CineFest Social 2023

2023. augusztus 31. csütörtök 10:04

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 16 éven át szervezte meg a Roma Kép elnevezésű programot, melynek elsődleges célja a romák mozgóképes ábrázolásának vizuális antropológiai fókuszú elemzése volt. 2023-ban a program szélesebbre nyitja kapuit és innentől CineFest Social néven olyan társadalmi és kulturális helyzetekkel foglalkozik, melyek filmes reprezentációja az adott évben valamilyen izgalmas, érdekes, beszélgetésre ösztönző alkotásban csúcsosodott ki.

Továbbra is az a célunk, hogy olyan alkotásokat hozzunk el a közönségnek, amelyekről érdemes beszélni, amelyeket látni kell. Ennek jegyében idén a programot két rövidebb alkotással kezdjük. Visszatér a 2021-es Roma Kép egyik díjazott rendezője, Králl Kevin, aki ezúttal egy látássérült férfi mindennapjait mutatja meg nekünk. A második film pedig Derzsi Mátyás Csókot kaptam az ördögtől című alkotása, amelyben a CineFest tavalyi életműdíjasa, Molnár Piroska is felbukkan.

A programsorozat második részében Hajnal Gergely Magyar Mozgókép Díjas alkotását, a Szabadítót nézheti meg a közönség. A filmben Attilával ismerkedhetünk meg, akit 18 alkalommal ítéltek el, több mint 6 évet töltött börtönben. Mikor utoljára szabadult, eldöntötte, leteszi a drogokat, felhagy a bűnözéssel. Most az a legfontosabb kérdés az életében, hogy szerzetes legyen e vagy családot alapítson? A program szakmai felügyeletét a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszéke látja el.

Az első blokk szeptember 2-án látható 17 órakor a Béke teremben. A második blokk szeptember 6-án, 18 órakor a Béke teremben. A fenti előadások ingyenesen látogathatók.

Kapcsolódó program:
CineFest Social 2023 (CineFest social)