.


Bernhard Wenger


Nemzetközi zsűri tag 2018

Bernhard Wenger 1992-ben született Salzburgban. A gimnázium elvégzése után Bécsben tanult filmtörténetet. 2014-ben kezdte meg tanulmányait a Bécsi Film Akadémián, ahol a rendezői és a produceri szakot is végzi. Kisjátékfilmjei több mint 75 nemzetközi díjat nyertek. 2015-ben kiemelkedő kulturális és művészeti tevékenységét szülővárosa is kitüntetéssel ismerte el. Jelenleg első nagyjátékfilmjének forgatókönyvén dolgozik.


Christina Fon


Nemzetközi zsűri tag 2018

Christina Fon 20 éve szolgálja dinamizmusával a kanadai filmezést és televíziózást. Peabody és ötszörös Canadian Screen Award győztesként örökre megváltoztatta a műfajt Kanadában. Fantasztikus érzékkel képes sikerre vinni a produkciós megállapodásokat, aminek eredményeként igazán forradalmi, a filmezést és a televíziózást megújító filmalkotások kaptak zöld lámpát. Akár a Sundance és háromszoros Canadian Screen Award nyertes RUMBLE-re, akár a négyszer is Canadian Screen Awardra jelölt Mohawk Girl című sorozatra gondolunk, Christina Fon újra és újra bizonyítja, hogy olyan producer, aki képes az álmokat valóra váltani.


Damián Vondrášek


Nemzetközi zsűri tag 2018

Damián Vondrášek (1991, Prága) rendezői szakon tanul a prágai Filmakadémián (FAMU). Már tanulmányai megkezdése előtt is filmkészítéssel foglalkozott: In the Rain (2014) című alkotását a Prágai Rövidfilm Fesztiválon mutatták be. A Together (2015) című filmmel elnyerte a Famufesten a legjobb rendezőnek járó díjat, míg az Imprisoned (2016) szerepelt a Sand Sebastiani Nemzetközi Filmfesztivál (Eiecine) és a Karloyí Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál (Future Frames) versenyprogramjában, de Csehországban a legjobb diákfilmnek járó Magnesia-díjra is jelölték. A Cseh Filmalap támogatásával készülő új filmjének utómunkálatai jelenleg is zajlanak.


Dudás Balázs


Nemzetközi zsűri tag 2018

Dudás Balázs 1989-ben született Miskolcon. A filmezéssel a gimnáziumi évek alatt ismerkedett meg. Alapdiplomáját Egerben szerezte Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakon. Diplomafilmje sikerrel szerepelt több hazaifilmfesztiválon. 2013-ban felvették a Színház és Filmművészeti Egyetem Filmrendező mester szakára Gothár Péter osztályába. 2017-es diplomafilmje, a Welcome több hazai és nemzetközi fesztivál mellett megnyerte a 2017-es Jameson Cinefest Cine New Wave kategóriáját.


Federico Babini


Art mozik nemzetközi szövetségének zsűri tagja 2018

Federico Babini egy Firenze központjában álló kis művészmozinak, a Spazio Alfierinek az igazgatója. Karrierjét színházi rendezőként kezdte – és a mai napig sem fordított teljesen hátat a színhéz világának. A mozi teljesen új tapasztalat volt számára. Olyan új nyelvezetet, műfajt és frissességet talált itt, aminek nincs párja! Nagyon szereti az európai filmfesztiválokat, hihetetlenül izgalmasnak találja azt, hogy zsűritagként lehetősége nyílik újabb és újabb gyöngyszemeket felfedezni a világ filmes termésében.


