Életműdíj 2019

George Lazenby

George Lazenby 1939-ben született az ausztráliai Goulburnben. Miután fiatalon Londonba ment, kétszer lepte meg a világot. Először: ő volt, aki az ismeretlenségből előlépve, a James Bond-filmekben Sean Conneryt váltotta. Második alkalommal pedig az Őfelsége titkosszolgálatában című, Peter Hunt-rendezte darab 1969-es premierje előtt közölte: hiába kapott hét filmre szerződést, nem játssza el többet őfelsége titkos ügynökét. Egyszeri James Bond alakításával hozzájárult az Őfelsége titkosszolgálatában kultikus filmtörténeti státuszához: nem mellékesen az idén ünnepeljük a mű ötvenedik évfordulóját, és Mr. Lazenby nyolcvanadik születésnapját.
Bond után Lazenby filmezett Olaszországban, Hong-Kongban és Ausztráliában, mielőtt a hetvenes évek végén Hollywoodba költözött volna.
Nagyon kevés olyan filmcsillag létezik a világon, akiknek szakmai döntései, egyéni sorsa és kvázi az élete teszik popkulturális ikonná. Erről a jelenségről, illetve arról, hogyan lett egy ausztrál autószerelőből a világ legfontosabb moziikonjának, James Bondnak – sokak szerint leghitelesebb – megformálója, 2017-ben a Hulu gyártásában, Josh Greenbaum író-rendező készített dramatizált dokumentumfilmet Becoming Bond címmel, mely a SXSW filmfesztiválon, több elismerés között, megkapta a közönségdíjat.