Az idei zsűrielnök a világhírű kanadai rendező, Denis Côté

2019. augusztus 23. péntek 17:28

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke a Locarnói Filmfesztiválon Arany és két Ezüst Leopárd-díjat nyert, világhírű Denis Côté. A kanadai rendező mellett többek között Müller Péter Sziámi is helyet kapott a zsűriben.

A CineFest nemzetközi zsűrijét idén Denis Côté vezeti. A számos díjat, köztük a Locarnói Filmfesztiválon egy Arany és két Ezüst Leopárdot és a Berlinale Alfred Bauer-díját elnyert művész filmjeiből a fesztivál a Kitekintő szekcióban retrospektív sorozatot is szervez. A programban Denis Côté három filmje szerepel: A bársonyos bőr, a Szellemvárosi antológia és a Wilcox.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei nemzetközi zsűrijének magyar tagjai a Mindenki című kisjátékfilmért 2016-ban Oscar-díjat nyert Deák Kristóf; a Sziget Fesztivál és a Bartók Plusz operafesztivál egyik alapítójaként, előadóként, rendezőként és dalszövegíróként is jól ismert Müller Péter Sziámiés a nagysikerű Szürke senkikcímű filmet rendező és az Ostromcímű kisjátékfilmmel Diák Oscar-díjat nyert Kovács István.

A CineFest nemzetközi zsűrijében helyet kapott a tbiliszi Filmművészeti Egyetem dékánja és az Abasha Filmfesztivál igazgatója, Zviad Dolidze; a tavalyi CineFesten az Ok-okozat című filmért Zukor-díjat nyert Darko Štante; a sokszoros díjnyertes kínai játékfilm- és tv-rendező, Zheng Dasheng; a Golden Globe-díjakat odaítélő testület, a Hollywood Foreign Press Association osztrák tagja, Barbara Gasser és Dennis Washington,aki olyan fontos hollywoodi filmek díszlettervezője volt, mint a Dante pokla, vagy Alexander Payne remeke, a 2013-ban a CineFesten is nagy sikerrel bemutatott Nebraska.