Gyürke Kata


Fipresci zsűri tag 2018

Gyürke Kata szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik a kulturális újságírás különböző területein, szerkesztő-riporterként, műsorvezetőként számos televízió- és rádióműsor készítésében vett részt, az utóbbi években elsősorban nyomtatott és online médiafelületeken publikál. Írásai olvashatók, többek között a Fidelio és a magyar.film.hu oldalain. Rendszeres látogatója a régió filmfesztiváljainak, köztük a Berlinale, vagy a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiváloknak, és évek óta követi a JamesonCinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál eseményeit. A MÚOSZ Filmkritikus Szakosztályának tagjaként rendszeresen részt vesz a Filmkritikusok díjainak megítéléséhez nélkülözhetetlen alkotások szemlézésében, valamint a nemzetközi FIPRESCI munkájában is, tavaly ősszel Mannheim-Heidelbergben zsűritagként képviselte a szakosztályt.


ISABELLE DANEL


Fipresci zsűri tag 2018

Isabelle Danel 1962-ben született Franciaországban. 1982-től dolgozik újságíróként, elsősorban filmkritikusként. Írt a Télérama, a L’événement, a Rolling Stone és a Première hasábjaira, jelenleg pedig a Version Fémina, a Les Fiches du Cinéma és a Bande-à-part.fr munkatársa. Több könyvet ís írt, többek közt a cannes-i filmfesztiválról, Robert Guédiguian rendezőről és Marilyn Monroe-ról. 2013 júniusától a Francia Filmkritikusok Szövetségének (SFCC) elnöke. 2018 májusában választották meg a FIPRESCI elnökének.


Jes Nysten


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2018

Jes Nysten a Kopenhágához közeli Roskilde luteránus templomában szolgált lelkipásztorként. Sok éve dolgozik filmkritikusként. Elkötelezett szószólója a hittan filmes eszközökkel történő tanításának. Többször dolgozott a Dán Filmintézetnek is. Tagja a Kirke Filmnek és az INTERFILM tanácsának. Lübeckben az INTERFILM, Berlinben, Locarnóban, Kijevben. Karlovy Varyban és Varsóban pedig az ökomenikus zsűri tagjaként tevékenykedett.


Kerekes Vica


Nemzetközi zsűri tag 2018

Kerekes Vica (1981) szlovákiai magyar színésznő Füleken született. 2005-ben végezte el a pozsonyi Színművészeti Főiskola színész szakát. 2007-tõl szabadúszó,három ország közt ingázik( Magyarország, Szlovákia, Csehország). Öt nyelven játszik( magyarul,szlovákul,csehül,angolul, németül) , több mint,60 mozgóképen szerepelt. Számos filmben és színdarabban játszott főszerepet. 2010-ben a Magyar Filmszemlén nyerte el a legjobb színésznőnek járó elismerést a Ki-be/Tawaret című filmmel, 2013-ban pedig Szlovákiában, a Seven days of sin című alkotásért tüntették ki a díjjal.


Krzysztof Zanussi

Zsűri elnök
Nemzetközi zsűri tag 2018

Krzysztof Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. Hősei, kapcsolataikban és önmagukban is– többnyire éppen Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban – a tiszta, erkölcsös, az aktuális kortól és társadalomtól független, teljes élet lehetőségét keresik. A rendező olyan sztárokkal dolgozott mintegy félszázados pályafutása alatt, mint Vittorio Gassman, Daniel Olbrychski, Christoph Waltz, Raf Vallone, Max von Sydow, Zbigniew Zapasiewicz, Maja Komorowska, Robert Powell, Valeria Golino, és olyan filmekkel vált világhírűvé, mint a Védőszínek, a Kristályszerkezet, a Spirál, az Imperatívusz, A nyugodt Nap éve, vagy – a II. János Pál pápa életének korai szakaszát bemutató – az Egy távoli országból, hogy csak néhányat említsünk a gazdag életműből.


Magdalena Gruber


Art mozik nemzetközi szövetségének zsűri tagja 2018

Magdalena Gruber 1995-ben született. Németország déli részén nőtt fel. 2015-től az FH Dortmund fotográfia szakos hallgatója. Szabadúszó fotósként dolgozik. 2013-tól áll különböző mozik alkalmazásában, jelenleg Németország egyik legrégebbi mozijában a Schauburg Dortmundban. 2017-ben részt vett a Cinema Art Award zsűri munkájában a Hamburg Filmfesten.


