Életműdíj 2022

MOLNÁR PIROSKA

A Halhatatlanok Társulatától a Nemzet Színészéig csupa nagybetűs díj és elismerés birtokosa a Miskolctól nem messze, Ózdon született Molnár Piroska. Az egyik legnagyobb magyar színésznő tehetsége határtalan, titka megfejthetetlen. Színházi, televíziós, szinkron- és filmszerepei olyan számosak, hogy az szinte felsorolhatatlan: ő a Színházi adattárban a legtöbb bemutatóval büszkélkedő színésznő.

„Attól színész valaki – nyilatkozta egy interjúban –, hogy minden emberi tulajdonság benne van, és azt erősíti fel magában, amit a szerep megkíván. Ez a színjátszás… Ez a munkám, ezt vetette a sors, ezt kell csinálnom ezerszázalékosan. Mindig annyit kap vissza az ember, amennyit beletesz. A színház időtálló dolog. Igény van rá.”

A Szevasz, Verától a Keresztanyuig, az Indul a bakterháztól a Taxidermiáig, az Árvácskától a Csinibabáig sok száz filmben és tévés produkcióban játszott. Jellemábrázoló képességének eleganciája, bölcsessége és mélysége A nagy füzet nagymamájától a Bors néni nagymamájáig szinte felülmúlhatatlan. Fiatal színésztársainak ő alapított Nagymama-díjat – most pedig ő kapja a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.

Bereményi Géza néhány éve így köszöntötte őt: „Díszelőadás van a Világszínházban / Zsúfolt nézőtérre már egy tű sem fér be / Világ ügyelője reszketve suttogja: Molnár Piroskát most kérem a színpadra / Aztán már kiáltja: Szívünk Piroskája / Színésznek születtél, világra úgy jöttél / Thália istennő teremtett meg téged, adjon hát még néked számtalan sok évet.”

A Halhatatlanok Társulatától a Nemzet Színészéig csupa nagybetűs díj és elismerés birtokosa a Miskolctól nem messze, Ózdon született Molnár Piroska. Az egyik legnagyobb magyar színésznő tehetsége határtalan, titka megfejthetetlen. Színházi, televíziós, szinkron- és filmszerepei olyan számosak, hogy az szinte felsorolhatatlan: ő a Színházi adattárban a legtöbb bemutatóval büszkélkedő színésznő. „Attól színész valaki – nyilatkozta egy interjúban –, hogy minden emberi tulajdonság benne van, és azt erősíti fel magában, amit a szerep megkíván. Ez a színjátszás… Ez a munkám, ezt vetette a sors, ezt kell csinálnom ezerszázalékosan. Mindig annyit kap vissza az ember, amennyit beletesz. A színház időtálló dolog. Igény van rá.” A Szevasz, Verától a Keresztanyuig, az Indul a bakterháztól a Taxidermiáig, az Árvácskától a Csinibabáig sok száz filmben és tévés produkcióban játszott. Jellemábrázoló képességének eleganciája, bölcsessége és mélysége A nagy füzet nagymamájától a Bors néni nagymamájáig szinte felülmúlhatatlan. Fiatal színésztársainak ő alapított Nagymama-díjat – most pedig ő kapja a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. Bereményi Géza néhány éve így köszöntötte őt: „Díszelőadás van a Világszínházban / Zsúfolt nézőtérre már egy tű sem fér be / Világ ügyelője reszketve suttogja: Molnár Piroskát most kérem a színpadra / Aztán már kiáltja: Szívünk Piroskája / Színésznek születtél, világra úgy jöttél / Thália istennő teremtett meg téged, adjon hát még néked számtalan sok évet.”