Mariola Marczak


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2018

Mariola Marczak az Olsztyni Állami Egyetem Újságírás és Kommunikáció Intézetének professzora. Doktori fokozatát Krakkóban szerezte, film szakon. A Média-Kultúra-Társadalmi Kommunikáció című lap társszerkesztője. Számos vallási és metafizikai filmekről szóló cikket publikált, de Krzysztof Zanussiról szóló monográfiája az ’ Inquietude and Longing. The Cinema Toward Values’ is nagy sikert aratott szakmai körökben. Tagja a Lengyel Film és Média Társaságnak. 2013-2016 között a „Prison Movie” nemzetközi film fesztivál zsűrijében is tevékenykedett. 2016-ban az olsztyni Blue Box fesztiválon a zsűri elnökeként majd ugyanebben az évben a Varsói Film Fesztivál az ökomenikus zsűri tagjaként dolgozott.


Rácsok Gabriella


Nemzetközi ökumenikus zsűri tag 2018

Rácsok Gabriella 1991-1996 között a Sárospatai Református Teológiai Akadémián, 1998-2000 között pedig a michigani Grand Rapids Kálvin Teológiai Szemináriumban tanult. A Debreceni Egyetemen szerzett angol nyelv és irodalom szakos MA diplomát, majd 2013-ban a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen doktorált teológia és film témájú értekezésével. Jelenleg a Sárospataki Református Teológiai Akadémia docenseként és rektorhelyetteseként dolgozik. Teológiatörténeti és etikai kurzusai mellett filmes szemináriumokat is tart például Bergman vagy Kieslowski művészetéről, vagy éppen a Krisztus-filmekről.


Raymond Walravens


Nemzetközi zsűri tag 2018

Raymond Walravens 1982 óta áll kapcsolatban a mozi világával, azóta vezeti az amszterdami Rialto független művészmozit. Kilenc éve alapító elnöke és kurátora az évente megrendezésre kerülő World Cinema Amsterdam fesztiválnak, aminek fókuszában latin-amerikai, ázsiai és afrikai független filmek állnak. A Rialtóban és a fesztiválon végzett munkája mellett számos nemzetközi filmfesztivál zsűrijében is dolgozott már, így például a Quinzaine des Realisateurs (Cannes), az Indielisboa és a Doclisboa (Lisszabon), a Semana dos Realizadores (Rio de Janeiro), az Uruguayi Nemzetközi Film Fesztivál (Montevideo) és a sevillai Európai Film Fesztivál zsűrijében is.


Samo Seničar


Art mozik nemzetközi szövetségének zsűri tagja 2018

Samo Seničar 2010-től dolgozik programfelelősként és ifjúsági koordinátorként a szlovén Celje „Metropol” önkormányzati mozijában. Előtte egy helyi ifjúsági klubban dolgozott programszervezőként és koordinátorként. Részt vett Karlovy Varyban az Europa Cinemas és Szarajevóban a C.I.C.A.E zsűri munkájában. A Celje-i Diák Rövidfilmes Fesztivál egyik kurátora.


Stevie Salas (Apache)


Nemzetközi zsűri tag 2018

A RUMBLE producere világhírű gitáros, de zenei, filmes és televíziós producerként is ismert. Szóló albumai több mint 2 millió példányban keltek el világszerte, a Guitar Player magazin beválasztotta minden idők 50 legjobb gitárosa közé. Amerikai indiánként Stevie számos fontos, az őslakos közösségeket érintő projektben vesz részt. A Smithsonian’s National Museum of the American Indian kortárs zenével foglalkozó részlegének tanácsadója. Tim Johnsonnal közösen álmodták meg és hozták létre a Washingtonban és New Yorkban is páratlanul sikeres „Odafenn, ahová tartozunk: Őslakos indiánok a populáris kultúrában” című zenei kiállítást.